Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 13 Iul 2008 16:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: Curatare oglinda |
|
|
|
Ei bine dupa 2 ani de utilizare mai mult sau mai putin intensa am ajuns sa-mi curat si eu oglinda principala . Metoda folosita :mai intai apa si servetele speciale plimabate usor pe suprafata (nu mi-a dat impresia ca ar face mare branza ) asa ca am recurs la jet de apa de la dus . Atasez fotografii before/after . Personal cred ca am aderat dincolo de limita bunului simt la sfatul "Nu curata optica deca daca este neaparat nevoie !" .
Descriere: |
|
Marime fisier: |
236.94 kb |
Vizualizat: |
de 13980 ori |

|
|
503.2 kb |
de 13980 ori |

|
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
Andrei Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2007 Mesaje: 218
|
Trimis: 13 Iul 2008 17:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Dupa ce se vede in poza de dupa, inca sunt niste puncte albe (banuiesc de la servetelele de hartie) si urme de apa uscate.
La sfarsit se clateste cu apa distilata bine si se lasa la uscat ridicata pe margine (in nici un caz cum se vede in poza pentru ca va culege iarasi praf)
Bine, nu trebuie nici sa fii prea obsesiv pentru ca ajungi sa faci prostii - oglinda cu zgarieturi fine dar foarte dese care pot compromite suprafata.
http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3437191.html - aici se explica foarte bine cum se face o curatare
|
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 13 Iul 2008 19:23 Download mesaj |
|
|
|
Nu aveam apa distilata ... Toate punctele albe sunt chestii din apa de la robinet (saruri etc )... dupa cinci minute de jet de dus puternic nu mai ramane nimic pe oglinda. Am uscat-o pe margine, in poza e dupa spalare intr-o pozitie ce pune in evidenta petele .
PS , oglinda nu parea nici pe departe asa murdara cand ma uitam pe gura telescopului , de la un metru si ceva e greu sa vezi fire de praf
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Iul 2008 16:52 Download mesaj |
|
|
|
Din experienta proprie,daca lasi oglinda cu fata in jos in apa distilata cateva ore,e pe trei sferturi spalata.Fara sa prinda aer,evident.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 14 Iul 2008 18:11 Download mesaj |
|
|
|
Eu spal CD-urile (si oglinzile, cand aveam ) asa: mai intai ma spal bine pe maini, dupa aia ma mai sapunesc odata si cu spumele de pe mana spal bine CD-ul (oglinda). Dupa aia clatesc cu apa din abundenta (fara sa mai dau cu mana) si usc in pozitie (aproape) verticala. Asta nu scuteste de eventuale saruri minerale ramase la uscare. Pentru asta mai trebuie o clatire in apa distilata. Apa distilata se gaseste la toate statiile de benzina si costa destul de putin.
|
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 16 Apr 2009 14:11 Download mesaj |
|
|
|
Am scos si eu oglinda la curatat, dupa 2 ani jumate. Inca nu am inceput sa o spal. Vedeti mai jos cat de murdara este. In prima poza, am sters putin praful ca sa vedeti diferenta. Credeti ca la cantitatea de praf care este pe ea, imi afecta mult observatiile ?
|
184.63 kb |
de 12787 ori |

|
|
156.59 kb |
de 12787 ori |

|
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
Trimis: 16 Apr 2009 14:37 Download mesaj |
|
|
|
Cu siguranță, la cât de mare (și dens) e stratul de praf. Cel mai bine ne spui tu, după ce o cureți .
|
|
Sus |
|
 |
octopus Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2009 Mesaje: 223
Motto: Carpe diem! Localitate: Targoviste
|
Trimis: 16 Apr 2009 16:52 Download mesaj |
|
|
|
Mai sa fie , a inceput curatenia de primavara!
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Apr 2009 17:20 Download mesaj |
|
|
|
Forever_Man a scris: | Am scos si eu oglinda la curatat, dupa 2 ani jumate. Inca nu am inceput sa o spal. Vedeti mai jos cat de murdara este. In prima poza, am sters putin praful ca sa vedeti diferenta. Credeti ca la cantitatea de praf care este pe ea, imi afecta mult observatiile ? |
Sincer: nu am mai vazut oglinda asa murdara ca a ta
Tu nu ai capace la telescop ? pune-i un sac de plastic ori ceva de gen.
Zau, arata ca si cum ai fi tinut-o pe 2 ani pe o sosea foarte circulata.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
Trimis: 16 Apr 2009 20:34 Download mesaj |
|
|
|
S-a acoperit cu stratul acela de praf de la prea mult timp petrecut făcând observații .
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Apr 2009 17:31 Download mesaj |
|
|
|
Am scris pe blog un articol despre curatarea telescopului. Chiar daca este destul de lung, va recomand sa il cititi pe tot cu atentie, pentru a evita greseli pe care, recunosc ca si eu le-am facut.
Tot odata ii rog pe cei care au multa experienta, sa vina cu completari
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 17 Apr 2009 18:33 Download mesaj |
|
|
|
Sa spun si eu despre curatarea oglinzilor.
1. inmuiere cu solutie de geamuri cu pulverizatorul pusa perpendicular cu pamantul sa se scurga praful cu solutia.
2 Clatire cu dusul chiar cu apa din retea
3 frecare usoara a sticlei ude cu servetele din cutii Zewa , Crin ,Amelia (ne parfumate fara balsam ) sau vata .
4 clatire cu apa distilata si dupa scurgerea apei 10-20 sec tot in poz verticala tamponare cu servetele Zewa( cutia verde) si frecare usoara pana la disparitia apei . Daca scartaie servetelul e bine.
Pentru cei pretentiosi chiar dupa clatire cu apa distilata
privind sub anumite unghiuri se pot vedea dare slabe unele fainoase altele ca urme de stropi. mai ales daca si suflam cu grija sa aburim sticla.
Pentru a scapa si de acestea e nevoie de Alcol etilic absolut 99% cel putin. se impatura patrat serevetelul fara a atinge cu mana fata folosita,
si se stropeste pe el alcolul apoi cu miscare spirala din centru spre marginea oglinzii se fac ture.
Ca sa arate ca dupa aluminizare se da apoi si cu Eter ethilic anhidru 99.9%
astfel atunci cand aburim oglinda apar curcubee interferentiale deplin uniforme fara dare ,stropi.
|
|
Sus |
|
 |
costelus Membru

Data inscrierii: 16 Dec 2008 Mesaje: 51
|
Trimis: 17 Apr 2009 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Cine stie o metoda de curatat electrostatic oglinzi ?Aici cred ca trebuie intervenit.
|
|
Sus |
|
 |
costelus Membru

Data inscrierii: 16 Dec 2008 Mesaje: 51
|
Trimis: 18 Apr 2009 18:25 Download mesaj |
|
|
|
Astept o idee.La curatirea electrostatica.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Apr 2009 19:11 Download mesaj |
|
|
|
E pana. Pana de curent, si nu se incarca electrostatic rezervorul cu idei
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |