Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180919_231256_113x_sud.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234790
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii solare prin filtru H-Alpha

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 06 Iul 2006 10:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

dragon a scris:
Imaginea a fost obtinuta din stak-uirea mai multor cadre luate cu o camera video. Tavi a ajuns la concluzia ca Canon (scuzati) 300D este excelent pentru imagini nocturne nemiscate (ex. deepsky-uri) dar la imagini dinamice si cu lumina multa este de preferat o camera video. Instrumentul care-l foloseste la Soare este un Cassegrain cu focarul de 4 m care, asa cum bine a observat Robert, la marirea asta "vede" toate perturbatiile atmosferei. Plus ca au fost facute de pe terasa de la Tavi in mijlocul orasului. Imaginile "mai frumoase" pe care le vedeti pe net sunt facute fie cu marire mai mica, fie cu instrumente mult mai scumpe sau din tot felul de turnuri amplasate in munti. Dar nu va faceti probleme, suntem in studiu la un telescop cu oglinda subtire si optica adaptativa controlata piezo-interferometric Smile Laughing Very Happy

Iti dau dreptate, camera Canon este preferata la poze deepsky. Pentru planete sau soare sint mai bune acele web-cams sau am citit ca si o camera Atik 2HS face poze planetare si solae exceptionale.
Aceasta Atik are avantajul ca se poate regla mai fin ca web-cams uzuale, si din cauza asta ies pozele mai bune. Costa ceva mai mult ca o web-cam, dar diferenta se face platita.

De la Atik exista s feluri de cameri, care amindouo sint b/w.
Aici niste detalii tehnice de la Atik 2HS, pret 480 Euro
CCD Chip: ..................................... CCD - Sony ICX-424AL (Datenblatt)
Chipdurchmesser: ........................................ 6 mm - diagonal
Horizontale Auflösung: .............. 640 Pixel
Vertikale Auflösung:.................. 480 Pixel
Pixel Größe: .......................... 7,4 Micrometer - quadratisch
Computeranschluß: ......... USB and Parallel Port - für Belichtunszeit Kontrolle
Max. Frame Rate:.............. 10fps @ 320x240 (bei Kurzzeit Belichtungen)
Stromanschluß:............ per USB - kein eigener Stromanschluß nötig
Maximale Belichtungszeit:............................. unbegrenzt
Kürzestmögliche Bel. Zeit: ... 1/10000 s im "Kurzzeit Modus" , 0.5s im "Langzeit Modus"
Belichtungszeiten:.......... im Fast Modus - 1/25sek bis 1/10000 sek
Kühlung: ............................ Luftkühlung für Langzeitbelichtung
Größe: ............................... 50x68 mm (ohne.25" adapter)
Gewicht: .......................................... 430 Gramm (mit Kabel)

A doua varianta este Atik16 HR (high resolution)
date tehnice: Pret 1735 Euro
Chip Sony Chip ICX-285 AL ( PDF Datei )
Auflösung 1390 x 1040 Pixel ( 1445600 Pixel )
Chipgröße 10,2mm x 8,3mm Diagonale 13,15mm
Pixelgröße 6,45 x 6,45 Micron
Farbtiefe 16 BIT
Computeranschluß USB 1.1 Download Zeit max. 11 sek
Kühlung Peltier Kühlung (25° unter Umgebung)
Bildvorschau Funktion Nur ca. 1 Sekunde Download Zeit
Stromversorgung 12V DC - 0,8A
Schutzplatte vor Chip optisches Glas - BK-7
Gewicht ca. 500 Gramm

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 06 Iul 2006 13:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Noi aici avem o camera HITACHI monocrom, 752x582 pixel, 1/2" diagonal, fara racire. De mai multa vreme ne uitam pe internet la alte scule dar orice ar fi mai bun decat avem acum costa peste posibilitatile noastre financiare.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 06 Iul 2006 14:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragon a scris:
Noi aici avem o camera HITACHI monocrom, 752x582 pixel, 1/2" diagonal, fara racire. De mai multa vreme ne uitam pe internet la alte scule dar orice ar fi mai bun decat avem acum costa peste posibilitatile noastre financiare.

Chip-ul e mare si daca puteti face un Peltier-cooler ati primi o camera faina pentru asemenea poze.
Te inteleg, ca sculele sint scumpe Wink .

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
admin
Site Admin
Site Admin

Data inscrierii: 29 Iun 2004

MesajTrimis: 07 Iul 2006 09:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Avem o noua imagine de la Octavian Stanescu, in galeria:

http://www.astronomy.ro/forum/album_cat.php?cat_id=8

Imaginea este similara cu cea de pe spaceweather.
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 07 Iul 2006 10:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Superbe pozele, din cate am inteles eu voi folositi ca filtru de rejectie oglinzi nemetalizate si un filtru H-alfa in focuser, nu? Cat de multumiti sunteti de acest sistem si cum v-ati gandit sa il imbunatatiti?
Un filtru baader sau mylar nu este bun ca filtru de rejectie?
Numai bine!
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iul 2006 12:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Filtrul Baader sau mylar sunt filtre neutre, adica cu factor de transmisie aproximativ egal pe toata banda vizibila. Din cate am aflat (nu prea usor ca se pare ca e un fel de secret) filtrul ERF (de rejectie) e un filtru care stopeaza mare parte din infrarosu si ultraviolet. Scopul se pare ca e atenuarea luminii solare pentru protejarea ochiului si a filtrului H-Alfa. Solutia pe care o incercam noi este acoperirea oglinzii telescopului solar cu niste straturi care sa faca acelasi lucru, filtrarea infrarosu si ultraviolet si o banda de trecere daca se poate in rosu-portocaliu cu un factor de ~ 30%. Tot ceea ce spun sunt niste idei care acum le studiem asa ca nu le luati ca pe niste lucruri sigure.

Ultima modificare efectuata de catre Doru Dragan la 07 Iul 2006 12:41, modificat de 1 data in total
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 07 Iul 2006 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragon, vreau sa te intreb daca tu esti multumit de rezultatele acestui filtru gandindu-te cati bani au fost investiti il el.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iul 2006 12:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din grupul nostru eu sunt cel mai usor de multumit. Ce e bine e ca Tavi e multumit, ba dea dreptul incantat. Filtrul de la ThaousandOaks e cel mai ieftin H-Alfa de pe piata, dupa stiinta noastra. Un filtru H-Alfa este unica sansa de a vedea fenomene de pe Soare care nu ai cum sa le vezi altcumva. Am mai spus-o pe acest forum, Soarele este cea mai apropiata stea de noi, o stea care sta in fata noastra si ne invita sa-i dezvaluim toate secretele. Daca nu facem asta atunci degeaba vorbim la nesfarsit de stele neutronice, quasari, pulsari, gauri negre si alte fenomene exotice. Adevarul e ca marfa a fost mai ieftina ca la alte firme dar e si mai slabuta. Noroc cu Tavi ca a mai "mesterit" la ea un pic.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iul 2006 13:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

da, stiu ca ai mai scris aceste lucruri si sunt de acord cu tine in privinta asta. totusi 700$ mi se pare o suma impresionanta in regim de amator si de aia te-am intrebat daca esti multumit.
ma gandesc ca vizual merge totusi mai bine decat ce se vede in imaginile puse de tine aici.
definitia din imagini nu e stralucita si nu stiu exact carui fapt se datoreaza.
la inceput am crezut ca nu sunt focalizate k lumea, dar se pare ca nu asta e explicatia.
a mai spus cineva ca sunt miscate, dar nu cred nici lucrul asta.
cat priveste turbulenta datorata aerului cald eu il consider un efect cumulativ (care e observabil pe un delta t mai mare), care nu ar trebui sa influienteze un frame de camera video.
voi v-ati gandit la aspectele astea?
banuiesc ca da, ce explicatii ati gasit?
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iul 2006 14:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Noi am facut observatii si poze la Soare prin filtru neutru de mai multi ani. Varful observatiilor noastre solare prin filtru neutru l-au constituit tranzitele lui Mercur si Venus vezi:
http://vt-2004.org/central/cd-videos/vt-videos-page2.html
Avem si niste imagini de pete solare foarte "tari" dar care acum evident nu mai sunt de actualitate. Observatia prin H-Alfa e cu totul altceva. Se vad granule, spicule, facule, filamente, protuberante etc. Tot felul de detalii care in neutru sunt invizibile, mai-bine-zis sunt "acoperite" de lumina prea puternica din restul spectrului. Un filtru axat pe banda H-Alfa si cu o banda de trecere de 1 angstrom (sau mai mica) nu e chiar usor de facut. E vorba de o tehnologie inalta, de depunere controlata de straturi cu diferiti indici de refractie cu precizie de nanometri, de doua sau mai multe filtre de acest gen asezate la o anumita distanta astfel incat sa formeze o cavitate rezonanta etc. Asta explica preturile. Celelalte filtre H-Alfa sunt la preturi de ordinul miilor de dolari. Eu nu am cotribuit la cumpararea acestui filtru, l-a Tavi impreuna cu un alt amator de aici. Dar cred ca merita. In privinta calitatii se pot obtine imagini mai bune doar urcandu-te la cel putin 1000 m altitudine si utilizand un filtru mult mai scump. Nu te chinui prea tare sa intelegi, nu vei putea pana nu vei strabate cel putin o portiune din drumul asta. Din "tribune" e mai greu de priceput ce se intampla pe teren Smile
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iul 2006 15:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

da, am vazut pozele, felicitari.
am citit si eu ca filtrele astea sunt scumpe si multe dintre ele inaccesibile pentru bugetele noastre.
eu totusi am sa ma mai chinui o vreme sa inteleg lucrurile de aici din "tribune" pentru ca momentan imi lipseste dotarea necesara.
trebuie sa spun totusi ca multe lucruri se pot intelege si pe "hartie", dar banuiesc ca nu erai tu daca nu strecurai si o mica rautate in final.
dialogul il consider pozitiv per ansamblu.

numai bine.
Sus
alexconu
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2005

MesajTrimis: 07 Iul 2006 22:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

zircon a scris:

cat priveste turbulenta datorata aerului cald eu il consider un efect cumulativ (care e observabil pe un delta t mai mare), care nu ar trebui sa influienteze un frame de camera video.

Nu-i nevoiede delta t mare. Variatiile sunt cvasi-instantanee. Intr-o secunda dintr-un avi cu 30 fps poti avea un singur frame bun, de exemplu Very Happy
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Iul 2006 09:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite, alex care are ceva experienta intelege cum e treaba cu turbulentele. Mai gandeste-te ca toate imaginile solare sunt luate cu un cassegrain cu focar echivalent de 4 m. E vorba de o marire (reala nu digitala) foarte mare la care turbulentele cele mai mici se observa. Nu vreau sa fiu rautacios dar nici nu mai vreau sa ne tot purtam cu manusi, delicateturi etc. Adevarul e si ca am cam imbatranit si m-am cam saturat de amatorii de astronomie. As vrea sa vad mai multi astronomi amatori care sa investeasca in hobby-ul asta fie bani fie un pic de munca fie amandoua daca se poate. Ce vreau sa zi e ca nu am nimic personal cu nimeni, e vorba doar de niste principii.
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2006 18:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Adevarul e si ca am cam imbatranit si m-am cam saturat de amatorii de astronomie.

tataie, lasa-ne si pe noi cei incepatori in ale astronomiei sa traim. daca matale te-ai nascut invatat inseamna ca asistam la un nou fenomen al naturii. varsta de care vorbesti ar fi trebuit sa-ti confere si oarece ingaduinta dar nu se vede. in schimb rautati, cat incape!

numai bine.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Iul 2006 10:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

O buna vreme am incercat sa inteleg ca esti la varsta intrebarilor dar cred ca a venit timpul sa treci peste asta si sa cresti mare. Incearca sa tragi niste concluzii din toate cate ti s-au spus aici, fa-ti rost de un instrument, iesi afara la aer curat, indreapta instrumentul inspre cer si apuca-te de treaba (observatii). Pe masura ce o sa castigi experienta observationala, intrebarile tale se vor maturiza si ele, vor fi mai la obiect si nu o sa mai enervezi oamenii mari (in varsta, adica) Smile
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact