Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_oct2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233889
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie oglinda 1 m

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 12 Ian 2009 10:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pyrex: http://www.newportglass.com/angwcat.htm
Ceramic glass: http://www.newportglass.com/angwcat.htm
(vezi in stinga "31. MATERIAL SAFETY DATA SHEETS (MSDS)")

Niste link-uri interesante:
http://astro.umsystem.edu/atm/ARCHIVES/DEC04/msg00330.html
http://users.ticnet.com/mikefirth/techspec.htm#GLTEMP
http://home.europa.com/~telscope/stadlem.txt
Pentru gasirea altor informatii, mai incearca pe internet. Or exista oameni care s-au ocupat cu asa ceva, si vor sa impartasasca din concluziile obtinute (pe la ATM-isti americani in special).

Despre metalizare:

Daca cineva ajunge sa faca o oglinda mare, ce nu incape intr-o instalatie de aluminizare, cea mai buna solutie accesibila este argintarea, realizabila in regim de amator, acasa. La noi in tara procurarea substantelor poate fi o problema (nu se gaseau), dupa cum am constatat personal, cu mai multi ani in urma, dar cine stie… cu anumite relatii poate se rezolva problema.

Exista un anunt (la Servicii) pt. argintarea oglinzilor. Anul trecut, dupa aparitia lui, pretul argintarii unei suprafete de 1m^2 era de 950 ron, mult mai ieftin decit aluminizarea (sigur cu durabilitate mai mica).

Ultima modificare efectuata de catre Tavi F. la 12 Ian 2009 11:06, modificat de 1 data in total
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 12 Ian 2009 10:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Realizarea unei matrite de otel pentru oglinda de 1 m este o problema in sine. Daca reusesti sa o faci pe asta ... mai vorbim Smile
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 12 Ian 2009 11:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Discul unei antene parabolice este chiar parabolic? Pentru ca daca este, s-ar putea pleca de la asta...Discul sa fie folosit pentru modelarea din ceramica/material termo rezistent a unei suprafete care sa fie forma pentru turnare.

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
virgil
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Apr 2008

MesajTrimis: 12 Ian 2009 18:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

De fapt, de ce nu se foloseste un alt material in afara de sticla? deoarece metalizarea se poate face si pe materiale plastice. Cred ca teflonul care se gaseste si in placi groase de 10 cm. ar putea sa inlocuiasca sticla. teflonul este usor de prelucrat prin strunjire, la diametrul de un metru se strunjeste usor pe un strung carusel, folosind un sablon parabolic. Dupa slefuire se poate placa cu un strat dur de tipul chiturilor acrilice, sau acrilatului dentar si apoi o noua slefuire si metalizare. Deasemeni se pot folosi folii de plastic argintate, care sa fie aplicate pe mulajul de teflon, prin vidare intre folie si mulaj. Totul depinde de pretentii si costuri.
Sus
CATA_==
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Dec 2008

MesajTrimis: 12 Ian 2009 18:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiti dar cei de la I.O.R nu au instalatie ptr asa marime ?
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 12 Ian 2009 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cata ,stai linistit daca tu fabrici oglinda de 1m eu ma ocup sa-ti fac aluminizarea aici in tara se poate si asa marime stiu o asemenea instalatie aici in zona TM.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 12 Ian 2009 21:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Virgil,
Se pot folosi și alte materiale, s-au făcut telescoape din metal, dar până la ora asta sticla este totuși materialul cel mai bun, pentru că are proprietățile cerute:
- coeficient termic scăzut;
- stabilitate chimică;
- omogenitate, nu are structura cristalină care la alte materiale provoacă tensiuni/defecțiuni structurale microscopice;
- posibilitatea de a prelucra suprafețe cu toleranță de nanometri, care este și cea mai importantă.

Se mai fac oglinzi lichide, din mercur așezat pe un disc în rotație, dar au dezavantajul că funcționează doar îndreptate spre zenit.

Blakut,
antenele parabolice au focala foarte scurtă, sub 1m, la un telescop de 1m D e nevoie de un F mult mai lung, dar generarea matriței se poate face simplu, din ceramică, un strat de argilă pus pe fundul matriței din metal/șamotă se poate profila cu ajutorul unui șablon plan rotit în jurul axei viitorului disc. Șablonul parabolic poate fi ușor confecționat, de pildă generând curba pe calculator cu un program de grafică și copiat pe o bucată de tablă.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 13 Ian 2009 01:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Povestea cu oglinzile facute din alte materiale decat sticla apare mereu pe forum ,poate ar trebui scris undeva sa ramana permanent: Oglinzile se fac doar din STICLA si deocamdata nu au concurenta.
Erwin: sablonul de tabla nu are sens , diferenta intre sfera si parabola e mica doar cativa microni asa ca nu vad cum se poate face in conditii de curtea casei matrita cu aceasta precizie.
Oare cat se va mai scrie pe forum despre aceasta tema fantasmagorica cu Og de 1m?
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 13 Ian 2009 02:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pana se face Laughing Laughing Laughing

www.cloudynights.com
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 13 Ian 2009 10:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pun pariu ca, daca facem o socoteala, pretul total al materialelor si energiei (si e nevoie de multa energie pentru ca nu cred ca experimentul va reusi din prima incercare) necesare pentru fabricarea locala a blanck-ului va depasi pretul unuia gata facut de altii prin alte parti ale lumii (mai precis in SUA).

De aceea am impresia ca, de fapt, cea mai buna idee ar fi achizitionarea unui blank de 1 m diametru "de-a gata".

Oglinda propriu-zisa, inclusiv aluminizarea ei, se pot face aici, asta e clar (si este un singur om, chiar aici pe forum, care poate face asta: Tavi Stanescu).

Eu zic ca nu are rost sa mai pierdem vremea cu alte discutii marginale (adica pe langa problema reala si solutia ei) si inutile.

Sus
CATA_==
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2009 00:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prima tentativa de turnare a blanck.... a fost un esec la turnarea cu lingura si incalzirea prealabila a matritei dupa ce am fost avertizat de un sticlar cu peste 45 de ani de experienta sticla sa stratificat ...trebuie dupa spusele lui gasit un cuptor cu curgere continua ..in zona asta din cate am aflat nu exista ..nu stiu in tara daca este asa ceva
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 21 Ian 2009 15:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incerc sa imi inchipui cum ai turnat sticla cu lingura si nu reusesc. Ai poze?

Apoi, cuptor cu curgere continua? O avea legatura cu cutpoarele care toarna monocristale de siliciu?

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
CATA_==
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Ian 2009 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lingura impropriu spus dar asa o numesc sticlari este un fel de bol mai mare cu care se ia sticla din cuptor si se toarna in matrita .Poze nu am facut pentru ca turnarea asta sa facut pentru a-mi demonstra sticlarul ca o sa se stratifice sticla ...a fost o ambitie din partea la amandoi ..EL vroia sa ma convinga ca nu o sa iasa si eu tot ii spuneam ai sa incercam dar daca o sa gasesc un cuptor din care sa se poata turna in continu in matrita o sa mearga
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 21 Ian 2009 16:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

A fost o ambitie nejustificata din partea ta (care habar nu aveai) pe cand din partea lui a fost o ambitie justificata (stia exact ce o sa se intample).
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 22 Ian 2009 02:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

CATA, cand o sa pricepi ca urechile sunt create pt a asculta cu ele, ochii pt a citi si a vedea ce fac altii, iar creierul e facut pt a GANDI cu el, nu pt a fi teren de joaca a hormonilor ?
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Urmatoare

Download topic
Pagina 11 din 13

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact