Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236976 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2888 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9686
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Ian 2009 00:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: Venus la dichotomie? |
|
|
|
Luni 5 Ianuarie 2009,intre 19:31 si 20:38 TLR am observat cu Dobsonianul de 125 mm F/7 folosind 7 oculare si un Barlow home-made de 1,8x.Temperatura -5 grade C,nebulozitate in atmosfera inalta,seeing intre IV si V pe scara Antoniadi.
Obiectivul principal a fost planeta Venus.Am inceput cu un grosisment de 39x obtinut cu un ocular Kellner militar 22mm Zeiss.Am folosit apoi grosismentele de 52x (Huygens IOR 16,7mm), 83x (Ramsden home made 10,4mm) si in final 104x /H16,7+Barlow.
Discul planetar mi-a aparut in faza de 50% la toate maririle,ceea ce inseamna ca este la dichotomie,nu-i asa?Poate cineva sa confirme va rog?Culoarea semidiscului planetar mi-a aparut a fi un argintiu cu o puternica nuanta galbuie,un galben usor aramiu.Faza de noapte avea ,,coarnele'' puternic intrate peste faza de zi.Datorita seeingului prost,semi-discul venusian flutura ca un drapel,schimband numeroase culori pe limb si la terminator.
Am mai observat Pleiadele ,foarte frumoase la 36x,Ramsden 24mm home-made,Hyadele;M42 extinsa dar slaba de culoare gri cu usoare nuante verzui si cu patru stele in Trapez la toate maririle.Mircea
Ultima modificare efectuata de catre Mircea Pteancu la 06 Ian 2009 01:11, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 06 Ian 2009 01:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cu aceeasi ocazie am observat o stea dubla,inca nu am identificat-o.Se afla la 32 minute Sud de M42.Steaua principala eu am apreciat-o la 4,5-5mv iar companionul ,de aprox.10,5-11mv,se afla la 15-20 secunde,la PA=160 grade.
Pentru a focaliza bine pentru observarea acestei duble,intai l-am observat pe Castor.Care a fost rezolvat la 36x/R24mm ca doua discuri de difractie tangente dar aparea doar ca un 8 alungit la 104x obtinut cu un Erfle de 15mm si Barlow.In schimb ocularul Huygens H16,7mm a rezolvat dubla la doar 52x.O mica enigma,ocularul Erfle rusesc este de o buna calitate in clasa lui,a ''supravietuit'' ,cam sifonat ce-i drept,comparatiei cu un Plossl de 15mm Clave al lui Reinholz.Mircea |
|
Sus |
|
 |
adry Membru

Data inscrierii: 04 Ian 2009 Mesaje: 12
|
Trimis: 06 Ian 2009 12:04 Download mesaj |
|
|
|
Am observat si eu acelasi lucu, numai ca v-am luat-o cu 2 zila inainte si am observat-o aproape jumatate. Culoarea mi s-a parut argintie, mai deloc galbuie. Si, desi nu am mai patit asta nicaieri, iar cerul era destul de clar, l-am observat in ceata. Stiti motivul? |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4279
|
Trimis: 06 Ian 2009 23:39 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Venus la dichotomie? |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Discul planetar mi-a aparut in faza de 50% la toate maririle,ceea ce inseamna ca este la dichotomie,nu-i asa?Poate cineva sa confirme va rog? |
Intr-adevar, momentul in care discul planetar este pe jumatate luminat de Soare (faza=0,50) se numeste dihotomie. Pentru Venus, momentul acesta va avea loc in noaptea dintre 16 si 17 ianuarie 2009, in seara de 5 ianuarie avea faza de 0,56. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 07 Ian 2009 09:09 Download mesaj |
|
|
|
Esti tare Mai jmechere zi-ne si noua de unde ai informatiile astea ca si eu le-am cautat pe net si n-am gasit Doar nu vrei sa zici ca s-a dat aseara pe PROTV Andreea Esca nu se prea ocupa cu d-astea. Si nici la scoala cred ca nu ti s-a spuss la ora de astronomie Lumineaza-ne si pe noi ... macar 50%  |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 07 Ian 2009 20:39 Download mesaj |
|
|
|
OK. Am si eu StarCalc dar nu mi-a dat prin cap sa-l consult Pentru toata lumea: e un program foarte bun ( http://www.m31.spb.ru/StarCalc/ ). Astazi da Venus la 0.55. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 07 Ian 2009 20:48 Download mesaj |
|
|
|
Toate bune si frumoase,nu zic ca Internetul nu-i bun la ceva,dar nu la toate.Exista in privinta lui Venus un fenomen si anume , intre momentul calculat al dichotomiei si cel observat apar diferente notabile.Fenomenul se numeste ''efect Schroeter'' dupa numele astronomului germen,contemporan cu W. Herscel si care a remarcat fenomenul.El este considerat parintele planetologiei.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 07 Ian 2009 21:02 Download mesaj |
|
|
|
adry
nu-ti fa probleme,nu vreau sa-ti fur ''paternitatea'' dichotomiei lui Venus.Doar ca din datele aflate in profilul tau nu pot sa-mi dau seama cu ce ai observat.Da niste detalii te rog,telescop,conditii de observare,momentul,grosismente/oculare eventual filtre folosite.
In al doilea rand,singur ai spus ca Venus era ''aproape jumatate''.Dichotomie inseama 50%/50%,fix nu negociabil.
Despre ceata prin care ai observat planeta,o fi fost nebulozitate atmosferica reala,tot tu ai spus-o ca ''cerul era destul de clar'' deci nu senin,cand observam Venus pe cer de seara,facem observatii la mica inaltime.Felicitari daca te-ai apucat de observatii planetare.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 07 Ian 2009 21:16 Download mesaj |
|
|
|
Marti 6 Ian. ac ,intre 19:21 si 21:00 am observat cu Dobsonianul 125mm F/7 .Nebulozitate atmosferica,vant usor,ger,seeing 4 pe scara Antoniadi.Am folosit 12 oculare plus lentila Barlow 1,8x,9 oculare sunt diferite fata de cele din seara precdenta,grosismente de la 21x la 311x .Si un grosisment special de 416x,subiect separat.
Am observat Luna iar la Venus faza mi-a aparut ca fiind tot la dichotomie, vizual nu am distins modificari fata de seara precedenta,uneori cand seeingul era mai linistit o foarte usoara concavitate aparea pe terminator in zona luminata.
Luna foarte frumoasa la grosismente de pana la 200x,dupa care efectele seeingului foarte vizibile.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 07 Ian 2009 21:33 Download mesaj |
|
|
|
Miercuri 7 Ian ac ,intre 17:30 si 18:45 TLR ,observatii cu T125mm F/7 ,nebulozitate atmosferica,-2 grade C,vant usor,seeing 4 Antoniadi.
Venus la 96x,Vixen Ortho,173x Vixen ortho 9mm+Barlow1,8x, si ocular special 416x.Faza de 50%,uneori la 416x concavitate in partea luminoasa la terminator,neconfirmat.
Luna la 96x si 173x, 311x cu Vixen ortho 5mm+Barlow1,8x si 416x-splendida.
Scopul observatiilor a fost de masurare pupila de iesire pentru calcul grosisment 416x.Confirmat.Mircea |
|
Sus |
|
 |
adry Membru

Data inscrierii: 04 Ian 2009 Mesaje: 12
|
Trimis: 07 Ian 2009 22:08 Download mesaj |
|
|
|
De senin, era senin, dar era un fel de ceata, nu chiar nebulozitate atmosferica, mai mult un fel de fum (stau la marginea unui orasel in care lumea inca mai face focul la sobe)...intelegeti ce vreau sa spun. In ce am spus in postul meu, m-am referit ca luna si ceilalti astrii se vedeau relativ bine.
In al doilea rand, sunt si eu un incepator, de fapt incepator parctic, deoarece cu teoria m-am consultat cativa ani pana portofelul model destul plat mi-a permis un telescop.
Nu era dichotomie perfecta, era undeva intre 50-60%, dar era destul de apropiata.
Cat despre conditii, observarea a fost facuta cu un telescop celestron 114/900, cu 40x, 80x, 144x si 256x (grosimente aproximative, nu le retin exact ) la temperatura de -1 grad.
Cat despre observatii planetare, planetel nu ma fascineaza mai mult sau mai putin decat obiectele deepsky, dar conditiile mi-au facut mai disponibila studierea acestei planete.
Cer senin si...mult succes cu venusul  |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 08 Ian 2009 00:17 Download mesaj |
|
|
|
Foarte interesant acest ''efect Schroeter'', nu auzisem de el. Oricum, banuiesc ca trebuie grosismente mai mari de 200x si turbulenta foarte redusa ca sa poata fi evidentiat clar.
Cine a avut ocazia, cred ca s-a mai delectat si cu Luna in Pleiade in seara asta... |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|