Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9685
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 17 Noi 2008 23:39 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ocultatia lui Venus de catre Luna |
|
|
|
Ocultatia lui Venus de catre Luna va avea loc la 01.12.2008 intre 16:24 -17:25 UT adica intre 18:24 -19:25 TLR.La inceputul ocultatiei ,Soarele va fi deja la 15 grade sub orizont.Deci vom vedea ocultatia la inceput in crepusculul de seara iar apoi pe cerul de noapte.Luna va fi intr-o faza de 13,6%,imersia va avea loc in zona nocturna a limbului selenar,cam in dreptul lui Mare Humorum-Oceanum Procellarum,zona de noapte a Lunii va fi scaldata de lumina cenusie. Iar emersia va avea loc in zona de zi a limbului selenar ,undeva aproape de craterul Biela cand insa splendidul cuplu selenar-cytherian va fi abia la 2,5 grade deasupra orizontului.La doar doua grade distanta peisajul va fi completat de Jupiter.
Ocultatii ale lui Venus vor mai fi, dar ,una care sa promita sa fie atat de frumoasa ,nu va mai avea loc pana in 2044.
In noul spirit european,nu cred ca va deranja pe cineva informatia ca datele despre ocultatia care va avea loc de Ziua Nationala a Romaniei au fost preluate din Anuarul ''Meteor'' a Asociatiei Astronomice Maghiare pentru 2008,un anuar bogat ,excelent editat si ilustrat,de 344 de pagini.Datele ocultatiei sunt calculate pentru Budapesta dar, cum din Arad pana acolo sunt doar vreo 250 de km, nu ma obosesc sa le recalculez.Ocultatie fericita!Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 18 Noi 2008 12:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu am acum la dispozitie niciun program de calculator care sa ma ajute, insa am impresia ca, din pacate, Luna nu se va ridica prea mult peste orizont nici la imersiune (de ex. pentru Timisoara nu cred ca vom avea mai mult de 7-10 grade altitudine).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 18 Noi 2008 12:48 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate,inaltimea va fi mica,ar trebui sa iau ASTRONOMIA SFERICA a lui PETRESCU,culegerea si sa fac calculele.DAR MIE DE TIMPUL PROBABIL MIE TEAMA.M.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3692
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9778
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Noi 2008 02:25 Download mesaj |
|
|
|
Să sperăm că va fi vreme bună! În acest caz se organizează vreo ieșire la Silagiu?
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Noi 2008 14:01 Download mesaj |
|
|
|
Pentru un orizont vestic bun ar trebui sa mergem spre vest (Parta, Peciu Nou etc.) De pe Silagiu la vest se vede Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9778
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Noi 2008 21:49 Download mesaj |
|
|
|
da, aveți dreptate, nu demult am fost pe drumul spre Jimbolia, există o zonă cu cer destul de negru între Beregsău Mare și Cărpiniș sau între Cărpiniș și Jimbolia, nu sunt prea multe lumini în zona aia și drumul este foarte bun.
|
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 20 Noi 2008 17:28 Download mesaj |
|
|
|
Nu e de preferat altitudinea, având în vedere că lucrurile se petrec aproape de orizont? În plus, Luna o să fie undeva pe la sud-vest, iar Timișoara ar trebui să fie pe la vest-nord-vest (aprox, n-am văzut cu ochii mei ).
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 28 Noi 2008 23:58 Download mesaj |
|
|
|
In plus,maine Sambata 30 Noiembrie,Venus si Jupiter sunt in conjunctie,ajungand la o distanta unghiulara de 2 grade.Dupa ''Astronomy'' ,urmatoarea conjunctie cam tot atat de stransa a celor doua planete ,pe cerul de seara, va avea loc in 2012.
Ceea ce este interesant,si asta se intelege din apropierea aparenta de Venus, este faptul ca Jupiter,pe care-l vedem acum ca fiind de sapte ori mai putin stralucitor ca Hesperus, este de cealalta parte (aprox) a Soarelui fata de noi.
Vechi denumiri ale planetei Venus :
Hesperus
Phosphorus
Cythera
Cer senin,sanatate si spor la observatii.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 01 Dec 2008 16:34 Download mesaj |
|
|
|
Deja se vede cu ochiul liber Venus si Luna acum la 15 30.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Dec 2008 16:40 Download mesaj |
|
|
|
Eu voi iesi sa vad ocultatia afara din Timisoara (comuna Sag).
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
Trimis: 01 Dec 2008 20:03 Download mesaj |
|
|
|
Poze? Careva? Sa vada si ochii mei ca la Constanta a fost senin numai pana pe la 18.45.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 01 Dec 2008 20:47 Download mesaj |
|
|
|
In incercarea de a observa ocultatia am iesit din Timisoara si am mers pana in localitatea Sag impreuna cu un prieten.
Din pacate, norii nu ne-au lasat prea mari sperante. De asemenea, vantul a suflat suficient de tare incat sa incep sa ma tem ca imi va rasturna montura ecuatoriala pe care am avut luneta de 60/900 mm, cautator 10x50 si camera foto Nikon D50 cu teleobiectiv de 300 mm (nu s-a intamplat asta - toata "instalatia" are, totusi, vreo 25 kg).
Cerul s-a acoperit tocmai in directia in care nu ar fi trebuit si, socotind ca nu prea mai sunt sanse de a face observatii/fotografii, am strans echipamentul si ne-am rezumat la a arunca din cand in cand cate un ochi cu un binoclu 10x60 mm prin cate o spartura din nori. Nu am reusit insa sa observam imersiunea (si nici vorba de emersiune).
Atasez singura fotografie pe care am facut-o.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
105.73 kb |
Vizualizat: |
de 11235 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 01 Dec 2008 20:47 Download mesaj |
|
|
|
Uite aici atata am reusit apoi norii ...
Descriere: |
|
Marime fisier: |
232.52 kb |
Vizualizat: |
de 11233 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |