Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Noi 2008 18:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: Luna si Jupiter, stackez pt prima data |
|
|
|
Prima data cand incerc sa scot imagini cat de cat ok cu Registax:
Nu am inteles exact cum atasez o imagine o singura data, mesajului meu si albumului in acelasi timp. Asta e linkul catre album: (aceleasi imagini)
http://www.astronomy.ro/album/displayimage-lastup-0-0.html
_________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 11 Noi 2008 20:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte clare cele cu Luna.
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

|
Trimis: 11 Noi 2008 22:01 Download mesaj |
|
|
|
Cine se pricepe la Registax, poate imi zice si mie de ce apar dungile alea in fotografia cu luna?
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

|
Trimis: 12 Noi 2008 08:13 Download mesaj |
|
|
|
Mersi, o sa il citesc si pe asta.
edit: l-am citit.
Chestia e ca nu neaparat folosirea e o problema, ca partea tehnica mi-a fost explicata destul de clar prin manuale. Am fost dezamagit de faptul ca nu opereaza si cu rotatii asupra fotografiilor atunci cand le aliniaza...
Presupun ca dunga respectiva e de la aliniere. Turbulenta atmosferica facea ca imaginea sa se bombeze si sa se curbeze foarte tare, lucru care se observa foarte clar cand toate imaginile rulau ca niste cadre de film.
Cel mai tare ma enerveaza ca este foarte greu sa fac focusarea:
1. Luneta prezinta aberatii cromatice (un obiect luminos va avea partea de sus rosie si cea de jos albastra, chiar si un pic <- desi asta ar insemna si ca obiectivul nu e chair perpendicular pe razele de lumina)
2. Nu reuseam sa estimez direct focalizarea: trebuia sa fac poze separat si sa misc un pic focuseru. Nici aici nu era chiar ok, pt ca trebuia sa dau zoom pe fiecare poza, pe un crater sa zicem, si sa ma gandesc daca poza asta era mai buna decat precedenta.
3. Daca faceam poze RAW cu aparatul nu cred ca reuseam sa le procesez acasa, consuma multa memorie. Am vazut multe tutoriale care imi ziceau sa fac poze jpeg, dar ma gandesc ca daca tot mi-am luat aparat, de ce sa nu fac RAW?
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 12 Noi 2008 10:53 Download mesaj |
|
|
|
Aici ar fi o chestie, la formatul .jpeg compresia datelor e maricica si pentru astrionomie se pierd multe date, asa ca e indicat RAW sa storci fiecare picatura din cadrele trase. Un filtru -violet ar ajuta sa reduca din aberatiile cromatice.
|
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 12 Noi 2008 12:02 Download mesaj |
|
|
|
Blakut a scris: | Am fost dezamagit de faptul ca nu opereaza si cu rotatii asupra fotografiilor atunci cand le aliniaza... |
Registax 3 știe să facă și ceva rotație. Dar nu se descurcă întotdeauna. Anul trecut am făcut niște poze la cometa Holmes. Primul set l-a suprapus bine, dar la al doilea nu a dat rezultate, deși am ajuns să-i dau manual stelele de referință în fiecare frame.
Blakut a scris: | Daca faceam poze RAW cu aparatul nu cred ca reuseam sa le procesez acasa, consuma multa memorie. Am vazut multe tutoriale care imi ziceau sa fac poze jpeg, dar ma gandesc ca daca tot mi-am luat aparat, de ce sa nu fac RAW? |
Pentru stackuri cu poze la Lună jpeg e suficient, camerele din ziua de azi nu aplică o compresie puternică.
|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

|
Trimis: 12 Noi 2008 17:05 Download mesaj |
|
|
|
Am aplicat compresie folosind niste tifuri scoase din nefurile de pe aparat. Fiecare tif avea 20 si ceva de mega. Aveam in total 800 de mb de imagini, am stat la stack o noapte intreaga si tot nu a iesit ceva imbucurator.
Enervat este ca adaptorul cumparat de mine era pt T (pas de 0.75mm), iar surubul care sta pe luneta e M42, avand pasul de 1mm.
Cum as putea sa fiu sigur ca focalizarea este foarte buna? Fara sa compar imagine cu imagine? Am tot citit despre metoda cutitului, insa mi se pare greu de realizat cu ce am eu.
La Luna e foarte grea chestia asta. Daca as fi avut in camp stele foarte apropiate mi-ar fi fost mult mai usor, ca analizam separatia. O sa ma mai duc vineri probabil si in weekend daca pot, o sa incerc un cluster ceva... poate si Saturn.
Un filtru portocaliu sau roz este bun pentru filtrarea poluarii luminoase?
Ma gandesc ca un filtru care blocheaza albastrul dispersat pe atmosfera + lungimile de unda ale lampilor cu sodiu ar fi potrivit.
|
Sus |
|
 |
|