Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Tempshot0012.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234504
Numar de utilizatori inregistrati: 2845
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review DOBSON 203mm/1200mm SKY-WATCHER

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CATALIN_RG
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Dec 2007

Motto: In intuneric vad cel mai departe,privesc trecutul! (c.i.)

MesajTrimis: 03 Ian 2008 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului: Review DOBSON 203mm/1200mm SKY-WATCHER
Raspunde cu citat (quote)

Tocmai am primit coletul ce continea noul meu telescop!
In privinta asamblarii este extraordinar de intuitiv reusind singur fara a mai avea experienta sa-l montez in 20 de minute! Aveam la dispozitie chei,imbusuri si o surubelnita toate primite odata cu el! Toate componentele vin foarte bine ambalate neexistand riscul sa se sparga ceva nici in cazul unui accident usor al masinii care-l transporta! pana aici nota 10 mai putin surubelnita care e prea mica si face insurubarea dificila!
Montura e foarte stabila asa ca nu o sa aveti neplacuta surpriza de a tremura la focusare! Arata extraordinar de bine,chiar mai bine ca in pozele de pe site si nu ma asteptam sa fie asa mare ceea ce face deplasarea cu el grea dar nu imposibila!
Astept cu nerabdare sa vada si el cerul instelat ca sa-l imparta cu mine iar pe urma o sa va spun si eu mai multe dar poate ca mai sunt care au sau au avut
modelul acesta si pot spune mai multe! Sunt interesant sa stiu ce au vazut in ce conditii si parerea lor!

La multi ani!
Sus
Mihnea
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Sep 2008

Motto: de gustibus non est disputandum

MesajTrimis: 15 Sep 2008 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

care varianta ai achizitionat-o pyrex,clasic sau retro-clasic? si eu tot asa as vrea sa-mi cumpar... ce fel de lentile are? barlow? l-ai cumparat de pe siteul : www.skywatcher.ro Very Happy Question
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 15 Sep 2008 21:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mihnea a scris:
care varianta ai achizitionat-o pyrex,clasic sau retro-clasic? si eu tot asa as vrea sa-mi cumpar... ce fel de lentile are? barlow? l-ai cumparat de pe siteul : www.skywatcher.ro Very Happy Question

Ce lentile sa aiba? Si unde? Rolling Eyes Are oglinzi.... Oglinda oglinjoara...care este cel mai mare reflector din tara? Laughing
Sus
Mihnea
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Sep 2008 22:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

pai stii... pe unde te uiti are lentile Laughing si de alea intrebam Laughing
Sus
Valentin
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Iul 2006

MesajTrimis: 15 Sep 2008 23:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mihnea a scris:

acele lentile alcatuiesc un ocular...

Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Sep 2008 23:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valentin a scris:
Mihnea a scris:

acele lentile alcatuiesc un ocular...
stii... am 14 ani si deabia am invatat mai multe despre telescoape... nici nu stiam de dobson pana nu mam logat Laughing ... am un telescop de incepator si nu prea stiu foarte multe... sunt membru de 2 zile pe forum Laughing mam inregistrat ca sa invat mai multe Wink
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 16 Sep 2008 08:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Are oculare de 10mm si 25mm. Asta inseamna ca poti privi prin el la mariri de 1200/10=120x si 1200/25=48x (1200 fiind distanta focala a telescopului). Un barlow 2x bun se vinde separat si e undeva pe la 150 de lei.
E bine ca macar stii ca un telescop are oglinda. Wink Eu la inceput credeam ca toate au lentile, chiar si cele de mai multi metri.

Mihnea
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Sep 2008 15:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

wow Laughing eh... e simplu de inteles cum vine imaginea intrun telscop Very Happy am observat ca e citita partea astad de forum... ce este un laser collimator? Question
Sus
Alex B.
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2009

MesajTrimis: 10 Mai 2009 20:07 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Review DOBSON 203mm/1200mm SKY-WATCHER

CATALIN_RG a scris:
Tocmai am primit coletul ce continea noul meu telescop!
In privinta asamblarii este extraordinar de intuitiv reusind singur fara a mai avea experienta sa-l montez in 20 de minute! Aveam la dispozitie chei,imbusuri si o surubelnita toate primite odata cu el! Toate componentele vin foarte bine ambalate neexistand riscul sa se sparga ceva nici in cazul unui accident usor al masinii care-l transporta! pana aici nota 10 mai putin surubelnita care e prea mica si face insurubarea dificila!
Montura e foarte stabila asa ca nu o sa aveti neplacuta surpriza de a tremura la focusare! Arata extraordinar de bine,chiar mai bine ca in pozele de pe site si nu ma asteptam sa fie asa mare ceea ce face deplasarea cu el grea dar nu imposibila!
Astept cu nerabdare sa vada si el cerul instelat ca sa-l imparta cu mine iar pe urma o sa va spun si eu mai multe dar poate ca mai sunt care au sau au avut
modelul acesta si pot spune mai multe! Sunt interesant sa stiu ce au vazut in ce conditii si parerea lor!

La multi ani!

Salut!
Spune-mi te rog, la acest model de Dobson de la SW (200/1200), centrul oglinzii principale este marcat în vreun fel? (ar trebui să fie un punct sau un cerc). Colimarea este dificilă? Am văzut din manual că este nevoie de șurubelniță ca să reglezi principala. Eu intenționez să cumpăr și un ocular Chesire dar dacă centru oglinzii nu este marcat trebuie să merg la ochiometru și nu prea îmi place. Mulțumesc.
PS: ca idee, cât de pronunțat este efectul de coma?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 10 Mai 2009 21:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

O colimare cu adevarat buna si ca la carte se face pe stele. Nu ai nevoie decat de surubelnita aia si cer senin.
Numai bine!
Sus
Mihnea
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Mai 2009 20:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

cat e surubelnita aia si de unde o pot lua? Embarassed
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 11 Mai 2009 20:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

E doar o surubelnita. Laughing
Gaman Gabriel
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Oct 2011

MesajTrimis: 04 Iul 2012 09:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe data de 10 martie (2012) am achizitionat si eu un Dobson SkyWatcher 8'' si sunt foarte multumit de el. Am realizat o multime de observatii astronomice cu el : observatii lunare, observatii planetare si observatii DeepSky. Am observat ca acest instrument are performante foarte bune si este un instrument inca portabil.

Montare - Telescopul vine in doua cutii : o cutie care contine montura Dobson si alta cutie care contine tubul optic, cautatorul si diferitele accesorii incluse in pachet. Manualul de instructiuni este foarte important, trebuie respectat fiecare pas pentru ca totul sa se miste cum trebuie. La acest telescop am primit si surubelnite iar probleme nu au fost. Recomand ca totul sa se faca cu grija si rabdare Razz .

Aspect - Acest telescop este foarte bine lucrat, iar aspectul lui nu a fost neglijat. Montura si tubul optic sunt alb-negru (90% alb) . Avantajul culorii albe este ca reflecta multa lumina si temperatura tubului optic nu creste foarte mult in timpul observatiilor solare. Eu nu il acopar cu nimic cand nu il folosesc,imi place sa il asez cat mai aprope de mine (intr-o camera unde stau mai mult timp) pentru ca imi creeaza o stare de bine Smile .

Tubul optic - Bine lucrat, dragut si destul de usor (ma refer la masa). Tubul optic este mai usor decat montura!

Montura - Tipul monturii este Dobson, o montura alt-azimutala la un pret mic. La aceasta montura imi place sistemul de control al tensiunii, o inventie foarte utila si interesanta. Sistemul consta in doua manere de culoare neagra, din plastic foarte solid. Manerele nu sunt la fel, unul dintre ele are atasat bile mici la un capat, care in momentul rotirii in spate a manerului, ele se invart si se creeaza o presiune care tine tubul optic nemiscat. In partea opusa a manerelor se afla cate doua ''butoiase'' , cate doua in spatele fiecarui maner. Acele butoiase de plastic au rolul de a ne ajuta sa instalam manerele .

Cautatorul - Il ador! Very Happy Cautatorul 9x50 inclus in pachet este foarte util, nu as putea sa imi imaginez cat de dificile ar fi observatiile fara cautator. Campul mare (aparent si real) al acestui cautator m-au impresionat. Prin el se pot observa satelitii lui Jupiter, cele mai mari cratere si marile de pe Luna, obiectele DeepSky cu magnitudine mica (cum ar fi M13,M31,M27,etc). Alinierea cu tubul optic se realizeaza (in cazul meu) in 30 de secunde.

Oculare - Eu am primit oculare Super (sau Kellner) cu focale de 25mm si 10mm. Ambele au un camp aparent mare, mai ales cel de 25mm. Dezavantajul acestor oculare este ca prezinta usoare aberatii cromatice la observarea obiectelor luminoase (in cazul observatiilor DeepSky,aberatiile cromatice nu mai apar) . Aceste oculare sunt pe format 1,25''.

Focalizatorul - Este de tip Crayord,metalic, pe 2'' . In pachet am primit si un adaptor pentru oculare de 1,25'' . Culoarea focalizatorului este neagra (in caz ca va intereseaza). Imi plac foarte mult rotitele Razz . Nu am nici o problema cu el, deocamdata.

Oglinzile - Firma Sky Watcher face oglinzi foarte bune, nu exagerez! Sunt impresionat de calitatea oglinzilor acestui telescop. Diametrul oglinzii principale este de 203 mm (20,3 cm / 8 inch ) deci colecteaza multa lumina, aspect esential la observatiile DeepSky.

Colimare - Telescopul era destul de bine colimat, l-am verificat dupa despachetare. La inceput, am avut probleme legate de colimare iar aici ma refer la experienta : acesta este primul meu telescop Newton. Pe parcurs, am invatat colimarea si recent am centrat si oglinda secundara.Oglinda principala are marcat un cerculet negru pe mijloc care are rol in colimare.

Curatare - NU ATINGETI OGLINZILE TELESCOAPELOR! Daca s-a adunat mult praf pe oglinzi,ele trebuie demontate cu mare grija si spalate cu jet de apa (dar nu folositi mainile!) . Nu este bine ca oglinzile sa fie spalate prea des, in general este suficient o data la un an sau doi. Motiv : Oglinzile telescoapelor (cele mai multe) contin in compozitia lor un strat de protectie si strat de aluminiu. Acestea nu rezista o eternitate, dar se pot aplica din nou. Daca oglinzile sunt spalate frecvent, aceste straturi (mai ales stratul de protectie) se degradeaza. RETINETI : NU ATINGETI OGLINZILE TELESCOAPELOR! . In cazul celorlalte componente se foloseste un prosop moale si umed.

Tipuri de observatii :

Observatii lunare - Prin acest telescop, Luna este foarte frumoasa! La puteri mici (37x pana la 80x) am observat cea mai clara (sharp) imagine cu Luna! Si acum imi apare in fata imaginea Lunii cu detaliile ei foarte bine definite. Pana la grosismentul de 400x (limita teroretica a unui telescop cu oglinda de 8'') , pe un seeing bun, detaliile de pe Luna sunt extraordinare. Recomand cu incredere acest telescop la observatii lunare!

Observatii planetare - Am observat,prin acest telescop, planetele : Venus,Marte,Jupiter si Saturn. La Venus am observat faza si ocazional straturi de nori (folosind un filtru) / Marte (calotele polare si alte detalii la suprafata planetei) / Jupiter (l-am observat in primavara,dar am avut conditii foarte rele de observatii,asa ca nu descriu nimic inca) / Saturn (5 sateliti,benzi de nori,diviziunea Cassini) .

Observatii solare - Cu un filtru corespunzator, puteti observa petele solare, facule si mai rar eruptii solare. Acest telescop este foarte bun si pentru observatii solare, dar daca il utilizati atunci cand temperatura este mare, apare turbulenta.

Observatii DeepSky - Aici se observa cu adevarat capacitatea lui de colectare a luminii! Razz Am observat o multime de obiecte DeepSky cu acest telescop. Roiurile de stele sunt excelente,stelele componente sunt (de cele mai multe ori) rezolvate. Galaxiile sunt totusi palide, nu ai ce sa le faci Nebuloasele sunt dragute Razz . La DeepSky, acest instrument este recomandat.

Observatiile le-am facut si le fac sub un cer negru, dar din pacate mai turbulent din fire.

Am mai observat (prin acest telescop) : multi sateliti artificiali ai Pamantului , natura si multe stele. Galaxia noastra devine o mare de stele! Smile

Dezavantajele telescopului sunt cele ''standard'' : aclimatizare, colimare, coma.

Aici inchei acest review pentru telescopul Sky Watcher Dobson 8''. Recomand acest telescop astronomilor amatori care stau la curte si mai ales celor tineri (aveti grija cu spatele Laughing ).

Cer senin! Very Happy
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 04 Iul 2012 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Utila prezentarea pentru cei care nu stiu ce poate un astfel de telescop. Imi place ca ai facut mai intai multe observatii si apoi l-ai prezentat.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum