Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bluesnowball.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234762
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Descoperitori romani de asteroizi in 2008-EURONEAR

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 28 Aug 2008 09:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dupa cum va spuneam, i-am trimis un e-mail D-lui Vaduvescu. Mi-a raspuns si, cu permisiunea dansului, va redau aici, pe forum, acest mesaj:

"Salut Lau,

Mersi mult de pareri si sustinere pe forum, ca si lui Alex, Vali si Mircea! Eu am mai fost "alertat" ieri despre cearta iscata pe forumul vostru, pe care as clasifica-o de tip romanesc Smile

Pe Doru il stiam cam "carcotas" din fire, asa incat nu ma supar pe el, in plus oricine se poate indoi de orice, eu ii respect convingerile. Ca sa lamurim putin lucrurile, va raspund aici pe scurt, dar poti sa postezi acest raspuns al meu pe forum, sau sa-l trimiti personal lui Doru, mersi!

Adevarul e ca noi am descoperit chiar mai mult de 70 sau 100 de asteroizi MAIN BELT in cele numai trei nopti pe 2.2m in La Silla: este probabil sa fi descoperit pana la cca 480 de asteroizi, dar mai trebuie timp pt ca toti sa fie reobservati si confirmati oficial, iar eu nu am vrut sa merg atat de mult, asa ca am hotarat sa comunicam "peste 100" de descoperiri.

Aceasta cifra rotunda are ca baza doua surse, prima conforma cu cercetarile noastre ale bazei de date online a MPC (efectuata de vreo trei ori de mine, ultima oara prin 5 iun 2008 cu Alex la observatii in Chile, care suma cca 70 de asteroizi descoperiti de noi), iar a doua un raport oficial de la MPC pe care il primesc lunar in email si care sumeaza acum 53 de descoperiri, dar care vizibil nu contine toate obiectele din campurile raportate de noi (eu nu cunosc exact cum functioneaza sistemul oficial de descoperiri la MPC, dar sunt convins ca mai trebuie timp si observatii ca sa aflam exact in total cati asteroizi am descoperit).

A nu se confunda de Doru cele doua cifre, peste 100 de asteroizi MAIN BELT descoperiti de noi intre 10-13 martie pe 2.2m in La Silla (la observatii impreuna cu Mirel si la reduceri impreuna cu ceilalti 7 amatori si profesionisti), si peste 100 de asteroizi NEAs cunoscuti observati in mai multe locuri in ultimii 2 ani de reteaua EURONEAR! Aceasta cifra 100 e o simpla coincidenta doar!!

In adevar, dintre descoperiri, unul singur se misca de 15x mai reede decat media Main Belt, si in directie diferita, pe care nu l-am putut identifica in limita erorilor cu nici unul din cei 1000+ PHAs sau 8000+ NEAs cunoscuti, de aceea consideram ca este un nou NEA (din pacate posibil pierdut)!

Credibil sau nu, noi am descoperit atatea corpuri ceresti (480, 100, 70 sau chiar 53, ramane de vazut peste cativa ani!) pentru ca am avut SANSA sa ni se aprobe timp de observatie pe telescopul 2.2m si camera de 33x34 arcmin care constituie practic cel mai mare echipament din lume folosit pt 3 nopti in acest scop! Aceasta sansa de observatii a aparut in martie 2007, la doar cateva zile de cand eu am preluat post-docul de 1 an de la Univ Catolica del Norte din Antofagasta, Chile, de unde va scriu acum. Am aplicat pe timp chilian (10% din toate telescoapele de aici), care e destul de darnic pt ca chilienii nu aplica prea mult Smile din care cauza consider Chile (mai exact o institutie chiliana) cel mai bun loc din lume pt un astronom observator!

Ref la invitatia de colaborare, eu in dec 2005 (acum aproape 3 ani deci) cand am avut acea prezentare cu voi (Calatorind prin observatoarele lumii), habar nu aveam unde voi merge nici macar pentru primul post-doc, aveam atunci doar o oferta din South Africa dar mai speram in altceva (care din pacate n-a mai aparut, asa incat am fost nevoit sa merg in acea tzara extrem de periculoasa, unde am renuntat apoi dupa cateva luni la job, revenind temporar, dupa doua doctorate, pt 7 luni fara servici in Romania, pana sa pot prelua al doilea postdoc in Chile, care dura cu siguranta pt doar un an) - si toate astea dupa ce acum 11 ani emigrasem in Canada, o tzara care in ciuda faimei UNESCO drept "the best country in the world", din pacate nu este in stare sa-si pastreze nici observatoarele, si nici astronomii acasa! - va scriu toate astea acum ca sa vedeti ca nu e chiar atat de roza viata de astronom! Desi acum 3 ani nici nu stiam daca voi ajunge in Chile vreodata,
totusi acest vis s-a realizat.

In Africa nu am putut observa nici macar pe 1m (la SAAO, unde am trimis un proposal la care nu am primit nici un raspuns niciodata), cu atat mai mult pe noul telescop de 10m SALT care nu e gata nici astazi (la 3 ani de la lansarea la apa Smile Abea aici in Chile, incepand din mai 2007 (cand am inceput sa primesc accepturile pt proposalurile trimise in martie 2007 - ele se trimit semestrial in fiecare an pt cam toate telescoapele din lume) am realizat sansa enorma de a observa, din care cauza in ultimele 3 semestre am trimis in total peste 20 de proposals (impreuna cu colaboratori din Canada, Franta, Cehia, Slovacia, Spania, Rusia si Romania - si aici trebuie sa constat cu regret ca fosti mei colegi profesionistii de la institut niciodata nu au raspuns nimic in privinta vreunei colaborari). Cam jumatate din proposals au fost aprobate, asa ca aplic si ma bucur de observatii cat pot, atata timp cat voi mai lucra in Chile!

Ideea de colaborare cu amatorii am anuntat-o abea in iarna lui 2006/2007 in persoana la Bucuresti, Cluj unde s-a intamplat sa ajung, si parca si pe forumul SARM prin 2007 (rog pe cineva sa confirme acest fapt!), de pe care iesisem in mai 2007 cand nu am fost lasat sa urez "Paste Fericit" de catre Alin. Pe forumul vostru nu sunt, si pt ca in general m-am saturat de discutii interminabile de tip romanesc, dar am ramas deschis (am spus si atunci cand am iesit de pe grup) oricarui amator care doreste sa colaboram si isi dedica parte din timp, si mai ales se dovedeste a fi serios si muncitor! (capacitati pe care le admir mai mult decat orice altceva pe lume)! Asa ca daca ma contacta orice amator, incl din Timisoara sau Banat, acceptam cu placere ajutorul lui, ca si acum si pe viitor (singurul "inamic" ramanand timpul necesar pt a explica la fiecare in parte metoda de lucru care insa acum se poate invata de la altul instruit deja)!

Inchei acum, si sper sa repetam aceasta reusita ("dubla cu cei 100+" Smile si mai ales sa putem avea odata proiectul EURONEAR asa cum l-am visat eu, automatizat, o chestie care insa depinde de bani pe care deocamdata nu ii avem Sad Cu toate aceseta, dubla cu 100+ o consider un real succes!!

Fiti siguri ca va veni si un articol peste cateva luni despre descoperiri, afara de inca vreo 3 la care lucram acum pe tema EURONEAR. Prezentarea PPT de la Bucuresti (ca si de la Perseide 2008) a fost facuta doar pt presa, nu puteam sa le prezentam nimic stiintific acolo, oricum ma bucur ca au rezistat atat si mai ales ca nu prea au scris mai deloc prostii Smile)

Saludos desde Chile!

Ovidiu"

Acesta este raspunsul D-lui Ovidiu Vaduvescu referitor la discutiile purtate pe forum cu privire la programul EURONEAR.

Numai bine,

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 28 Aug 2008 18:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incep prin a-mi cere scuze in primul rand fata de Ovidiu Vaduvescu in cazul in care considera ca am fost impertinent sau obraznic. Nu sunt carcotas deobicei decat daca am un motiv bine intemeiat. Am fost intrigat de postul lui Mircea Pteancu. Faptul ca cineva, oricine, descopera 50-70 sau 100 de asteroizi in trei zile (sau chiar doi ani) e destul de neobisnuit. LINEAR si NEAT sunt programe automatizate cu tehnologie foarte "teapana". Un om (doi sau trei) avand la dispozitie un telescop (chiar de 2 m) si un CCD (oricat de mare) are probleme foarte mari in a face acest fel de performanta. Ceea ce m-a dat complet cu "rotile in sus" a fost PPT-ul de care tot vorbim, care inteleg ca a fost destinat presei. In cadrul lui am intalnit doar vreo doua slide-uri care erau cat de cat stiintifice. O lista cu indicative de asteroizi si o poza cu un exemplu de astrometrie. Ce m-a intrigat si mai mult a fost ca pe tot site-ul EURONEAR nu aparea nici o referire la un document stiintific oficial care sa vorbeasca despre descoperirile de asteroizi de care tot vorbim. Mai mult, apar o gramada de trimiteri la articole din ziare romanesti sau emisiuni TV tot romanesti, emisiuni si articole inspirate evident tot de PPT-ul amintit. Se intra astfel inr-un cerc vicios. EURONEAR are cel putin o problema de comunicatie, asta se vede din faptul ca nici macar Alex Conu, membru in Consiliul de Conducere al Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), parte a proiectului EURONEAR, nu stie exact cam cum s-a intamplat treaba cu descoperirile de asteroizi. "... au fost mai multe nopti de observatii si nu doar 3. De fapt toti asteroizii au fost descoperiti intr-un interval de 2 ani" zice el, pe cand Ovidiu Vaduvescu il contrazice si spune ca toti asteroizi (70 - 100 sau probabil pana la cca 480) au fost descoperiti in trei nopti. In conditiile astea nu e de mirare ca un simplu amator ca mine ramane nedumerit. Iar treaba cu un NEA vazut in fuga si dupa aceea pierdut ... ce sa zic Confused Si dupa aia mai zice cineva ca e si un posibil impactor Rolling Eyes Raman fara cuvinte.
Eu nu am scris MPC denigrandu-l pe Ovidiu Vaduvescu asa incat nu vad de ce zice Alex Conu ca as taia cuiva craca de sub picioare. Eu mi-am exprimat doar niste nedumeriri aici intre noi pe forumul asta.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 01 Sep 2008 16:48 Download mesaj
Titlul subiectului: Propunere de colaborare

Va redau, in cele ce urmeaza, un e-mail primit de la Ovidiu Vaduvescu (care, asa cum spuneam, nu doreste sa participe la discutiile de pe forum Crying or Very sad ) prin care acesta, in esenta, lanseaza o propunere de colaborare in programul de detectie a asteroizilor:

"Revin cu un anunt catre Doru si grupul din Timisoara:

Am citit dimineata postul si scuzele lui Doru, mersi, le accept. Alex
Conu a fost foarte bine intentionat (si pt ca ma cunoaste mai bine ca
Doru), dar mai putin informat, asta si pt ca in tabara Perseide
recenta cand am tinut eu prezentarea, el a avut alte treburi, intre
care sa pregateasca telescoapele pentru observatii (urma sa se
insenineze), asa ca a incurcat putin cele doua realizari ale EURONEAR
("dubla 100+"). Cat despre prezentarile si lucrarile stiintifice, il
asigur ca vor veni, dar acestea necesita timp!!

Va propun acum si voua colaborarea propusa mai demult tuturor celor
care cred ca au timpul si vointa necesara de a cauta asteroizi: avem
recent un run de 5 nopti opbservat pe un 0.9m din Tololo, peste care
nu am avut inca timp sa ma uit. Peste el au dorit sa se mai uite doi
oameni de la Buc, dar nu cred ca inca s-au uitat. Daca doreste cineva
sa caute asteroizi, il rog sa-mi scrie direct (ovidiu.vaduvescu la gmail punct
com).

De asemenea, mai am in cap un proiect de cautari de asteroizi in
diverse arhive de imagini online, m-ar interesa mai exact sa incercam
sa regasim asteroizii desc de noi pe imagini mai vechi, si astfel sa
ii "stabilim" oficial si sa le imbunatatim orbita. Mai am si alte
proiecte, arhive de imags sunt multe si accesibile, imi trebuie doar
oameni SERIOSI si MUNCITORI care sa doreasca sa faca ceva. Afara de
asta, le trebuie doar net si un PC, plus ceva timp!

Cu bine,

Ovidiu".

Asadar, pentru alte detalii cei interesati sunt invitati sa-l contacteze pe dl. Vaduvescu la adresa de e-mail pe care acesta a indicat-o.

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact