| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242543 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2820 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: andyITA |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Astroclubul Bucuresti Membru

Data inscrierii: 10 Iun 2019 Mesaje: 213
Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Aug 2026 14:25 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Bolizi si spectre |
|
|
|
Bolizii de pe cer si spectrele lor!
Anul trecut cand am participat online la conferinta Global Meteor Network, ca proaspat contaminat de acest gen de observatii, am vazut cateva relatari despre cercetarea spectroscopica a meteorilor. In spectroscopia astronomica efectuata cu instrumente cu fanta sau fara ne straduim ca ghidarea pe tinta sa fie cat mai buna pentru a avea un spectru corect. Facem expuneri repetate la tinta pe care dorim sa o analiza, facem expuneri ale unei stele de calibrare din aceeasi regiune de cer si evident tragem si cadre de calibrare DARKS si FLATS.
Cunoscand si practicand toate acestea ma intrebam cum se poate captura spectrul unui meteor. Nici vorba de predictibilitate aici, cel mult cunoastem radiantul si avem o estimare de frecventa a aparitiilor.
O parte din intrebari s-au lamurit in cursul conferintei. Pe scurt se ataseaza o grila de difractie, de obicei cu 500 linii/mm sau in unele cazuri 1000 linii/mm pe camera dedicata observarii meteorilor. Daca avem un Star Analyser 100 sau 200 putem sa il atasam de obeictivul unui DSLR. Am experimentat si acest mod de a capta spectre de meteori, dar campul relativ ingust si stresul aplicat shutter-ului m-au determinat sa caut alte variante.
M-am hotarat sa instalez reteaua de difractie pe doua din cele cinci camere care stau pe casa si captureaza imagini ale meteorilor. Colegul nostru Daniel Bertesteanu mi-a oferit o pereche de ochelari cu retea de difractie 500 linii/mm pe care i-am ajustat sa se potriveasca pe camere. Adica pe scurt i-am taiat si lipit pe partea frontala a camerei. Aici sunt unele aspecte obligatorii: axa de difractie se aliniaza cu baza senzorului camerei astfel incat zona albastra sa fie in stanga imaginii iar camera se orienteaza la aproximativ 40 de grade fata de radiant.
Bun, deci aveam camerele pregatite si speram ca cerul sa fie senin iar meteorii curiosi sa viziteze Terra. In prima noapte, nimic, nici un rezultat. Avioanele care treceau prin cadru nu lasau nici o urma de spectru. A urmat a doua noapte in care unul sau doua avioane au impresionat reteaua de difractie dar mai multi meteori care s-au facut remarcati, fiind de magnitudine aparenta mare nu au lasat spectrul pe senzor. In a treia noapte au aparut doi meteori, cu magnitudinea aparenta comparabila cu a stelei Vega care au pus o amprenta spectrala firava pe setup.
A venit dimineata zilei de 2.08.2026, cand la ora 01.11 ora locala un bolid din curentul Alfa Capricornide a luminat cerul. Bine, nu doar cerul, ci si sperantele mele ca voi avea un spectru bun de lucru.
Am decupat secventa video din fluxul camerei si am vazut ca aveam acolo si spectrul luminii solare reflectata de Luna. Aveam deci spectrul de calibrare si spectrul de lucru. Reducerea datelor spectrale am efectuat-o cu BASS si am reusit sa pun in evidenta doua linii de emisie Mg si doua linii de emisie Fe. Asa se explica faptul ca bolidul avea culoarea verde galbena in momentele in care a ars in atmosfera. Utilizarea unui senzor color, neracit poate afecta calitatea datelor, dar pentru inceput ma declar multumit de rezultat.
Multumesc colegilor din Astroclubul Bucuresti, Dl. Marian Naiman, Marcel Popescu si Daniel Bertesteanu pentru sfaturi, reteaua de difractie si imboldul de a efectua aceasta cercetare. Am atasat imaginea spectrului bolidului in cauza, spectrul calibrat in aplicatia specifica BASS si clipul cu bolidul.
Autor text, capturi si reducere a datelor Razvan Orbu.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
908.45 kb |
| Vizualizat: |
de 121 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
114.57 kb |
| Vizualizat: |
de 121 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10219
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
Astroclubul Bucuresti Membru

Data inscrierii: 10 Iun 2019 Mesaje: 213
Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan) Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|