| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 825
|
Trimis: 25 Iun 2026 14:53 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Vaseline pentru echipamente astro |
|
|
|
Topic separat din "Nikon 10x35 EC pe scurt".
Moderator MariusP
Probilitatea este chiar zero curat sa intre pe acolo ceva in binoclu, e imposibil. Totusi as fi schimbat vaselina ca sa stranga mai tare, sunt foarte multe la care merge reglajul prea usor, trebui doar pus o vaselina mai vascoasa. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6221
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Iun 2026 16:04 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Da, ideea e ca nu am vaselina vascoasa si nici nu ma pricep care ar fi buna. Tot ce am eu nu este potrivit pentru cazul de fata. Daca gaseam pe undeva de aia chinezeasca folosita la focusere era belea! _________________ Fujinon 10x50FMTR; AR80 F15; TS PhotoLine 102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 25 Iun 2026 16:14 Download mesaj |
|
|
|
| Eu am mai "fabricat" ca sa zic asa, am amestecat vaselina normala cu rasina de conifere, dar trebuie pus putina rasina pt ca se mai intareste pe urma un pic, sau vaselina cu chit de etansare cum e la ior (mi se pare ca e pe baza de seu). Si eu as lua dar nu stiu de unde din aceea ce se foloseste la angrenaje de plastic, ca mierea de albine, extrem de lipicioasa sigur stii de care zic, dar...nu stiu cum ii zice. Ca de gasit tot am gasi noi... |
|
| Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 896
|
Trimis: 25 Iun 2026 16:45 Download mesaj |
|
|
|
| Cristian Kata a scris: | ...
Si eu as lua dar nu stiu de unde din aceea ce se foloseste la angrenaje de plastic, ca mierea de albine, extrem de lipicioasa sigur stii de care zic, dar...nu stiu cum ii zice. Ca de gasit tot am gasi noi... |
N-o sa va placa raspunsul, dar o vaselina lipicioasa se pare ca se gaseste aici:
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...;start=330
Ultimele 3 postari de pe ultima pagina, va lamuresc.  _________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, TS CF-APO 80mm
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42 |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 25 Iun 2026 16:53 Download mesaj |
|
|
|
Da...cred ca e cu pilitura de platina in ea si aur macinat la rece ))) |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 25 Iun 2026 17:16 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | N-o sa va placa raspunsul ... |
Postarea aia m-a enervat din start... Cand m-am uitat prima data in link costa 375 USD suta de grame, acum vad ca e 420 iar saptamana viitoare sigur ajunge la 500 USD. Daca mai asteptam nitel va trebui sa vindem casa pentru 100 grame de vaselina. Zic sa-l anuntam pe Mircea, am vazut ca are o casa mai mare, poate o da pe 200 grame si ne arunca si noua ce se mai scurge pe la incheieturi ... _________________ Fujinon 10x50FMTR; AR80 F15; TS PhotoLine 102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 25 Iun 2026 17:38 Download mesaj |
|
|
|
| Pretul e pt americani, la ei merge...are proprietati miraculoase unsoarea aia, vindeca de decolimare,astigmatism,vignetare,aberatii cromatice si alte boli incurabile, trebuie doar pusa exact unde e boala, de ex pe prisme,oculare,obiective...si gata, ai binoclu sanatos tun. Apoi tubul gol se vinde cu 200$ pt ca tot mai esre ceva prin el... |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5322
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3011
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Piatriia Neamtzii
|
Trimis: 25 Iun 2026 19:11 Download mesaj |
|
|
|
Cautati pe la laboratoare "grasa para desicadores ", sau mai pe romaneste , vaselina pentru exicatoare.
O vaselina verde foarte lipicioasa mi-a aratat un vecin amic , in urma cu vreo 15-20 de ani . Cica o cumparase dintr-un magazin de piese auto . A luat in fata mea pe un chibrit ,si s-a intins mai ceva ca o guma de mestecat chinezeasca , din aia de pe vremea lui Ceashca .
Lui ii placea sa o bage pe la angrenajul de la ''flex'' . Mie nu mi s-a parut tocmai buna pentru danturi de mare viteza . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 25 Iun 2026 20:00 Download mesaj |
|
|
|
In concluzie se pare ca am un argument foarte solid pentru solutia aplicata: varianta cu fasie de carton este de sute de ori mai ieftina decat jumatate de gram de vaselina vascoasa bengoasa si este la fel de eficienta  _________________ Fujinon 10x50FMTR; AR80 F15; TS PhotoLine 102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 25 Iun 2026 21:16 Download mesaj |
|
|
|
| Faptul ca se intinde nu are nici o valoare, eu am vaselina adusa din Canada de un prieten, e vaselina polara sau cam asa ceva, se intinde ca prenandezul dar nu e buna la binocluri. |
|
| Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 215
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 26 Iun 2026 09:12 Download mesaj |
|
|
|
Daca aveti nevoie de vaselina vascoasa va dau o idee (nu am idee daca e buna la optica) - fierbeti ulei de motor si cand asta fierbe adugati sacaz cam inca pe aceeasi cantitate (sa se dubleze volumul din oala sau puteti adauga mai putin sa iasa mai putin vascoasa la rece).
Acum cateva secole aveam nevoie de acea vaselina (banuita a fi siliconica, oricum, era alba) care exista in acele pistoane care lasa usor in jos bratele la pickup-uri. Nu am gasit neam, dar am incercat ceva legat de dizolvarea parafinei. Oricum, ceva bazat pe parafina. Am nimerit ceva, nu functiona ca cea originala, erau vremuri de saracie, nu se gasea nimic. O sa intreb pe cineva care se pricepe la electronice de unde se poate gasi acea vaselina siliconica pentru dumper-e.
Si inca ceva, acum niste ani un amic care repara foto si camere video mi-a vandut (scump!) un borcanel de vaselina "non migrated" made in Japan, culoare alba care se pune in obiectivele foto si video ca la caldura sa nu se lichefieze si sa nu curga ajungand pe lentile. La aspect pare normala, e alba si nu foarte vascoasa. Evident, asta nu cred ca e buna la tema discutata, e prea moale, dar ca idee, scopul este ca minunea sa nu ajunga pe lentile daca jucaria e uitata la soare. Pentru ca mai orice se lichefiaza la caldura. Poate nu degeaba chestiile alea din link-urile de mai sus costa o mana si un picior.... Nu stiu, doar presupun ca in general cam nimic nu costa mult degeaba, legea comertului, toti au nevoie sa vanda, nu sa ramana cu marfa. |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
|
| Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 215
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 26 Iun 2026 11:43 Download mesaj |
|
|
|
am aflat unde e produsa vaselina non-migrated pentru obiective foto electronice, la Kanto Kasei in Japan:
https://kanto-kasei.co.jp/e/products/floil/#section_machinery
Cred ca este, "Non-diffusing Grade Optical equipment, vehicle interior, interior panel" din tabel.
Vad ca exista si pentru medii reci, asa ca fapt divers.
A fost comandata prin service intern de la SONY. Dar poate gasiti pe net, cine are nevoie. Probabil e buna in oculare la binoclurile care nu au focus central. |
|
| Sus |
|
 |
|