| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241988 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2938 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: supersaiyan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3570
|
Trimis: 15 Iun 2026 12:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Binoclu Busch Ratenow 10x80 |
|
|
|
Ii multumesc colegului nostru Cornel ca mi-a dat ocazia sa testez acest binoclu istoric. Voi face o scurta introducere istorica apoi va voi impartasii propriile pareri si masuratori legate direct de "bucata de istorie" din sticla si metal ce o am in fata!
Istoria companiei
1792 Johann Heinrich August Duncker (1767-1843) a început în Rathenow să producă instrumente optice si cu timpul si-a diversificat productia de optica: ochelari, camere foto, obiective foto. In 1872 Optische Anstalt Rathenow a devenit societatea bursieră Emil Busch AG si a colaborat îndeaproape cu Zeiss, de la care a obținut sticla optică. In 1908 - compania a fost redenumită Emil Busch AG Optische Industrie. In 1929 Zeiss a devenit acționar majoritar. In anii 1930 Busch a dezvoltat binoclul standard de 10 x 80, cu oculare la 45 de grade, utilizat pe scară largă în al Doilea Război Mondial. In 1946 compania a devenit Rathenower Optische Werke GmbH, deținută de stat, iar din 1948 VEB Rathenower Optische Werke (ROW), devenind ulterior parte a vestitului VEB Carl Zeiss Jena.
In 1936 compania Emil Busch castiga un contract guvernamental si incepe sa produca un binoclu 10x80 standard pentru armata germana, folosit in antiaeriana dar si in observatii la sol. Incepand cu anul 1941 pe aceste binocluri era incriptionat doar codul "CXN" in loc de Busch Rathenow. Deci binoclul prezentat de mine este fabricat probabil intre 1936 si cel tarziu 1941. Acest model de binoclu a fost produs pentru armata germana pana in 1945. Era folosit pe un trepied si I se atasa deasupra un raportor gradat pentru coordonatele exacte ale avionului ce urma sa fie interceptat. Toate accesoriile veneau intr-o cutie de lemn.
Mecanica, constructie, finisaje
Binoclul are urme de batalii pe corp, cicatrici ce amintesc ca razboiul nu este o gluma! Instrumentul cantareste 6.7 kg, corpul fiind in intregime din metal. Stiti expresia "tanc" cand vrem sa exprimam robustetea unui binoclu! Ei bine aici expresia nu mai este in totalitate la figurat. Daca ai impusca acest binoclu glontul nu va trece prin el Parasolarele deasemenea sunt dintr-o tabla groasa ce sunt intepenite pe pozitie de atata vreme trecuta de la ultima batalie. Pe corp are marcajul "X" lucru ce indica ca binoclul a fost reuns cu o vaselina noua, sau indica o revizie/reparatie ulterioara.
-Are oculare cu focus individual la 45 grade pe care le banuiesc ca fiind Erfle, cu un eye relief confortabil (cel putin 15mm). Marginile diafragmei de camp se vad cu greu si sunt foarte estompate. Ocularele au un camp masurat de mine de 70 grade. Diametrul lentilelor dinspre ochi este de 27mm. Amandoua ocularele prezinta o dezlipire a balsamului de Canada (observati in poze acea structura tip "retea" dintre lentilele ocularelor).
-Distanta interpupilara se regleaza dintr-o rotita ce se afla deasupra prismei drepte si care angreneaza tubul stang ce culiseaza pe o sina. Mecanismul imi aduce aminte parca de o menghina solida, atat de teapan si fluid se misca! Plaja interpupilara am masurat-o intre 62mm si 75mm. Deci clar nu este pentru copii
-Prismele sunt roof Schmidt si prezinta cateva ciobituri.
-Binoclul are o rotita ce schimba trei filtre in interior, in fata ocularelor: filtrul "dunkel" un fel de filtru pentru soare foarte intunecat, filtul "mittel" mediu si filtrul "hell" luminos. Exista si pozitia "klar" care inseamna fara filtre. Pilotii pentru a putea fi mai greu reperati adoptau o strategie de atac dinspre Soare spre tinta. Asa ca acest filtru "dunkel" era folosit cand binoclul era indrepat spre Soare. Mecanismul de schimbare a filtrelor nu mai schimba perfect filtrele, intr-un tub filtrul ramanand putin in drumul optic.
-Sub ocularul drept se afla o mica fereastra care o banuiesc ca era folosita ca o comunicare/confirmare optica rapida cu un alt dispozitiv atasat, dispozitiv ce avea probabil un fascicol de lumina!
-Prinderea binoclului se face printr-o sina "coada de randunica" lata de 27mm.
-Deasupra intre oculare se afla un brat ce tinea o rama/parasolar de ochi dintr-un burete mai tare (nu mai este pe acest binoclu testat de mine).
Experienta la oculare
La fel ca pe corpul exterior al binoclului si pe optica observam multe cicatrici ale razboiului dar mai ales ale trecerii timpului. Sa nu uitam ca acest binoclu are 90 de ani si a trecut si prin batalii cumplite. Deci in optica lui fara coating intalnim de toate: praf, mucegaiuri, migrare de vaselina, ciobituri pe prisma, zgarieturi, desprinderi de balsam canada. Si cu toate astea binoclul si-a pastrat o colimare mai mult decat onorabila, lucru care vorbeste mult despre mecanica acestui binoclu! Imaginea este puternic galbuie si intunecata, dar aceste "rani" ale lentilelor parca mai mult ma ajuta sa privesc inapoi in timp prin acest binoclu. Are ceva puternic imaginea asta incetosata de atatea "cicatrici"! Am privit Jupiter si Venus, si batranul binoclul deabea mai "respira", dar inca mai are puterea sa imi arate satelitii galileeni, semn ca inca mai are puls, ca o amintire a tineretii lui, cand prin pupila lui enorma de 8mm dadea o imagine clara si luminoasa! Cornel ii va curata optica si sunt sigur ca, chiar cu ciobiturile de pe prisma ramase, ii va reda cel putin 80% din claritatea si luminozitatea initiala. Dar la acest binoclu nu mai conteaza performanta optica ci tocmai aceste urme si rani ii dau valoare si prestigiu! Eu as face doar o "deparazitare" si curatare generala interioara si exterioara cu reparatii la roata de filtre, in rest as avea grija de urmele de pe armura ca de niste adevarate izvoare istorice!
Pot spune ca nu este alt binoclu care sa imi fi creat atata emotie cand am privit prin el (Si poate am atins suta de binocluri ridicate la ochi!)
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
993.82 kb |
| Vizualizat: |
de 372 ori |

|
|
980.58 kb |
de 372 ori |

|
|
988.58 kb |
de 372 ori |

|
|
936.23 kb |
de 372 ori |

|
|
983.81 kb |
de 372 ori |

|
|
969.23 kb |
de 372 ori |

|
|
1017.98 kb |
de 372 ori |

|
|
1008.49 kb |
de 372 ori |

|
|
999.63 kb |
de 372 ori |

|
|
722.18 kb |
de 372 ori |

|
|
961.99 kb |
de 372 ori |

|
|
442.78 kb |
de 372 ori |

|
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6214
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Iun 2026 08:38 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Dupa mine acest binoclu ar merita facut functional chiar daca parametrii la care va ajunge nu vor putea rivaliza cu binoclurile moderne.
Cateva reparatii la mecanismul filtrelor care nu se mai aseaza corect, curatarea componentelor optice, refacerea sudurilor cu balsam de Canada, curatarea pieselor si suruburilor ruginite l-ar putea aduce pe linia de plutire.
Ar fi ceva de munca dar satisfactia finala ar fi pe masura, cred. Sigur, patina timpului si urmele luptelor prin care a trecut pot fi pastrate, dupa cum doreste noul lui proprietar!
_________________ Fujinon 10x50FMTR; AR80 F15; TS PhotoLine 102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10157
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 17 Iun 2026 11:03 Download mesaj |
|
|
|
Cornel
Sa te bucuri sanatos de acest binoclu cu adevarat militar !
Un asemenea binoclu a primit Gavril Beches drept rasplata pentru confectionarea oglinzii de 300mm care doteaza reflectorul Cassegrain a Observatorului Timisoara. Oglinda originala Zeiss, cu un diametru ciudat de 285mm ( parca), si-a dat duhul la realuminizare. Si atunci au apelat la Gavril. A mai primit si alte componente printre care si mai multe oculare de la asemenea binocluri dintre care unul mi l-a daruit mie.
Si eu cred, asemenea lui Tudor, ca ocularul acestui binoclu Flak este de tip Erfle f= 30mm si confirm campul vizual aparent de 70 grade.
I-am confectionat montura deoarece am primit doar ''cartusul optic'', un corp din alama cu filet cu mai multe inceputuri pe exterior. Am redus, prin montura, campul aparent la 60 grade si am incercat sa-l folosesc pe dobsonianul Toleascop D= 200mm, cum se vede in poza atasata.
Ocularul meu Busch este bine conservat dar la utilizare apare fenomenul de albire a imaginii spre margini. De asemenea, absenta acoperirilor antireflex se manifesta printr-un voal gri prezent peste intreaga imagine. Aberatiile geometrice sunt mai bine controlate insa decat in ocularele Erfle de la TS, de exemplu.
Pretuiesc acest ocular de doua ori. Odata pentru istoria lui ca parte dintr-un fioros binoclu militar si ca amintire de la prietenul meu Gavril Beches, Domnul sa-l odihneasca.
Sunt de aceeasi parere cu zoth, binoclul merita pe deplin sa fie restaurat. Nu are AR, marirea este mica deci pupila de iesire este supradimensionata, nu va performa grozav in Astronomie. Dar va exista,cu putina grija, inca multe secole dupa ce minunatele plasticarii super performante ale zilei de azi se vor transforma inapoi intr-o gramajoara de titei, puternic sarat.
Mircea
|
84.04 kb |
de 178 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Cornel Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022 Mesaje: 136
|
Trimis: 17 Iun 2026 11:34 Download mesaj |
|
|
|
Cu siguranta voi restaura acest binoclu. Isi va pastra si patina originala.
Cum mi-a sugerat si Tudor va sta pe post de bibelou in sufragerie. Sper sa conving comandantul suprem.
Daca aveti cunostinte care ar detine ceva piese de schimb pentru el, sunt interesat. Multumesc.
_________________ Cateva binocluri. Si mai vechi, si mai noi. |
|
| Sus |
|
 |
Cornel Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022 Mesaje: 136
|
Trimis: 17 Iun 2026 13:18 Download mesaj |
|
|
|
Am gasit aceasta fotografie pe un blog.
Vedem alaturi de nume importante in astronomia romaneasca (Singeorzan, Demetrescu, Popovici)si cateva lunete Busch. Se pare ca erau foarte apreciate la vremea aceea, anii 60-70 as zice.
Posibil ca armata sa le fi inlocuit cu TZK-uri, mai moderne doar in privinta stratului antireflex.
|
37.56 kb |
de 143 ori |

|
_________________ Cateva binocluri. Si mai vechi, si mai noi. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|