Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eq5.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241817
Numar de utilizatori inregistrati: 2935
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ovx
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Imblanzirea "Binoclurilor Periculoase"

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012

MesajTrimis: 07 Iun 2026 20:05 Download mesaj
Titlul subiectului: Imblanzirea "Binoclurilor Periculoase"
Raspunde cu citat (quote)

Imblanzirea “Binoclurilor Periculoase”

Asa cum promiteam la un alt topic, am lucrat putin la aceasta idee. Dar sa revenim un pic la “definitii”, poate nu toata lumea a citit aberatiile scrise de mine.
Notiunea de Binoclu Periculos este o denumire cu care am etichetat binoclurile prea luminoase… bun .. recunosc ca insasi notiunea “prea luminos” este lejer exagerata in contextul in care nu numai la binocluri dar la toate instrumentele optice ne dorim mereu …”licht , mehr licht!”. Un binoclu intr-adevar este bine sa fie cat mai luminos (nu discutam aici de restul caracteristicilor deoarece binoclurile etxrem de luminoase – despre care vom vorbi in continuare – sunt binocluri din varful de gama al diversilor producatori).
Problema este ca daca folosim in lumina puternica un astfel de binoclu vom obosi retina si in timp pot aparea chiar leziuni care la un anumit nivel sunt poate irevesibile. Nu trebuie sa mizam pe tinerete, adaptibilitate sau alte caracteristici personale astfel incat sfatul meu este sa “imblanziti” aceste echipamente. Si aici va dau o idee , voi sigur veti mai gasi si altele.
Deci avem un binoclu care este extrem de performat si automat are si o luminozitate excelenta.
Toate bune si frumoase la observatii astro este perfect. Dar ce ne facem daca utilizatorul foloseste acest binoclu si in vizualizare terestra si mai ales daca apar situatii in care trebuie sa urmarim prin binoclu un eveniment care dureaza zeci de minute poate chiar ore? Dar daca “evenimentul” este dinamic si trebuie sa miscam binoclu dupa eveniment(merge cineva cu binoclul la tenis de camp!?!), si din loc in loc apar reflexii puternice in suprafete cu puternica reflexie naturala (metal lucios, apa cu valuri zapada , etc? Tineti minte cel mai important sfat dat unui incepator in optica observationala?: “Sa nu te uiti niciodata cu el in soare!”. Fiecare reflexie devine o veritabila lovitura de ciocan in retina si asa sensibilizata de lumina deja puternica.
Cel mai simplu raspuns: folosim, boier dumneavoastra, un alt binoclu mai bland cu lumina caci pe timp de zi cu lumina solara puternica este suficient un binoclu cu luminozitate mai mica. Asta daca suntem “boier dumneavoastra” … dar in marea majoritate oamenii isi cumpara un singur binoclu pe care doresc sa il foloseasca cat mai mult, mai ales ca consultandu-se cu colegii de pe forum …a investit putin mai mult decat trebuia pe acest echipament.
Daca acum cativa ani un “Binoclu Periculos” pe care ne permiteam cat de cat sa il cumparam pleca de la obiective de 50 mm in sus, azi au aparut deja si unele de 42 mm. Un fabricant serios ar fi trebuit sa tina cont de acest aspect de care discutam aici sa sa prevada si posibilitatea montarii de filtre pe binocluri (cel putin asta este parerea mea). Si daca nu avem prevazute filtre ce facem?
Pai adaptam noi unele, cat mai simplu. Iata ce am facut eu pentru 2-3 din binoclurile mele. Vom discuta aici de SkyRover 10x42, CZ Conquest 10x42 si Svbony ED Fieldflattner 10x42. Conceptul nu este unic pot fi si altele cum ziceam. Am mers pe ideea (de care am incercat mereu sa ma tin) ca orice modificare voi face la echipament sa nu fie ireversibila.
Am plecat de la un filtru superb:
URL Filtru
Un galben extrem de bland si un filtru de foarte buna calitate optica. Din nou voi da unele linkuri Aliexpress, rog a nu se interpreta ca reclama, mentionez ca toate pot fi luate si din alte parti …
Apoi montura , simpla ieftina usor modificabila:
URL Montura
Aici chiar va rog sa nu luati de la acest vanzator caci este idiot…
Acum luam cazul Svbony: deorece am folosit filtre de 49mm (trebuiau mai mari) am fost nevoit sa bag filtrul cu rama cu tot in montura. Cum se vede in poze monturile au fost modificate.
In final peste capace am asigurat cu banda izolatoare neagra.
La SkyRover am folosit monturi de 53mm (este diametrul interior al monturii respectiv diametrul exterior al obiectivelor si filtre de 51mm. Aici a fost si mai simplu caci am putut baga doar filtrul propriu-zis fara monture metalica.
Rezulta filtre ce pot migra cateodata de la un binoclu la altul (de exemplu in cazul meu filtrele facute pentru SkyRover se potrivesc perfect la CZ Conquest!).
Actfel aceste filtre le puteti lasa mereu pe binocluri (echipamentul desi se lungeste cu cativa mm, poate intra la fel de relaxat in gentuta lui).
Cand lumina este puternica le lasati, cand nu, le scoateti , procedura de scoatere este aproape instantanee (se presupune ca ati masurat bine echipamentul inainte de a achizitiona montura).

0-start .jpg
 Descriere:
Monturi cu filtru plastic inutilizabil.
 Marime fisier:  470.44 kb
 Vizualizat:  de 47 ori

0-start .jpg

1filtre.jpg
 Descriere:
Filtre superbe.
 Marime fisier:  493.81 kb
 Vizualizat:  de 45 ori

1filtre.jpg

2-motare filtru cu tot cu montura metalica.jpg
 Descriere:
Montare filtru cu tot cu montura original metalica.
 Marime fisier:  360.84 kb

2-motare filtru cu tot cu montura metalica.jpg

3 - capace ...modificate.jpg
 Descriere:
Capace , modificate
 Marime fisier:  329.05 kb

3 - capace ...modificate.jpg

4 - montate pe SkyRover.jpg
 Descriere:
Final - filtre montate pe SkyRover