Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IC_434_Horsehead_Nebula.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241550
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cautator optic?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Vict0r
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Mai 2026

MesajTrimis: 27 Mai 2026 14:01 Download mesaj
Titlul subiectului: Cautator optic?
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua!
Caut o varianta pentru a reusi sa identific mai multe stele pe cerul din Bucuresti, si nu numai.
Sunt incepator cu un skywatcher heritage 150p Dobson, care vine cu red dot finder in dotare.
Probabil ca in conditii de cer negru ar fi deajuns, altfel mi s-a parut cam dificil de navigat pe cer.
Am observat in cele cateva incercari de a ma orienta pe cer, ca am destul de putine repere, mai ales cand luna este pe cer.
Ma va ajuta un optical finder 6x30 sa vad mai bine stelele, si sa indrept telescopul unde am nevoie?
Ma gandeam la varianta de la skywatcher cu prisma amici la 90gr. montata direct pe tubul de metal.
Astfel pot pastra si rdf-ul in locul lui original, sus pe inelul de plastic
Ceva sfaturi? alte idei?

Multumesc!
Vict0r

Cer senin!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Mai 2026 17:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Victor

Directia spre care merg gandurile tale este cea mai buna.
Concluzia mea despre cautatoare, dupa tatonari, experimentari, cracanari si contorsionari care l-ar face sa se inverzeasca de invidie pe un campion la yoga: solutia optima este ''dublul cautator''.
Dublul cautator este format din RDF 1X + un cautator optic. Si aici ai intuit bine, cel mai potrivit este un cautator RACI, cu ocularul la 90 grade dar cu prisma Amici, deci imagine dreapta.
RDF este imprecis, daca nimeresti la un camp al ocularului distanta de tinta, e bine.
Daaaaaar ... si ar trebui sa lungesc acest dar ... RDF -ul ( sau ma rog, genul acesta 1x) este singurul care iti arata unde tinteste axa optica a telescopului tau. Deci pentru precizie, nu corespunde. Dar el iti gaseste tara si orasul stelar pe care-l cauti pe cer.
Apoi, deoarece RDF te-a adus undeva foarte aproape de tinta, folosesti cautatorul RACI sa afli strada si casa stelara cautata.
Separat, ori RDF, ori RACI, sunt pur si simplu ... naspa. RDF este imprecis iar RACI habar nu ai unde tinteste. Impreuna insa sunt DINAMITA !

Atasez, ca exemplu, cautatorul dublu al newtonianului meu D=148mm F/5, recent botezat ''Yutani''.RDF + RACI 8x50mm.
Pe reflectoarele de 125mm, 148mm, 200mm si 250mm, folosesc exclusiv aceasta combinatie.
Numai ala micu', de 76x700mm a ramas cu cautator 6x30mm.
(Oglinda lui ''Yutani'' am cumparat-o ca fiind 150x750mm dar, ma rog, producatorul Skywatcher a facut avere ciupindu-mi doi milimetri din diametru. Nu am returnat-o deoarece are calitate optica foarte buna si asta conteaza mai mult ca niste milimetri prapaditi ... Sa le fie de bine !)

Sper ca ti-am fost de folos cu parerea mea.
Nu uita ca, in viitor, aceste doua cautatoare, le vei muta pe alte telescoape. Deci sfatul meu este sa nu te zgarcesti, investeste in viitorul tau observational. Nu lua 6x30mm care nu-i rau dar nu sta pe langa un RACI 8x50mm.

Mircea

IMG_20231013_144747.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  933.05 kb
 Vizualizat:  de 125 ori

IMG_20231013_144747.jpg

IMG_20231013_144826.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  909.99 kb
 Vizualizat:  de 125 ori

IMG_20231013_144826.jpg

Sus
Bivanus
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi...

MesajTrimis: 27 Mai 2026 18:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am incercat si eu RDF si nu m-am impacat cu el, a plecat la plimbare catre alte zari, cred ca e chiar cel din pozele anterioare Very Happy
Pentru ca folosesc refractoare am trisat de multe ori folosind chiar telescopul ca finder incepand sesiunea cu un ocular de camp larg si micsorand treptat FL-ul ocularelor urmatoare.
De cand mi-am tras MAK insa nu prea mere treaba asta decat la Luna, asa ca m-am dotat cu un SV198 gasit la SH. Din pacate desi reclama zicea ca stie si optic a trebuit sa-i schimb prinderea inspre ocular ca sa accepte o diagonala AMICI.
Banuiesc ca te uti la 6x30mm datorita pretului fata de un 8x50mm. Din pacate s-au scumpit de parca au aur in constructie , asa-i la vie cand via nu e a ta Rolling Eyes Totusi subscriu la sfatul legat de un finder mai mare , se simte diferenta mai ales daca ai si nitzica poluare luminoasa.
Mai tine aproape si pe Bazar , au mai aparut din cand in cand dar s-au dat rpd.
EDIT: Si daca nu vrei sa mai dai o pereche de gaurele in tub sau sa lipesti pe el inca etc. exista suporti pentru doua sau chiar trei cautatoare. Alti bani alta distractie dar de exemplu eu nu le am cu datul gaurilor in tuburi optice si prefer adaptoare.

bracket2x-dual-finderholder-1000.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  84.06 kb
 Vizualizat:  de 100 ori

bracket2x-dual-finderholder-1000.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Mai 2026 18:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult pt sfaturi
Da. Este vorba si de pret, dar si de frica ca voi debalansa telescopul.
Banuiesc ca pot face niste teste inainte de fixarea finala, sa vad unde sta mai bine... Dupa ce gasesc ceva acceptabil ca bani Smile
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Mai 2026 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asezarile de componente din prima poza nu sunt intamplatoare, ca ''asa mi-a venit''. Hai sa decodam.

Ocularul, la un newtonian azimutal, e bine sa stea ''inclinat la 45 grade''. Daca tubul este orizontal, sa privesti in telescop ca intr-un microscop. Asta a stabilit-o pe la 1780 toamna chiar William Herschel.

RDF -ul cel mai bine sta ''pe creasta'' tubului deoarece il folosesti privind cu ambii ochi. Daca-l pui pe ''lateralele'' tubului, se cam lasa cu gimnastica nevruta a gatului si cu precizii chioare. Poate unii pot sa-si unduiasca gatul precum cobra, eu nu pot.

RACI cel mai bine sta dincolo de RDF, cu pozitia ocularului astfel determinata incat sa aibe axa paralela cu cea a ocularului telescopului si cat mai aproape de acesta. Ca sa poti sa privesti ba in unul , ba in celalalt cu miscare minima. Dar nu atat de minima incat sa obtureze RDF-ul.

Cu aceasta aranjare, eu imi pun scaunul de observatii la inaltimea necesara, ma asez pe el ca un pasha si navighez, de pilda prin roiul de galaxii din Virgo, abia miscandu-mi capul intre oculare si fara sa mai fac nici Yoga si nici Tai Chi.

Daca ai probleme cu balansul, montezi o greutate de plumb de pescar pe capatul celalalt. Nu cred ca adaugarea a 300-400 grame iti va ravasi fizicul.

''Cornul de cerb'' din poza lui Bivanus poate fi folosit dar nu-l recomand. L-am testat, Armand mi-a printat unul. Nu iti permite sa asezi cautatoarele in pozitiile optime.

Cautarea obiectelor este partea cea mai dificila si frustanta a hobby-ului nostru. Merita sa faci toate eforturile si investitiile pentru a usura cautarea ca sa ai timp sa savurezi observatia. O cautare indelungata si infructuoasa iti taie cheful de observatii.

Dupa ce am invatat aceasta metoda a dublului cautator, numarul meu de obiecte gasite si observate a crescut exponential.
Aceasta metoda a fost folosita de catre colegul nostru Milan din Cluj, primul care a observat Herschel 400.
Armand Popa, folosind aceeasi metoda a fost al doilea.
Multumita acestei metode am ajuns si eu la 309 obiecte Herschel 400, dintre care vreo 250 -260 pe cerul spurcat de poluare luminoasa al Aradului. QED.

Mircea

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 27 Mai 2026 20:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
RDF -ul cel mai bine sta ''pe creasta'' tubului deoarece il folosesti privind cu ambii ochi. Daca-l pui pe ''lateralele'' tubului, se cam lasa cu gimnastica nevruta a gatului si cu precizii chioare. Poate unii pot sa-si unduiasca gatul precum cobra, eu nu pot.

Privitul cu ambii ochi poate fi destul de dificil la inceput, mai ales daca nu esti obisnuit cu privitul la infinit.
Sus
Vict0r
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Mai 2026 21:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da. asa este, am oarece dificultati in a privi cu ambii ochi tot timpul, dar il mai pacalesc inchizand un ochi din cand in cand

@Mircea Pteancu:
Ma gandeam eu ca nimic din acel setup nu e intamplator. Arata superb. Imi place mult si trepiedul
DAR: flex-tubul meu nu va fi asa permisiv la pozitionari. Focuserul e deja pe inelul e plastic, deci in capatul tubului. ma indoiesc ca adaugarea unui scope mare tot acolo va fi structural posibil. Probabil ca va trebui sa fac un compromis si sa il pun la marginea tubului metalic.
In alta ordine de idei, am gasit un cautator 8x50 de la GSO pe un site in polonia. 400 de lei cu tot cu transport si bracket. Nu stiu nimic insa de el. (nici nu as ava cum sa stiu lol)
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum