| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241510 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Vict0r Membru

Data inscrierii: 25 Mai 2026 Mesaje: 3
|
Trimis: 25 Mai 2026 22:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: My 1st |
|
|
|
Mai intai cateva date:
Telescop: skywatcher dobson heritage 150p (table top)
Nivel utilizator: practic 0. Teoretic 0.01 ( mostly din citit foarte mult despre telescopul achizitionat )
In ziua in care mi-a venit telescopul (livrat la munca) nu cred ca am depasit 50km la ora pe drumul spre casa.
Oricum nu am mai lucrat nimic de cand a venit pana la plecare
Ajuns acasa l-am montat, am ajustat putin frecarea bazei(era putin cam slaba pt mine) am calibrat red dot finderu-l pe o antena de bloc mai indepartata. am verificat si colimarea. Parea decenta din cate m-am priceput sa vad si am decis sa nu ma joc cu ea la inceput. Dupa o scurta verificare a cursei focuserului, am decis sa nu pun banda ptfe cum am citit. Mai degraba mi s-a parut ca ar avea nevoie de alunecare mai buna, si l-am gresat extrem de putin prin tamponarea filetilui cu o carpa putin imbibata cu ulei siliconic. Dar a contat si am fost multumit. Cum inca era lumina l-am lasat pe balcon. Si ma uitam din 5 in 5 minute la el si la ceas.
In jur de ora 22 am decis ca e momentul sa fac prima incercare.
Luna nu era in raza. Asa ca am ales urmatoarea tinta care mi s-a parut accesibila: Jupiter
Mentionez ca ocularele disponibile momentan sunt doar cele stock de 10 si 25mm. Cu 25mm se vedea doar o pata luminoasa, dar cu 10 mm a inceput sa arate ca o planeta
Prima senzatie ciudata am fost cand am vzut cat de des trebuie sa reajustez pozitia ca sa il urmaresc.
Dupa o perioada m-am gandit sa schimb tactica. Reajustarile dese in combinatie cu pozitia incomoda deveneau obositoare.
Am observat directia in care se deplasa si am potrivit pozitia telescopului astfel incat Jupiter sa aiba o cursa cat mai lunga fara reajustare.
La a 3-a astfel de "cursa" m-am gandit ca poate nu este focalizat perfect si m-am decis sa ma mai joc cu focuserul... Si BAM- ca prin magie au aparut, intai slab pe urrma mai clar, darele de nori maronii si cei 4 sateliti aliniati perfect,ca niste varfuri de ac luminoase. Nici nu pot sa explic senzatia pe care am avut-o.
Sper sa ma iertati petru intro-ul meu lung si banalul Jupiter, dar cum a spus in titlu a fost primult obiect ceresc vazut prin telescop, si mie s-a parut SUPERB!
O seara frumoasa va doresc, si cer senin.
Vict0r |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10115
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 25 Mai 2026 23:30 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Victor
Jupiter ESTE superb, iti inteleg perfect reactia de la primul rendez vous ! Te-ai descurcat foarte bine la prima observatie, felicitari !
In loc sa ne servesti o miorlaiala despre cum nu gasesti capatul corect prin care trebuie sa privesti, tu ai invatat cum sa folosesti telescopul, l-ai si reglat un pic, excelent. Am zis eu ca ai stofa de telescopist ...
Cu timpul, si asta va fi scurt daca vei folosi cat mai des momentele de cer senin, miscarea aceea de urmarire a obiectului va deveni un reflex.
Este foarte bine sa te obisnuiesti cu ocularele din dotare ca sa stii mai bine ce sa ceri de la cele viitoare.
Mai spune-ne te rog cam ce panorama ai ca sa stim cam ce obiecte iti vor fi accesibile.
( Eu te cred ca ai respectat intocmai viteza legala la mersul spre casa, cu un telescop nou-nout in port-bagaj ... parol ! Intocmai asa am procedat si eu cand colega de servici Dora mi-a facut cadou prima luneta de 60mm).
Cer senin, Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Vict0r Membru

Data inscrierii: 25 Mai 2026 Mesaje: 3
|
Trimis: 26 Mai 2026 00:09 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumec pentru incurajari
Balconul este orientat catre N-V, dar view-ul e obturat in acea directie de alt bloc. Deschidere mai mare am spre stanga vest si s-v. Am folosit aplicatia stelarrium pt a identifica pozitia obiectelor si a verifica daca voi avea deachidere catre ele.
Trebuie sa mentionez ca nu am luat acest telescop in ideea de a-l tine pe balcon.
Deja l-am scos la o plimbarica la munte la sfarsitul saptamanii trecute (slanic prahova). Am verificat zona inainte si ma entuziasmasem putin. Era bortle 4. Din pacate vremea nu au tinut cu mine, iar restul grupului a fost mai interesat de gratarel si ciubar ). Am reusit sa ma indepartez putin in ultima noapte (cat sa nu par dubios de tot) si am prins luna putin pe un petic de cer senin si putin prin niste nori subtiri. Trebuie sa recunosc ca am fost placut impresionat de view si cu ocularul de 25 si cu cel 10. Am vazut cratere bine definite cu cel de 10 si o imagine cu luna intraga in timp ce treceau nori subtiri si repezi peste ea care dadeau niste umbre interesante cu cel de 25. Am avut niste mici efecte in care luna parea ca "fierbe", dar nu au fost deranjante. Aici suspectez ciubarul si gratarul ca mi-au facut turbulente ) dar nu sunt hater. au si ele farmecul lor
In afara de iesirile mai lungi sau concedii, vreau sa incerc sa il scot pe la comana. Stau.in sudul Bucurestiului si as ajunge relativ usor acolo. Doar ca momentan nu stiu exact unde. Pare cam wild zona trebuie sa mai cercetez |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|