| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241438 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
MotherEarth Membru

Data inscrierii: 08 Apr 2014 Mesaje: 86
|
Trimis: 16 Mai 2026 19:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Daniel Simion a scris: | | Mie imi place FMT mai mult, dar Fujinonul 16x70 nu este un binoclu asa de reusit si este cunoscut pentru aberațiile cromatice destul de mari, in plus, are variații mari de quality control. Eu nu mi-as cumpara asa ceva. |
Cam asa citeam și eu. Sunt destule cazuri când aveau speranțe mari.. l-au luat, l-au comparat cu ce mai aveau, și l-au dat. Au rămas tot la un APM 16X70 sau Oberwerk EDU
Momentan ma gândesc la Oberwerk 15x70 EDU... de pe Artesky, sau teleskopy. APM-ul ala nush dacă mi-l mai trimite, cu verificare... sa-l inspecteze puțin O sa încerc iar peste câteva zile, bineînțeles
| dan.smarandoi a scris: | Cred ca o sa castig pariul.... .V-am zis ca nu ia nimic,sau ia o petarda dupa atatea sfaturi |
Mda.. că m-a cășunat peste noapte sa-mi iau binoclu. Am mai avut un skymaster 15x70 vreo 10 ani.
Plus un Oberwerk și un dobsonian de 200 câteva luni..când eram prin UK. A trebuit sa le dau. Dificultăți financiare
Astro e o pasiune de a mea. Nu te lua după nehotărârile mele
Ultima modificare efectuata de catre MotherEarth la 16 Mai 2026 21:57, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10111
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 789
|
Trimis: 16 Mai 2026 22:14 Download mesaj |
|
|
|
| Daca tot suntem la pareri personale, imi dau si eu iar cu parerea, de fapt nu e o parere, e vb despre ce as face eu. In primul rand eu cred ca tu vrei 15x doar pt ca ai avut 15x si sint sigur de asta, dupa cum am mai spus eu nu il vad ca o varianta grozava cand nu mai ai alt binoclu, dupa mine (am mai zis) e un binoclul cu cele mai multe dezavantaje, nu prea e portabil si nu e de tinut in mana, pretul este mare...asa ca ori as lua un 10x care sa stiu ca e portabil si utilizabil fara trepied, ori as lua 20x sau 25x. Dar sub nici o forma nu as lua 15x. Cea mai mare greseala a ta este faptul ca nu probezi 10x si 20x/25x ca sa vezi ca 15x e struto-camila. Daca tot cari un trepied macar sa ai o magnificatie semnificativ mai mare decat la un binoclu utilizabil fara trepied (adica 10x). Acum asta e parerea mea, nu e nevoie nici de aprobari nici de contre. Nu vreau sa fac "profetii" dar acum si eu cred ca ai sanse mari sa dai rateu si inca pe sume mari. De ce cred asta? Pt ca normal ar fi la banii astia sa stii exact diferenta dintre un binoclu 10x 15x 20x 25x, si nu sa o afli pe urma pt ca inevitabil o sa o afli la un moment dat si nu stiu daca atunci o sa zici ca ai ales bine cand ai ales 15x. Eu nu cred ca esti tocmai pe o directie buna, avand in vedere si suma mare; daca era vb de o suma mai mica era alta treaba, dar asa...de cheltuit e usor, de strans e mai greu.
|
|
| Sus |
|
 |
MotherEarth Membru

|
Trimis: 16 Mai 2026 23:02 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate, m-am obisnuit cu 15x. Si 10x imi suna a downgrade. Nu cred ca am folosit binoclu 10x pana acuma.
Daca o luam obiectiv , 15x e jack of all trades, master of none. Mai ca merge handheld, mai ca nu-i trebuie trepied...
Instinctiv tind spre 15x ca mi-e familiar. Da nush daca e cea mai desteapta decizie pe termen lung... true.
Smart ar fi un 10x50 sa-l folosesc relax handheld.... pe urma un 20x + .. pe trepied. 15x e cam in no mans land.
Cum spui.. Cred ca daca as fi folosit un 10x, n-as mai trage asa tare la 15x
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 16 Mai 2026 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Ai un binoclu Celestron cu greutate de 1360g, iar un APM 16X70 are 2124g, lasa ca mai vedem noi cum te uiti tu la stele cu binoclu de peste 2kg la 15-16x fara trepied. Astea is povesti cu zmei...o sa vezi tu atunci daca esti chiar asa de zmeu cum crezi ))) la brate, o sa fie o mamaliga de stele cu el fara trepied, "roi de stele" in continua miscare.
|
|
| Sus |
|
 |
MotherEarth Membru

|
Trimis: 17 Mai 2026 00:32 Download mesaj |
|
|
|
Adevarat si asta... magnificatia 15x sunt genul " I can handle it". La greutate, n-am prea calculat, ca sunt destul de strong. Juma de ora cu Celestronul de 1.3kg in mana, jucarie. Cateodata stateam mai mult. Destul de stabila imaginea
Ideea e ca daca iau un 10x ... automat o sa vreau altul cu o magnificatie mai mare.... mult mai degraba decat daca as lua un 15x iar. Asa imi spune intuitia. Dar poate ma insel.
|
|
| Sus |
|
 |
dan.smarandoi Membru

Data inscrierii: 10 Iul 2007 Mesaje: 148
|
|
| Sus |
|
 |
Cornel Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022 Mesaje: 124
|
Trimis: 17 Mai 2026 07:22 Download mesaj |
|
|
|
Legat de astro si srbc 10x42, as zice ca se poate si mai bine. Am un 12x40 rusesc care puncteaza stelele extraordinar de bine. As fi vrut sa fie si srbc-ul la fel, dar tipul constructiv nu prea permite aata. CristiKata a mai zis despre asta. Nu are rost sa ametim omul si mai mult de atat.
_________________ Cateva binocluri. Si mai vechi, si mai noi. |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3528
|
Trimis: 17 Mai 2026 08:27 Download mesaj |
|
|
|
Legat de alegerea 10x50 vs 15x70....
Eu îl susțin pentru un 15x. Iar daca este un 15x atunci măcar o apertura de 70mm. Pentru astronomie nu exista 10x50, 10x42 care sa îți arate obiectele DSO pe care le vei vedea cu un 15x70, chiar și folosit din mână si chiar cu umilul SkyMasterul Celestron 15x70 ce l-ai avut tu. Nu mai vorbesc de pe trepied cu un model mai performant. Diferenta va fi enorma, nu mica, datorita APERTURII și apoi magnificatiei. Deci repet , chiar si un Celestron Skymaster 15x70, chiar din mână, îți va da acces la obiecte DSO imposibil de vazut cu un 10x50 fie el chiar excelent. Cu un 15x70 decent vei vedea galaxiile și nebuloasele mult mai bine, datorita capacității de captare a luminii si magnificatiei mai mari. Practic nu poti compara un 10x50 cu un 15x70 pentru ca fiecare iti da ceva DIFERIT, nu neaparat mai bun sau mai prost, ci DIFERIT. Un 10x50 își are locul și meritele lui care țin doar de portabilitate, usurinta de folosit și campul vizual ce îți dă spectaculozitate (nu sunt lucruri neinsemnate). De exemplu dacă mergi pe munte, unde în rucsac totul este cântărit la sânge un binoclu 10x42 te va lăsa cu gura căscată pe un cer instelat superb. Dar dacă în rucsac ai loc și pentru un 15x70 acela va avea o estetica complet diferită, fiind mai pătrunzător în cer, dar cu mai putin context stelar spectaculos. Un 10x42 îți dă context larg , aerisire și spectaculozitate, un 15x70 îți dă acces la magnitudini mai mari si profunzimi. Sunt doua "filosofii" diferite. Fiecare cu avantajele și dezavantajele lui. Dacă ar fi sa am doar un instrument recunosc ca alegerea e mai grea și devine din ce in ce mai personala. Dacă persoana face observatii astronomice mai des atunci eu o sfatuiesc clar spre un 15x70. Dacă face observatii terestre mai des atunci clar un 10x42 sau 10x50 ar fi mai indicat. Ce este clar, este ca un binoclu de genul 15x70 este un instrument "specializat" ce are aplicabilitate mai restrânsa decât un 10x50, deci e pentru pasionatii de observatii astronomice, pentru ca la aplicatii terestre își va pierde avantajele. Dacă NU ești prins de febra astronomica atât de tare atunci un 10x42 este suficient, ba chiar mai util pe terestru decât un 15x70
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 207
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 17 Mai 2026 09:07 Download mesaj |
|
|
|
sunt exact si fix de aceeasi parere ca Tudor! A explicat foarte bine mai sus.
Pacat totusi ca nu a luat APM-ul ala in perioada de 14 zile sa-l testeze macar asa de senzatie cu doua kile in maini la 15x. Am mai scris, eu consider pana si 10x prea mult de tinut in maini (la stele), dar in situatii ca nu ai de ales si cu sprijin, mai merge. Deci cam nu prea merge fara trepied (macar un monopied e un compromis) la observatii astronomice serioase.
Avand in vedere tema cu stelele (verzi), i-as recomanda pe asta.... de fapt l-am mai recomandat acum cateva pagini (dar nu va avea nici o verificare la colet si va trebui sa transfere banii inainte de pe card direct la italieni cu speranta ca nu-i vor trimite un rebut, avand in vedere ca ei au un dispret total pentru "tarile din est" si mai ales Romania - deci i-a fost frica sa riste sa "imprumute" APM-ul din tara, dar in cazul Oberweerk este direct aruncarea la trapez. Insa eu am practicat asta fara plasa de siguranta, adica direct din China. Vorba aia, cine nu risca nu castiga):
https://artesky.it/gb/oberwerk/60-70mm/769...67307.html
https://oberwerk.com/product/20x70-ed-ultra/
review comercial de la aia care vand:
15x70 https://www.binomania.it/en/oberwerk-ultra-15x70-ed-review/
20x70 https://www.binomania.it/en/oberwerk-20x70-ed-ultra-review/
Vazandu-le mai in detaliu in aceste video, mi se par cam "arta plasticului". Ala de 20x70 parca are oculare usor diferite. Parca.
Dar poate am mai scris, ceva ma face sa cred ca mai degraba as alege modelul asta mai vechi/clasic:
https://www.binomania.it/en/oberwerk-20x65-ed-deluxe/
https://artesky.it/gb/oberwerk/60-70mm/771...67253.html
Asta se fabrica (evident in China) de mai multa vreme si in general asta nu e de bine. Dar ca sistem constructiv (pentru stele) am banuiala ca e de preferat totusi. desi la frontala de 65 mm pierde ceva lumina fata de un 70mm.
|
|
| Sus |
|
 |
MotherEarth Membru

|
Trimis: 17 Mai 2026 12:10 Download mesaj |
|
|
|
Sa merg peste 15x... asta înseamnă că trebuie sa-mi iau gândul total de la observatii din mână. As merge peste 15x doar dacă aș renunță total la observatul din mână .. aș avea și o furcă de aia...sa pot observa și în zona vericalei. Nu cred ca merge de pe trepied. Dar sunt scumpe cu draci furcile
As rămâne la 15x. Observ din mână câteodată. Observ si de pe trepied. Am de obsevat ceva mai vertical, îl iau în mână.. sau stau pe spate.
Cred ca o sa ma țină mult setupul ăsta. Celestronul m-a ținut 10 ani +... și fără nici un trepied macar
| tudor a scris: | | Legat de alegerea 10x50 vs 15x70.... |
Din experienta cu Celestronul 15x70 , 9/10 activitati cu binoclul a fost la astro. Nu la teren. Nu mi-a trecut prin cap " dacă nu era asa wobbly... l-as fi folosit la teren mai mult". L-am folosit câteva ori, l-am rezemat de ceva, am studiat ce e prin zonă, și m-am plictisit. Pe când la luna & co, m-am uitat de câte ori mi-a venit .. fara sa ma plictisesc
Clar ca pentru astro îmi trebuie. Și m-am obișnuit cu 15x. Parcă nu mi-ar place sa vad luna mai mica în binoclu.. la 10x
As rămâne iar la 15x ( chiar dacă e mai greu ptr handheld ) .. și 70 diametrul, Tare m-a impresionat luminozitatea în celestronul ăla
Plus nu-s tare atras de obseevatii teren, păsări etc. E doar ptr astro. Dacă o sa-l iau cândva pe deal sa studiez zona puțin, o sa fie 'one and done'
O sa urmeze și trepied, Dacă într-adevăr o sa fie totul alta experienta cu binoclu de 2kg +, fata de celestron de 1.3kg... îl pun pe trepied tot timpul. Dar cred ca ma descurc 15-30 min handheld când mă apuca sa ies. Ori am or nu trepied.
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 17 Mai 2026 12:43 Download mesaj |
|
|
|
Fa un test, adauga diferenta de greutate la Celestron si fa o proba de 30 minute, dar sa pui spre obiective mai multa greutate pt ca sa fii mai aproape de realiate pt ca obiectivele sunt mai grele, testul asta nu te costa nimic. Eu vin ca un spam care te bate la cam . Acum nu e recomandare ci e rugaminte, poti sa faci si tu atat, adauga diferenta la Celestron si vezi ce stabilitate ai, daca nu pt tine , fa pt mine testul asta .
|
|
| Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 207
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 17 Mai 2026 13:05 Download mesaj |
|
|
|
MotherEarth, partial am fost si eu ca tine. M-ar interesa privitul la stele insa locuind in Bucuresti, cerul este pe langa poluat enorm luminos si poluat cu pacla, nici cand e cica senin nu se vad decat cateva stele. Si cu mersul noaptea departe pe campuri.... mai rar (nu mai spun de tantari pe care-i urasc!)
Deci, la inceput cand eram ca tine voiam unul cu cati mai multi X si cat mai mare. Asa ca acum cativa ani am cumparat de la Spyshop pe asta: https://www.spy-shop.ro/binoclu-special-bresser-astro-20x80.html
Deci un plastic ieftin 20x80. Si direct la campul cu balarii m-am dus fara trepied sa ma uit la ratze si lebede. Si culmea ca mergea tinut in maini. Dar am luat dupa aia si trepied si a fost mult mai bine. Venind dupa diverse petarde care mai de care sinistre gen "canon" 12x40 (care nu are nici 7x real) luat din talciok nou cu 180 lei si scapat pe beton la mitingul aviatic sau un Celestron 15x70 pe care nu stiu unde l-am pus (dar incepuse sa fie lipicios cauciucul chinez de pe el), acela cumparat de la un forumist din comuna Berceni. Culmea ca nu mi-a displacut acel plastic urias Bresser 20x80. L-am returnat pentru ca venise cu o piesa crapata asa cum arata in pozele puse de mine.
Deci am trecut si prin plastic de 15x70 si prin 20x80 si daca as alege acum in locul tau (pentru stele verzi) as merge fara ezitare pe 20x deoarece ambele se zgaltaie la fel, cum ziceam pana si 10x nu e chiar ok din maini privind in sus la stele. Nici unul nu e ok fara trepied la chestii din astea cu astronomia. Dar macar cu o magnificatie mai mare poti detecta stelute mai plapande. Si intradevar, binoclurile drepte implica exercitii de circ. Imi aduc aminte cand m-am dus pe camp cu Celestronul 15x70 si trepiedul foto ca m-am culcat pe spate pe pamant si cumva m-am bagat printre picioarele trepiedului sa ma pot uita si direct in sus mai ales la planete, atunci distingand cu amaratul asta de plastic inelusul la Saturn. Ceea ce mi se pare o chestie. Cu un 10x nu aveam nici o sansa. iar pe Bresser 20x80 l-am tinut putin sa fiu in termen de retur. Cei de la Spyshop au fost dragurti, nici o problema. Pe vremea aia eram si eu ca tine, aveam un fel de frica de a face retururi. Imi era ca un fel de jena.... Dar greu e prima oara ca dupa aia te inveti. Trebuie rabdare de fier deoarece iti blochezi banii dar totusi nu-i pierzi.
Deci eu te-as sfatui sa mergi pe 20x deoarece asa cum a zis si CristiKata, 15x nu e nici cal si nici magar, e cumva a cincea roata la caruta. Ca oricum vei ajunge la trepied, din maini vezi "olaie", doar asa sa scanezi in mare daca o fi ceva interesant de observat, insa ca sa observi cu adevarat e musai sa pui pe trepied.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
81.75 kb |
| Vizualizat: |
de 283 ori |

|
|
187 kb |
de 283 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10111
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 17 Mai 2026 14:03 Download mesaj |
|
|
|
Degeaba va spune omu' ce buna-i Bizooka, nu ascultati.
N-aveti decat sa va chirciti , sa faceti yoga si sepuku pe sub si printre cracii trepiedelor...
https://observoergosum.blogspot.com/2018/0...s-ala.html
Bizooka nu e chiar asa de stabila ca o montura dar imaginea este mult mai plina de detalii decat din mana.
Am rezolvat deja n-spe stele duble cu binoclurile montate pe acest stabilizator.
Cu binoclu de 20x, se vede inelul lui Saturn si faza lui Venus +++...
Mircea
|
35.74 kb |
de 261 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
dan.smarandoi Membru

Data inscrierii: 10 Iul 2007 Mesaje: 148
|
Trimis: 17 Mai 2026 14:31 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: |
Cu binoclu de 20x, se vede inelul lui Saturn si faza lui Venus +++...
|
Are dreptate Mircea,cu 20x,o sa vezi niste puncte mai mari.... .Ce sa vezi la astronomie printru-un binoclu,sa fim seriosi,fie el 15x sau 20x.Ia omule 10x si e bun la toate,Sky Rover 10x50 APO e cea mai buna alegere
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|