| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241513 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
MotherEarth Membru

Data inscrierii: 08 Apr 2014 Mesaje: 86
|
Trimis: 14 Mai 2026 21:45 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Cristian Kata a scris: | | Nu poti confunda ocularele, e o diferenta enorma...de ex striatiile de pe partea de unde prinzi de ocular ca sa il rotesti, la unul sunt rare si late, la altul sunt dese si marunte, chiar nu le poti confunda. |
Yep, am studiat imaginile... diferentele sunt evidente. Bad signs = quick reject. Nici n-am ce inspecta optic.
|
|
| Sus |
|
 |
MotherEarth Membru

|
Trimis: 14 Mai 2026 21:48 Download mesaj |
|
|
|
| CristiB a scris: | | Normal ca nu o sa le confunde, nici nu are ce sa confunde, in masina curierului e doar cel din dreapta. 🙂 |
Ee... lasa-ma sa sper putin 🙂
Speranta moare ultima.
Oricum, daca e petarda asta, ma documentez putin si despre Fukinon 16x70... compar cu Oberwerk 15x70 EDU... si mai incercam odata )
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 2176
|
Trimis: 14 Mai 2026 22:04 Download mesaj |
|
|
|
Ce am mai observat eu e faptul ca toate APM-urile care au acest semn par ca vin din fabrica de jucarii, cele de dinainte nu aveau acest desen explicativ pe capacul ce acopera prinderea suportului pentru trepied..
Aici Sorin ar putea sa ne ajute putin pentru ca el are mai multe APM-uri.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
116.52 kb |
| Vizualizat: |
de 481 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3533
|
Trimis: 14 Mai 2026 22:40 Download mesaj |
|
|
|
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=19740&start=0
Aici i-am făcut o prezentare mai detaliata cu poze de rezolutie bună cu multe detalii. Sa speram ca iti vine varianta asta!
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3002
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 15 Mai 2026 00:25 Download mesaj |
|
|
|
| CristiB a scris: | | Ce am mai observat eu e faptul ca toate APM-urile care au acest semn par ca vin din fabrica de jucarii,... |
Aveam prin casa inainte de marea curatenie , vreo trei sau patru capacele din astea cu ''Abraham Lincoln fumand pipa pacii '' si nici unul nu provenea de la vreun APM . Erau de la niste gunoaie absolut jenante.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 207
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 15 Mai 2026 10:49 Download mesaj |
|
|
|
MotherEarth, colegii de forum te-au invatat bine si tu ai prins perfect care sunt diferentele. Sustin tot ce s-a scris mai sus.
In privinta capacelului de la gaura de trepied, cele returnate de mine (adica cele facute in fabrica de jucarii) nu aveau emblema aia, nu aveau nici o emblema, erau negre complet. Deci asta nu e un indiciu,
Cel mai bun indiciu (greu de confundat) sunt ocularele. Diferenta de forma/aspect e mare. Dar atentie ca mai exista niste oculare la variantele tip petarda! Unele care au striatiile nu marunte, undeva doar putin mai mici ca ala bunul dar forma e de tip butoias (si nu cilindru ca la ala bunul).
Oricum, poti sa iei coletul si sa faci retur cu FAN in cele 14 zile. Chiar daca (aproape sigur) primesti varianta "petarda", macar te poti juca cu el in perioada asta sa vezi cum e un 15x de marimea asta tinut in maini. Cum se stie, a pune binoclul la ochi face cat o mie de texte. Te costa doar returul si cred ca merita aceasta mica taxa ca sa probezi chiar si varianta "jucarie".
Deci eu as prelua coletul si l-as testa indiferent ce varianta este.
Iar daca nimeresti varianta buna..... o sa fiu invidios !
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 791
|
Trimis: 15 Mai 2026 11:02 Download mesaj |
|
|
|
| Sorin nu ispiti omul, orice varianta o sa primeasca o sa fie buna pentru el, asa ca daca il ia exista riscul sa zica ca e bun, nu ca exista de fapt ci SIGUR zice ca e bun, si o sa ramana cu el pe cap. El nu are cu ce sa il compare, iar fata de Celestron...oricare o sa fie bibelou.
|
|
| Sus |
|
 |
MotherEarth Membru

|
Trimis: 15 Mai 2026 11:13 Download mesaj |
|
|
|
Nope.. nu o sa iau binoclul de la curier, dacă binoclul are semne vizuale de petarda... chiar dacă îl pot returna timp de 14 zile.. nu îmi place sa ma complic. O data ce ai dat banii, ești la cheremul altora
O sa am și timp și banii disponibili, sa pot cauta altceva... nu treb sa aștept pe ăștia, pana li se scoala sa mi-l schimbe, etc
Îmi vine îndată, pe la ora 2. Momentul adevărului
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 15 Mai 2026 11:21 Download mesaj |
|
|
|
| sorin georgescu a scris: | | ...Iar daca nimeresti varianta buna.... |
Asta poti sa uiti!🙂
Nu mai exista, am cautat prin toate depozitele posibile.
Deci n-o sa ai pe ce sa fii invidios. 🙂
Dar la urmatorul binoclu pe care si-l cumpara s-ar putea sa se intample si asta. Si Oberwerk 15x70 EDU si Fujinon 16x70 sunt scule foarte bune.
Ultima modificare efectuata de catre CristiB la 15 Mai 2026 12:09, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 15 Mai 2026 12:06 Download mesaj |
|
|
|
| Am mai obs o ciudatenie, cele care zicem noi ca ar fi bune au serie din 6 cifre, cele "ne bune" au din 8 cifre seria, am impresia ca sunt fabrici diferite,eu asa cred.
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 15 Mai 2026 12:10 Download mesaj |
|
|
|
Doar ai impresia?🙂
Nu e clar ca lumina zilei?
|
|
| Sus |
|
 |
MotherEarth Membru

|
Trimis: 15 Mai 2026 12:14 Download mesaj |
|
|
|
| Cristian Kata a scris: | | Am mai obs o ciudatenie, cele care zicem noi ca ar fi bune au serie din 6 cifre, cele "ne bune" au din 8 cifre seria, am impresia ca sunt fabrici diferite,eu asa cred. |
Damn.. ai dreptate. Astea ce promit au "APM 123456"... iar petardele au 12345678
|
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3533
|
Trimis: 15 Mai 2026 12:30 Download mesaj |
|
|
|
Aici am comparat mai demult fix Celestronul tău SkyMaster 15x70 cu APM ED 16x70
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.p...;start=105
| tudor a scris: | APM ED APO 16X70 vs Celestron SkymasterPRO 15X70
Inca de la inceput subliniez faptul ca aceste doua binocluri vin din doua clase de pret diferite! APM-ul este de 2x si ceva mai scump decat SkymasterPRO. Dar asta nu m-a impiedicat sa fac aceasta comparatie, asta pentru ca sa vedem ce aduce in plus aceasta diferenta de pret si daca se justifica! Plus ca astfel de comparatii se fac mai rar tocmai datorita diferentei de pret! Subliniez ca ideea acestei comparatii nu este de "a da rusine" Celestronului ci de a intelege mai bine diferenta de pret!
MECANICA, CONSTRUCTIE, DESIGN, ERGONOMIE
Se observa ca finisajele APM-ului sunt mai atent lucrate fiind acoperit cu o frumoasa imitatie de piele. In schimb Celestronul, cu armura groasa cauciucata mai putin eleganta, cred ca este mai bine protejat la socuri. Se observa ca APM chiar daca are imitatia de piele mai subtire totusi este mai voluminos decat Celestronul imbracat in armura groasa, lucru ce poate indica niste prisme mai mari la APM! Greutatea APM-ului este de 2150g iar Celestronul are 1700g. Din mana Celestronul se tine mult mai bine decat APM-ul. Eye relieful este un pic mai mare la APM, iar usurinta de a sta in axul optic este mult mai mare decat la Celestron, unde iti ia ceva vreme sa te obisnuiesti cu "cantecul" lui. Focusul se ajusteaza pe fiecare ocular foarte exact la APM. Insa Celestronul are focusul central cu o mica miscare de revenire ce face ajustarea putin mai anevoioasa.
PERFORMANTE OPTICE
Aceste binocluri avand aplicatii in astronomie le-am comparat pe cerul instelat. Din punct de vedere al accesului la magnitudini stelare aceste binocluri sunt relativ asemanatoare. Insa o diferenta se observa la calitatea aspectului stelelor. Stelele sunt mai bine corectate la APM pe tot campul vizual. De exemplu am despartit steaua dubla Mizar cu amandoua binoclurile. Dar in Celestron, in centrul imaginii, se observa o mica urma de astigmatism la steaua principala. APM-ul nu arata pe centru astigmatism la Mizar, ci doar daca duceam steua dubla pe marginea FOV -ului (cam 15% de margini) observam putin astigmatism la fel cum arata Celestronul pe centrul FOV-ului. Contrastul este net superior la APM, stelele fiind mai scanteietoare cu o impresie de luminozitate un pic mai mare! Si rezolutia este fantastica la APM.
Aberatiile cromatice sunt foarte bine gestionate la APM aparand foarte estompate si doar foarte pe margini datorita sticlei APO ED de calitate. Celestronul are aberatii cromatice mai evidente si daca nu esti pozitionat fix in axul optic la oculare, aberatiile isi fac aparitia chiar si in centru FOV-ului
Rezistenta contra lumina parazita este mai buna la APM
CONCLUZII
La fiecare caracteristica optica si mecanica APM-ul este mai bun. Singura exceptie este faptului ca este mai greu si voluminos, iar Celestronul are o armura mai buna pentru socuri. APM-ul este de 2,32x mai scump decat Celestron SkymasterPRO care costa nou in jur de 1500ron. Se pune intrebarea daca aceasta diferenta de pret se justifica? Fiecare isi poate cantarii propriile exigente si apoi sa aleaga intre cele doua modele. Tocmai pentru a ajuta in aceasta algere, am facut aceasta comparatie ca sa se poata alege mai in cunostiinta de cauza intre un instrument sau altul. Nu poti afirma ca APM-ul vede, de exemplu, de 2,32x mai bine galaxiile sau stelele duble, pentru ca acest lucru nu se poate masura si contabiliza simplu in felul asta Celestronul chiar daca te recompenseaza cu aceleasi obiecte DSO, el are insa un confort vizual mai scazut fata de APM. Acest confort vizual este de fapt un cumul de calitati optice dar si mecanice (rezolutie pe centru si pe margine, luminozitate, contrast, aberatii cromatice slabe, robustete mecanica) care pentru mine toate aceatea insumate cantaresc enorm si fac sa merite din plin diferenta de bani! Altii se pot multumii si cu un confort vizual mai redus al Celestron-ului, dar asta mai ales datorita faptului ca ramai cu un confort financiar mai mare in buzunar  |
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
MotherEarth Membru

|
Trimis: 15 Mai 2026 13:08 Download mesaj |
|
|
|
Tocmai ce i-am întrebat dacă pot deschide coletul sa inspecteze puțin... și mi-au spus ca nu.
Atunci, fuckety-bye. Ii spun curierului ca nu-l ridic.
N-am chef sa joc ruleta ruseasca cu 4000 ... și nici n-am de gând sa ma targuiesc cu ei, cu retururi
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
287.97 kb |
| Vizualizat: |
de 351 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 15 Mai 2026 13:12 Download mesaj |
|
|
|
Ridica coletul si asa, nu o sa ai probleme cu cei de la magazin. Pierzi maxim transportul. Ridica coletul daca asa e treaba, fara frica.
Trebuie sa stii ce binoclu este, altfel o sa iti para rau pe urma garantat, acum esti un pic nervos...dar pe urma o sa gandesti altfel.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|