Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241662
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare binoclu ED/semi APO - pret accesibil?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15, 16, 17  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 08 Mai 2026 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca la altceva s-a referit Kata, chiar daca ceea ce ai spus e corect.
ED e amestecatura aia sticloasa care are o problema cu spectrele, nu le inghite deloc. Adica nu le place, caci in realitate le,,inghite" iar spectrele dispar.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 08 Mai 2026 15:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intrebarea era....mai la "plesneala", dpmdv acest ED nu e nimic altceva decat markenting si atat, ba chiar o minciuna grasa. De ex Delta Extrem care e etichetat ED are niste aberatii cromatice unice, asa ceva nu am vazut nici in cel mai penibil binoclu, atunci unde este ED-ul? Ce face acest ED? Un binoclu ED comparat cu alte vechituri are aberatii cromatice groaznice in f multe cazuri. Culmea ca Zeiss Conquest, Zeiss Victory, Swarovski etc nu au ED , inafara de pocnitoarea Zeiss Terra care are ED. Prin urmare mai degraba ED egal cu "made in China". Cata prostie sa scrie ED pe un binoclu care te rupe la aberatii cromatice, nu este nici un ED, e o vrajala ieftina. Cum a aparut primul "ED" imediat toate binoclurile au fost ED, doar "fraierii" consacrati nu au descoperit sticla ED. Am uitat mai sus si pe "habarnistii" de la Leica, nici ei nu au ED, slab rau de tot, daca ED nu e, nimic nu e! Acum urmeaza "ultra ED/ED premium/ED++/ full ED", mai trebuie pus si un fir de ata rosie...sa nu se deoache mandrutul ED.
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 15:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

In realitate ED e ce am scris mai sus. ED ++ nu exista, urmatoarea treapta e SD.
In cazurile pomenite de tine ED inseamna Escrocherie Dementiala.
Faptul ca producatorii alfa cum ar fi Zeiss, Leica si mai era una prin Austria, nu-mi vine acum numele, nu folosesc acronimul ED am mai spus si pe alt topic. Ei pur si simplu nu au nevoie sa-si faca reclama in felul asta, calitatea vorbeste de la sine. Eu pe ale mele le-am incercat in toate felurile, nici urma de spectre. Pe cand ED-urile si SD-urile, in cazul meu APM, parca mancasera fasole, ieseau spectrele de peste tot. In realitate si cele de la Oberwerk au aberatii cromatice dar dpdv mecanic momentan sunt mai bine facute.
Iar modelul Terra nu e un Zeiss autentic. E o chinezarie, mi-au spua chiar cei de la Teleskop Expres in Germania.
Sus
MotherEarth
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Apr 2014

MesajTrimis: 08 Mai 2026 16:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

In principiu mai degraba ma intereseaza sa evit petarde ( ce nu merita pretul ), decat "splitting hairs" intre modele similare.

Deci ca si consistenta de calitate, in zona 15x70 ...in jur de 3000 - 4000... cel mai probabil e Oberwerk 15×70 ED Ultra ? Pe urma APM 16x70 ED ?

Ce variante cu prisme porro ar mai fi in zona asta de pret... similare calitativ? vedem pe urma unde pica in ranking, ca si consistenta intre exemplare

Vreau sa-mi fac un "short list " clar... sa le citesc reviews in detaliu. Nu doar in legatura cu optica... ci si consistenta intre exemplare.. build quality.. ergonomia... etc

Si asa ma abtin din cumparat, momentan... as citi detalii cat de multe , dupa ce-mi construiesc o mica lista
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 08 Mai 2026 16:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa arunc in aer toate propunerile de pana acum, de ce nu un binoclu 70mm cu oculare interschimbabile. Aproape in banii tai exista variante acromate decente. Cu un astfel de instrument se deschid mult mai multe ferestre catre cer fata de variantele "de mana"7x50, 10x50, 15x70, 20x70! Daca te gandesti sa folosesti pentru o vreme un singur instrument atunci binoclul cu oculare interschimbabile ar fi cel mai versatil pentru un astronom!
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 17:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

In privinta asta cred ca cel mai bine te poate ajuta cloudnights. Sunt o multime de comparatii intre diferite binocluri acolo.
Ei chiar fac teste reale, nu e vorbarie goala, te poti baza pe ei.
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 08 Mai 2026 17:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Cel mai bun raport calitate/pret in acest moment il are Oberwerk, iar modelul Oberwerk 15x70 ED Ultra e net superior omologului de la APM produs astazi.

https://artesky.it/gb/oberwerk/60-70mm/783...67505.html

https://artesky.it/gb/oberwerk/60-70mm/769...67307.html

Dupa cum arata nu-mi inspira incredere, pare arta plasticului din China.
In ceea ce priveste APM, habar nu am ce au mai facut, posibil ca eu sa fi prins ultimul tren.

De la Oberwerk as alege pe asta:
https://artesky.it/gb/oberwerk/60-70mm/771...67253.html

https://oberwerk.com/product/oberwerk-20x65ed-deluxe/

The 20×65 ED Deluxe is our take on the legendary Takahashi 22×60 Fluorite, which was discontinued about 15 years ago. Back then, it sold for $1100, and today used 22×60’s sell for $2000+! It was known for excellent sharpness across almost the the entire field, with pinpoint stars and virtually no chromatic aberration. The only downside, besides the extremely high price, was a very narrow 45° AFOV (Apparent Field of View). The new Oberwerk 20×65 ED also has excellent sharpness across the field of view, with virtually no chromatic aberration. Unlike the Takahashi, the 20×65 ED has a wide 65° AFOV, and is much more affordable! Of course these are fully broadband multi-coated, waterproof, and nitrogen charged. Has precise individual focus. An adjustable-balance mount allows attachment directly to a tripod head. Includes our exclusive heavy-duty aluminum-frame case.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

5 minute de proba face cat ani de citit review-uri inutile, indiferent de cine si in ce limba sunt scrise, e exact cum te-ai insura cu o fata despre care ti-a spus toate babele din sat ca e de nota zece, face cea mai buna mancare si etc, dar au uitat sa iti spuna ca vorbeste cat un sat de femei si tie tocmai asta nu iti place, asa ca degeaba a fost totul. In cazul tau, avand un ...Celestron, orice o sa iei o sa ti se para foarte bun, zmeu, doar asta tine pana vezi altul mai bun, daca nu vezi ceva mai bun...esti fericit toata viata. Nu odata am patit asta, si sunt multi aici in aceeasi situatie, cand zici "gata"...iar incepi. Proba e singura care nu da gresi (in general), restul e poezie. Cand a venit la mine colegul nostru Cornel, marea curiozitate era pt Meade 10x42, numai ca cel mai mult i-a placut Conquest 10x42, iar cu Fujinon 10x50 nu se impaca bine... Deci proba i-a dat reset, si uite asa a ajuns la SRBC care e chiar fabulos terestru, nu am nici cea mai mica retinere de a recomanda pt terestru SRBC/Loava, dar astro se poate si mai bine. Daca nu probam personal nu imi puteam imagina, partea proasta e ca acum chiar as vrea un binoclu pt terestru ca SRBC, dar asa nu mai terminam nicodata cu achizitiile.
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 17:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

In cazul asta cine vrea poate trage maine o fuga aici si s-a rezolvat.
Willkommen https://share.google/RPaRKBMWR2XYzGFDj
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 08 Mai 2026 17:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Kata
Citat:
5 minute de proba face cat ani de citit review-uri inutile
cel mai adevarat lucru spus pe acest topic! Oricate povesti ai citi sau oricate relatari ai afla de la altii, proba personala poate sa rastoarne totul in cateva secunde.De aceea, o metoda "la distanta" ar fi sa gasim persoane care au cam aceleasi "gusturi" ca ale noastre. In rest, fiecare vede.... altfel.

https://www.cloudynights.com/forums/topic/.../#comments

Citat:
Left to right they are Nikon 18x70 IF WP, Oberwerk 15x70 EDU w/out FF, Oberwerk 15x70 EDU w/FF, Maven 15x56 b.5 (front), Oberwerk 15x70 Ultra, APM 16x70 ED MS.
I compared views of the "W" asterism in Vulpecula (which includes the Dumbell Nebula, M 27) with all six instruments. This is a nice challenge field to test edge performance for this group of instruments because the asterism just fits in the FOV and the stars of the asterism are bright enough to clearly show edge performance, compare field of view size, and etc.
Among the six instruments, the updated 15x70 EDU has the largest true field of view and the best edge performance. The Ultra classic specification is 4.4 degree FOV and the updated instrument is slightly larger. The bright stars of the "W" asterism had the best shape with the EDU, though they do exhibit some flaring, which may be my eyes/glasses/etc. The Maven b.5 was a close second in edge performance and FOV size, close enough that I will compare them over multiple sessions for a more definitive judgement about this pair of binoculars. The 5.59 magnitude star HD 187982 was pinpoint sharp at the very edge of the field with the 15x70 EDU.
This isn't to say that the other binoculars in this group are poor performers -- they are all premium instruments. The point of the Nikon 18x70 is the astonishingly wide AFOV (the widest in the group) and the remarkable true FOV given the 18x magnification. But also the poorest edge performance in the group, which sounds troubling but it isn't that noticeable in use because the apparent field is so wide and looking into the center of the field, the edge performance is good enough not to be distracting.

I wondered how the 15x70 EDU would compare with the 16x70 APM, which is an outstanding binocular, but for me it is no contest. The EDU edge performance is noticeably better, plus the field ring is crisp and sharp. This may be a minor point from dark sky sites, but in a light polluted urban sky it is extremely apparent. Despite it's many fine qualities, the APM field ring is not sharp, which is somewhat distracting for this observer.

Also note that the apparent fields of view for all of these binoculars is quite good -- they all provide a generous, spacious view. The 18x70 is surely the most space walk of the gathering. Enough of a factor to put it in a different category, honestly, but the 15x70 EDU apparent field is pleasingly wide, the Maven is maybe just behind that. The remaining three binoculars in this group still provide generous apparent fields.

To evaluate edge performance, one looks at the edge of the FOV, which is not normal observational use with binoculars. If one looks into the center of the FOV, the edge performance is less apparent. But comparing the views repeatedly last night, I realized that even though the sharpness of individual stars in the outer field is not apparent looking into the center of the field, the 15x70 EDU view is more crisp overall. It's a subtle though definite difference, and I expect over time as one becomes accustomed to it, the quality in comparison with other instruments would become conspicuous. You just get used to the overall crispness of the field.

A remarkable thing about the Maven 15x56 b.5 is that one might suppose the view would be dull compared with that of a 15x70 binocular, but the outstanding contrast of the instrument compensates to a certain extent for the smaller objectives. Not completely, however, and the 15x70 EDU views are slightly more brilliant.

Twist up eyecups? I am a fan of these -- they help substantially when observing with glasses. I am also a fan of Pentax XW eyepieces and use them with Oberwerk BTs, the combination of which provides adjustable eye cups with IF helical focusers. BUT, consider the size of these eyepieces and focusers -- they are massive compared with straight through binoculars. Combining those two functions in a small, compact eyepiece would a serious challenge.

So, for me, one of the benefits of the Maven b.5 is the twist up eyecups, a standard thing for center focus roof-prism binoculars as has been pointed out.

It has also been pointed out that individual factors are significant for choosing a favorite binocular. I heartily agree. That said, for me the updated Oberwerk 15x70 EDU is an easy choice among the 15/16x70 instruments in this group. For me, it outperforms in every way.

The Nikon 18x70 and the Maven b.5 15x56 have their own advantages and observing uses. I would not be without any of these three.

Here is the 15x70 EDU on a Farpoint p-gram in my driveway mobile observatory last night.

Surpriza.... pe locul doi iese un roof care are 56mm in timp ce toate celalalte (porro) au 70mm:

https://mavenbuilt.com/products/b-5-10x56-...4642818415

Seamana suspect de mult cu Loava Aglaia.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 18:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Degeaba vorbim de SRBC si de Loava, e imposibil sa isi poata imagina cineva ce sunt aceste binocluri, realitatea e mult peste ce vezi pe net. Da, se vede in filmari ca sunt foarte bune, dar in realitate e incomparabil mai bun, terestru le da peste nas cam la toate, nu vorbesc de cele fff scumpe, Victory, Swarovski dar si acolo sunt comparabile. Doar ca eu am o retinere fata de roof la stele, pt ca nu am pus mana pe nici unul care sa zic ca aduna stelele cum le aduna un porro foarte bun, si fiind vb aici numai de stele nu ma risc sa recomand roof. Dar daca ar fi vb de terestru, SRBC/LOAVA sunt de nedescris fara nici o exagerare, la cati bani costa sunt de vis, si chiar daca am niste binocluri bune, tot ma chinuie gandul sa iau si unul dintre astea doua, nu imi mai iese din cap campul ala enorm si definitia superba, dar pe stele raman la Fujinon pt ca acel putin mai bun se simte, dar si cand am fost la un observator la acre aveai de urcat cam mult pe un deal, va spun sincer ca am simtit Fujinonul, oricum dealul era peste suficient pt efort, asa ca am simtit Fujinonul ca avand 5kg, dar tocmai de aceea sunt binocluri pt toate situatiile.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 08 Mai 2026 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am remarcat si eu ca legenda ED a luat locul legendei BAK.
In urma cu doi-trei ani, inca mai rasareau binoclurile cu prisme BAK XXXX ca ciupercile. Mai exact ca trufele pentru ca din cauza aceasta erau scumpe rau.
S-a depasit etapa. Acum orice nou venit de fitze este ED. Ma astept ca la Plossl, in curand toate sa devina Super ED. Apoi Extra ED.
Apoi vom astepta cu deosebit interes binoclurile cu AI si cu ventuza pentru placeri interzise.

M.

Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 21:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
....Apoi vom astepta cu deosebit interes binoclurile cu AI....

Cum adica ,,vom astepta"? 🙂
Nu e nevoie sa asteptam nimic, binoclul sustinut de AI e pe piata si asteapta sa-l cumparati.
https://www.swarovskioptik.com/at/de/outdo...s/ax-visio

FormatConvert_20260508_202800_0610.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  75.51 kb
 Vizualizat:  de 631 ori

FormatConvert_20260508_202800_0610.jpg

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 08 Mai 2026 22:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Puem adauga legenda "flat field" confundata cu legenda "linear/angular distortion".
Aaa, era sa uit, si legenda vederii stereo (treideu, mai) la distante astronomice. Smile
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 09 Mai 2026 00:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mare, mare dreptate ai nobody ! Aia cu ''treideu'' este ''cea mai cea'' gaselnita a tuturor vremurilor. Iti lasa gura apa, nene, ce cool, sa vezi roiul de galaxii din Virgo in 3D !!!
Vorbesc serios, daca l-as intalni in persoana pe tipul de la Marketing care a inventat asta, i-as zice ''Peace bro'' si l-as imbratisa cu admiratie ! Un geniu !

CristiB

Nu te supara, nu esti la zi cu cuceririle tehnicii si ale stiintei, frate ! Am zis eu de AI dar in linkul tau lipseste ventuza aia de dezmat care costa 15.000 de verzisori. Chiar am vazut ieri un episod cu Sherlock Holmes in care unul care lucra ''acolo'', a palmat de la servici o roboteasa si o tinea acasa. Dupa ce tipul a fost lichidat, a luat-o acasa Sherlock ... sa o studieze ca dovada.

Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15, 16, 17  Urmatoare

Download topic
Pagina 5 din 17

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact