Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
OK_1_RED_JPG_100_TXT.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 240923
Numar de utilizatori inregistrati: 2928
Cel mai nou utilizator inregistrat: Copil Alexandru
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare binoclu ED/semi APO - pret accesibil?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dan.smarandoi
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Iul 2007

MesajTrimis: 07 Mai 2026 21:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Punem pariu ca nu ia nimic,sau o sa ia o panarama dupa atatea sfaturi?..... Very Happy
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 07 Mai 2026 23:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu nu pun nici un pariu...sa nu pierd Smile. Dar sunt banii lui, alegerea lui, foarte greu sa alegi daca nu ai avut in mana respectivele binocluri... Acum fac o paranteza care nu are legatura cu subiectul, doar ca m-a "activat", personal marirea asta de 15x eu nu o agreez pt ca o consider cu cele mai multe dezavantaje: nu are avantajul unui 10x pe care il poti tine in mana cat de cat, deci ai nevoie de trepied dar in acelasi timp cu tot deranjul cu trepiedul dupa tine nu ai informatia oferita de un 20x sau 25x, deci raportul deranj/avantaj este supra unitar...mult. Asta e doar o parere personala, dar mai sunt si altii care considera la fel. Fiecare cu gusturile lui, ideile lui....si in final binoclurile lui Smile. O sa fie bine in final, eu asa cred. Rugamintea mea este sa ne spuna o parere dupa ce o sa cumpere, chiar il rog, am vazut ca dupa achizitiile din 2014 si pana acum...nici un mesaj pe forum, sper sa nu mai treaca 12 ani...tot asa Smile.
Sus
MotherEarth
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Apr 2014

MesajTrimis: 08 Mai 2026 00:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am uitat de forum, baieti.. Imi cer scuze
Am fost activ pe Cloudynights o vreme... am locuit cativa ani in UK. Apoi cativa ani am pus astronomia pe backburner.... am avut un dobsonian 200mm cateva luni.... am avut si un binoclu oberwerk... Nu le-am prea folosit ca am fost ocupat cu munca mai tot timpul.... insa am mai mers de cateva ori la star party in Londra. Telescopul si binoclul le-am vandut... am fost in ceva dificultati. Acu incerc sa revin in actiune Wink

Locuiesc la tara momentan. Fiecare noapte instelata ma mustra ca n-am nici un isntrument

O chestie interesanta: multe nume de useri ce au comentat aici imi sunt cunoscute... zoth.. mircea pteancu.. Sanse extrem de mari ca m-au ajutat cu sfaturi si in 2014.

O sa las un review dupa ce iau binoclu.... Nicioadata nu m-am grabit sa iau instrumente astro, sau piese PC. Sunt mai picky la astea 2 chestii decat femeile in magazinul de haine Wink)

dan.smarandoi a scris:
Punem pariu ca nu ia nimic,sau o sa ia o panarama dupa atatea sfaturi?..... Very Happy

Cum sa nu iau ? Imi place astro de mic. La cat m-am uitat eu la stele si la luna fara nici un instrument... nu s-au uitat altii cu instrumente Wink)

"Panarama" am avut... celesrton SkyMaster 15x70.. vreo 10 ani. Panarama binoclul.. dar era a mea Wink)

N-am cum uita.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 08 Mai 2026 00:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Io iti tin pumnii sa-ti iei ceva foarte bun, care sa te incante !
Noi avem cel mai fain hobby din lume ! ( Mai ales daca nu-i intrebam pe altii ... ).

Mircea

Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 08 Mai 2026 07:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

MotherEarth a scris:

Cum sa nu iau ? Imi place astro de mic. .

Asa imi spunea si mie inima, ca pana la urma un instrument iei sigur.
Apoi o sa te duci pe platoul de pe Bucium si distractia e asigurata. Insa o distractie si mai mare ai avea pe dealul Catalina, din Cotnari. Apropo, daca ajungi in Cotnari te rog sa-i saluti si pe mama si fratele meu si sa le spui ca baiatul e bine. 🙂
Iar daca prinzi conditii atmosferice favorabile de pe Catalina poti vedea varful muntelui Ceahlau cu ochiul liber.
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 08 Mai 2026 09:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB a scris:
Se poate folosi ceva de genul asta, e din lemn, apoi adaptat la montura si cam gata.

Ai tradat? Vad acolo un Leica? Very Happy

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 09:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nuu, am facut-o pentru Tudor, eu ma dau la fund ca se supara iar Kata daca mai vin cu ceva austriac in meniu. 🙂
Glumesc Kata.

Dar daca tot ai amintit......

compress_20241027_150513_3115_199.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  479.34 kb
 Vizualizat:  de 154 ori

compress_20241027_150513_3115_199.jpg

compress_20241027_150515_5132_186.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  459.27 kb

compress_20241027_150515_5132_186.jpg

img_20241027_143421086~2_842.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  429.83 kb

img_20241027_143421086~2_842.jpg

Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 08 Mai 2026 09:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

dan.smarandoi a scris:
Poti sa te uiti si la asta....eu am si Delta si APM...nu vad nici o diferenta intre ele,ba Delta se simte mai bine in mana datorita cauciucului.Delta a fost blamat pe aici,dar nu e obligatoriu sa nimeresti unu prost.Vad ca poti returna daca nu-ti place
https://www.spy-shop.ro/binoclu-delta-extr...VYQAvD_BwE

Am avut si eu un Delta. La mine a fost o conjuctura mai ciudata: nu se gasea Delta Extreme, am vb cu mai multe firme; de aceea am comandat un APM 10x50 si mi-a venit un APM/Lunt (nu e varianta ED, mai degraba as zice ca e asemanator cu Fujinon. Imediat dupa ce mi-a venit APM-ul una dintre firmele contactate, mi-a zis ca au Delta Extreme. L-am luat; din punctul meu de vedere era ok (era adevarat tot ce scria pe allbinos). Singurul motiv pt care l-am vandut, a fost zona de claritate mare a APM-ului: le-am pus pe amandoua la ochi intr-o noapte si am zis "wow" cand am privit prin APM. Parca mi se deschise o noua fereastra; stele punctiforme pana aproape de margine. Are foarte putina aberatie cromatica, nederanjanta (numai cand privesc Luna se vede).

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 09:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum cat timp a fost asta? I-a mai cumpara acum un 10x50 de la APM si sa vedem ce parere ai!
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 09:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gabi are APM non ED dupa cum a spus, varianta ED este mai buna dar nu stiu cu cat. La vremea respectiva stiu ca numai ce comandasem un Delta Extrem si imi vedea sa imi dau palme, iar dupa ce mi-a trimis Gabi ceva poze prin APM ca sa fac o comparatie la zona de clar cu Delta, am dat returu instant la Delta. Parerea mea personala este ca si azi poti lua un APM 10X50 ED fara probleme, exact cum a luat si Sorin, nu trebuie sa exageram, in plus nu prea cred ca are adversar la pretul lui (APM). Am fost la limita de multe ori, gata gata sa iau APM, pe mine ce m-a facut sa dau inapoi a fost diferenta constructiva intre APM si Fujinon, initial am crezut ca APM e un fel de copie la Fujinon, asta pt ca poze din interiorul unui Fujinon nu gasesti asa cum gasesti la APM. L-am rugat pe Tudor sa faca tot ce poate sa ma ajute cu ceva poze daca gaseste sau informatii despre constructie la interior...in fine. Stia el pe cine care parca desfacuse ceva asemanator, ceva poze....ideea e ca m-am prins rapid ca nu au absolut nici o asemanare constructiva APM vs. Fujinon, dar acest aspect nu cred ca intereseaza prea mult in general, la mine e un fix asta cu partea constructiva si poate prima in fata opticii daca diferentele sunt mici. Nu prezint diferentele majore constructive dintre APM si Fujinon pt ca multi o sa traga concluzii gresite... Eu cred ca APM ramane un reper puternic daca e vorba de raportul pret/calitate, si are marele avantaj ca il poti colima fara sa il desfaci, si chiar daca colimarea nu e la indemana oricui, o aliniere conditionata nu presupune ceva iesit din comun. APM este inca un binoclu de luat in seama, si ma refer la 7x50 si 10x50 NU la alte modele mai noi care sunt mai slabe.
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 08 Mai 2026 10:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

eu am cumparat in total 5 buc APM in anii 2023-2025 din care am returnat 2 bucati mai mult pe motiv de "pitici pe creier". Ca si cele returnate numai proaste nu erau (le puteam pastra. Nici unul nu era decolimat).
Totusi din ce au relatat altii au existat si APM cu defecte grave, nu numai reglaj dar si constructive. Si in mod clar se pare ca sunt fabricate in mai multe fabrici diferite, diferentele de calitate fiind importante.
Din punct de vedere raport pret/calitate, APM e castigator categoric.
Si mai e o vorba, cine nu risca, nu castiga.

Acum vreo 3 ani (....s-au dus 3 ani si parca a fost ieri...) am pus la ochi un Fujinon 10x50 (porro), culmea, la comparatie cu alte 3 binocluri (toate tip roof) ziua, toate de 10x. Am fost avertizat ca o sa cad pe spate cand ma voi uita prin Fujinon, ca nu o sa mai apreciez nimic din cele trei roof.... Nu a fost deloc asa. Nu am cazut pe spate, nu m-a uimit cu nimic sau m-a uimit atunci doar pretul enorm. Nu am ramas deloc impresionat.

Si de obicei cam tot ce am pus la ochi prima oara, prima impresie a ramas valabila si dupa indelungi analize.
Sus
MotherEarth
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Apr 2014

MesajTrimis: 08 Mai 2026 12:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB a scris:
MotherEarth a scris:

Cum sa nu iau ? Imi place astro de mic. .

Asa imi spunea si mie inima, ca pana la urma un instrument iei sigur.
Apoi o sa te duci pe platoul de pe Bucium si distractia e asigurata. Insa o distractie si mai mare ai avea pe dealul Catalina, din Cotnari. Apropo, daca ajungi in Cotnari te rog sa-i saluti si pe mama si fratele meu si sa le spui ca baiatul e bine. 🙂
Iar daca prinzi conditii atmosferice favorabile de pe Catalina poti vedea varful muntelui Ceahlau cu ochiul liber.

Ar trebui sa schimb locatia.... Eram prin Iasi pe atunci, la faculate. Acu locuiesc in Suceava, langa radauti.

AM cerul destul de curat

Desi sunt fan astro de mic ( m-a imrpesionat cand eram mic cometa Halle- Bopp cred... prin 99.. asa m-a informat chatgpt... cand i-am dat unghiul aproximativ sub care am vazut-o ... orientarea casei, etc ) , desi sunt fan astro de mic, nu am folosit binoclu sa observ cerul decat cand am ajuns in Iasi, la facultate. Am iesit cu baietii in Copou, la observatorul astonomic. Cica tine de faculatea de fizica, si-i lasa sa intre sa observe.

Intai a pus unul din ei si un dobsonian la Marte... s-a vazut suprafata cat de cat. Impresionat

Apoi mi-a imprumutat cineva un binoclu... tocmai era luna plina seara aia. Am fost socat cat de frumoasa s-a vazut. Am ramas frozen o vreme.. cu binoclul la ochi.Nici nu cred ca respiram. Spuneai ca e o portocala de aur, plutind in spatiu. Incredibil.

Apoi m-am uitat la ceilalti, gen " voi vedeti ce-am vazut eu ? " . Siguri erau satui de luna.. cautau ceva mai fresh Wink

Deci cum s-ar spune, mi-au dat prima doza gratis... ce urma mi-am cautat eu singur Wink

La scurt timp mi-am luat Celestronul SkyMaster 15x70. Nu ideal; tinut in mana, insa am obsrvat luna cat am vrut pe urma Wink
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 14:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

sorin georgescu a scris:
...Din punct de vedere raport pret/calitate, APM e castigator categoric....

Asta e deja de lumea basmelor si a legendelor, si daca APM nu o sa produca din nou la firma cu care lucra pana acum 2-3 ani, tot basm o sa ramana.
Cel mai bun raport calitate/pret in acest moment il are Oberwerk, iar modelul Oberwerk 15x70 ED Ultra e net superior omologului de la APM produs astazi.
Ar mai fi Fujinon 16x70, dar nu e ED, insa se pare ca face o figura buna pe timp de noapte.

Screenshot_20260508_130834_Chrome.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  131.63 kb
 Vizualizat:  de 23 ori

Screenshot_20260508_130834_Chrome.jpg

Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mai 2026 14:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce inseamna ED la un binoclu?
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 08 Mai 2026 14:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inseamna ca obiectivele lui au sticla ED. De obicei chinezeasca FK61..
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact