| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240785 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2928 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Copil Alexandru |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3466
|
Trimis: 27 Apr 2026 07:24 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Mircea, te-ai înjugat la jugul binocular
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10043
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 27 Apr 2026 11:33 Download mesaj |
|
|
|
Asa este, chiar cu multa placere !
Stabilizatorul Bizooka este la jumatatea drumului dintre montura ''beton'' si observatia cu binoclul din mana. Si este si mult mai prietenos decat trepiedul cu piesa aceea in ''L'' care te obliga sa te cocosezi sub el. Desigur, e recomandabil sa fii singur. Daca mai este cineva prin preajma ... e pe cont propriu !
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10043
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 04 Mai 2026 13:52 Download mesaj |
|
|
|
Sambata 2 Mai a.c. am facut observatii cu luneta terestra Hensoldt - Wetzlar 25x56mm pe trepied si cu binoclul Fujinon Mariner 7x50mm, din mana si cu Bizooka.
Luneta H-W 25x56mm:
- Jupiter cu trei sateliti, pe disc se zareau foarte slab, numai cu vederea periferica si fluctuant, una, doua benzi
- M44 cu 30*
- M67 cu VP
- Iota Cnc: R+S
- steaua 55 Cnc, numita ''Copernicus'' de la Est de Iota Cnc. E simplu de identificat, din perechea de stele aflata imediat la Est de Iota Cnc, Copernicus este steaua nordica ( cea de sus) si mai deschisa la culoare, eu am vazut-o alba. Are cel putin patru exo-planete.
- La Zeta Cnc am avut dubii daca se vede ceva real sau o fi astigmatismul din dotarea personala. Am notat, la ocular, ca se vedea (parca) o fantoma, o steluta lipita de primara la PA= 60 grade. Verificand in StelleDoppie mi-a venit inima la loc, am zarit companionul deoarece are PA = 57 grade. Clarificare: vorbesc despre Tegmine/Zeta Cnc/ STF 1196 AB,C cu separatia de 6,3'' nu de AB !
- Am rezolvat foarte larg si fara surprize, Niu Dra si Eps Lyr ca dubla, adica STFA 37.
- Zeta Lyr, STT 525 si Beta Lyr/ STFA 39 AB ca dubla.
- Am rezolvat, separat si facut desen la ''cealalta dubla-dubla din Lyra'' adica STF 2470/ 14'' + STF 2474/ 16''.
- Delta Lyr ca dubla H 6 3 iar din roiul Steph 1 s-au vazut cinci stele
- In IC 4565 se zareau zece/douasprezece stele, puternic estompate de lumina Lunii
- Albireo ... noa... superb !
- Dar Psi Dra a fost tinta principala a serii, R+S glorios, cu separatie mare. Aceasta dubla are o orbita calculata cu perioada de 10.000 de ani. Sunt pe cale de a finaliza revizuirea Catalogului de stele duble a lui Bela Szentmartoni. Lucrand la acesta, am remarcat dubla Psi Dra si am vrut neaparat sa revad aceasta stea dubla ca sa sarbatoresc finalizarea manuscrisului brut al revizuirii.
Bela Szentmartoni a fost pionierul observatiilor Deep Sky in Ungaria. Bela a fondat Astroclubul Albireo din Kaposvar, a editat buletinul cu acelasi nume, a slefuit oglinzi de telescop si a construit telescoape, a fost prieten al lui Walter Scott Houston si a initiat deepskymania in Ungaria. El a tradus in maghiara articolele ''Deep Sky Wonders'' ale lui WS. Houston, cu binecuvantarea acestuia, a tradus din ''Celestial Handbook'' a lui Robert Burnham si a scris multe articole de astronomie observationala, inclusiv in ''Sky and Telescope''. Toate acestea, s-au intamplat incepand de prin anii '70.
Atasez o poza a lui Bela Szentmaroni, impreuna cu newtonianul sau de constructie proprie D= 150mm F/3. Fiind constrans de imprejurari, a inventat un nou tipuri de ocular pentru reflectoarele sale scurte, construit cu mici acromate produse de MOM.
In 1974, Bela a intocmit un catalog de stele duble pentru hartile din cartea ''Revue des constellations'' de Sagot-Texereau, probabil cel mai bun ghid de observatii al tuturor timpurilor. Acest catalog il revizuiesc si il actualizez pentru 2026.
Binoclul Fujinon Mariner 7x50mm, din mana si de pe Bizooka:
- Am rezolvat Albireo/ STFA 43, Zeta Lyr/ STFA 38, Omicron Cyg/ STFA 50 ca tripla ( Bizooka) si am reobservat M13 si M92.
Apoi am facut fotometrie vizuala la variabilele R CrB, Beta Lyr si R Lyr.
- Luna cu 15/16 cratere cu raze, inclusiv raza care traverseaza tot discul selenar.
Si, ce sa vezi ? Surpriza !? Chiar si cu o mica luneta terestra si un binoclu marinaresc, se pot face observatii astronomice.
Aduc aici un tribut memoriei pasionatului astronom amator Gratian Hofer, nepot al meu dupa sora. Maine, 5 Mai, se implinesc doi ani de la moartea sa prematura. Gratian a fost co-fondator al Astroclubului ''Meridian Zero'' din Oradea si a fost animator al observatiilor astronomice practice ale astroclubului. El mi-a cumparat trepiedul foto, un trepied ''super'', frantuzesc, gandit probabil pentru camere video grele, pe care folosesc luneta Hensoldt -Wetzlar.
Domnul sa-l odihneasca pe Gratian in Imparatia Sa !
Cer senin, Mircea
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
741.14 kb |
| Vizualizat: |
de 38 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|