Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235245 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 25 Mai 2008 21:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: Proiect telescop 14,7 inch (37,4cm) |
|
|
|
In urma cu cateva zile am inceput un proiect ambitios de construire a unui telescop cu oglinda principala de aprox. 38cm. Evolutia proiectului o puteti vedea la adresa http://www.astroclubul.org/mures/Articole/tel38/tel38.html . Echipa care va participa la desavarsirea acestui proiect este formata din 4 astronomi amatori (Florin Marc, Raul Truta, Nemes Gyozo, Laurean C.). Dorim ca pagina pe care o vom intretine pe masura ce inaintam in realizarea proiectului sa fie de folos celor care doresc sa isi construiasca singuri optica si telescopul. Asteptam si sugestii de la constructori mai experimentati ca noi. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3651
|
Trimis: 25 Mai 2008 22:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Felicitari si succes la realizarea proiectului! Montura din poza simulata e probabil cea mai simpla si eficienta.
Quartul e sigur mai bun termic, mecanic, am slefuit o singura data quart facand o secundara de Cassegrain, la abraziv merge f bine se zgarie mai greu, doar la polisare e mai lenesa actiunea (incet si bine).
Totusi mi se pare foarte suptire 20mm la 380mm diam.
Pentru a merge la sigur va recomand sa lasati cimentul si faceti o calota de otel pe strung digital/ manual din trepte fine calculate sau CNC.
Nu vad cum faianta de baie e sigura mai ales la ultimul abraziv, o singura granula de nisip si zgarietura e sigura si adanca.
SPor la treaba! |
|
Sus |
|
 |
Lacerta Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2007 Mesaje: 4
|
Trimis: 26 Mai 2008 08:34 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Pentru a merge la sigur va recomand sa lasati cimentul si faceti o calota de otel pe strung digital/ manual din trepte fine calculate sau CNC.
|
Povestiti putin despre experienta dumneavoastra in domeniu si cate oglinzi ati slefuit cu aceasta metoda foarte sigura. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 26 Mai 2008 09:08 Download mesaj |
|
|
|
Draga Laurean (banuiesc),
Tavi Stanescu a slefuit foarte multe oglinzi. Eu le-am pierdut numarul dar Tavi poate o sa se concentreze si o sa-ti dea un numar Din cate mai tin eu minte, inca de la prima sau a doua oglinda a folosit metoda sculei metalice subdiametrale. Intre timp si-a facut mai multe unelte din astea (calote sferice metalice) cu diferite raze focale. Cel putin una a facut-o el singur pe strungul lui de acasa iar altele sunt facute pe CNC. La parabolizare, Tavi a facut si oglinzi mai "rapide" de F/5. Nu vreau sa ma hazardez dar din nou poate-ti mai da el un numar . In ultimul timp, Tavi slefuieste suprafete cu orice tip de conica (inclusiv elipsa, hiperbola) concave sau convexe. Chiar si suprafele asferice (pentru Schmidt-Cassegrain). Pentru testari foloseste metode clasice (Foucault, Ronchi, Maxutov) si testari interferometrice laser (rosu si verde). Telescopul cu oglinda de 38 cm l-a facut acum vreo 5 ani (poate gresesc si sunt 6).
http://www.astronomy.ro/album/displayimage...&pos=6
Toate astea cate ti le-am spus le-ai fi putut afla daca citeai cu atentie ce s-a mai spus pe acest forum. Ai fi putut scapa de ridicolul afisarii unui zambet cam ... In orice caz Tavi are peste 20 de ani de experienta in domeniul slefuirii componentelor instrumentelor astronomice si incerca in felul lui sa va scuteasca de consecintele unor rateuri neplacute. Desteptu invata din greselile altora ...  |
|
Sus |
|
 |
Lacerta Membru

|
Trimis: 26 Mai 2008 11:21 Download mesaj |
|
|
|
Tot respectul.
Metodele simple sunt mult mai usor intelese si folosite. Daca luati pe cineva cu asa ceva sigur nu o sa inceapa sa slefuiasca o oglinda. Una e semi- sau chiar profesionalismul domnului Stanescu si alta e amatorismul. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 26 Mai 2008 12:25 Download mesaj |
|
|
|
Eu am insirat toate povestile astea ca sa te conving ca nu-i vorba de oricine care-si da cu parerea ci despre cineva cu experienta. Nu e vorba aici de schimbarea metodei ci doar de a asculta niste sfaturi pentru ca sa nu dati cu capul de ceea ce altii au patit.
Asa cum zicea si Tavi, o scula de ghips cu placute de faianta poate sa produca multe dureri de cap dintre care cea mai grava e obtinerea unei zgarieturi in fazele finale de slefuire fina. Zgarietura se poate intampla din cauza ca din faianta (sau ghips) se desprinde un zgrunture mai mare. Zgarieturile se pot obtine si cand nu ai grija cu curatenia la locul de munca In cazul asta trebuie reluata slefuirea de la un abraziv mai mare. Asta in cazul unei oglinzi care si asa e cam subtire e o mica catastrofa. Fabricarea unei scule (calote sferice) metalice pe un strung sau CNC reprezinta o problema dar odata rezolvata se castiga in siguranta. Nu cred ca in tot Targu Muresu ala nu gasiti voi un strung si un strungar dispus sa piarda ceva timp cu treaba asta. |
|
Sus |
|
 |
Lacerta Membru

|
Trimis: 26 Mai 2008 12:39 Download mesaj |
|
|
|
Nu prea am timp sa analizez metoda asa ca detalii sunt bine venite. Macar daca criticam si comparam sa stim despre ce vorbim. |
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 26 Mai 2008 13:07 Download mesaj |
|
|
|
Mult succes ! Sper sa apuc si eu odata sa trag un ochi prin el . _________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 26 Mai 2008 13:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Proiect telescop 14,7 inch (37,4cm) |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: | Felicitari si succes la realizarea proiectului! Montura din poza simulata e probabil cea mai simpla si eficienta.
Quartul e sigur mai bun termic, mecanic, am slefuit o singura data quart facand o secundara de Cassegrain, la abraziv merge f bine se zgarie mai greu, doar la polisare e mai lenesa actiunea (incet si bine).
Totusi mi se pare foarte suptire 20mm la 380mm diam.
Pentru a merge la sigur va recomand sa lasati cimentul si faceti o calota de otel pe strung digital/ manual din trepte fine calculate sau CNC.
Nu vad cum faianta de baie e sigura mai ales la ultimul abraziv, o singura granula de nisip si zgarietura e sigura si adanca.
SPor la treaba! |
Va multumim pentru incurajari!
Aveti dreptate in ceea ce priveste grosimea quartului, e cam subtire, daca nu se lucreaza atent pot sa apara defecte (astigmatismul fiind cel mai periculos). Pentru polisare am achizitionat oxid de cerium, sper sa dea randament mai bun decat oxidul rosu de fier (pe care l-am folosit pana acum). Referitor la unealta pentru finisare sunt de acord cu Dvs. pentru folosirea unei calote de otel, insa din pacate imi este cam greu sa procur asa ceva si nici nu cunosc vreun mester care sa o poata realiza la precizia necesara (poate ma insel). Metoda cu unealta din ghips am folosit-o si pentru oglinda de 25cm pe care am terminat-o in 2006 si nu am avut probleme la finisare (sper sa nu am nici acum). Matrita se lacuieste pe toate suprafetele pentru a deveni rezistenta la apa, iar placutele sunt dintr-un material special, nu sunt placute de baie. Cred ca daca se pastreaza curatenia si se respecta metodele de lucru poate iesi ceva bun la final. Nu contest insa experienta Dvs., stiu ca sfaturile Dvs. sunt menite sa imi usureze munca, dar incerc pe cat posibil sa ma limitez la posibilitatile pe care le am.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 26 Mai 2008 14:00 Download mesaj |
|
|
|
In primul rind succes la realizarea proiectului!
Despre unealta cu placi ceramice, am mai spus ca nu imi place, nu am folosit-o, si nu o voi folosi niciodata. Nu o sa-mi dau prea mult cu parerea pe tema asta, poate o fi faianta americana (sau ce placi folosesc ei) mai buna decit cea de la noi. Pe internet puteti gasi multe informatii, foarte multi folosesc cu succes asa numita "tile tool", nu doar la oglinzi f. mari, ci si la cele mici, unde optiunea sticlei e foarte accesibila.
Mai ales in ultimul timp, discutiile de pe forumul asta cica "de amatori" au fost serios influentate de reclama agresiva si propaganda, venite din toate partile. Prea multe nu o sa mai spun, doar o sa dau niste referinte.
Citat: | Din cate mai tin eu minte, inca de la prima sau a doua oglinda a folosit metoda sculei metalice subdiametrale. |
Citat: | Nu e vorba aici de schimbarea metodei ci doar de a asculta niste sfaturi pentru ca sa nu dati cu capul de ceea ce altii au patit. |
Metoda folosirii matritei subdiametrale, e cu TOTUL diferita de cea clasica a discurilor egale.
De ceva timp am trecut si eu la unealta subdiametrala. Principiul de lucru (in varianta mecanizata) il puteti gasi la link-ul:
http://www.mirror-o-matic.com/
La inf. pt. ATMs, gasiti manualul, cu multe lucruri utile. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 26 Mai 2008 14:52 Download mesaj |
|
|
|
Metoda sculei subdiametrale a aparut din cauza ca sticla e scumpa (nu numai pentru noi, romani ci chiar si pentru americani ) si din cauza ca amatorii avansati vor sa faca oglinzi din ce in ce mai mari. Doar n-o sa slefuiesti o oglinda de 38 cm cu un disc tot de 38 cm Abia ai reusit sa procuri discul pentru oglinda Asa incat de la anumite dimensiuni in sus se impune sa lucrezi cu scule subdiametru. Acuma metoda nu e chiar "cu TOTUL diferita de cea clasica a discurilor egale". Si in cazul asta se lucreaza pe diametru sau pe coarda si in cazul asta trebuie facuta o miscare de rotatie in jurul mesei de lucru (sau sa pui masa sa se roteasca ) si in cazul asta se face un test Foucault sau Ronchi si in functie de ce observi se continua intr-un fel sau altul. |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 26 Mai 2008 19:54 Download mesaj |
|
|
|
Desi nu cred ca era cazul, o sa fiu mai explicit.
In metoda clasica (cea cu discuri egale) intotdeauna discul superior devine concav, cel mai des folosit ca oglinda principala de telescop, iar pt. controlul sagetii de concavitate se schimba pozitia discurilor.
In metoda sculei subdiametrale (60..75%), oglinda concava ramine intotdeauna jos, iar sageata se genereaza si se modeleaza din variatia tipului curselor si a presiunii. Lucruri total pe dos fata de ceea ce invata novicele ATM.
Mai exista f. multe alte aspecte de care nu mai vorbesc, asta e deosebirea fundamentala a procesului de slefuire.
Dar pentru generarea unei suprafete de revolutie (lucru comun tuturor componentelor optice astronomice), sigur ca ne vom roti in jurul postului de lucru (sau rotim planseta), ca nu vad alta metoda, doar nu o sa ne dam peste cap.
Bafta la slefuit! |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 26 Mai 2008 21:39 Download mesaj |
|
|
|
O s-o mai spun si p-asta ca doar n-o fi foc Cu cat cresc dimensiunile oglinzilor pe care vrea sa le faca un amator cu atat creste cantitatea de sticla pe care trebuie s-o indeparteze in faza initiala de degrosare pentru a ajunge la sageata de concavitate propusa. Mai ales ca e de presupus F/D e din ce in ce mai mic ca doar n-o sa te urci cu scara la ocular Asa incat e de preferat sa se gaseasca o metoda de degrosare mai rapida si mai usoara. In cazul asta este recomandata o freza cu clopot diamantat. In felul asta se ajunge rapid si usor la suprafata concava propusa si nu mai ramane decat munca de "creatie"  |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9532
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 31 Mai 2008 20:41 Download mesaj |
|
|
|
Florin si echipa de astronomi din TG. Mures
Succes in proiectul vostru ambitios.
Metoda slefuirii cu scule subdiametrale si compozite este folosita pe larg ''urbis et(mai ales ) orbis''.
Eu deja am citat situl vostru ca fiind cel mai bun sit roman al unui club local de astronomie.
Totusi nu tre sa va coxati,Tavi are dreptate,mare,mare atentie la materiale,cele disponibile la noi difera radical de cele occidentale/mai ales americane.
Imi amintesc faptul ca prin 1982 Zaidel imi recomanda slefuirea pe scula metalica preformata prin strunjire,el recomanda fonta.Iar Gavril Beches a inceput sa slefuiasca pe scula metalica strunjita prin anii '80.Chiar mai mult ,imi amintesc ff bine cat de incantat era Gavril de faptul ca putea sa modifice raza de curbura a sculei de otel.Aceasta era spijinita pe contur si avea pe axa o gaura filetata in care era montat un surub prin intermediul caruia ,cu o piulita se aplica o forta axiala care deforma/modifica intre anumite limite raza de curbura a sculei.Un mare bonus pentru faza de figurizare mai ales!
Cred ca materialul faiantei/gresiei noastre difera de cel occidental (marmorat omogen?) iar substratul/scula tre sa fie nu din gips obisnuit ci din ciment stomatologic, asa numitul ''dental stone''.
Vorbind de materiale,in final am gasit RTV-ul recomandat pe ATM pentru lipirea oglinzilor de telescop (la un importator italian,nu stiu de ce ma mai mir)....dar m-ar costa vreo 350 Euro bidonul.Mircea |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Iun 2008 18:37 Download mesaj |
|
|
|
Salut Florin.
Un asemenea telescop cum ati inceput sa faceti voi cred ca merita sa fie gandit din primul moment pentru a putea fi folosit si fotografic, si de aceea eu va recomand sa va ganditi la o montura in potcoava, care se poate motoriza relativ usor, si cu cheltuieli mici. Alte variante ar fi o platforma, care are insa o serie de limitari si nu e chiar usor de realizat, sau un sistem de genul ServoCat, care e destul de scump. Este adevarat ca o montura in potcoava este mai mare si mai grea, dar, din cate inteleg eu, voi sunteti o echipa si va puteti descurca usor cu asa ceva.
Spor la lucru si cer senin. Dragos |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|