Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4539w2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 240374
Numar de utilizatori inregistrati: 2925
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sterling Ferrell
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Dezasamblare binoclu IOR B7x40

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
gcmw387
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Apr 2026

MesajTrimis: 10 Apr 2026 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului: Dezasamblare binoclu IOR B7x40
Raspunde cu citat (quote)

Salut, am o mare problemă cu binoclul meu, nu il pot dezasambla mai mult de oculare (cred că așa se numesc).
Am incercat cu alcool izopropilic, wd40, incalzit cu uscatorul de par/bricheta, bagat in congelator, cleste cu plastic pus peste, nimic nu funcționează si nu se misca deloc.

Motivul pentru care vreau sa il deschid este pentru ca are praf in interior si in oculare si vreau sa scot reticulul, poate o sa fie mai putin galben dupa curățare. Este colimat si nu am treabă cu prismele. Ocularul stang are un mic joc sus-jos dar nu pare sa afecteze funcționarea.

Am citit ghidul facut de DBird, si toate postarile despre IOR de pe acest forum, dar pana acum nu am găsit soluția.

Așadar știe cineva ce aș mai putea sa incerc?
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 10 Apr 2026 22:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa o luam incet, unde are praf? esti sigur ca e pe oculare? Daca e pe oculare, nu se vede praful cand te uiti prin obiective, iar daca e pe prisme se vede prin obiective. Pune poze si arata in poza ce vrei sa desfaci daca nu stii denumirea exact. Presupun ca tu ai vrut sa desfaci tuburile port ocular din corp, in primul rand alea nu trebuie desfacute la nici o interventie (doar daca vrei sa le schimbi), apoi sunt atat de stranse incat nu cred ca o sa reusesti prea usor, eventual strici ceva. Presupun ca ai ocular model nou. Desfaci tot ce se poate de pe ocular: inelul care tine boneta de cauciuc, inelul de sub boneta, inelul mare striat de unde reglezi focalizarea, inelul de sub ocular care prinde burduful de ocular, surubul blocator din portocular apoi iese ocularul afara. Pune poze si rezolvam cat ai bate din palme Smile. Tot asa de galben o sa fie, asta fii absolut sigur!
Sus
gcmw387
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Apr 2026 23:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

E prima oara cand folosesc forumul si inca nu stiu sa pun poze, dar am reusit doar sa scot ocularul din corp si inelul blocator. binoclul este modelul vechi. Are un punct mare negru vizbil cand te uiți prin el. Eu am vazut ca se poate desface tot de pe el (si asta vreau).,daca imi amintesc bine asa era recomandat de Dbird pentru scoaterea reticulului într-o postare. Înafara de ce se vede in poza nu se poate scoate nici macar inelul care tine piesele de cauciuc pe oculare.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 02:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vezi ca ti-am trimis un mesaj privat.
Sus
gcmw387
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 07:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

oricum nu este nimic de vazut la binoclu, arata perfect normal. Cand l-am incalzit a iesit ceara din filet deci nu este lipit.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 07:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

In cazul asta iti urez succes!

(Pt colegii de forum: nu era nimic secret in mesajul privat, i-am spus doar ca il ajut pe whatsapp daca imi da nr de tel, pt ca a zis ca nu stie sa puna poze pe forum...se pare ca m-am grabit Smile )

PS: Iti repet inca odata, nu ai nevoie sa desfaci tubul care intra in corpul binoclului, in care intra apoi ocularul pentru a scoate reticulul, e suficient sa scoti doar ocularul, iar daca zici ca e modelul vechi e incomparabil mai simplu decat la modelul cu ocular model nou unde mai ai si burduful de desfacut. In maxim 2 minute e afara reticulul, asta daca lucrezi incet, cu toata operatiunea.
Sus
gcmw387
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 17:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Îmi pare rau daca te-am ofensat insa nu imi dau numărul pe internet. Am mai avut 3 binocluri ior de genul si acesta arata fix la fel, deci nu are rost sa pun o poza deocamdată.

Și daca nu este nevoie sa îl dezasamblez, tot vreau sa o fac. Deci dacă știe cineva ce as mai putea sa incerc...
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 11 Apr 2026 21:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Kata ar fi fost cel mai în măsura sa va dea sfaturi, pentru ca el are multa experienta cu repararea binoclurilor, și mai ales cu aceste IOR-uri. Fara poze ajutorul nostru este greu de dat. Numai cu poze putem sa intelegem mai bine unde ati umblat si unde poate fi problema, și sa fim siguri ca intelesul termenilor folositi este acelasi pentru toti.
gcmw387 a scris:
...nu il pot dezasambla mai mult de oculare (cred că așa se numesc)...

Deci pentru a va ajuta avem nevoie de poze ca să știm dacă termenii folositi de dumneavoastra coincid cu realitatea, astfel sa intelegem exact și corect contextul problemei binoclului dumneavoastra IOR!

Pozele se încarcă pe acest site foarte ușor, doar sa nu depășească 1Mbs. Deci puteți folosi un soft gratis FastStoneViewer care poate comprima pozele pana in 1mbs fără probleme păstrând aceeași rezolutie

Ultima modificare efectuata de catre tudor la 11 Apr 2026 21:26, modificat de 1 data in total
Sus
gcmw387
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 21:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca am reușit sa adaug o poza...

20260410_232759.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  493.21 kb
 Vizualizat:  de 210 ori

20260410_232759.jpg

Sus
gcmw387
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 21:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

e-mailul nu stiu de ce nu funcționează asa ca le pun aici.

20260411_204845.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  775.59 kb
 Vizualizat:  de 207 ori

20260411_204845.jpg

Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 22:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa desfaci port ocularul din prima poza, unde e reticulul ai nevoie de o unealta cu care sa il prinzi roata, de ex ca o "cheie" cu curea de cauciuc care se foloseste la desfacut filtru de ulei la masini, nu e nici o smecherie acolo, sunt stranse extrem de tare, in cazul in care nu ai scule, pui o bucata de cauciuc (de ex din camera de bicicleta) roata dupa tub si apoi pui un colier pt furtune clasic care se strange cu surub, strangi cat mai tare colierul peste cauciuc apoi pui un cleste "papagal peste colier si desfaci, surubul de la colier te ajuta sa nu patineze papagalul pe colier, in plus asa nu strici tubul, de desfacut se deface sigur, nu trebuie incalzit nimic, incerca sa smucesti cu papagalul. Problema: in momentul in care scoti reticulul cresti campul vizual pt ca are si rol de stopfield, trebuie sparta sticla din reticul si ajustat un "guler" care tine sticla, apoi il pui la loc (inelul care iti ramane din reticul), altfel o sa fie semnificativ mai mare campul pe tubul drept. Inteleg ca vrei neparat sa te complici, adica sa desfaci tubul... In caz ca renunti la treaba asta fara nici un rost, apesi cu o surubelnita pe montura reticulului pe o margine incat sa il impingi in interior, nu o sa cada in binoclu ci o sa se roteasca ca si clapeta de acceleratie (dau ex asta ca e mai simplu) si apoi il poti trage afara din tub sau cu un patent sau cu ceva in forma de "L", si tot pe acolo il si bagi inapoi.
La obiectiv, poza a doua, acolo prinzi doar de partea din fata (spre stica/capatul binoclului) FARA sa prinzi si inelul dinspre corpul binoclului, acela ramane pe capac. Toate piesele sunt stranse foarte tare, fii constient de faptul ca daca nu infiletezi in aceeasi pozitie obiectivul, chiar fara sa umbli la prisme, decolimezi binoclul, iar daca mai umbli si la prisme sau la excentrice....l-ai "rezolvat" la partea de colimare Smile. Iti pun o poza ajutatoare cu material didactic.

Material didactic IOR 7x40.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  312.74 kb
 Vizualizat:  de 196 ori

Material didactic IOR 7x40.jpg

Sus
gcmw387
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 22:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

ok, mulțumesc de raspuns. Am incercat sa imping destul de puternic in marginea reticulului si in colierul de metal de deasupra si nu se mișcă Îmi este teama ca o sa îl sparg daca apas mai tare
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2026 23:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca ti frica nu e bine... Smile. Atunci fa altfel, cauta ceva de diametru apropiat de diametrul sticlei din reticul. Apoi il lipesti cu poxipol de sticla reticului, cand e intarit lipiciul il smulgi afara, poti lipi de ex un surub mai lung ca sa poti prinde de el, capul hexagonal il lipesti pe sticla. Cand tragi sa tragi drept, nu inclina, trebuie sa iasa, e bagat presat acolo dar nu strange asa de tare cum crezi.
Sus
gcmw387
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2026 10:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

o sa incerc și așa cu surub si lipic, dupa sărbători cand gasesc lipici. Pana atunci atașez imagini cu praful din interiorul binoclului, era mai mult dar am reușit sa înlătur o mare parte din el ștergând ocularil pe interior.

20260413_100827.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  729.7 kb
 Vizualizat:  de 91 ori

20260413_100827.jpg

Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2026 13:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

E pe reticul in mare parte mizeria, in plus se vede pe margine cum ar fi afectat balsamul din triplet, o problema tipica la ior, ar fi bine sa fie doar una tripletul si sa nu fie vb despre balsam. Daca vrei poti incerca si cu colier cum am zis mai sus ca sa il desfaci, cum ti se pare mai usor...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum