Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
DSC_2143x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239934
Numar de utilizatori inregistrati: 2921
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex80
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Altair Planeta 101/1111mm

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 18 Mar 2026 00:48 Download mesaj
Titlul subiectului: Altair Planeta 101/1111mm
Raspunde cu citat (quote)

Astă toamnă am avut revelația că n-o să ne mai bucurăm mult de jucării ieftine importate din China și m-am apucat să fac o listă scurtă cu obiecte care nu-mi trebuiesc dar pe care mi le-aș putea dori în viitor, când nu vor mai fi accesibile. Spre surprinderea mea, lista s-a limitat la două: un refractor pentru nopțile cu seeing prea slab pentru observații cu dobul și un ocular bun cu focală mai lungă, pentru observații cu filtru OIII.
Prea multe nu-s de spus, e similar altor refractoare fabricate în Kunming, doar că mai lung. Focuserul are un mecanism diferit de cel al mai vechiului triplet de 90mm, la fel de bun, dar tubul culisant e neschimbat, cu aceleași diafragme interne boante. Diafragmele din tubul optic sunt însă corect calculate și își fac treaba perfect. Focuserul e montat pe tub printr-un rotator și există de asemenea un segment de tub ce poate fi înlăturat pentru a putea folosi un binoviewer.
Abia aseară am avut cer suficient de bun ca să-l iau la puricat și... e bun. Jupiter promitea un spectacol interesant și n-a dezamăgit. În timp ce doi sateliți se apropiau de discul planetei am studiat cu atenție detaliile prin ocularul de 6.5mm. Benzile ecuatoriale erau bine conturate, cu câteva festoane fine, vizibile sporadic, cea nordică prezenta o îngroșare semnificativă. Spre Nord, o bandă cenușie, apoi una albă și apoi calota. La Sud, o bandă întunecată, vag maronie, subțire și incompletă apoi calota. Vântul mișca telescopul destul de tare așa că nu am putut să-mi iau repere pentru festoane sau discontinuitățile fine din banda incompletă. Nu am remarcat barje sau pete ovale (WOS). Anexez un desen încropit la repezeală, din memorie.
Apoi am trecut la testul pe stea. În focus, imaginea perfectă, fără halo violet. Nici o urmă de cromatism rezidual în imaginile intra/extra focale; am crezut că pot identifica o urmă de sferocromatism dar nu bag mâna-n foc; pare să fie o diferență vagă de culoare a inelului exterior în intra versus extra focal dar e subtilă. Există însă o urmă de sub corecție, în extra focal inelele sunt ceva mai puțin contrastante ca în intra și, dacă sunt mai puține de 4 se vede o pierdere vagă de iluminare la centru. E ceva între lambda/6 și lambda/8. Imaginea defocusată nu arată astigmatism sau zone.
E un telescop pe care îl folosești cu plăcere, fiind lung îl manevrezi cu un singur deget și nu simți nevoia să tot ajustezi focalizarea. Are nevoie însă de un trepied înalt și țeapăn, cel din poză e la limita de jos. Dacă nu-ți place culoarea și modelul TS e prea scump, KUO tocmai a aruncat pe piața europeană versiunea brănduită SkyRover, în livrea albă.

Altair Planeta.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  991.45 kb
 Vizualizat:  de 117 ori

Altair Planeta.jpg

Jupiter170326.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  622.68 kb
 Vizualizat:  de 117 ori

Jupiter170326.jpg

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 18 Mar 2026 10:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

mmarin

Sa folosesti sanatos noua luneta ! Un telescop cu lambda/6 in frontul de unda este deja un instrument foarte bun. Se vede si din detaliile joviene din raportul de observatii. Poate-l incerci data viitoare si pe niste stele duble ca m-ai facut curios.

Cer senin, Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum