| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239934 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2921 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex80 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 315
|
Trimis: 18 Mar 2026 00:48 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Altair Planeta 101/1111mm |
|
|
|
Astă toamnă am avut revelația că n-o să ne mai bucurăm mult de jucării ieftine importate din China și m-am apucat să fac o listă scurtă cu obiecte care nu-mi trebuiesc dar pe care mi le-aș putea dori în viitor, când nu vor mai fi accesibile. Spre surprinderea mea, lista s-a limitat la două: un refractor pentru nopțile cu seeing prea slab pentru observații cu dobul și un ocular bun cu focală mai lungă, pentru observații cu filtru OIII.
Prea multe nu-s de spus, e similar altor refractoare fabricate în Kunming, doar că mai lung. Focuserul are un mecanism diferit de cel al mai vechiului triplet de 90mm, la fel de bun, dar tubul culisant e neschimbat, cu aceleași diafragme interne boante. Diafragmele din tubul optic sunt însă corect calculate și își fac treaba perfect. Focuserul e montat pe tub printr-un rotator și există de asemenea un segment de tub ce poate fi înlăturat pentru a putea folosi un binoviewer.
Abia aseară am avut cer suficient de bun ca să-l iau la puricat și... e bun. Jupiter promitea un spectacol interesant și n-a dezamăgit. În timp ce doi sateliți se apropiau de discul planetei am studiat cu atenție detaliile prin ocularul de 6.5mm. Benzile ecuatoriale erau bine conturate, cu câteva festoane fine, vizibile sporadic, cea nordică prezenta o îngroșare semnificativă. Spre Nord, o bandă cenușie, apoi una albă și apoi calota. La Sud, o bandă întunecată, vag maronie, subțire și incompletă apoi calota. Vântul mișca telescopul destul de tare așa că nu am putut să-mi iau repere pentru festoane sau discontinuitățile fine din banda incompletă. Nu am remarcat barje sau pete ovale (WOS). Anexez un desen încropit la repezeală, din memorie.
Apoi am trecut la testul pe stea. În focus, imaginea perfectă, fără halo violet. Nici o urmă de cromatism rezidual în imaginile intra/extra focale; am crezut că pot identifica o urmă de sferocromatism dar nu bag mâna-n foc; pare să fie o diferență vagă de culoare a inelului exterior în intra versus extra focal dar e subtilă. Există însă o urmă de sub corecție, în extra focal inelele sunt ceva mai puțin contrastante ca în intra și, dacă sunt mai puține de 4 se vede o pierdere vagă de iluminare la centru. E ceva între lambda/6 și lambda/8. Imaginea defocusată nu arată astigmatism sau zone.
E un telescop pe care îl folosești cu plăcere, fiind lung îl manevrezi cu un singur deget și nu simți nevoia să tot ajustezi focalizarea. Are nevoie însă de un trepied înalt și țeapăn, cel din poză e la limita de jos. Dacă nu-ți place culoarea și modelul TS e prea scump, KUO tocmai a aruncat pe piața europeană versiunea brănduită SkyRover, în livrea albă.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
991.45 kb |
| Vizualizat: |
de 117 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
622.68 kb |
| Vizualizat: |
de 117 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9980
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Mar 2026 10:51 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
mmarin
Sa folosesti sanatos noua luneta ! Un telescop cu lambda/6 in frontul de unda este deja un instrument foarte bun. Se vede si din detaliile joviene din raportul de observatii. Poate-l incerci data viitoare si pe niste stele duble ca m-ai facut curios.
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|