Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
gt_jpeg_B-W_ok_i_crop_irfan_rg_stk_600_-50_fc2_save_2013-11-08-140441-0000_pipp_g_easy_resized.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239282
Numar de utilizatori inregistrati: 2916
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laurentiu Cristi
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Mercur pe cerul de zi

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii pe timp de zi

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 04 Feb 2026 08:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Zoth, felicitări și de la mine pentru observațiile îndrăznețe/periculoase ale lui Mercur în preajma Soarelui!
Referitor la detectarea vizuala mai dificila, și necesitatea "plimbării" planetei în câmpul vizual e, după cum ai zis și tu, datorita contrastului scăzut (similar cu situatia observarii stelelor, nebuloaselor sau galaxiilor foarte palide aflate la limita observarii). Ochiul chinuindu-se sa se "agațe" de ceva contrastant din cadrul vizual, nu găsește decat mici diferente de contrast intre planeta și cer...in cazul asta, îți dau o idee: poate poți sa te ajuti de diafragma de camp a ocularului. Dar doar dacă clarul marginii diafragmei de camp se potriveste cu clarul pe planeta! Adică, daca acestea corespund, sa îți focalizezi ochiul pe marginea neagra a diafragmei de camp ca să fie mai pregătit pe clarul pt planeta! Pote ajuta un pic. În topicul prezentarii mele de oculare, aceasta idee mi-a sugerat-o nobody ca un avantaj in observatii al diafragmei de camp bine conturate (ca un tăiș de cuțit).

Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 04 Feb 2026 11:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari Silviu pentru noile observatii ! Cu harnicie, tu demolezi mitul urban ca din metropole nu se pot face deloc observatii. Se fac mult mai greu dar sunt posibile si rezultatele tale o dovedesc.

Fenomenul despre care vorbesti, cel al mai bunei vizibilitati a lui Mercur daca imaginea este miscata in camp, imi aminteste de observarea galaxiilor foarte slab luminoase. Daca lovesti usurel tubul telescopului ca sa trepiedeze, imaginea ''prinde'' viata. Eu am numit aceasta drept ''vedere dinamica'' sau ''vederea lui TRex'' despre care se crede ca vedea mult mai bine obiectele in miscare.

Spor la observatii, Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 04 Feb 2026 15:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Tudor si Mircea Smile
Observatiile de genul celei de ieri pot sa fie catalogate drept curajoase dar periculoase nu sunt daca acordam un pic de atentie circumstantelor. Eram totusi cu Venus la 7-8 grade de Soare si cu Mercur la 10-11 grade. Chiar nu e pericol!
La observatia din 9 ianuarie facuta cand Venus se afla la 0,8-0,9 grade de Soare in plin halou stralucitor, da, aia a fost periculoasa dar mai mult traumatizanta psihic, asa am si catalogat-o. Nu m-a incantat foarte tare..
Tudor, in general folosesc oculare de camp moderat 45-55 grade deci am in permanenta diafragma de camp in vedere. Il vad pe Mercur si langa diafragma de camp si in mijlocul campului dar trebuie ca ochiul sa fie focalizat pe el. Il vad si static oricata vreme dar cu aceeasi conditie. Daca am luat ochiul de la ocular, normal fiind ziua afara el focalizeaza pe orice obiect din apropiere si in momentul in care pun din nou ochiul la ocular sigur nu-l mai vad pe Mercur. Am facut un experiment de genul asta, am centrat Mercur in camp, am luat ochiul de la ocular, am privit obiectele din jur apoi m-am apropiat iar de ocular. Mercur disparuse. Am baleiat usor cu privirea fiecare coltisor al campului si nimic, Mercur era disparut. Am zis atunci, na ca l-am pierdut! Hai sa misc montura pe azimut. Cum am miscat-o imediat a aparut si el.
Mi s-a parut straniu. Noaptea te mai ajuti de vederea periferica la detectarea unor obiecte foarte palide dar ziua se pare ca vederea asta nu functioneaza. Cum ai miscat campul in schimb, cum apare. Cred ca este cum zice Mircea, vedere de TRex.
Naspa, om avea oare in sange sau in ADN ceva ramasite de pradator?

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 04 Feb 2026 22:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu-i nevoie sa mostenim de la TRex caracteristici de pradator.
Le avem implicite, prin constructie. De aceea avem si ''vederea dinamica'' sau ''vederea lui TRex''. Pentru ca sa sesizam ce misca. Ceea ce misca te poate ucide sau e bun de mancat.
Va fi vai si amar de Universul asta daca se descopera un mijloc ieftin si la indemana pentru deplasari interstelare.

Cer senin, Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 05 Feb 2026 08:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Va fi vai si amar de ..

Optimist ca intotdeauna .. Smile

In timpul ultimei observatii la Mercur am mai facut un mic experiment, am vrut sa vad daca in conditiile date il mai pot detecta vizual intr-un instrument cu deschidere mai mica. Observatia principala am facut-o cu RFT-ul de 4 toli care are in capacul obiectivului o gaura centrala de aprox 50mm. Fara sa-mi iau ochiul de la Mercur am pus capacul pe obiectiv cu gaura centrala evident deschisa. Spre mirarea mea nu am vazut nici o deosebire, Mercur se vedea ca inainte, fundalul cerului la fel. Am repetat scoaterea si punerea capacului pe obiectiv in 4-5 randuri si doar o singura data mi s-a parut ca fundalul cerului ar fi ceva mai palid dar nu in mod categoric ci la nivel de parere. Am ramas pe moment nedumerit.
Nedumerirea s-a lamurit dupa observatie cand am facut urmatorul rationament: daca am facut observatia cu 100mm la 20x asta inseamna o pupila de iesire de 100/20=5mm. Cu siguranta la un fundal atat de luminos al cerului ochiul meu nu va permite o cantitate atat de mare de lumina si isi va inchide pupila. Daca pupila va fi inchisa la jumatate, sa zicem 2,5mm asta va insemna o diafragmare a obiectivului la o valoare de 2,5*20=50mm. Iata de ce nu am vazut nici o deosebire cu capac fata de varianta fara capac.
Vestea buna din toata polologhia asta e ca Mercur se poate vedea pe cerul de zi cu orice panarama mica de luneta sau cu orice panarama de newton diafragmat extraaxial. Cu proxima ocazie am sa incerc sa-l vad cu "Tuci", luneta mica de 45 f11 si am sa va tin la curent ..

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii pe timp de zi Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact