| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238523 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2913 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Tiberiu Savin |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7010
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Ian 2026 21:55 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Cresteri de preturi |
|
|
|
Anul nou aduce . . . cresteri. Am vrut sa trimit un colet cu valoare si ramburs, plus asigurare, prin Sameday Easybox. Anul trecut era cam vreo 25-27 lei, din care trimiterea era vreo 17 lei si ceva. Acum este aproape 69 de lei, trimiterea efectiva fiind la fel. In schimb, rambursul e de peste 31 lei, iar asigurarea aproape 20.
Tot cei de la Sameday mi-au trimis acum o saptamana un mesaj potrivit caruia, statul ar percepe incepand de anul asta o taxa de 25 lei pentru orice obiect venit din afara UE, care are valoare mai mica de 150 de euro. Deci obiectele ieftine venite stim noi de unde, devin mai scumpe cu 25 lei. Cum si in ce fel se face incasarea sumei nu am inteles. Nu am primit nici un astfel de mail de la alt curier. Inca sper sa fie o greseala, dar . . .
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9834
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Ian 2026 09:21 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Si eu am primit mesaj "lămuritor" de la Sameday. Citind ce trebuie făcut ca transportator și destinatar al unui colet extern, indiferent că este din spațiul comunitar sau din afară (!) reiese că nu suma este împovărătoare ci birocrația. Trebuie să documentezi achiziția la fel ca pentru o declarație vamală, chiar dacă nu ai nimic de plată, tu ești cel care trebuie să demonstreze asta.
Așa că am decis să nu mai cumpăr nimic nimicuța până se va clarifica/simplifica această birocrație. Am deocamdată destule componente și destule proiecte începute de care să mă ocup.
O soluție ar fi ca atunci când comand chestii: 1. să le comand din UE și 2. să comand cât mai multe la un loc astfel ca birocrația să fie redusă la minimum, odată pentru toate.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Ian 2026 10:17 Download mesaj |
|
|
|
Intre timp am amanat trimiterea, vorbind cu destinatarul, si am incercat la Fan Curier. Surpriza. Aici aceeasi trimitere costa doar 35 de lei. Cu tot cu ramburs. Nu stiu daca e si asigurata, ca pe formularul de comanda nu apare asa ceva. Dar si asa, tot e mai ieftin decat la Easybox-ul Sameday, unde ar fi costat 50 lei fara asigurare. Sper sa ramana asa.
Atasez o poza cu formularul in cauza, sa vedeti pretul de la Easybox.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
1.12 MB |
| Vizualizat: |
de 530 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9845
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5232
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 06 Ian 2026 21:18 Download mesaj |
|
|
|
De la DPD:
https://www.dpd.com/ro/ro/2025/12/22/taxa-...in-curier/
Din cate inteleg legea romaneasca a intrat in vigoare, dar cu normele metodologice / procedurile inca nepublicate, tipic romanesc: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/305208
| Citat: |
Articolul XXII
Măsuri privind instituirea unei taxe logistice pentru gestionarea fluxurilor extracomunitare de bunuri
(1) Se instituie o taxă logistică pentru gestionarea fluxurilor de bunuri extracomunitare [ ], în valoare de 25 lei pentru fiecare colet ce conține bunuri cu valoare comercială, denumit în continuare colet, care intră pe teritoriul României, cu loc de începere al livrării în afara teritoriului Uniunii Europene, a cărei valoare declarată se situează sub plafonul de 150 euro, denumită în continuare taxă, indiferent de locul punerii în liberă circulație în Uniunea Europeană.
...
(4) Obligația de plată a taxei revine furnizorului bunurilor, persoanei care expediază coletul sau entității care facilitează prin intermediul unei platforme digitale vânzarea la distanță de bunuri, după caz.
...
( 8 ) Obligația de colectare, declarare și virare a taxei revine furnizorilor de servicii poștale, astfel cum sunt definiți la art. 2 pct. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 187/2013, cu modificările și completările ulterioare, care predau coletul destinatarului.
...
(10) Furnizorii de servicii poștale colectează taxa direct de la furnizorul bunurilor, persoana care expediază coletul sau entitatea care facilitează prin intermediul unei platforme digitale vânzarea la distanță de bunuri sau de la intermediarul logistic beneficiar direct al serviciilor poștale prestate de către aceștia.
...
(12) Furnizorii de servicii poștale au obligația să se asigure de încasarea taxei, aceasta reprezentând o condiție pentru prestarea serviciilor.
...
(15) Procedura de declarare se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, emis în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
...
Articolul XXIII
Prevederile art. XXII intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2026.
|
|
|
| Sus |
|
 |
dan.smarandoi Membru

Data inscrierii: 10 Iul 2007 Mesaje: 137
|
Trimis: 06 Ian 2026 21:59 Download mesaj |
|
|
|
| Am platit eu TVA si Taxe vamale 230 lei la un binoclu de 800 lei de pe Alliexpres ....niste jeguri.Nu mai zic Cod Eori,acte,Facturi detaliate....nervi,si binoclul il tin jegosii in vama din-nainte de craciun.Inainte mergeai la posta din judet unde plateai vama si luai coletul.Trebuiesc impuscati...binoclul platit din Noiembrie si nu a ajuns nici azi 6 Ianuarie
|
|
| Sus |
|
 |
Mateo Membru

Data inscrierii: 06 Aug 2022 Mesaje: 9
|
Trimis: 06 Ian 2026 22:20 Download mesaj |
|
|
|
| TVA si taxe vamale plateai si inainte de 1 ian 2026 pentru colete de 150EUR sau mai mari (inclusiv transportul)
|
|
| Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023 Mesaje: 243
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 06 Ian 2026 23:13 Download mesaj |
|
|
|
Mai , si eu ma asteptam la niste taxe suplimentare la un colet din China comandat direct de la Touptek , mai ales ca a sarit de 150 EUR. Ma si vedeam in convorbiri savante cu dragutii de la Posta Aromana cum am patit la toate dar TOATE coletele din UK.
Surpriza - coletul a venit direct si fara alte plati/hartoage , doar m-a intrebat Sameday daca vreau la poarta sau la EasyBox si am ales cutia sa nu stau dupa ei.
Nu mai inteleg nimic.
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
| Sus |
|
 |
Mateo Membru

|
Trimis: 06 Ian 2026 23:44 Download mesaj |
|
|
|
| Bivanus a scris: |
Surpriza - coletul a venit direct si fara alte plati/hartoage , doar m-a intrebat Sameday daca vreau la poarta sau la EasyBox si am ales cutia sa nu stau dupa ei.
Nu mai inteleg nimic. |
Si nu te-au pus sa platesti 25 de lei suplimentar? Ma pregatesc sa dau si eu vreo 2 comenzi
Apropo de hartoage - ce inteleg eu din lege (postarea de mai sus), vendorii de pe aliexpress/temu etc tre sa faca niste documente, chiar daca valoarea coletului e sub 150 eur?
|
|
| Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023 Mesaje: 243
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 07 Ian 2026 12:05 Download mesaj |
|
|
|
Nu , nici 25 de lei nici cei aprox 200 de lei de care zice colegul Dan - TVA, taxe vamale.
Asta in conditiile in care pentru un ocular luat din UK a trebuit sa imi fac cod EPRI, sa dau poze din corespondenta , sa-l rog pe omul din Anglia sa imi dea forward la chitanta de cand a pus pachetul , sa ma duc la Patriarhie sa dau acatiste , ce mai , ca in bancul ala in care ca sa cumperi hartie igienica trebuie sa dai poze cu partea dorsala sa fie siguri ca ai gaura !
Urmarind traseul ruta a fost China mainland - Hong Kong - Budapesta , la Buda a stat peste sarbatori si apoi a venit la mine via Oradea unde a intrat la Sameday. Banuiesc ca intrarea in EU & toate hartiile s-au facut la unguri , dar tot ma asteptam la un cost ceva ca ai nostri sunt experti.
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 07 Ian 2026 12:25 Download mesaj |
|
|
|
Normal, eu cred ca aceasta taxa s-ar aplica doar comenzilor plasate dupa 1 ianuarie. Deci cele plasate inainte de aceasta data, dar sosite dupa, nu ar trebui taxate. Dar ce mai e normal in lumea asta?
Pe de alta parte, noua taxa inseamna ca si in magazine marfurile ex-UE se vor scumpi. Acum ma intreb cat as fi platit eu pentru cele 10 suruburi randalinate lungi inox cumparate din China, care oricum nu au fost ieftine? Noroc ca au venit fix pe 30 decembrie.
|
| Sus |
|
 |
Mateo Membru

|
Trimis: 07 Ian 2026 16:05 Download mesaj |
|
|
|
| dragos.n a scris: | | Deci cele plasate inainte de aceasta data, dar sosite dupa, nu ar trebui taxate. |
Nu mai stiu cine zisese intr-un interviu legat de chestia asta, ca vor fi taxate si cele care intra in tara dupa 1 ian, chiar daca comanda s-a dat inainte de 1 ian.
| dragos.n a scris: |
Pe de alta parte, noua taxa inseamna ca si in magazine marfurile ex-UE se vor scumpi. |
Nu, taxa asta se aplica produselor comandate direct in China de catre persoanele fizice. Nu e o taxa vamale pe care sa o plateasca firmele si sa o includa in pretul final.
Scopul taxei este fix de a descuraja oamenii sa cumpere direct din afara UE. Adica nu iti mai cumperi un accezoriu de pe aliexpress, il iei de la astromagazin sau astrovest. Sau, ma rog, firme din UE, nu musai din Romania.
Macroeconomic vorbind, are o logica taxa asta; in practica, insa...
Eu inteleg ca astronomia e scumpa, dar firmele din domeniu preatica niste preturi nesimtit de mari la multe accesorii pe care le produc/cumpara tot din China. Ma refer in special la maruntisuri gen sine, suruburi etc, nu alta produse complicate care necesita investitii in proiectare, fabricatie.
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11525
|
Trimis: 07 Ian 2026 17:09 Download mesaj |
|
|
|
| Mateo a scris: | | , suruburi etc, . | Suruburi au si la Hornbach.
|
|
| Sus |
|
 |
Mateo Membru

|
Trimis: 07 Ian 2026 20:47 Download mesaj |
|
|
|
| 1/4, 3/8 nu găsești. Metrice da, am tot luat. Era doar un exemplu
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 07 Ian 2026 21:58 Download mesaj |
|
|
|
In trecut am vrut sa cumpar suruburi negre. Voiam mai multe tipo-dimensiuni, M3, M4, si M5, cu diverse capete si lungimi. Am cautat la noi, si am gasit cateva dimensiuni. Comanda minima 1000 bucati pe fiecare tipo-dimensiune. Ar fi trebuit sa cumpar vreo 25-30 000. Am luat vreo 800 in total. Cate 20 sau 50, sau chiar 10 pe tip, din China. Suruburi 1/4 si 3/8, diverse lungimi. China. Si cele care au sosit acum. Inainte sa cumpar am pierdut iar timpul cautand pe net la mai multe firme din Romania. Preturi foarte mari, tipo-dimensiuni putine, doar 6 la Hornbach, nimic din ce voiam eu. Am gasit la chinezi. Surub M4, lungime activa 60mm, cap randalinat cu diametru de 12 si inaltime de 10mm.
Degeaba se oftica americanii si europenii ca au chinezii surplus comercial de sute de miliarde. Inainte era Germania atelierul Europei. Si noi aveam ceva industrie. Acum, doar 6 tipo-dimensiuni la Hornbach? Vestul s-a obisnuit sa faca bani din speculatii financiare, nu din industrie, si uite ca nici macar comert inteligent nu mai stiu sa faca. Au iluzia ca barierele vamale vor falimenta China, dar de fapt vor duce la faliment tehnologic si financiar in vest.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
411.54 kb |
| Vizualizat: |
de 154 ori |

|
_________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 07 Ian 2026 22:30, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|