| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238238 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2903 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lucian Ivan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3285
|
Trimis: 11 Dec 2025 11:49 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Revenind la subiect, se poate ca prismele porro sa aibă camp de profunzime mai extins decât prismele roof la aceeași configuratie, și pentru asta avem focus individual doar la binoclurile porro unde nu trebuie atât de des schimbat clarul. Poate ca sistemul constructiv porro poate da un raport focal mai convenabil pentru un câmp de profunzime mai mare!? _________________ Un binoscop, o lunetă ED, un Maksutov rusesc și ceva binocluri!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4304
|
Trimis: 11 Dec 2025 13:10 Download mesaj |
|
|
|
| zoth a scris: | | Doar prin conlucrarea celor doi factori ochiul este capabil sa perceapa o anumita magnitudine limita. |
Exprimat aritmetic:
m = 3*log(D) + 2*log(G) + 0.6 + v (ecuatia Carlin-Langs)
unde:
m = magnitudinea limita calculata pentru binoclu
D = diametrul obiectivului in cm
G = puterea de marire (grosismentul)
v = magnitudinea limita pentru ochiul liber
Nu mai stiu unde am gasit-o pe internet prin 2008, dar se verifica destul de bine la observatii. _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 175
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 11 Dec 2025 13:11 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Poate ca sistemul constructiv porro poate da un raport focal mai convenabil pentru un câmp de profunzime mai mare!? | nu as fi asa sigur de treaba asta. De curand mi-am achizionat un roof bun 8x42 si am putut compara cu ce mai aveam.
Cred ca ce ai zis e si nu e adevarat. Adica sistemul porro favorizeaza TEORETIC un rezultat mai bun. Dar determinanta este calitatea materialelor si constructiei. Fara indoiala si solutia optica.
Adica de la teorie la fapte e cale lunga si multe conteaza dincolo de teorie.
Dar ce am observat ca diferenta intre porro si roof este perceptia tridimensionala. Aici se pare ca diferenta este constanta, porro induce o mai mare perceptie de tridimensional si asta vine si din teorie, evident, modul constructiv. Insa diferenta intre campul de profunzime (intre diverse binocluri) cred ca tine mult de calitatea realizarii in orice varianta, porro sau roof. Sunt multe porro care sunt jalnice la capitolul asta. |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3285
|
Trimis: 11 Dec 2025 13:55 Download mesaj |
|
|
|
| sorin georgescu a scris: | | Sunt multe porro care sunt jalnice la capitolul asta. |
Da, sunt multe porro. Dar sunt și mai multe roof-uri unde trebuie cam tot timpul sa invartesti la focus (tocmai de asta majoritatea au focus central). Campul de profunzime la binocluri este influențat cel mai mult de magnificatie. Cu cat magnificatia e mai mica cu atât campul de profunzime crește. Dar e interesant când două binocluri, de aceeasi magnificatie și diametru, ne par totuși că au campul de profunzime diferit. In cazul ăsta ma gândesc că raportul focal diferit e cel care poate face diferenta de profunzime. Un binoclu poate avea obiective de focala mai lungă cu oculare de focala lungă și celalat sa aibă obiective cu focala mai scurta dar cu oculare de focala mai scurtă, amândouă având aceeași magnificatie și diametru. Si poate de la raportul focal sa fie diferența dintre ele a profunzimii clarității. _________________ Un binoscop, o lunetă ED, un Maksutov rusesc și ceva binocluri!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6080
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Dec 2025 15:48 Download mesaj |
|
|
|
| MariusP a scris: | | ecuatia Carlin-Langs |
Da boss!
Am verificat si eu si fara acel 0,6 da perfect!
(..probabil din cauza poluarii luminoase excesive..) _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; TSky 70ED; AR 80F15; TS 102SD |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 655
|
Trimis: 11 Dec 2025 16:15 Download mesaj |
|
|
|
| Teoretic...eu cam asa vad situatia: focala mica la ocular si profunzime mica, focala mare si profunzime mare. Un obiectiv de diametru mai mare cere o focala mai mare d.p.d.v. constructiv, lungimea asta focala ori e rezolvata din lungimea tubului obiectivului ori din prisme, deci teoretic atat la porro cat si la roof e aceeasi treaba doar ca la un porro cu prisme mari ai cale optica semnificativ mai lunga deci il poti face mai scurt binoclul iar la roof ai niste stifturi de prisme mici cu cale optica scurta, asa ca raman niste variante: prisme mai mari, dar nu prea convine, lungime mai mare la obiective sau varianta cea mai ieftina, focale scurte la obiective care implica focale scurte la oculare deci profunzime mica. Poate ca gresesc dar cam asa vad treaba asta. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|