Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ar4055-2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238104
Numar de utilizatori inregistrati: 2902
Cel mai nou utilizator inregistrat: carl22
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Binocluri cu corectie dioptrii pe ambele oculare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Laci-B
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2020

MesajTrimis: 06 Dec 2025 16:43 Download mesaj
Titlul subiectului: Binocluri cu corectie dioptrii pe ambele oculare
Raspunde cu citat (quote)

Buna.Cum se regleaza clarul? Pentru fiecare ochi in parte cu celelalt inchis? Nu merge sa pui stanga pe zero si sa misti doar dreapta? Am un TS 8x30 APO Ed cu corectie dioptrica dubla,fara rotita centrala.Cred ca m-am pacalit cu el.Ce-i drept nu vad bine cu ochiul stang,am ambliopie severa.Multumesc daca ma lamureste cineva.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 06 Dec 2025 17:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

De regula la binocluri nu se spune ca au corectie dioptrica dubla ci ca au focus individual pe fiecare canal.
Da, focusul trebuie facut pentru fiecare ochi in parte, nu merge varianta cu pus unul pe zero si reglat diferenta din celalalt. De ce zici ca te-ai pacalit cu TS-ul, are vreo problema?

Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Dec 2025 18:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deci indiferent la ce ma uit eu va trebui sa focalizez de doua ori,nu o data,cum faceam pana acum? Pai atunci e clar ca m-am pacalit.Banuiam ca nu va fi deloc practic pentru mine,dar am zis sa incerc.Cautam o alternativa porro si waterproof la Nikon EII 8x30,care imi place,dar trebuie sa ai mare grija de el daca e vremea instabila,fiind si atat de scump.Pusesem ochii pe acest TS,desi de la inceput mi s-a parut ciudat din cauza acestui tip de focus,cu care eu nu sunt obisnuit.Nu am apucat sa ma uit mai mult prin el,decat de cateva ori pe lumina slaba,si trebuie sa spun ca deloc n-am fost impresionat,Dar o sa-l mai testez pe lumina buna inainte de concluzia definitiva,daca o sa fiu in stare sa-l reglez,dar mai mult ca sigur ca o sa-l trimit inapoi,ca mai am timp.Dupa cum am mai spus-o,problema mea,pe de alta parte,e ca nu vad bine cu stangul,deci imi vine foarte greu sa apreciez claritatea doar cu acest ochi.Vad bine doar cu ambii ochi deschisi.Macar la binocluri cu dioptrii doar pe dreapta ma chinui o singura data,pana reglez dioptriile,apoi nu mai am treaba,reglez clarul doar de la rotita centrala.Inteleg ca cele genul lui TS sunt pentru imagini statice,fara subiect in miscare,unde nu-i graba sa focalizezi,si pentru oameni care au ambii ochi sanatosi.Asta e,trebuia sa ma informez inainte sa cumpar.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 06 Dec 2025 19:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca am inteles bine, poti regla clarul doar cu amandoi ochii deschisi. Asta deoarece ai o problema cu ochiul stang. Atunci, zic eu, nu are rost sa faci reglaj separat cu stangul. Fa reglajul cu amandoi ochii deschisi. Daca imaginea ti se pare usor neclara, reglezi pe rand cel doua oculare.

Sau tine binoclul in plan vertical. Stai cu ambii ochi deschisi si reglezi luneta dreapta. Cea stanga va fi libera, in jos, langa obrazul drept. Apoi invers pentru ochiul stang.

Focalizarea individuala este mai buna in Astronomie ca cea centrala. E un gust personal dar daca as putea, as schimba la noapte toate binoclurile mele cu focalizare centrala in focalizare individuala. Pasarile si pasaricile nu ma mai intereseaza.

Am sa-ti spun si un lucru neplacut dar pana la urma trebuie sa te intalnesti cu ''ursul''. Trebuie sa meditezi serios la intrebarea daca, din cauza problemei cu ochiul stang, are rost sa cauti binoclul potrivit. Poate ca acela nu exista. Daca tot nu vezi bine cu el, de ce sa nu-ti iei un monocular mai scump cu care sa bucuri ochiul bun cu imagini de calitate ?

Bafta in rezolvarea problemei, Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 06 Dec 2025 19:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca am inteles, nu esti obisnuit cu focusul individual. In sine, lucrul asta nu ar fi o problema, obisnuita se poate dezvolta prin exercitiu. Unii s-au obisnuit asa de tare cu focusul individual incat au ajuns sa-l prefere.
Si da, este mai potrivit pentru peisaj static care nu cere focus permanent pe subiect. Observatiile astro fac parte din acest portofoliu.
As zice sa-l testezi totusi si in conditii bune de lumina si sa ai rabdare, poate ajunge sa-ti placa...

Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Dec 2025 20:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Adevarul e ca eu sunt interesat mai mult de natura si pasari decat de astronomie,asa ca nu mi se pare deloc practic acest binoclu,nici macar aplicand sfaturile lui Mircea.Multumesc oricum pentru raspunsuri si buna intentie.O sa-l testez oricum.Am incercat odata si o luneta (spectiv) 12x50,credeam si eu ca ar fi mai potrivita decat binoclurile pentru mine.Ei bine,nu,tot binoclurile le prefer.E alceva cu doi ochi,m-am convins de asta,chiar daca unul e mai slab.Si in viata de zi cu zi conteaza mult acel ochi slab,credeti-ma.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 06 Dec 2025 21:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Laci

Daca preferi vederea binoculara, atunci incearca asa cum te-a sfatuit zoth sa te familiarizezi cu acest tip de focalizare. E mai migalos, ai dreptate.
Ca nu se stie, poate treci in tabara cealalta. Bafta, Mircea

Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 06 Dec 2025 22:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Focalizarea individuală e, într-adevăr, mai puțin practică decât cea centrală dar devine a doua natură după ceva exercițiu. Nici măcar nu trebuie să închizi un ochi, rotești ambele inele de focus în aceeași direcție până obții o imagine decentă apoi ajustezi fin fiecare ocular în parte până obții cel mai bun rezultat. Singurul ingredient important e răbdarea.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum