| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 237745 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2896 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: paulbth |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9764
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Noi 2025 19:46 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc Iulian, asta da Astronomie !
Cu asa ceva ar trebui sa fie plin forumul nostru. Doar am citit cele scrise de tine, nu am incercat sa refac calculele, sa le verific. Sa incerc o cale alternativa, pentru verificare.
Intrebarea urmatoare este: care este diametrul celui mai mic crater secundar inregistrat in fotografiile cu acest set optic ? Aceea este adevarata rezolutie a imaginii. Sau gresesc ?
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2940
|
Trimis: 14 Noi 2025 20:07 Download mesaj |
|
|
|
Intradevar ,nu doar observatia si fotografiarea obieectelor ceresti conteaza, ci si masuratorile asupra imaginilor obtinute, si calculele aferente, de aici se afla cele mai importante interesante informatii din astronomie.
Referitor la rezolutia practica, cum am mai scris in postarea anterioara, cele mai mici cratere din jurul lui Copernicus au in jur de 0,6-0,8 km adica masoara in jur 4-5 pixeli pe imagine, dar cele mai fine detalii din imaginea respectiva ( niste puncte albe, posibil cele mai fine cratere) sunt de 0,3 km , adica dublul rezolutiei teoretice, cam asta ar fi rezolutia reala, practica a ansamblului optic utilizat de mine. Desigur, o sa mai fac si alte masuratori pentru a afla cat mai precis rezolutia reala a ansamblului optic telescop Gigant 245mm- camera ASI178MM cu barlow 2,5x.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2940
|
Trimis: 14 Noi 2025 22:10 Download mesaj |
|
|
|
Erata: Craterul Copernicus are 95 km diametru, nu 47,8 km cat masurasem eu.
Am instalat un soft interesant ,numit Virtual Moon Atlas, in care este afisata harta interactiva a Lunii, cu indicatii, grilaj cu latitudinea si longitudinea selenara si multe altele.
Am dat clic pe craterul Copernicus si in dreapta mi-a aparut o fereastra cu tot tacamul de informatii despre crater, printre care si diametrul fizic al acestuia si care este de 95 km .
Mi-am pus intrebarea ,unde am gresit cand am facut masuratorile si calculele privind diametrul craterului Copernicus si rezolutia liniara ?
Raspunsul a fost : La faza masurarii cu rigla pe Atlasul Lunar Clementine, acolo fost eroarea.
Mai exact la distanta in grade dintre liniile grilajului suprapus pe harta nr. 58 cu craterul Copernicus, care nu era de un grad, ci de 2 grade intre linii, adica longitudinea si latitudinea se masura din 2 in 2 grade pe harta.
Am refacut toate calculele privind diametrul fizic al craterului Copernicus si rezolutia liniara in km/pixel si mi-a dat pentru craterul Copernicus un diametru fizic de 95,6 km , iar pentru rezolutia liniara teoretica o valoare de 0,314 km/ pixel. Asta inseamna ca si craterele secundare au peste 1 km diametru iar cele mai fine detalii din imagine au peste 0,5 km pentru imaginile obtinute cu setup-ul optic format din telescopul Gigant 245mm si camera ASI178MM cu barlow 2,5x.
Calculele si masuratorile privind rezolutia unghiulara in arc-sec raman valabile, nu au fost afectate de aceasta eroare, care a survenit in a doua faza la cea cu rezolutia liniara in km.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
624.8 kb |
| Vizualizat: |
de 40 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
562.19 kb |
| Vizualizat: |
de 38 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9764
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Noi 2025 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Din greseli invatam, mai putin din succese. Multumesc pentru noile detalii.
Si eu masuram de zor in aceasta seara, cu rigla pe ecranul calculatorului.
Ca deh, marii microsoftosi si windoushi au prevazut calculatoarele cu tot ce trebuie pentru jocuri si situri deocheate dar pentru cei care vor sa faca oleaca de calcule ... noa, ce-ai patit, te intreaba ...
Toate cele bune, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|