| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 237721 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2896 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: paulbth |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
mishu12a Membru

Data inscrierii: 06 Noi 2025 Mesaje: 7
|
Trimis: 12 Noi 2025 15:12 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Svbony MK127 |
|
|
|
Salut,
Ma bate gandul sa achizitionez un Svbony MK127 (maksutov), ca setup secundar pentru astrofotografie (am 2 optiuni de mount Juwei 17 si un HEQ5Pro). Nu cred ca il voi folosi pentru vizual, sau poate intr-o proportie extrem de mica. Pt inceput ma gandesc sa folosesc un IMX533C cu el.
La acest moment am un triplet apo de 70/420mm cu care ma distrez, dar simt nevoia de o focala mai mare pentru luna, planete si nebuloase/galaxii mai mici.
In acelasi timp, sunt adeptul echipamentului pe care am toate sansele sa il folosesc, deci trebuie sa fie relativ usor de manevrat si nu vreau nici sa coste un rinichi.
(am mai luat in calcul Celestron C6, Edge HD 8, alte maksutov, cateva newtoniene)
Ce argumente pro am gasit eu pana acum:
- focala mare 1500 mm (pt luna si planete)
- reducator inclus 0.65x (975 mm) - pentru galaxii si nebuloase mici
- conector de 2 inch
- focuser cu 2 viteze (ratie 1:6)
- usurel (3kg) si compact - considerabil mai usor decat refractor cu apertura similara, mai usor decat newtoniene cu focala similara si mai compact
- design rumak-maksutov (poti colima oglinda secundara)
- cel mai mic pret comparat cu celelalte optiuni
- cred ca as putea sa montez un focuser automat pe el cu ceva improvizatie de curea
Argumente contra:
- nu sunt obisnuit sa colimez, dar cred ca ma descurc, am mai avut un dobsonian de 200/1200
- nu imi dau seama cat de nasol vor arata stelele in colturile cadrelor (am vazut in ceva review-uri ca arata nasol, dar se cam repara cu un BlurX)
- am vazut la The space koala pe Youtube niste reflexii nasoale la stele foarte stralucitoare (gen Pleiade), ea zice ca de la reducator
- 127mm apertura, din care cred ca raman 120 daca scazi obstructia centrala (40mm)
Caut alte argumente pro/contra pe care nu le-am identificat, eventual sugestii de alternative, eventual sfaturi de genul "nu merita, mai bine strangi bani si iei un EdgeHD".
Multumesc anticipat!
| Descriere: |
| Reflexii nasoale la Pleiade. |
|
| Marime fisier: |
106.85 kb |
| Vizualizat: |
de 169 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11467
|
Trimis: 12 Noi 2025 18:18 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Singura problema este ca la planete e cam micut, la DSO e cam lungut. In rest nu cred ca ai cum sa dai gres cu un mak.
Spor.
|
|
| Sus |
|
 |
Moshteaca Membru

Data inscrierii: 06 Iun 2025 Mesaje: 4
|
|
| Sus |
|
 |
mishu12a Membru

Data inscrierii: 06 Noi 2025 Mesaje: 7
|
Trimis: 13 Noi 2025 14:05 Download mesaj |
|
|
|
| Da, cred ca am vazut cam tot ce e pe youtube (Cuiv inclus), incerc sa imi dau seama daca sunt si alte variante mai bune eventual la focala de genul asta...1500mm.
|
|
| Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 838
|
Trimis: 13 Noi 2025 14:33 Download mesaj |
|
|
|
Mak-ul de la svbony e putin deosebit de cele clasice: oglinda secundara nu e facuta direct pe corector; e ca la SCT-uri.
E bine ca are un reducator, special, pentru ca iti facilita fotografierea DSO-urilor.
Colimarea se face (asa banuiesc) ca la SCT-uri; nu e foarte complicat; e mai usor ca la Newton (din punctul meu de vedere).
Ca montura as prefera pe cea armonica (Juwei 17): in cazul in care iesi numai cu mak-ul (sau alt telescop mic), nu ai nevoie de contragreutati. Deci va fi foarte portabila.
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11467
|
Trimis: 13 Noi 2025 15:01 Download mesaj |
|
|
|
| mishu12a a scris: | | .. daca sunt si alte variante mai bune eventual la focala de genul asta...1500mm. | Depinde ce vrei. Varianta la un mak poate fi un alt mak, sau un sct. Sau un newton 150 f5 pt DSO, iar pt planete ii pui un barlow 2-5x si ai rezolvat problema focalei lungi.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|