Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236803 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2884 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Stefan Protesi Sefter |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6024
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2025 09:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Aseara in jurul orei 22 am avut o noua sedinta de observatii la asteroizi. Nu am reusit nici de aceasta data sa-l vad pe (444)Gyptis. Se pare ca cerul de aici si jucariile mele modeste nu permit urcarea pana la magnitudinea 11. In schimb l-am confirmat pe (89)Julia a carui magnitudine a crescut la m9.9
Geometria imaginii a ramas in esenta aceeasi, doar asteroidul a migrat consistent spre nord fata de acel asterism semnalat de mine in postul anterior, aflandu-se aseara cam la 3 lungimi de latura a triunghiului spre nord.
M-am indreptat apoi pe cerul estic si am vazut ca in apropierea stelei Alpha And se mai afla un pretendent. Luand ca reper aceasta stea inspre NE de ea se afla un grup de stele printre care trebuia sa se gaseasca si asteroidul (779)Nina cu m10.9
Zona arata destul de intunecata mai ales dupa ce l-am scos pe Alpheratz din campul vizual si cu destula greutate am identificat asteroidul. Fantomatic si doar cu vedere periferica, la fel cum am mai patit si cu altii.
Observatia a fost facuta cu instrument de 4 toli la 100x.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
19.34 kb |
Vizualizat: |
de 259 ori |

|
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; TSky 70ED; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9668
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 19 Sep 2025 11:56 Download mesaj |
|
|
|
Noa, aici se intampla ceva. Felicitari Silviu pentru observatiile la asteroizi !
Iata inca o dovada ca se pot face observatii de performanta, desigur cu dificultate, chiar si din buricul unei metropole cum este Bucurestiul.
Asta spre rusinea astronomilor de dormitor care vegeteaza sub cer mult mai favorabil. De aceea sectiunile de observatii lancezesc. Dar asta e, fiecare face ce vrea ( sau nu face) cu timpul care i-a fost dat. Si care, ce sa vezi, nu este nelimitat.
Spor la observatii in continuare, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 20 Sep 2025 17:34 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru incurajare Mircea
Da, conditiile sunt destul de dificile aici, din estimarile mele cerul este la un nivel b9 care conform tabelelor ar corespunde unui NELM <=4. De obicei in perioada asta cand ies afara ma uit prima data dupa Alshain (m3.9). Daca il vad e ok, inseamna ca am de a face cu cerul pe care il stiu...
Viitorul apropiat se anunta chiar mai sumbru, primaria a initiat o lucrare de schimbare a iluminatului stradal care va fi gata in una, doua, max trei saptamani. Pe un astfel de cer este un nonsens sa scoti un telescop mare.
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 21 Sep 2025 09:10 Download mesaj |
|
|
|
Si pentru ca tot am vorbit de Alshain, aseara am iesit din nou dar conditiile nu au fost tocmai ideale. Am revazut un client mai vechi (2)Pallas, care a plecat din Delfin si s-a apropiat cam la 6,5 grade est de Alshain. Tinand cont de distanta destul de mare fata de aceasta stea, au fost necesare mai multe topaieli deci geometria imaginii a fost mult mai complexa decat de obicei. Colac peste pupaza, m-au sacait niste nori care treceau fix prin zona de interes si care mi-au impus pauze repetate de cate 3-5 min.
Magnitudinea lui (2)Pallas a crescut intre timp la m9.7 deci s-a vazut mai palid dar ok cu vedere directa inca. Enervat de sacaiala norilor in cele din urma am abandonat. La vreo ora dupa ce am strans jucariile s-a facut senin bec!
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 22 Sep 2025 09:50 Download mesaj |
|
|
|
Aseara 21 septembrie la ora 21 cerul era senin si fara nori, lucru ce mi-a permis sa mai adaug un musteriu pe lista de asteroizi. Este vorba de (584)Semiramis m10.7 Am plecat de la Enif (Epsilon Peg) spre sud vest pana am dat de trei stelute mai luminoase notate in imaginea de mai jos, asezate in triunghi, SAO126940, SAO126956 si SAO127002. Aproape de latura vestica a triunghiului, la vest de ea, trebuia sa se gaseasca (584)Semiramis flancat la randul lui spre NV de doua stelute si la S de alte doua. Nu l-am vazut initial in ocularul cautator la 20x in schimb m-am centrat pe stelutele de flancare. Imediat ce am schimbat ocularul si am focalizat din nou a aparut imediat in camp si asteroidul. Usor vizibil si constant la 100x chiar cu vedere directa. Am schimbat din nou ocularul cu cel cautator si am constatat ca sporadic apare si in el cu vedere periferica. Am reconfirmat geometria inca o data la 100x si apoi l-am bifat pe lista.
|
23.24 kb |
de 87 ori |

|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4279
|
Trimis: 22 Sep 2025 10:01 Download mesaj |
|
|
|
Chiar dacă-s foarte vechi observațiile, o să postez câteva care mi se par mai interesante, marcând și traiectoria printre stele:
1. 1 Ceres a fost primul asteroid văzut cu B6x30 pe 24.10.1998
2. 7 Iris, primul la care am reușit mai multe observații (45) în preajma aceleiași opoziții (2006) cu B7x50, B8x40, B10x60
3. 4 Vesta, cele mai multe observații la o singură opoziție (2007), 95, cu B7x50, B8x40, B10x60
4. 12 Victoria, primul la care a ieșit în evidență diferența clară dintre pozițiile calculate cu elemente orbitale mai vechi și cele observate (2007), cu B10x60.
|
460.17 kb |
de 71 ori |

|
|
396.09 kb |
de 71 ori |

|
|
473.9 kb |
de 71 ori |

|
|
433.57 kb |
de 71 ori |

|
|
579.45 kb |
de 71 ori |

|
|
656.09 kb |
de 71 ori |

|
|
601.81 kb |
de 71 ori |

|
|
382.23 kb |
de 71 ori |

|
|
285 kb |
de 71 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 22 Sep 2025 11:44 Download mesaj |
|
|
|
Cu observatii de genul asta joci in alta liga, felicitari!
Sper totusi sa nu va vina idei secesioniste (tie sau lui Mircea) si pe sectiunea asta ...
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4279
|
Trimis: 22 Sep 2025 12:08 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | Sper totusi sa nu va vina idei secesioniste [...]  |
Păi nu prea avem ce "secesiona"...
Titlul este precis și cuprinzător!
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|