Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Quasar Membru

Data inscrierii: 17 Sep 2024 Mesaje: 190
Motto: "nu renunta niciodata" privind in timp ar putea fi interesant. Localitate: Timisoara
|
Trimis: 30 Iul 2025 11:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: Impact & Cratere noi formate |
|
|
|
Un meteorit s-a izbit de suprafața Lunii, creând o străfulgerare de lumină atât de puternică încât ar putea fi văzută fără telescop. Oamenii de știință spun că roca spațială se deplasa cu aproximativ 56.000 mph când s-a prăbușit în regiunea Mare Imbrium a Lunii. Se crede că nu măsura mai mult de 40 cm în diametru, dar experții spun că forța impactului - echivalentă cu declanșarea a patru tone (4.500 kg) de TNT - ar fi creat un crater cu lățimea de până la 20 m. Explozia este cea mai mare înregistrată vreodată de Biroul pentru Mediul Meteoroidal (MEO) al NASA și a declanșat o străfulgerare de lumină de 10 ori mai puternică decât orice impact lunar anterior.
https://youtu.be/ICQ1HuHhpFc?si=shzll-eJXJh5BPXY
Am deschis acest topic deoarece mi se pare f interesant acest fenomen acum surprins pe luna , dar cu alte ocazii se pare ca fiecare corp ceresc a avut de-a face. Sint chiar vinatori de asemenea evenimente , recunosc ca nu odata la ocular urmaream un asemenea moment rar ...poate pe viitor. Se pot invata multe vizionind un asemenea fenomen . In 94 nimeni nu se astepta ca Jupiter sa aiba probleme la impactul cu cele 21 fragmente ale cometei Shoemaker-Levy 9 si totusi toata lumea a ramas surprinsa dupa eveniment . Lectia foloseste pe viitor ca o idee a ceea ce se poate intimpla oricind Terrei.Gasirea solutiei de evitare a unui eventual impact aici pe pamint. |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4263
|
Trimis: 30 Iul 2025 11:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte interesant evenimentul din 2013, dar totuși ce vinzi?  |
|
Sus |
|
 |
Quasar Membru

Motto: "nu renunta niciodata" privind in timp ar putea fi interesant. Localitate: Timisoara
|
Trimis: 30 Iul 2025 12:03 Download mesaj |
|
|
|
Scuze . Trebuia sa ajunga la "Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori" . Scriu de pe tel , si odata a disparut tot textul , apoi a doua oara nu am fost atent la sectiune. |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4263
|
Trimis: 30 Iul 2025 13:03 Download mesaj |
|
|
|
L-am mutat. |
|
Sus |
|
 |
alderamin59 Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009 Mesaje: 315
Motto: Totul este creat de Creator.
|
Trimis: 30 Iul 2025 13:03 Download mesaj |
|
|
|
Interesant, Luna ,,culege” tot din ce ar putea să ajungă cu potențial de pericol la noi. Sunt radiații luminoase sau este praf ridicat în urma impactului ?
alderamin59 |
|
Sus |
|
 |
Daniel Simion Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2012 Mesaje: 447
|
Trimis: 30 Iul 2025 17:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Impact & Cratere noi formate |
|
|
|
Quasar a scris: | experții spun că forța impactului - echivalentă cu declanșarea a patru tone (4.500 kg) de TNT |
4 tone = 4500kg? |
|
Sus |
|
 |
Quasar Membru

|
Trimis: 30 Iul 2025 18:33 Download mesaj |
|
|
|
Da , daca urmareai e textul original . Acum 0,5T nu e doar o cifra . Am vazut dar nu am vrut sa corectez .
E IMPORTANT FENOMENUL nu citeva sute kg TNT. Mai sint citeva explozii pe luna inregistrate si apar pe YT , dar nu se vede craterul creat , probabil sint mai mici . Foc nu poate fi in spatiu , dar impactul vaporizeaza roci instantaneu si temperatura creata este enorma , iar o parte se transforma in lumina . Praful ori e la periferie ori apare la final .. logic |
|
Sus |
|
 |
Daniel Simion Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2012 Mesaje: 447
|
Trimis: 30 Iul 2025 18:59 Download mesaj |
|
|
|