Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235772 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9563
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 25 Iul 2025 11:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Io nu-s, mey, obsedat de naglere ca altii, bietii de ei ... (Asta-i declaratia de presa ).
(Iar acum, sa vorbim intre noi, ca membri si pacienti ai OOA adica Obsedatii de Oculare Anonimi).
Dar nici imun nu sunt in fata ispitei Tele Vue.
Dar nu Nagler ma atrage ci Radian. Ajunsesem sa am de 6mm, 5mm si 3mm. Suparat foarte ca nu puteam sa pun mana pe unul de 4mm, ''mi-am'' tras un DeLite 4mm.
Deci pana la urma, se confirma intelepciunea populara cu ''rade ciob de oala sparta''.
Valy
Asa este cum zici. Exista insa o exceptie si anume nebuloasele planetare. Acestea sunt de obicei foarte mici dar cu stralucire de suprafata mare, de aceea ai nevoie de mariri mari. De obicei, cat mai mari. E una in apropiere de Albireo. Am folosit marirea maxima disponibila si abia, abia s-a deosebit de aspectul stelar.
Parerea mea este ca. in legatura cu grosismentele, este bine sa gandim si in termeni de pupila de iesire. Nu conteaza apertura. Daca un ocular iti ofera imagini bune cu pupila de iesire de 0,5mm pe un telescop dar nu si pe altul, eu m-as gandi la telescopul acela ca-i baiul. Nu ocularul.
Astept cu mare interes experimentele, bafta, Mircea
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11365
|
Trimis: 25 Iul 2025 12:24 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Asa este cum zici. Exista insa o exceptie si anume nebuloasele planetare. Acestea sunt de obicei foarte mici dar cu stralucire de suprafata mare, de aceea ai nevoie de mariri mari. De obicei, cat mai mari. | Le observati cu Dobsonul sau cu lunete mici? Eu vorbesc aici, in cazul experimentului meu, de lunete mici si relativ scurte, ca asta am....ma rog...alaturi de alte lunete mai mari si mai lungi...
Mircea Pteancu a scris: | Astept cu mare interes experimentele, bafta, Mircea
| Un prim experiment s-a facut, am profitat de ocazia oferita de colegul @zoth si am testat SLV 4mm. Vroiam "decat" sa imi confirm un aspect: partea mecanica, confortul la ocular. Si s-a confirmat. E micut, e bine facut, mecanismul click de extindere a cupei e o bijuterie, cauciucul moale e ca un sarut pentru ochi.
L-am testat pe timp de zi (canicula gen), alaturi de SW UWA de 58' si Pentax XW 10mmm+TV 2.5x = 4mm. Cu SW ED 50/245, 80/600, 100/550. Toate au cam acelasi eyerelief 20mm, SW parca 16mm.
De campul aparent nu are rost sa zic, SW pare mult mai mare decat o zic cifrele (58 vs 50), XW-ul se stieee (70).
Toate cele trei ofereau cam acelasi confort vizual, parca parca SLV e mai iertator cu pozitia, dar si campul e mic, ochiul nu se plimba de colocolo ca sa-l acopere.
Nu am vazut aberatii cromatice, cam toate aratau mov/verde extrafocal, in focus relativ neutru. Nu pare sa fie diferente de-a lungul campului, dar nici subiectul nu era perfect plat si turbulenta impiedica o evaluare. La planete mici conteaza centrul, mai putin marginile.
Trebuie sa recunosc cu onestitate, totusi, un aspect: retrag definitia de "fund de sticla" de la SW, si o inlocuiesc cu "pocnitoare", dar asta doar dpdv. mecanic. Optic cam toate cele trei variante au scos cam acelasi rezultat, am observat o schela din tevi la aprox 500m departare (vezi atasat), observam un surub si niste detalii la imbinarea tevilor. N-am identificat diferente notabile, singura chestie e ca SLV indoaie tevile, desi are un camp mic, celelalte le aratau drepte ca la mama lor. Tind sa cred ca mergea si 2.5 mm, cu tot cu turbulente. N-am zabovit mult ca era cald.
Singurul test relevant este cel pe Jupiter/Saturn, asta e singurul motiv pentru care as vrea magnificatii mari. Dar sunt sigur ca toate cele trei variante s-ar comporta bine. Doar ca:
- chiar daca optic toate sunt la fel, mecanic SLV e o mica bijuterie
- nu stiu cum sta SW la lumina parazita, din ce stiu la Jupiter e cam critic sa nu apara reflexii sau glow in jurul planetei
Astea fiind zise, cred ca SLV 2.5 e de luat (in seama), intr-o prima etapa a experimentului meu.
Multumesc pt. idei si ajutor.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
127.9 kb |
Vizualizat: |
de 611 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3143
|
Trimis: 25 Iul 2025 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Dacă vrei sa mai încerci ceva, îți pot împrumuta și eu un ortoscopic 4mm
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 25 Iul 2025 13:27 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc. Doar ca e o mica problema, si anume doua:
1. vreau 2mm, am zis SLV 2.5mm ca n-am gasit mai mic
2. ortoscopicele au eyerelief minuscul, nu zic nu, dar parca e prea puristic. E drept n-am testat ortoscopice sub 10mm. La cel de 10 pe care il am practic imi intra volcano top-ul in retina...
3. un asemenea ocular se testeaza pe cer bun, pe Jupiter/Saturn, e pacat de la Dumnezu sa il testezi pe zi, in oras, pe canicula, chiar daca subiectul testat era mandra cupola a lu Catedrala.
Apropos de testul de mai devreme, exit pupil cu ED 80/600 era 0.5mm, nu m-a deranjat in mod special, nu se vedeau nici firele de praf de pe lantul optic si nici zgaibele din ochi desi aparuse una la un moment dat fix pe centru. Cu ocularul de 2.5 ar fi 0.3mm, cam spre zona critica. Cu celelalte doua instrumente, la f5 e mai ok, revine spre 0.5mm.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 25 Iul 2025 21:05 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari Valy ! De doua ori, asa ceva imi place sa citesc pe forum si asa ceva citesc cu mare placere.
Ca sa raspund la intrebarea ta, la nebuloasele planetare este nevoie de mariri mari, indiferent de telescop.
Luneta mea 50x910mm, este un ''frankenscope'' creat dintr-o epava, un obiectiv Royal Astro 60x910mm ciobit. Autor, colegul nostru zoth, el a recuperat lentila prin modificare, plus restul. Si a rezultat o luneta excelenta !
Azi-noapte am folosit marirea de 109x, obtinuta cu un ocular de microscop pe care scrie K30X, deci are focala de 8,33mm. Pupila de iesire a fost 0,46mm.
Messier 27, cea mai luminoasa nebuloasa planetara, a aratat superb. La M56 si M71 am folosit un ocular Huygens ROW 25mm, deci numai 36x.
Cauta si observa si tu planetara M27. ''Sub'' Albireo in Cygnus, gasesti constelatia Sagitta. La stanga si in sus, sa zicem la unghi de vreo 100 -110 grade de Gamma Sge vei vedea un paralelogram de stele format din cate o stea ''dubla'', sus , spre Vest si cate o stea simpla, jos, spre Est.
In paralelogram, imediat in jos, spre Est, de steaua simpla de sub 16 Vul, vei gasi minunata M27.
Delta Sge- Zeta Sge- steaua de langa textul tampit (angelfish), formeaza un asterism in L. Textul tampit acopera un mic asterism in forma literei ''Y''. Langa unul din cracii de sus ai lui Y vei vedea pe M71. In prisma diagonala, azi noapte, se vedea la dreapta.
Zeta Sge este stea dubla, cu companion la 8'' distanta. Uneori reusesc sa o rezolv. Azi-noapte, nu.
Am notat si adevaratele duble 16 Vul, o stea subarc absolut superba si 13 Vul - nu-i subarc dar e ''distractiva''. Acestea doua sunt pentru telescopul de 200mm.
Atentie maxima la steaua parsiva pusa in chenar. Sa nu cumva sa formati paralelogramul cu ea. ''Unii'' asa au facut si au cautat si au tot cautat pe M27 care parea ca a disparut. Bine ca individu' nu a anuntat Biroul de Telegrame al lui UAI ca a disparut Messier 27.
Cer senin, Mircea
|
156.23 kb |
de 520 ori |

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 26 Iul 2025 11:48 Download mesaj |
|
|
|
LE: tudor, sper ca nu s-a inteles din mesajul meu anterior ca n-as vrea sa testez ortoscopicul. Cu prima ocazie.
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 26 Iul 2025 14:13 Download mesaj |
|
|
|
Ok. Vorbim! Oricum l-am împrumutat altuia astronom pasionat de ceva vreme și o sa-l cer înapoi!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 26 Iul 2025 14:34 Download mesaj |
|
|
|
Nu e graba, nu-l cere inapoi pt mine...deocamdata.
Apropos, cum privesti prin astfel de ortoscopice mici, cu eyerelieful ala minuscul?
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 26 Iul 2025 15:15 Download mesaj |
|
|
|
Ochii sunt lipiți de ocular, dar merita tot efortul. E un ocular specializat! Tine de abordarea si dispozitia pe care o ai in momentul cand privesti cerul prin ele. Normal ca alte oculare sunt mult mai comode si cu un câmp și mai mare fiind formate din mai multe lentile. Dar aceste oculare extreme, cum sunt ortoscopicele, au un minimum de lentile ce le da o transmisie foarte bună. Aceasta simplitate a formulei optice cred ca le da si un avantaj în adunarea luminii pentru o mai buna rezolutie.
‐------------------
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 26 Iul 2025 21:04 Download mesaj |
|
|
|
La aceeasi focala, ocularul ortoscopic are un ER (ceva) mai mare fata de Plossl.
Oricum Valy, daca vei prinde gust pentru maririle mari, vei renunta volens-nolens la confort. Poate fi campul aparent imens iar calitatea optica perfecta, intr-un telescop azimutal, imaginea ''fuge''.
Nu ai cum sa scapi de disconfort la mariri mari. Decat asa ca nu il mai bagi in seama.
E o chestiune mentala, sa decizi ce vrei sa faci. Ori te plimbi cu bicicleta la 10km/ora, ori participi la raliuri cu 300km/ora. Daca alegi raliurile, nici nu mai auzi bubuitul motorului, nu simti cagula anti-praf si nu mai simti zguduiturile. Simti doar betia vitezei. Asa si maririle mari, iti prezinta detalii care la mariri mici sunt invizibile. Exemple: stelele subarc si nebuloasele planetare. Uneori, detalii planetare sau selenare (rile, cratere secundare foarte mici, domuri marunte).
Ce mai conteaza ca te pocneste ortoscopicul in ochi ? Fiind om insurat, oricum lumea nu te va crede daca spui adevarul.
Mircea
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 26 Iul 2025 22:06 Download mesaj |
|
|
|
Prin confort nu inteleg camp aparent mare, ci pozitia comoda la ocular, vizibilitate asupra intregului camp, lipsa kidneybeanului.
Campul aparent mare tine de "impresia artistica".
O sa ajung odata, probabil, si la ortoscopice. Desi nu am in plan, pt observatii "serioase" folosesc instrumente cu focala mare, unde oricum ocularele gen "25mm" sunt oculare "de focala mica".
De obicei folosesc EQ motorizat.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 26 Iul 2025 23:29 Download mesaj |
|
|
|
Tak TOA au focale spre 3.5mm, si toate au eye relief 10mm.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 30 Iul 2025 18:12 Download mesaj |
|
|
|
Viata la 2.5mm nu e chiar asa de rea cum zic unii, oameni rai suflet hain invidiosi.
Unu a venit in cutia Vixen, celalalt in ceva de la TS, am crezut ca e SH, dar par ambele noi, virgine.
Se vede ok, pot spune ca se sesizeaza punctul de focus cand derulez focuserul fata/spate. Pare ca nici liniile nu sunt asa curbate ca cel de 4mm, dar sunt. Se vede mai mult albatru/verde extra/intra focal. Nu e rau, dar nici perfect. Vedem pe Luna, Jupiter etc cand o fi ocazie. La terestru e "purtabil".
Multumesc tuturor pentru ajutor. Si nu va iert ca m-ati lasat sa cheltuiesc...iar..
|
41.8 kb |
de 73 ori |

|
|
63.55 kb |
de 73 ori |

|
|
69.82 kb |
de 73 ori |

|
|
51.08 kb |
de 73 ori |

|
|
39.58 kb |
de 73 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|