Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna__051009_04+05.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235769
Numar de utilizatori inregistrati: 2867
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Refractor 83/900

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dreammer54
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014

MesajTrimis: 22 Iul 2025 09:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

A dat Dumnezeu si am montat si eu pe luneta, in sfarsit, focuser-ul cu cremaliera.
A trebuit sa pilesc putin tubul lunetei, iar aseara, din balcon, am testat pe o stea mai stralucitoare: la 150x cercurile nu se ating si sunt la aceeasi distanta unul fata de celalalt
Chiar daca nu ar fi perfect concentrice, iar ochii mei nu ar sesiza micile imperfectiuni, totusi 150x e maximul la care as duce luneta - si probabil rar.
Ma rog, la 150x Luna probabil e mai toleranta, desi mai demult cand am privit la Jupiter nici acolo nu m-a deranjat, am compensat din ochi si creier probabil, intre momentele de seeing prost/turbulente atmosferice etc., iar intre aceste momente, cand seeingul a fost bun, luneta s-a descurcat destul de bine sau macar decent la 150x Jupiter.
Ca sa fiu sigur am testat si la 120x si e la fel, cercurile sunt concentrice.
La final am pus si Ploss-ul de 25 mm, nu ca ar mai conta dupa testele de mai sus, dar am vrut sa testez tot ce am.
In fine, luneta e colimata.

Am degresat interiorul flansei cu acetona de unghii si apoi am lipit velur negru autocolant.
Am avut emotii, la cat de mica e zona, in primul rand ca voi reusi sa tai bine inele din velur, care e totusi mai gros decat un carron simplu, in plus ma temeam ca va ramane o suprafata prea mica pentru a prinde bine adezivul de pe velur.
Dar s-a fixat bine, stau fara griji.

Focuser-ul merge decent.
In zona de focalizare e ok, merge un pic mai greu decat mi-ar fi placut, dar pentru teste a fost destul de bine. Totusi cred ca ar fi mai bine sa icerc sa rezolv, n-as vrea sa uzez prematur dintii axului sau ai cremalierei.
Am umblat la suruburi, nu aiurea, citisem in prealabil pe net demult ce si cum, dar nu s-a rezolvat nimic, tot relativ greu merge.

Si mai problematic e altceva: in zona de foclaizare e ok. Daca merg inspre obiectiv, merge relativ usor, cum am spus.
Cand scot tubul focuserului in afara, departandu-l de obiectiv chiar si cu 0,5-1 cm, tubul se lasa sub greutatea proprie, nu mai zic daca am diagonala si ocular (asa usoare cum sunt ale mele) si ca sa revin, fie fortez un pic, fie ridic usor de diagonala sau tub portocular ca sa il readuc paralel cu tubul si atunci merge iarasi ok.

O sa-l desfac, o sa vad ce au pus chinezii pe post de patine, o sa spal urmele de vaselina de pe cremaliera si ax, asa foarte putine cum sunt si o sa caut vaselina cu teflon.
Asta fiindca poate, poate chinezii au pus celebra lor vaselina-lipici, desi, repet, e foarte putina, nunse vede ci doar se simte daca pun mana pe cremaliera.
Si am mai vazut solutia cu benzi de teflon autocolant, in functie de grosimea acesteia si de norocul fiecaruia poate rezolva sau nu.

Asta m-am gandit eu sa incerc.

Daca aveti alte solutii, sugestii, va rog, eu nu am mai avut focuser cu cremaliera, nu ma asteptam sa fie lin ca untul (sau "buttery-smooth", daca preferati asa), dar nici nu vreau sa-l uzez prematur.

Ca sa nu mai zic ca poate imi voi cumpara adaptor pentru camera foto, Luna merge fotografiata si prin acest tip de instrument si nici nu e nevoie de montura de urmarire.
Si atunci, cu focuser-ul scos spre maxim, plus greutatea camerei foto, problema s-ar accentua destul de serios, cred.

Multumesc.

IMG20250716164446_copy_1020x768.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  81.13 kb
 Vizualizat:  de 605 ori

IMG20250716164446_copy_1020x768.jpg

IMG20250716164442_copy_1020x768.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  79.51 kb

IMG20250716164442_copy_1020x768.jpg

IMG20250715193456_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  95.89 kb

IMG20250715193456_copy_768x1020.jpg

IMG20250715193449_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  123.17 kb

IMG20250715193449_copy_768x1020.jpg

IMG20250715193120_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  87.41 kb

IMG20250715193120_copy_768x1020.jpg

IMG20250715193113_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  76.72 kb

IMG20250715193113_copy_768x1020.jpg

IMG20250715193107_copy_768x1020.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  87.93 kb

IMG20250715193107_copy_768x1020.jpg

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 22 Iul 2025 11:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

In fata si in spatele surubului mare de deasupra ai niste prezoane reglabile care pozitioneaza si tensioneaza patina de teflon (sau din ce-o fi ea) astfel incat tubul portocular al focuserului sa aiba pozitie corecta de culisare si sa nu flencane/basculeze cand iese mai mult. Reglajul fin al tensiunii pe tub il reglezi la final din surubul mare.
Bafta!

Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iul 2025 07:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

@zoth: multumesc.
Am reglat din nou din surubelele alea mici, nu m-am descurcat prea bine, asa ca:
- am dat jos axul cu pinion;
- am reglat fara ax, dar si asa, ori are joc mare si merge usor, ori merge foarte greu si asa mascheaza jocul;
- am inlocuit patina aceea din material asemanator cartonului cu o placuta de teflon si am reglat suruburile pana a mers centrat, fara joc si totodata un pic mai usor;
- am pus inapoi axul cu pinion si am mai facut mici ajustaje.
E putin mai bine acum. Tot greu, dar e o usoara imbunatatire.
Probabil inlocuirea celor 4 patine pe care aluneca tubul portocular ar putea imbunatati si mai mult, dar deocamdata e ok, il las asa. Doar o sa caut vaselina cu teflon si sa il gresez de la zero.

Acest focuser nu are placuta aia otelita pe post de arc deasupra pinionului.
N-am facut poze, dar dupa ce dau jos capacul axului, acesta e fixat cu 2 benzi de tabla de o parte si de alta a pinionului - iar suruburile care tin aceste benzi erau stranse din fabrica pana la capat. Nu am ce sa reglez aici, doar sa desfac un pic suruburile, desi chiar stranse la maxim din fabrica, axul avea destul joc. Doar sa desfac tablele si sa le fac mai drepte, astfel cand strang suruburile tablele sa ia forma axului si sa puna mai multa presiune pe acesta. Aceste tablite nu sunt otelite.

Cum am zis, o sa il las asa deocamdata, daca merge acceptabil si e utilizabil, doar o sa incerc sa pun alta vaselina.

Multumesc.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 24 Iul 2025 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitări pentru finalizarea lunetei.

Este drept că nu am probat pe lunetă focuserul ci doar singur, fără nimic, dar nu mi s-a părut că ar merge greu pe vreo parte, dimpotrivă, am crezut că este foarte bun. Verifică înălțimea cremalierei față de tub, singura explicație ar fi că într-un capăt este mai înaltă și cum axul cu pinion nu este susținut elastic atunci strânge. Se poate măsura cu șublerul cu tubul port-ocular cu tot, scos afară din focuser.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2025 20:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Erwin: focuserul il consider bun, chiar bun, din ce-mi dau seama, bine lucrat, tolerante chiar bune intre tubul port-ocular si piesa in care culiseaza tubul port-ocular. Doar ca probabil trebuie putin ajustat/imbunatatit.
Cu putina bataie de cap se rezolva, cred, celelalte neajunsuri si se face un focuser foarte bun.
Asa cum l-am folosit prima data, in zona de focalizare n-am avut alte probleme decat ca mergea greu; odata scos pana la capat, cu greu a revenit.
Multumesc, o sa masor unde zici.
Se rezolva, imi vin mie ceva idei probabil si cu sustinerea elastica a pinionului.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Iul 2025 21:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

O mini-rama decupata din tabla subtire, doar cat sa lase pinionul liber. Doua gauri pentru ca sa treaca suruburile de strangere-reglaj. Aceasta o pui peste axele pinionului.
Decupezi o rama similara din cauciuc si o pui intre capac si rama de mai sus. Dintr-o radiera, de pilda. Pe axele pinionului sa apese metalul. Cauciucul va asigura doar otara de elasticitate. Evident si el trebuie sa aiba cele doua gauri pt. surubele.

N-am incercat solutia dar intentionez sa o fac la o ''prastie'' de focuser din plastic careia i-am pierdut piesa din tabla arc.
Intre tubul culisant si corpul focuserului functioneaza bine, ca ghidaje longitudinale, doua fasii taiate din PET de apa si lipite cu ''Picatura''. Nici solutia asta inca n-am aplicat-o dar mi-am notat-o de la ATM-isti care au folosit-o cu rezultate bune.

Bafta, Mircea

Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Iul 2025 15:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Mircea Pteancu: la o tabla decupata m-am gandit si eu, nu mai am minifreza cu care sa decupez locas pt.pinion, dar gasesc eu solutia.
La amortizoare nu m-am gandit, la radiera nici atat.
Si nici la material din PET-uri de apa.
De retinut.
Multumesc!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 29 Iul 2025 10:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Focuserul fiind luat de nou de pe aliexpress nu cred că trebuie înlocuite piesele, doar făcute mici ajustări.

Dacă cremaliera nu este perfect paralelă atunci se poate rezolva șlefuindu-i baza pe o bucată de șmirghel insistând pe partea mai înaltă. Trebuie un micrometru pentru o măsurătoare precisă. Sau prin metoda încercărilor succesive. Smile Dremelul ia prea mult și nu ai precizie, tot la mână poți pipăi sutimile...

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5

Download topic
Pagina 5 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact