Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234365 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2840 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: ioant |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 691 la data de Sam Mai 31, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2743
|
Trimis: 14 Mai 2025 09:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: NGC 3372- Eta Carinae Nebula |
|
|
|
Nebuloasa Carina (Eta Carinae Nebula, Caldwell 92, NGC 3372) este una din cele mai mari(de 4 ori mai mare ca nebuloasa Orion) si mai luminoase nebuloase, aflata in constelatia Carena.
Cadrele sunt de la Telescope Live, combinatie SHO (stele HOO).
Ha-46x300s, OIII-49x300s, SII-48x300s.
Telescop (in Australia) Takahashi FSQ-106ED, camera QHY 600M Pro, filtre Astrodon de 3nm.
Imaginea este foarte mare (jpg-ul are 10MB). A trebuit sa o reduc la 25% (adica de 16 ori mai mica).
Aici este la rezolutie intreaga: https://app.astrobin.com/search?i=f063rw
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1 MB |
Vizualizat: |
de 1469 ori |

|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 264
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 18 Mai 2025 16:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Interesant, am citit ca astrobin are intr-adevar serviciu de astrometrie daca il activezi de undeva din optiuni. Vad ca arata si nordul celest, foarte important. Din ce citesc acum, pare interfatat cu astrometry.net
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 19 Mai 2025 07:57 Download mesaj |
|
|
|
Toate pozele sunt rezolvate automat cu astrometry.net (trebuie se debifezi optiunea ca sa nu o faca). Unele poze insa nu pot fi rezolvate, fie din cauza pozei (prea putine stele, camp mic) fie din cauza serverului care este prea ocupat (in situatia asta se rezolva mai tarziu).
Modul in care sunt afisate adnotarile difera, probabil in functie de abonament sunt optiuni mai avansate. La mine sunt afisate doar numele tintelor principale (uneori doar niste stele, daca tinta este prea mare), la altii am vazut ca au si reteaua ecuatoriala cu coordonate.
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1728
|
Trimis: 19 Mai 2025 10:16 Download mesaj |
|
|
|
romh a scris: | .. Vad ca arata si nordul celest... |
Apropo de acest aspect as avea o intrebare ce nu are neaparat legatura cu tema topicului.
Se pot determina punctele cardinale NSVE si pentru o galaxie sau chiar pentru intregul Univers? S-a ajuns pana acolo?
|
|
Sus |
|
 |
romh Membru

|
Trimis: 19 Mai 2025 19:16 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu... Inca sunt ca un copil care butoneaza tot felul de programe si incerc sa gasesc contextul istoric sau ideea generala.
Ceea ce numesc ei World Coordinate System (WCS) pare sa fie un sistem de referinta generic. Mi se pare ca software-ul de "plate-solving" sau "rezolvare astrometrica" foloseste niste baze de date de referinta. Aici intalnesc in ultimul timp termenele de catalog GSC sau USNO. Pe baza acestor cataloage speciale, software-ul identifica niste tipare, apoi tiparele fiind recunoscute in imaginea cu pricina, identifica o transformare liniara sau affina, o matrice care sa transforme coordonatele din sistemul polar ale acestor cataloage in sistemul cartezian xy pixeli al imaginii. Odata aceasta matrice identificata, procesul de plate-solving este incheiat, se completeaza la metadatele fisierului fits tipul de sistem de referinta, proiectii etc, si niste detalii in care inca nu am intrat.
Mi se pare ca Astrometry.net implicit rezolva in sistem de coordonate celest ra/dec. Dar asta nu inseamna ca alt softare nu poate sa gaseasca o matrice care sa mai aplice o transformare din acest sistem in sistemul de referinta al galaxiei noastre de exemplu. Cand ma jucam cu astropy acum doi ani cred ca am vazut niste exemple relativ usor de reprodus dar greu de inteles.
Pana acum am mers de la astropy(python) la nova.astrometry.net apoi astroimagej(java), apoi astap(pascal) - astap apare recomandat in softwareul de platesolving NINA care se pare ca doar apeleaza unele din aceste backenduri de platesolving. Mai nou am descoperit utilitare wcstools scris in C, si care nu mai sunt compilate de ultima versiune de gcc, inca modific semnaturile functiilor.... Unul din aceste utilitare scat pare generic si promitator.
Nu sunt multe software-uri pe care le-am gasit in acest sens. Este greu de inteles ideile de baza dincolo de limbajul de marketing si documentatia precara mai ales la programele cu licente. Pot sa spun ca doar la ASTAP am vazut pe github niste tentative de a folosi cataloagele gaia dr si nu ultimele. Scopul aici, asa cum am mai spus pe undeva, este sa identifici nove, asteorizi, orice iese din tipar. Desigur, sunt miliarde de stele, DR3 citisem undeva are 3TB, iti trebuie un ssd extern. Cred ca totusi se poate folosi o analiza in etape, unde odata identificata zona de pe cer, poti sa ceri de la baza de date online DR3 doar portiunea de cer cu pricina pt a evita nevoia de calcule intensive....
Deci cred ca intrebarea necesita un raspuns mai complicat, momentan atat pot adauga. In orice caz, genul asta de activitati si tentative de a integra cu Gaia DR3 in special ce am vazut la skychart(care nu e platesolving) pana la ASTAP si Astrometry, sunt activitati de active research, unde inca se lucreaza din greu cu promisiuni mari, decat daca exista ceva de genul asta in lumea academica.
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 20 Mai 2025 08:09 Download mesaj |
|
|
|
Pixinsight foloseste GAIA DR3/SP pentru astrometrie si calibrarea culorilor. Desigur, trebuie sa instalezi intai bazele de date.
@CristiB Punctele cardinale se folosesc in relatie cu Pamantul, pe Pamant. Daca esti in spatiu, pe Luna sau pe Marte, acestea sunt irelevante. Acolo ai alte repere (stele) sau puncte cardinale locale.
Din moment ce nu exista un centru al Universului (da, noi chiar nu suntem in centrul lui) si acesta se intinde la infinit (dupa ultimele estimari), nu putem vorbi de puncte cardinale ale Universului, magnetice sau geografice.
|
Sus |
|
 |
romh Membru

|
Trimis: 20 Mai 2025 11:34 Download mesaj |
|
|
|
Trebuie sa adaugam ca licenta programului de mai sus este 300 euro plus tva, mai mult decat valoareaunui telescop. Am incervat pixinsight trial + dr3 anul trecut dar erainca plin de buguri si se plangeau multi. Mai mult am irosit bandadeninternet. Poate ca lucrurile s au schimbatnintre timp dar sunt alternative gratuite mai testate. Pt 300 euro per liventa oamenii care scriu acel program or sa promita multe.
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4220
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|