Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234365 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2840 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: ioant |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 691 la data de Sam Mai 31, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Bonzai Membru

Data inscrierii: 31 Ian 2019 Mesaje: 66
|
Trimis: 09 Mai 2025 18:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: Platforma ecuatoriala |
|
|
|
Salut,
Aveti recomandari pentru o platforma ecuatoriala pentru un dobson de 200mm? In magazin de noua costa cat telescopul. Ati găsit un kit usor de asamblat? |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9712
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Mai 2025 15:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Sunt câțiva amatori care și le-au construit singuri. Poate vreunul are timp să se ocupe și să scaleze una pentru dobsonul tău. Există planuri/desene gata făcute dar uneori este mai simplu să adaptezi ce ai la îndemână, rezultatul este important. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2830
|
Trimis: 12 Mai 2025 17:34 Download mesaj |
|
|
|
Pe astromagazin.ro este o platforma ecuatoriala la vreo 2100 lei, cu constructie din placaj multistrat:
https://astromagazin.ro/monturi/14564-plat...icale.html
Dar o astfel de platforma ecuatoriala poate fi construita in regim DIY cu costuri semnificativ mai reduse decat cea din magazin.
Kit pentru ansamblare platforma ecuatoriala nu am vazut sa existe, insa materialele necesare (placaj multistrat, suruburi,piulite, platbanda pentru sectoarele VNS) se pot lua de la magazine de bricolaj , piesele mecanice (fulii dintate si curele, rulmenti),motor pas cu pas, driver, cablaje, butoane, cabluri si modul de comanda (Arduino) se pot lua de pe magazine online de piese mecanice si componente electronice precum Sigmanortec.ro, nichelina-cnc.ro, ardushop.ro, reprapmania etc.
Eu mi-am construit o platforma ecuatoriala pentru telescop dobson de 245mm diametru la un cost ce nu a depasit 350 lei, mai ales ca aveam deja unele piese, doar o parte a trebuit achizitionate, dar chiar cu toate piesele si materialele achizitionate costul nu ar trece de 500 lei, adica la un sfert din costul platformei ecuatoriale gata facute de la magazin astro, iar cu putina pricepere in ATM, rabdare si atentie se poate construi o platforma ecuatoriala cu performante bune ce poate fi folosita chiar si in astrofoto la planete, Luna si uneori la DSO.
Mai jos am pus un link cu topicul despre platforma ecuatoriala construita de mine, in care sunt detalii constructive dar si doua link-uri de unde m-am inspirat in constructia platformei ecuatoriale.
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=240544#240544
https://www.reinervogel.net/index_e.html?/...ung_e.html
https://www.cloudynights.com/topic/826166-...lculation/ _________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
Bonzai Membru

Data inscrierii: 31 Ian 2019 Mesaje: 66
|
Trimis: 14 Mai 2025 14:13 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, cel mai probabil o sa imi fac curaj sa incerc sa fac si eu una pe baza planurilor gasite |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|