Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233885 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 241
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 04 Apr 2025 15:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: Observatii Asteroizi |
|
|
|
Asteroizi Aprilie 2025
Am obs .. prin telescop de la stanga la dreapta Flora, Themis si Melopmene... Ii puteti gasi in constelatia Leu luna asta. Magnitudinea pare sa fie in jur de 10, deci realizabila cu un telescop de 10-20cm.
Flora este zeita florilor - primavara, apare langa galaxia IC2804
Themis este zeita... ordinii constitutionale(he he he) ... apare intre HD88853 si HD88988... pare ca e un pic off course
Iar Melpomene este muza tragediei... apara si pazeste.. apare cel mai aproape de galaxiile IC3148 si IC3150.
Am avut dificutlati in a gasi acesti asteroizi... Stellarium web nu este precis. Kstar necesita actualizarea orbitelor asteorizilor, la fel si skychart(carte du ciel). Sunt mahnit ca virgula kstars inca nu are un catalog gaia dr3 disponibil. carte du ciel il are pt versiunea beta dar are multe buguri... Nova astrometry nu m-a ajutat mult...
A trebuit sa ajustez manual telescopul pt pozitia actualizata a acestor asteroizi conform cartes du ciel apoi sa initiez din nou procesul de "plate solving" pt a reusi sa centrez pe obiectul cautat.
Este o problema interesanta... avand fisierul fits cu o regiune de pe cer, avand baza de date gaia dr3 cu stele pana in mag 25, cum pot sa gasesc "intrusul" de magnitudinea 10? ... o sa incerc sa abordez in alt topic.
poze cu un telescop care nu imi apartine, de 20cm, expunere ccd 20s
Un cer senin luna asta, o luna plina de ordine constitutionala, tragedie... si o primavara frumoasa inainte
Nota bene -- respect SkyChart/Cartes du Ciel
Descriere: |
|
Marime fisier: |
598.77 kb |
Vizualizat: |
de 299 ori |

|
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 241
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 01 Mai 2025 13:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ieri 30.04.2025 23:00 am observat urmatorii asteroizi prin telescop remote
* 113 Amalthea, 50km descoperita in 1871 la obs din Dusseldorf de Robert Luther
Capra sau doica zeilor. O pictura interesanta din palazzo vechio, florenta, copilaria lui jupiter
* 164 Eva descoperita in 1876 de fratii Henry in Paris. Pe wikipedia vad ca unii asteroizi au modele 3d. Probabil folosind software de modelare si analiza a observatiilor fotometrice.
* 1105 Fragaria descoperi in 1929 la obs din Heildelberg
* 502 Sigune descoperit in Heidelberg, 1903, numit se pare dupa un personaj din romanul Auch Einer de Vischer.
* 128 Nemesis diam 180km, descoperit in 1872. Nemesis este un alt personaj din mitologia greaca, zeita razbunarii. Imi place pictura asta de Rethel cu sabia si ceasul.
Am lasat teoria la o parte luna asta. Pentru poze am folosit prima data AstroImageJ sai AIJ. Este un soft facut in java, destul de interesant al universitatii din Louisville. Poate interoga prin cereri http direct api-ul astrometry, atata timp cand copiezi api-key de pe pagina personala. Asta face interactiunea cu nova astrometry mult mai rapida pt utilizator. Apoi vad ca dupa ce plate-solvingul este reusit adauga si miniharta cu directia nordului celest, atat de importanta pt masurarea unghiului propriu la stele duble de exemplu. Click de dreapta sau stanga deschide baza de date simbad ceea ce face din nou lucrurile usoare pt utilizator. Destul de interesant, o sa ii dau o sansa, insa limitatea este baza redusa de stele pe care o foloseste astromety, dar asta este alta discutie... Nu am gasit o optiune pt plotarea gridului cu coordonate celeste... sunt sigur ca astropy are asa ceva, si nu inteleg de ce plate-solvingul telescopului nu a fost inclus in fits... nordul celest al telescopului ar trebui sa fie mai precis decat cel calculat de astrometry....
|
210.52 kb |
de 27 ori |

|
|
171.75 kb |
de 27 ori |

|
|
211.25 kb |
de 27 ori |

|
|
198.28 kb |
de 27 ori |

|
|
189.67 kb |
de 27 ori |

|
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|