Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
lama Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2006 Mesaje: 74
|
Trimis: 15 Noi 2007 09:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: 13mm ETHOS Eyepiece - 100° Field of View |
|
|
|
Salut
100 grade? Ce parere aveti?
Stima! |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 15 Noi 2007 11:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Dupa cum probabil ai citit in multe reviewuri este cel mai bun ocular de pe piata la ora actuala. Toti astronomii seriosi amatori sau pro si-l achizitioneaza. |
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 15 Noi 2007 13:19 Download mesaj |
|
|
|
Să nu exagerăm, chiar toți n-o să-l cumpere pentru că este foarte scump. Mai scump decât naglerele cu focală mare. Ocularul e disponibil doar pe 13mm, deci nu o să ajute chiar pe oricine. Poți să ajungi la concluzia că sunt multe alte lucruri de care ai nevoie înainte de un Ethos.
Altfel, cei care au privit prin el au fost entuziasmați. Aș fi și eu bucuros să arunc măcar o privire printr-unul.  |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 28 Feb 2008 19:30 Download mesaj |
|
|
|
Pana la urma are vreun romanas de pe forum ETHOS?  |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 30 Apr 2008 17:10 Download mesaj |
|
|
|
Citisem ca e nevoie sa iti misti capul ca sa vezi tot campul. Asa ca nu prea vad folosul unui camp asa mare. Care e cel mai mare camp pe care il are un ocular fara sa fi nevoit sa iti misti capul ? _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
carstea Membru

Data inscrierii: 07 Mar 2008 Mesaje: 105
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1203
|
Trimis: 30 Apr 2008 20:57 Download mesaj |
|
|
|
Un ocular cu afov de 68 grade e cel mai confortabil de folosit (cel putin pentru mine). Poate fi cuprins intregul camp fara a misca capul. La 80 de grade deja trebuie sa te misti putin sa vezi marginile, dar iti da o senzatie ca nu te mai uiti printr-un ocular sau ocularul nu mai limiteaza campul din moment ce nu il poti cuprinde tot dintr-o privire, imersiunea in camp despre care se tot vorbeste. La 100 grade nu poate fi decat asemanator cu 80 grade ca si senzatie, doar campul este si mai larg. Pentru telescoape f/6 in sus o varianta mai ieftina de a experimenta aceasta imersiune sunt ocularele SWA Sky-Watcher de 80 grade de 20mm si 30mm (in realitate cred ca au mai mult de 80 grade camp aparent, in jur la 85). |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 01 Mai 2008 10:02 Download mesaj |
|
|
|
68 de grade e si pentru ocularele de 1,25" si pentru cele de 2" ? _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Serban Membru

Data inscrierii: 08 Feb 2008 Mesaje: 144
|
Trimis: 01 Mai 2008 10:12 Download mesaj |
|
|
|
apropos, care e unghiul minim pt un ocular de 2'' ok? (cum e 52' pt plossl la 1.25'')
l.e.: mai scuzati-mi inca o intrebare puerila, dar daca un anume ocular iti da un camp mai mare decat altul (la aceeasi dimensiune, sa zicem 32mm, unul are 70' si celalalt 50') atunci, nu este si pupila de iesire mai mare la cel cu AFOV mai mare? un ocular ce 70' are aceeasi pupila de iesire cu unul de 50' la aceeasi marire?  |
|
Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2007 Mesaje: 183
|
Trimis: 01 Mai 2008 21:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: ... |
|
|
|
@Serban
pupila de iesire e data de formula deschidere obiectiv/grosisment
daca tu ai doua oculare de aceeasi focala, 32mm de exemplu, dar unul avind 52 grade altul 80 grade, pupila de iesire e aceeasi datorita faptului ca grosismentul intr-un instrument dat e acelasi.
Eu nu pot intelege de ce sa trebuiasca sa iti misti capul sa vezi cimpul unui ocular hyperwide ( >80 grade) atita vreme cit se misca ochiul....si mai e o diferenta care ptr multi trece neobservata, diametrul lentilei dinspre ochi a ocularului.
Daca ai un ocular cu lentila de 5mm diametru dar cu cimp de 82 grade....va fi f greu sa vezi acel cimp fara sa misti ochiul...dar daca lentila are 23mm.....lucrurile se schimba un pic. Eu am un ocular Leitz de 30mm cu 88 grade cimp si imi place enorm de mult, neavind probleme de 'miscare a capului' cind observ. |
|
Sus |
|
 |
Serban Membru

|
Trimis: 01 Mai 2008 22:40 Download mesaj |
|
|
|
dar ocularul de 52' nu e de fapt limitat de un field-stop sau asa ceva? si ocularul de 80 am inteles ca are o asa numita "lentila de camp", dar cum de pt aceeasi pupila de iesire, cu unul vezi mai putin si cu altul mai mult, si la fel de "mari" obiectele? nu contest fenomenul, doar rog o explicatie
l.e.: probabil ia o imagine marita mai putin (tfov mai mare) si o "inghesuie" dupa aceea in pupila de iesire mai mica? |
|
Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 02 Mai 2008 14:48 Download mesaj |
|
|
|
Serban :
'cercul' care descrie cimpul la care te vei uita in telescop e mai mare in cazul ocularului de 80 grade. Marimea subiectului e aceeasi numai ca in cel de 80 grade va intra mai mult 'pe linga'. Este ca si cum formezi cu degetele de la maini un cerc si il vei pune in fata ochiului....apropiind sau departind mainile de ochi, cimpul vizual de restringe dar subiectul e la aceeasi marire.
ti-am dat formula de calcul a pupilei de iesire si vezi ca nu e nicio legatura cu cimpul ocularului. |
|
Sus |
|
 |
Serban Membru

|
Trimis: 02 Mai 2008 15:41 Download mesaj |
|
|
|
multumesc. Stiam ca cercul e mai mare la ocularul cu camp mai mare si ca formula diametrului pupilei este apertura/marire, dar v-as ruga sa-mi explicati mecanismul care face sa incapa mai multa informatie in aceeasi pupila de iesire, la aceeasi marire la ocularul cu camp mai mare. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

|
Trimis: 02 Mai 2008 16:38 Download mesaj |
|
|
|
incearca sa te indepartezi de preconceptii si sa lasi balta legatura intre pupila de iesire si cimpul ocularului.
trecem la geometrie ca poate e mai simplu...
diferenta intre un cilindru si un trunchi de con ar fi faptul ca la un cilindru raza e constanta iar la con, raza bazei este mai mare. Asa este si cu acel ocular. Iesirea are acelasi diametru (pupila de iesire) insa baza e diferita....daca te apropii de un cilindru cu ochiul, o sa vezi cit iti permite deschiderea de jos a lui ca si cimp....daca te apropii de un trunchi de con cu ochiul, o sa vezi mai mult ptr ca raza bazei e mai mare.
Deci nu e vb de informatie inghesuita sau nu pe undeva, aici e vb de deschizatura prin care te uiti (pupila de iesire) si de baza la care te uiti (cimpul ocularului).
Mai mult de atit ...chiar nu stiu ce sa iti mai spun ca sa intelegi.
Catalin |
|
Sus |
|
 |
Serban Membru

|
Trimis: 02 Mai 2008 17:04 Download mesaj |
|
|
|
aham.. deci la ocularul cu camp mai mare e ca un trunchi de con si la cel cu camp mai mic, mai asemanator unui cilindru... cred ca am inteles, multumesc |
|
Sus |
|
 |
|