Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233845 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 450
|
Trimis: 10 Noi 2024 17:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Q-sun. Dacă-mi este permisă o glumă. (Q de la imaginea de mai sus, arată precum litera Q off axis).
|
|
Sus |
|
 |
julliano Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010 Mesaje: 320
|
Trimis: 01 Ian 2025 22:51 Download mesaj |
|
|
|
La multi ani!
Niste poze cu aurora de azi, dar nu din Bucuresti, mai din Nord )
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1.4 MB |
Vizualizat: |
de 9260 ori |

|
|
1.44 MB |
de 9260 ori |

|
|
1.4 MB |
de 9260 ori |

|
|
1.46 MB |
de 9260 ori |

|
|
1.42 MB |
de 9260 ori |

|
_________________ SW 150ED/120ED/80ED | Sharpstar 94EDPH | APM 16X70 ED | Fujinon 10x50 FMTR-SX | Nikon E2 8x30 |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Ian 2025 14:50 Download mesaj |
|
|
|
Am urmarit predictiile facute in legatura cu cele doua eruptii solare care au declansat aceste aurore. Avand in vedere ca aceste eruptii au fost clasa X 1,1 si X 1,5, iar locatiile unde au avut loc au fost spre marginea dreapta, nu central, direct spre noi, atat NASA cat si NOAA au prezis o amplitudine a furtunii magnetice pe Pamant intre G1 si G3, maxim. In schimb am avut o furtuna cu amplitudine G4, cu index Kp 8, si din nou aurore vizibile in Mexic, Italia, si la noi.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 142
|
Trimis: 03 Ian 2025 17:03 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari @julliano pentru fotografii! Se pare ca ai avut noroc de cer senin.
Se poate observa ca a fost un SAR arc (Stable Auroral Red arc), care a persistat mai multe ore pe cer, vreo 4 ore, cam asa.
Din cate am inteles, nu este o aurora propriu-zisa, ci este formata datorita energiei emisa de electroni din ionosfera.
Dar a fost un fenomen foarte fain(mai ales fotografic). Am auzit ca vizual s-a vazut foarte putin(aurora) la inceput, cand era prezenta si cateva draperii luminoase, dar in rest, sar arcul nu s-a vazut vizual.
Aurora fata de sar arc, este foarte trecatoare, nu este asa stabil pe cer atatea ore.
Am vrut sa fotografiez si eu cu telefonul acest fenomen si am urcat pe un deal inalt cu masina, la vreo 20km de sat, dar tot nu am scapat de ceata, ci am ajuns intr-un loc cu ceata si mai densa, cu pomi si plante inghetate bocna. Poate daca era dealul mai inalt de 500m era mai bine, dar in acea zi, toata Depresiunea Colinara a Transilvaniei era plina de ceata din cauza inversiunii termice. Macar am admirat aurora si sar arc-ul pe camerele web de pe idokep, https://www.idokep.hu/webkamera/fifth_element - s-a vazut excelent!
Video din noaptea aceea, de pe webcam: https://camvid.idokep.hu/video.php?https:/...01-01.webm (in noapte de 31dec/1ian. a fost aurora, iar in noaptea de 1/2ian. SAR arc).
Partea buna este ca poate voi reusi sa vad si eu aurora sau un sar arc etc... peste vreo 2-3 zile, daca va fi senin. Am primit alerta ca au mai fost cateva explozii clasa X1.21 si M si ca o gaura coronara transecuatoriala este orientata spre noi. Vantul solar ar putea ajunge in vreo 2 zile, probabil cu vreun CME.
Cer senin si multe aurore!
David
_________________ Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Ian 2025 20:18 Download mesaj |
|
|
|
Poate ca nu am inteles eu bine, dar lucrurile par un pic neclare, sau chiar contradictorii.
https://www.livescience.com/rare-blood-red...what-is-it
De aici mi-au atras atentia doua pasaje:
''During SARs, energy from the ring current system, which surrounds the magnetosphere, heats up the gas in the upper atmosphere and makes it glow like an aurora. For unknown reasons, only oxygen is heated up during a SAR, which means these phenomena always emit the exact same shade of red, according to Spaceweather.com.''
''Massive streaks like the one over Denmark only become visible when strong solar storms weaken the magnetosphere, which enables more heat from the ring current system to enter the upper atmosphere.''
Alt arrticol interesant este asta, despre curentii inel din jurul Terrei
https://www.nasa.gov/missions/van-allen-pr...g-current/
''The ring current lies at a distance of approximately 6,200 to 37,000 miles (10,000 to 60,000 km) from Earth. The ring current was hypothesized in the early 20th century to explain observed global decreases in the Earth’s surface magnetic field''
Si in loc de concluzie avem asa:
https://spaceweatherarchive.com/2023/11/08...ng-a-leak/
''Recent research has linked SAR arcs to another phenomenon that is not an aurora: STEVE. The mauve ribbon in the sky was not originally thought to have anything to do with Earth’s ring current. Yet in 2015, observers in New Zealand caught a bright red SAR arc transforming itself into STEVE like a caterpillar into a butterfly.''
Asadar, avem niste curenti arc la 10 000-60 000 km inaltime care degaja caldura in atmosfera inalta, (care din ce stiu eu e la 80-130 km), datorita unor sparturi in campul magnetic al pamantului provocate de furtunile solare foarte puternice. Asta desi in schema desenata in aceste articole, oxigenul excitat apare dincolo de aceste arce, spre cosmos. O fi oxigenul atat de dens la zeci de mii de kilometri astfel incat sa se vada asa de pe pamant?
Ca sa fac o analogie, e ca si cum cineva ar spune ca are falca vanata si il doare pentru ca s-a acumulat multa energie in ea, si a provocat o iritatie, nu datorita faptului ca a avut o scurta intalnire cu un pumn.
|
Sus |
|
 |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 450
|
Trimis: 05 Ian 2025 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | O fi oxigenul atat de dens la zeci de mii de kilometri astfel incat sa se vada asa de pe pamant?. |
Senzația mea este că nu densitatea pe metru cub contează, cât întinderea enormă.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9693
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Ian 2025 15:20 Download mesaj |
|
|
|
Ar putea fi o emisie secundară. Adică energia din curenții respectivi se transmite către oxigenul din ionosferă prin radiație la care aceștia rezonează și o re-emit în spectrul vizibil. Radiația primară este în în afara domeniului vizibil. Nu știu dacă în IR sau UV, trebuie să caut...
Puteți genera un răspuns mai mult sau mai puțin exhaustiv pe orice temă folosind noul AI de la Stanford, în acest context iată ce a răspuns:
|
 Descarcare |
Nume fisier: |
What cause Stable Aurora Red arcs_.pdf |
68.84 kb |
Descarcat: |
de 44 ori |
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 29 Mar 2025 20:48 Download mesaj |
|
|
|
Dupa cateva luni de liniste, Soarele a produs din nou o eruptie clasa X. Conform masuratorilor ar fi X1,14, dar a fost chiar la orizontul vizibil, si asa cum am mai vazut in trecut, estimarile ulterioare la astfel de evenimente situate la orizont, masuratorile instrumentelor arata nivele mult mai mici decat cele reale. Si privind CME-ul provocat, sunt sigur ca este la fel si acum. In fapt, cred ca este unul din cele mai mari pe care le-am vazut in cei 15 ani de cand urmaresc activitatea solara. Daca nu chiar cel mai mare, prin volumul de masa ejectata. Si daca in urmatoarele 2 saptamani vom avea noi eruptii clasa X, se va confirma acel ciclu de 5,5 luni intre maximele eruptive.
Cateva imagini de la aceasta eruptie.
https://youtu.be/kAQMqpJpF9E
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 142
|
Trimis: 16 Apr 2025 21:36 Download mesaj |
|
|
|
Buna seara! In seara aceasta (16.04.2025), dupa ce se intuneca bine afara, exista o foarte mare posibilitate sa apara aurora boreala, in mai multe valuri sau poate un SAR ARC, sa vedem cum evolueaza activitatea geomagnetica! Trebuie sa fim cu ochii pe cer sau pe camerele de supraveghere, deoarece aplicatiile nu sunt foarte precise! Acum este kp6, dar nu prea conteaza kp, aurora se poate vedea, cel putin fotografic, si la kp4 de exemplu. Conteaza mult alti parametrii, precum Bz, care se afla acum la -15nT (si este foarte bine sa fie pe MINUS), iar Bt la 16nT (unde este bine sa fie pe PLUS 10 cel putin)! Mai conteaza mult si HPI (hemispheric power - GW).
Deci recomand sa iesim afara la stele, e cer senin in toata tara, dar praful saharian va incurca putin observatiile! Praful saharian din atmosfera afecteaza transparenta cerului. Recomand sa fim cu ochii si la camerele de supraveghere, precum cea de la idokep (Borzont E si Fuzer Vara), eu am si camera propie!
(Update: la "Borzont E" deja se vede ceva slabut, foto mai jos)
(Update 2: încă nu se vede fotografic nimic la mine, dacă va fi ceva, voi posta probabil mâine aici pe forum!)
Cer senin!
David
|
79.75 kb |
de 2108 ori |

|
|
92.31 kb |
de 2099 ori |

|
_________________ Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Ultima modificare efectuata David Marica la 16 Apr 2025 22:23, modificat de 3 ori in total |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 16 Apr 2025 21:44 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru alerta. Din pacate, in Bucuresti cerul e destul de murdar. Dar o sa urmaresc, poate cine stie, si imi pun camera pe pozitie.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|