Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
DIY-ADC-saiph.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233850
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cum faci diferenta intre meteoriti

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 28 Iun 2023 22:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

cristib a scris:
Astazi am gasit aceasta chestie nu arata nici a piatra normala dar nici a altceva cunoscut mie. Dealtfel se deosebea clar de rocile din jur, din acest motiv mi-a si atras atentia. Am vrut sa postez la Pietre terestre.... ca sa nu deranjez aici dar a fost inchis acel topic.
Are cineva experienta si poate spune daca e o piatra normala sau altceva?

Acum am văzut și eu această postare veche . Culoarea și textura îmi amintesc de "bombele" din agat , care ajung așa în urma unui proces geotermal .
Uneori , aceeași coajă cu aspect prăjit , îmbracă geodele de ametist , doar că alea sunt de regulă mult mai mari .

Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Sep 2024

Motto: "nu renunta niciodata" privind in timp ar putea fi interesant.

MesajTrimis: 24 Noi 2024 20:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

https://youtu.be/sEejK6ueR5k?si=lCW955q6asZblBLi
Ce zice in clip la final , pare serios ..!.? . Vad ca are multe comentarii din diverse tarii . Vad ca e un subiect cautat , interesant. De unde au Romanii meteoritii. Daca gresesc , se poate , vad ca au pierdut NASA prin teste...? imi cer scuze.
Sus
renclod
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Apr 2021

MesajTrimis: 25 Noi 2024 16:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Quasar a scris:

De unde au Romanii meteoritii.

Nu e vorba de meteoriti.

Este vorba de regolit lunar adus de Apollo 11 (cate 4 graunte distribuite in 1971) si fragmente din bazaltul lunar 70017 adus de Apollo 17 (distribuite in 1973).

Naratiunea pe youtube si la fel textul wikipedia arata ca fragmentele de material lunar au fost distribuite de presedintele USA, R. Nixon - de la el au (avut) si romanii.

Ca au avut si nu mai au, nu e de mirare. Au fost "privatizate".
Sus
Quasar
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Apr 2025 13:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna ziua . Solicit redeschiderea topicului "Pietre terestre si/sau posibili meteoriti" pentru a continua
a posta acolo . E bine sa fie toti meteoritii la un loc , acestia avind similitudini , se pot compara si a nu duce in eroare cu n topicuri , care spun toate acelasi lucru . Sint multe de postat si e pacat sa nu fie publici . Mersi
Sus
Quasar
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2025 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inteleg temporal , ca se pot posta aici la mine "acasa" , mostre identice , cu noi recuperari ? . Nu am nevoie de 2SKY , acelasi = utilizator , doar sa continui cu ochiul ce poate vedea meteoritii , ne arsi in Rominia , Fara detectoare . Mersi . E chiar stiinta !
Sus
Quasar
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Apr 2025 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului: https://www.astronomy.ro/forum/Comete-Asteroizi-Meteoriti-si

CIPINDALE :
Meteoriții se împart în metalici (e.g. pallasite de la Asteroidul Pallas)
Pag.3

Eroare de 10 ani , Meteoritii ..Pallasitele , nu provin din asteroidul Pallas , ci poarta denumirea omului de stinta PETER PALLAS . Acestia provin din miezul asteroiziilor mari !
Ce dracu de geologie spatiala e asta !
Sa nu accesezi arhive , softuri , catalog , e vrajitorie dark !
Sus
Quasar
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Apr 2025 21:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

2SKY a scris:
M-am hotarit sa scriu cum un meteor a reusit sa devina aproape meteorit . Very Happy . In noaptea de 4-5 august 2017 , priveam din balcon cei doi curenti Delta Aquaridele si Perseidele ,

Sa incep cu ceva ~vechi 2017 .
Dupa o perioada lunga in care nu am postat , dar in care am acumulat o gramada de meteoriti , mai mici si mai mari , am realizat ca e important ca acestia sa fie vazuti , si ca sursa de inspiratie , si ca mitul ...(in care ce e din NEA / NWA , chiar daca incalca unele date stiute , este acceptat ca meteorit) , sa cada.(Am mai explicat diferenta de latitudine)
Intre meteoritii recuperati , se afla si recordul , care va urma .
Meteoritul din pag.4 , an recuperare (2017), achondrit 589gr , breccie regolithica lunara , are un frate mai mare , acesta are 710g si e cazut cu ceva timp in urma , dar se vad inca portiuni mari arse , produse in timpul trecerii prin atmosfera . Altfel sint identici ...

20250412_214331.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  497.05 kb
 Vizualizat:  de 557 ori

20250412_214331.jpg

20250412_214449.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  507.16 kb

20250412_214449.jpg

20250412_213846.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  399.47 kb

20250412_213846.jpg

20250412_213931.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  483.96 kb

20250412_213931.jpg

20250412_214135.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  495.62 kb

20250412_214135.jpg

20250412_214203.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  484.85 kb

20250412_214203.jpg

Sus
Quasar
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Apr 2025 14:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Urmeaza unul ceva mai spectaculos , gasit in oct 2024 , in concediu fiind . Este gasit aproape in afara orasului , (zona Freidorf , avind treaba in zona ). Este o breccie lunara rezultata in urma unui impact mai mare , si continind si basalt , impactul trebuie sa fi fost la zona bogata in bazalt , sau la inaltimi mai mici de relief . Meteoritul are 138g , a explodat in aer , si zonele laterale au prins crusta , probabil suprafetele opunind rezistenta in zbor .

20250412_223126.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  309.33 kb
 Vizualizat:  de 253 ori

20250412_223126.jpg

20250412_223143.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  289.79 kb

20250412_223143.jpg

20250412_223145.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  458.34 kb

20250412_223145.jpg

20250412_223203.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  261.37 kb

20250412_223203.jpg

20250412_223244.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  267.91 kb

20250412_223244.jpg

20250412_223649.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  362.96 kb

20250412_223649.jpg

20250412_223746.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  383.43 kb

20250412_223746.jpg

Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 19 Apr 2025 18:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aceasta piatra nu este meteorit! Mi-am dat seama foarte simplu. La 9cm lungime, aprox 4cm lățime și aprox 2cm grosime ar fi trebuit sa cântărească cel puțin dublu fata de 138gr. Vezi pe net exemplare reale de meteorit care, la dimensiuni comparabile cu alei pietrei acesteia, cântăresc cam 300g nu 138g!!!! Este diferența mare de densitate între o piatra și un meteorit!!
Sus
Quasar
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Apr 2025 19:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am mai multi meteoritii lunari la ~aceasi suprafata , iti pot spune ca sint la fel de grei . La aceleasi minerale cunoscute si aici pe Terra , nu are cum sa fie mai dens si greu . Nu exista brecci pe Terra de sute de mii de ani , poate in craterele imense , dar au alta compozitie si deja devin metamorfice , nu cazute fresh . Daca pina si marte produce brecci , nu e de mirare la cite cratere are luna , ca e plin de meteoriti . Un ochi format , insistenta , putin noroc si apar . Eu nu ii prezint pentru a fi crezut , pur si simplu cu asta ma ocup , geologie , exact cum ma ocup si de astronomie . Implica mai mult decit sa ai piesa , mai trebuie sa urmaresti , citesti , compari , ... .
Sus
renclod
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2025 00:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Densitatea nu este un criteriu bun pentru identificarea meteoritilor lunari - a se vedea grafica atasata.
Din experienta mea, marea majoritate a pietrelor gasite la suprafata in Ardeal si in Dobrogea au densitati in plaja 2.6 - 2.8. Pietrele cu compozitie ultramafica, cu densitate mult peste 3, sunt foarte rare.
Bucatile de slag (zgura, deseu din siderurgie etc) pot avea densitati mai mari ca 3, cum au meteoritii cei mai comuni, OC.

Nota: este foarte usor, nedistructiv si foarte recomandabil sa se masoare greutatea specifica a specimenelor (meteoriti suspecti) de marime medie. Metoda implica utilizarea unui cantar (gen cantar de bucatarie), a unui recipient cu apa si ceva ata de cusut (sau echivalent).

Cat priveste cele 3 specimene de "meteoriti lunari" ilustrate de "Quasar", in afara de faptul ca nu prezinta nici o caracterisitica specifica meteoritilor, cum ar fi crusta de fuziune sau incluziuni metalice, ca si petrologie recomand comparatia cu imaginile din paginile publicate de dr. Korotev de exemplu:
https://sites.wustl.edu/meteoritesite/items/not_impact_breccias/
Cele 3 specimene sunt roci sedimentare, conglomerate, in opinia mea. Matricea pare a fi fost creata cu apa din abundenta.

Ca si mineralogie, sugerez ca prezenta masiva a carbonatilor de calciu este foarte probabila in specimenele prezentate (meteoritii lunari NU contin carbonati in vreun fel semnificativ). Recomand testul cu acid (otet de masa), se razuie ceva material si se pune in otet, se observa degajarea de bule gazoase (CO2).

Oficial, meteoritii lunari inca nu au fost gasiti in Europa (si nici pe cateva subcontinente). Clima este o problema. Vegetatia este alta. Ca sa sustii ca ai gasit tu destui ca sa umpli o sacosa, trebuie curaj, nu gluma. Sau lipsa de seriozitate.

Density - achondrites.png
 Descriere:
Densitatea meteoritilor lunari nu este deosebita de cea a rocilor terestre.
 Marime fisier:  120.92 kb
 Vizualizat:  de 187 ori

Density - achondrites.png

Sus
Quasar
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2025 01:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu i-am vazut ziua si pe camere fumegind in zbor , sau arzind cu dira de lumina de 50m lungime , si groasa de 50 cm , am mers dupa ei , i-am gasit , deci nu e cu docme scrise de altii , i-am postat , cine nu citeste ramine cu ce crede , sau cred altii . Otet , taiere , densitati , inclluziuni metalice nu e cazul , . Daca ai sti din ce e compus regolithul , sau anorthitul , anorthositul , ai vedea de ce meteoritii lunari nu prea au crusta de fuziune . Nu primesc sfaturi numai de la cei ce au gasit mai multi meteoriti ca mine ! Laughing

"Oficial, meteoritii lunari inca nu au fost gasiti in Europa (si nici pe cateva subcontinente"

Probabil sint comandati unde sa cada , enormitate cit Terra de mare . Omul mai invata ....
Sus
renclod
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2025 01:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iata cateva exemple de pietre care par a fi "lunar breccia", "ïmpact breccia" sau "achondrites" dar NU sunt meteoriti.

Toate sunt colectionate personal din Ardeal sau din Dobrogea si populeaza o vitrina cu multe pietre frumoase dar foarte putini meteoriti.

Midia 1.jpg
 Descriere:
non-meteorit
 Marime fisier:  288.9 kb
 Vizualizat:  de 174 ori

Midia 1.jpg

Ovidiu 3.jpg
 Descriere:
non-meteorit
 Marime fisier:  1.45 MB

Ovidiu 3.jpg

Vidacut 1 Breccia.jpg
 Descriere:
non-meteorit
 Marime fisier:  632.15 kb

Vidacut 1 Breccia.jpg

Vidacut 11.jpg
 Descriere:
non-meteorit
 Marime fisier:  905.81 kb

Vidacut 11.jpg

Vidacut 18.jpg
 Descriere:
non-meteorit
 Marime fisier:  1.01 MB

Vidacut 18.jpg

Vidacut 28.jpg
 Descriere:
non-meteorit
 Marime fisier:  1006.31 kb

Vidacut 28.jpg

Sus
Quasar
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2025 01:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu trebuia sa postezi penultimele eu le aruncam pe loc , meteoritul lunar nu contine mica , aluminiu , quarz , Daca ramii pe traiectoria asta nu vei gasi niciodata meteoriti. Nu iti dau sfaturi , eu am ceva palpabil in ce am gasit , grafit , feldspar , au compozitie , forma , asta se invata cu experienta , nu din grafice .
Sus
renclod
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2025 02:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Quasar a scris:
Eu i-am vazut ziua si pe camere fumegind in zbor , sau arzind cu dira de lumina de 50m lungime , si groasa de 50 cm , am mers dupa ei , i-am gasit

Exceptional!

Oficial, nici un meteorit lunar nu este inregistrat in metbul ca "fall", toti sunt "found".

Deci, oficial nimeni inca nu a fost martor la caderea unui meteorit lunar.
Toti au fost gasiti, fara a se cunoaste data precisa a caderii vreunuia.
Ceea ce inseamna ca desi, probabil si logic, toti meteoritii lunari au avut, macar partial, crusta de fuziune cand erau proaspat cazuti, multi si-au pierdut crusta in timp. Din motive care implica si compozitia chimica, lithologia specifica, etc.

Quasar a scris:
Daca ai sti din ce e compus regolithul , sau anorthitul , anorthositul ,

Am senzatia vaga Very Happy ca anorthositul este compus in principal din anorthit.
Anorthitul la randul lui este compus din calciu, aluminiu, siliciu si oxigen, in formula ideala CaAl2Si2O8.
Regolithul lunar este descris in multe locuri, dar eu (inca) nu am nici o bucatica, din pacate.
Detin totusi regolith de pe asteroidul Vesta, adica un fragment de meteorit Howardite, cam 100 grame. Detin si rezultatul unei analize lithogeochemistry executata de Activation Laboratories Ltd. in orasul Ancaster, Canada pe un esantion de 9 grame din meteoritul meu.
La cerere eu pot prezenta lista cu compozitia chimica a unei mici cantitati din regolithul de pe Vesta, este un fisier XLSX cu 7 randuri si 58 de coloane.

Quasar a scris:
Omul mai invata ....

Exact.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Urmatoare

Download topic
Pagina 9 din 11

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact