Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234629 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2847 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Andrei7766 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Feb 2025 00:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Erwin
Felicitari pentru observatiile cu binoclul Swarovski Tirol ! Poti pune niste poze , te rog ? Sunt curios sa vad prin ce se deosebeste un binoclu Tirol de Habicht.
In aceasta seara de Sambata 8 Februarie a.c. am testat functional binoclul Tento 20x60mm, prins pe montura Parghie Bino.
Am inceput cu observarea fazei planetei Venus care se vedea ca o secera sau ca o barcuta cu varful din dreapta mai ridicat. Am apreciat ca zona luminata era ceva mai mare de o treime, deci mai mare de 33%.
Apoi am observat cu ochiul liber si am schitat haloul lunar din aceasta seara, asemanator cu cel de aseara.
La Jupiter se vedea discul, uimitor de mare pentru un binoclu, satelitii Io si Ganymede la Est si Europa la Vest.
Pe cer se vedeau foarte putine stele, era pacla groasa si nori subtiri.
In Pleiade am numarat 27 de stele iar la Alcyone am vazut un singur companion din trei.
In Hyade se vedea Aldebaran, stelele Tau si Theta, ca duble foarte largi plus un numar de alte stele.
Mintaka a fost rezolvata cu separatie uriasa.
La Sigma Ori am vazut doi companioni dintre care unul mai slab luminos si abia rezolvat la Est de primara.
STF 747 a fost rezolvata cu mare separatie. NGC 1981 abia era vizibil. Pe Luna se vedeau multe detalii dar estompate de pacla. Aici am abandonat deoarece pe cer nu se mai vedea nimic altceva decat pacla.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1735
|
Trimis: 09 Feb 2025 01:22 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Sunt curios sa vad prin ce se deosebeste un binoclu Tirol de Habicht.
|
Nu se deosebeste cu nimic. De fapt nu exista binoclu Swarovski Tirol.
La fel de bine insa am putea sa spunem ca toate binoclurile Swarovski indiferent de model sunt binocluri Swarowski Tirol.
Tirol e regiunea geografica in care se afla fabrica Swarovski, echivalentul romanesc al Transilvaniei sau Muntenia, Moldova, etc.
Despre un model de binoclu denumit Swarowski Tirol nu am auzit pana acum, dar poate gresesc eu, insa că este o regiune geografica puteti sa ma credeti pe cuvant, locuiesc in Tirol.
|
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 148
|
Trimis: 21 Feb 2025 15:31 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua! Dupa mult timp, am revenit cu rapoarte noi de observatii cu binoclul Lacerta Explorer 10x50! Zilele trecute am fost foarte ocupat cu tatal meu sa construim un suport reglabil si rotativ pentru camera de meteori si aseara am facut cateva observatii mai "relaxante" cu binoclul! - 20.02.2025, 22:30-23:00!
Am observat:
- Marte, Pollux si Castor, la care le-am privit diferentele de culoare;
- M44, un roi frumos care se vedea si cu ochii liberi;
- Roiul NGC 2244 din nebuloasa Rozeta;
- Triunghiul si hexagonul de iarna, cu steaua Capella spre zenit;
- Am admirat stelele din Orion si centura lui Orion (Alnitak, Alnilam si Mintaka) si nebuloasa Orion (M42-M43) s-a vazut excelent, luminos!
- Am observat si Sirius + roiurile M41, M47, M46, s-au vazut destul de clar, multe stelute mici.
- Mel 25 / Hyadele cu steaua sa portocalie Aldebaran si multe stele in forma de "V".
- M45, Pleiadele / "Closca cu pui", excelenta, ca de obicei! Peste 20 de stele frumoase albastre.
- Mel 20, roi deschis cu steaua principala Mirfak;
- NGC 884 si 869, Roiul Dublu din Perseu, frumoase, ca niste roiuri sferice.
- Constelatia Cassiopea + Roiul Bufnita, NGC457;
- Galaxia Andromeda, M31, difuz, printre crengile copacilor.
- a urmat Carul Mic si Carul Mare (sau Ursa Minor si Major) si am observat galaxiile M81 si M82, care se vedeau slabut, difuz, cu vedere periferica.
- M51, Galaxia Volburei, l-am identificat cu ajutorul aplicatiei Sky Safari si a stelelor 24cvn si un triunghi de stele HD. Se vedea mai slabut decat M81-82, dar a fost un exercitiu bun pentru ochi, deoarece m-am uitat din nou la M81 si M82, si se vedeau mult mai bine si usor.
- M101, m-am chinuit mult sa-l vad, stiam unde sa ma uit, m-am folosit de sirul de stele 81, 83, 84, 86 UMa si l-am cautat prin zona, dar nici urma de aceasta galaxie.
- Si am terminat observatiile din aceasta seara cu 2 stele variabile din programul "10 Star Tutorial" de la AAVSO.
* gamma Cassiopeia, cu ajutorul stelelor de comparatie 27 si 23, am estimat la valoarea / magnitudinea de ~2.2
* Beta Persei (Algol), mi s-a parut mai "greut", am folosit stelele de comparatie 18 si 30. Am estimat Algol la mag. ~1.9
Inca nu ma pricep cu site-ul aavso, dupa ce il mai experimentez, probabil voi raporta si acolo!
Cer senin!
David
_________________ https://davidmarica.blogspot.com/
https://astromania.org/
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 281
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 28 Feb 2025 00:03 Download mesaj |
|
|
|
Am iesit, cand abia se intuneca, cu tribul omegon format din 15x70 si 2x54.
Pe cer se vedeau doar venus spre vest. Mi-am amintit de fotografiile recente ale lui Iulian si mi-am dat seama ca ma uit la o semiluna difuza, altfel nu intelegeam ce vad, dovada ca imaginea se formeaza in cap in final, nu doar pe retina. Cand s-a mai intunecat un pic, deasupra lui Venus a aparut o steluta, cred HD2454, o stea dubla spectroscopica destul de studiata, aproape 200 publicatii stiintifice dar nu am intrat in detalii.
Spre est se vedea jupiter sus de tot, undeva in stanga marte. Sub jupiter din orion am distins doar rigel si sirius scintila spre orizont. Prin 15x am distins clar doi sateliti. Apoi am scos 2x54 si am icnercat sa ii disting. Din pacate nu am reusit. E pacat pt ca in decembrie/ianuarie, am observat acelasi jupiter tot cu 2x54 pe un cer cu 1 sau 2 bortlle mai bun si puteam sa disting clar langa jupiter un satelit prin 2x54, asta daca nu m-am inselat si era de fapt o stea indepartata. Anw... a meritat sa verific.
Am revenit la 15x si in dreapta lui Jupiter, mi-au sarit in ochi doua perechi de stele: pe de o parte 72 Tau si Ups Tau, din nou stele foarte studiate, posibil multiple spectroscopice. Mai jos cu o separatie mai mica kap01 Tau si kap02 Tau. Astea doua nu au fost studiate deloc de doctoranzii nostri. Separatia de 5 minute... paralaxa destul de mare, pmra si pmdec apropiate, comparativ cu celelate stele din vecinatate. Distanta fizica... 15k ua... prea mult, se misca in aceasi directie din motive cosmologice probabil. De asta nu sunt studiate.
Mai jos de jupiter a aparut aldebaran pe masura ce s-a mai intunecat, am distins cu 15x aceleasi doua perechi de stele pe care le-am observat cu 2x in ianuarie: sig01 Tau si sig02 Tau . O pereche frumoasa dar din pacate optica. Cealalta pereche opusa este formata din tet01 Tau si tet02 Tau. Din nou, pereche optica, in afara de numar ruwe gigantic, sunt la departari prea mari, dar frumos de observat prin lentila. Sunt cateva obiecte apropiate... la cateva zeci de arcsecunde distanta de mag 20, dar satelitul gaia nu a reusit sa le masoare paralaxa iar unele au chiar paralaxa negativa... ceva nou... asa ca pot fi stele f indepartate.
Incepea sa se intunece de-a binelea, dar a trebuit sa inchei
Seara frumoasa
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

|
Trimis: 28 Feb 2025 16:03 Download mesaj |
|
|
|
Frumoase observatii, felicitari!
Si mie imi plac mult observatiile cu binoclul, instrumentul meu preferat, datorita portabilitatii si a usurintei in utilizare, dar daca vreau sa observ detalii (Luna, planete, dso), desigur, Dobsonul e cel mai bun!
Acum in februarie, pe gerul acesta mare, am facut observatii doar cu ochii liberi si binoclu + camera meteori!
Cu binoclul Lacerta Explorer 10x50, se poate observa lejer toti cei 4 luni galileeni, daca sunt la o distanta optima! Data trecuta cand am observat Jupiter, am putut observa toti cei 4 sateliti, 2 pe o parte si 2 luni pe cealalta parte. Pentru a vedea benzile ar trebui probabil binoclu mai mare, de exemplu 20x80 pe trepied, dar telescopul ajuta mai mult!
Apreciez ca ati observat si cateva stele duble, precum sig01 Tau si sig02 Tau si ati descris si date mai tehnice!
Si Venus este o planeta frumoasa de observat prin binoclu si identificarea fazei acesteia!
Conteaza sa iesim cat mai des la observatii, cu orice instrument am avea, mai ales cu binoclul, iarna e foarte bun!
Cer senin!
David
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 450
|
Trimis: 03 Mar 2025 00:48 Download mesaj |
|
|
|
Ai văzut eclipsa de aseară? (întreabă un prieten pe un astronom amator). - Am văzut-o dar nu am observat-o, răspunde astronomul amator. (Adică am contemplat-o dar nu am notat nimic, ore, repere, ale fenomenului, etc).
De la a vedea, la a observa (a consemna) este o cale lunga. Recomand să folosim cuvinte simple, care să nu inducă în eroare. A observa însemnă a nota. A vedea înseamnă a contempla.
|
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

|
Trimis: 04 Mar 2025 19:24 Download mesaj |
|
|
|
Ieri, 03.03.2025, intre orele 19:40 si 21:00, am iesit la o noua sesiune de observatii cu binoclul Lacerta Explorer 10x50, primul raport din martie 2025.
Am observat urmatoarele obiecte ceresti:
- Mercur (intre 19:30 & 19:40), se vedea ca o steluta luminoasa, cand tocmai apunea dupa un deal!
- Venus, sau "Luceafarul" - lumina frumos cerul, iar prin binoclu se vedea slabut (din cauza luminii puternice) ca o secera mica.
- Luna s-a vazut excelent prin binoclu, era 18% iluminata de Soare si se vedea foarte bine partea iluminata de Pamant sau "lumina cenusie"! Am reusit sa vad si cateva cratere dragute pe suprafata sa. Luna a iluminat cerul in toata sesiunea de observatii, dar nu m-a deranjat prea tare, poate la stelele variabile cat de cat!
Dupa o mica pauza, am revenit din nou afara, sa continui sesiune de observatii, ora 20:24:
- Marte (ca o bulina rosiatica, diferita de o stea), Pollux si Castor din constelatia Gemeni;
- M44 "Stupul" s-a vazut detaliat, cu multe stele rezolvate, se poate observa usor si cu ochiul liber pe cer, dar fara stelele rezolvate, mai ales cu vederea periferica!
- Am observat foecare stea individual din Triunghiul si Hexagonul de iarna si culorile sale, iar mai tarziu am observat steaua variabila, Alf Ori, care e o stea foarte frumoasa, sa vedem cand "explodeaza", dar personal imi place asa cum e, in "Triunghiul de iarna", fara ea nu ar fi triunghi!
- Sirius se vedea stralucitor si am mai vazut si cateva roiuri din jurul constelatiei Cainele Mare din care face parte si Sirius, M41, M47, M46 si M93.
- Nebuloasa orion s-a vazut excelent prin binoclu, se vedea conturul ei si cateva stelute din ea si era luminoasa in binoclu, deoarece este o nebuloasa de reflexie si nebuloasa mea preferata de observat! Si stelele din centura lui Orion, Alnitak, Alnilam si Mintaka s-au vazut frumos!
- Cr 69, un roi mai mic.
- La 20:37 am observat din nou Jupiter, la care nu am putut vedea niciun detaliu, fiind foarte luminos, dar am reusit sa observ toti cei 4 sateliti naturali ai sai sau lunile galileene prin binoclu, 3 din ei (Ganymede, Europe si Io) pe partea stanga a planetei si 1 satelit (Callisto) pe partea dreapta.
- Hyadele sau Mel 25 s-a vazut excelent si am facut un mic exercitiu, am inceput sa numar stelele din el si am reusit sa numar in jur de 70 de stele, dar am pierdut numarul lor, fiind cu binoclul din mana si nu pe trepied.
-Langa Hyade am reusit sa vad o stea dubla cu binoclul, K1 Tau si K2 Tau, conform Skysafari.
- M45, Pleiadele sau "Closca cu pui", s-a vazut superb prin binoclu, un roi deschis cu multe stele stralucitoare alb-albastrui, fiind roiul meu preferat (deschis)! Am incercat si aici sa numar, dar am reusit doar circa 30-40 de stele.
- Mel 20 s-a vazut frumos + steaua Capella.
- Constelatia Cassiopeia si roiul Bufnita, NGC 457, care s-a vazut dragur, dar daca vroiam sa-l vad mai detaliat, trebuia sa folosesc telescopul sau un binoclu mai mare, de 20x etc...
- M31, galaxia Andromeda s-a vazut doar nucleul slabut, sters de poluarea luminoasa + lumina Lunii.
- Roiul Duble din Perseu, NGC884 & 869, s-a vazut foarte frumos si detaliat, cu multe stelute ca niste roiuri sferice / globulare. In jurul acestor roiuri deschise, am reusit sa vad si alte roiuri, precum Stock 2 si alte roiuri pe care nu sunt sigur daca le-am idenitifcat cum trebuie, chiar daca avem telefonul cu skysafari! Undeva in jurul nebulaoselor Inima si Suflet se vedea ceva slabut cu vederea indirecta, dar nu stiu daca erau cumva acele nebuloase sau doar niste roiuri cu magnitudine mare.
- Si am terminat aceasta sesiune DSO cu observarea constelatiei Ursa Mare, a stelelor duble Mizar si Alcor si a galaxiilor M81 si M82, care se vedeau slabut, fara detalii, dar erau acolo, mai ales cu vederea periferica!
20:50
Am observat si cateva stele variabile intre orele 20:50 si 21:10.
Am folosit doar hartile de la "10 star tutorial" si am observat atent in seara aceasta doar Alfa Ori si gamma Cas, cu ochii liberi, dar ca sa fiu sigur, am folosit putin si binoclul pentru stele, cu ochii liberi parca nu vedeam chiar asa bine, poate imi trebuie ochelari sau "seeing-ul era de vina"!
Betelgeuse / Alfa Ori = 0.6
Gamma Cassiopeaie / Gam Cas = 1.9
Mai multe detalii aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=241061#241061
Am postat observatiile de varibile si pe AAVSO: https://apps.aavso.org/webobs/results/?obs..._types=all
Acum, datorita incalzirii vremii, este foarte frumos afara, insorit, senin, cald si probabil toata saptamana va fi asa, deci va invit la observatii cu binoclul! Luna tot creste si curand va fi Luna plina. Cu Dobsonianul inca nu pot face observatii, mai astept sa se incalzeasca si trebuie sa repar cautatoarele, mai ales RDF-ul ce s-a stricat!
Cer senin!
David
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3112
|
Trimis: 06 Mar 2025 09:53 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru activitate binoculara lui David Marica, dar si lui romh!
Eu nu am mai observat cu Albatrosul (binoscolpul de 100mm) cam de pe la sfarsitul lui ianuarie, de la Fundulea. Insa vazand ca s-a inseninat, ieri noapte am scos putin la "zbor" Albatrosul ca sa nu anchilozez(e). Din pacate mai mult decat sa deschid geamul si sa ma uit prin "perdeaua" de caldura nu am putut. Dar nu mai rezistam, asa ca m-am uitat si in conditiile astea foarte proaste. Am vazut in principal Luna dar si Pleiadele, Marte si Jupiter. In campul vizual al binoclului Zeiss Victory SF 10x42 au incaput usor Luna si Pleiadele si inca mai era loc!
Cu Albatrosul mi-a placut Luna prin perechea de oculare Leica 25mm (22x). Imaginea de ansamblu a Lunii era extraordinar de frumos filigranata si vibrata de cratere, avand o cromatica calda si extrem de calma. In schimb perechea Fujiyama 25mm avea o personalitate mai energica, opusa fata de Leica. Fujiyama parca "ingheta" totul intr-o tenta albastruie cu luminozitate puternica de clestar si contrast ridicat.
Iar prin perechea TeleVue Delite 11mm (50x) craterele incepeau deja sa isi dezvaluie detalii noi, avand un sentiment puternic de contrast si rezolutie. Cu imaginea asta a Lunii m-am si dus la culcare!
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 281
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 23 Mar 2025 12:21 Download mesaj |
|
|
|
Frumoase observatii. Luna martie nu a fost foarte productiva pt mine si se pare ca o sa ploua pana sapt viitoare.
02.03.25 15x70
In Leu - am obs Algieba impreuna cu 40 Leo iar mai sus am gasit Adhafera impreuna cu 35 Leo, SAO 81273 si 39 Leo, un grup frumos de 4 stele.
Am obs Pleiades/M45
Mai jos am gasit un grup de stele format din 65 Ari, tau01 Ari si tau02 Ari apoi in stanga acestui grup HD21335 si uranus. Uranus aparea cam la aceeasi magnitudine 7 ca si steaua vecina doar ca mi se parea mai clara culoarea. Un mic punct albastriu. Mai jos de grup am gasit zeta Ari si Botein.
Multe stele aveau un halo multicolor, cred ca din cauza conditiilor atmosferice, o parte din cer acoperita cu un fel de ceata fina.
In dreapta Pleiades am gasit HD23257 si HD23245, doua stele optice.
04.03.25 15x70 tfov 3.3grad
Am obs Luna cu eps Ari in apropiere. Cam 5 min distanta... Apoi HD18484 mag6 departe la cam 40 minute. Mai jos de luna 47 Ari.
La 3 grade departare am gasit din nou Botein iar la alte trei grade am gasit din nou Uranus.
Din Orion am vazut cele 3 stele, au incaput perfect in campul de 3.3 grade. A aparut o steluta mica rosie mai jos - 31 Ori.
Mai sus de Alnilam la un grad distanta am gasit doua stele foarte apropiate, aproape invizibile. Erau HD37370 mag 7 la limita instrumentului meu, daca te uitai indelung observai 2-3 stele mici care apar ca ceva cetos doar daca te uiti indelung si nu tremura trepiedul... V1379 Ori mai jos, slab vizibil.
Am folosit prima data binoclul montat pe trepied... Mai greu decat am crezut, in special cand observi la altitudini mari. Nu poti apropia fata prea mult pt ca induce vibratii in binoclu. Dar a fost o experienta interesanta.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
549.48 kb |
Vizualizat: |
de 7343 ori |

|
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|