Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233940 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2730
|
Trimis: 11 Feb 2025 18:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: NGC 2359 Thor's Helmet_OSC |
|
|
|
Salut!
NGC 2359, din constelatia Canis Major (steaua centrala este de tip Wolf-Rayet -WR7).
Este prima data cand pozez aceasta nebuloasa in cei aproape 15 ani de cand cochetez cu acest hobby. Desi mi-am dorit-o in album, pozitia ei asa joasa si anotimpul rece cu permanenta ceata/pacla o face sa fie dificil de abordat. Nu am indraznit sa incerc HOO sau SHO cu camera monocroma (desi ar iesi mai bine) pentru ca nu sa fi vrut sa ramana neterminata. Am folosit camera ASI294MC Pro cu filtru Optolong L-Ultimate pentru nebuloasa si filtrul IDAS LPS-D1 pentru stele(20x120s). Telescop newton 8" F4.
Primele doua seturi de cadre pentru nebuloasa le-am tras in 31 ianuarie si 1 februarie. Au fost doar 58 cadre din cauza ca sa stricat vremea, dar au fost cele mai bune, fara Luna. Am mai tras doua seturi ieri si alaltaieri, pe un cer albicios din cauza Lunii, in total 103 cadre, dar care au imbunatatit zgomotul stivei in mod nesemnificativ (de la 0,57 la 0,52). Nu are rost sa mai pierd noptile cand cerul este asa poluat.
Deci, expunere totala de circa 14 ore.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1.02 MB |
Vizualizat: |
de 739 ori |

|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 242
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 13 Feb 2025 11:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
La fel de uluitoare ca toate celelalte fotografii de aici. Eu cred ca in timp ce astronomii cu instrumente mici se bucura ca mai gasesc o stea de nu stiu ce magnitudine sau o dubla, sau niste detalii pe marte sau luna - adica sunt plini de speranta. Apoi astronomii cu instrumente mari sau expunere mare, trezesc uluire - iata ceva ce nu vezi prin telescop cu ochiul liber, dar trezesc si disperare, pt ca vad atatea stele punctiforme si ma intreb - ce rost mai are efortul meu? Spor in continuare.
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2730
|
Trimis: 13 Feb 2025 14:00 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc.
Si eu am inceput pe "vizual" cu un dobson si nu am uitat placerea de a cauta , a gasi si a vedea roiuri si galaxii in ocular, de a vedea detalii in craterele Lunii. Dar astrofotografia imi ia mult timp, mult mai mult decat vizualul si nu le pot face pe amandoua. Mai ales ca "observatorul" este pe balcon si nu vreau sa ma plimb pe langa montura ca sa nu stric cadrele.
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2806
|
Trimis: 13 Feb 2025 23:14 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumosa imaginea nebuloasei Thor's Helmet. Felicitari.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|