Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180919_230439_39x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233856
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Refractor 83/900

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 06 Feb 2025 01:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Paul

Tu judeci lucrurile la alt palier, nu te contrazice nimeni pentru ca nu are rost, ai dreptate.
Dar omul nostru a zis ca poate, poate se gandeste la atasarea de accesorii ceva mai grele ( foto ). La raportul F/D al lunetei sale, poate modifica linistit lungimea corpului focuserului cu 20mm. Pe de alta parte, a zis sincer ca nu se scalda in bani, are nevoie de solutii constructive ieftine.

dreamer54

Ca sa impacam si capra, si varza, fa-ti socotelile si vezi daca poti sa iei acest focuser:

https://www.aliexpress.com/item/1005003679...Redirect=y

Si poate ca te ajuta ''cineva'' cu flansa de adaptare la tub.

Mircea

Sus
varadinagypal
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013

MesajTrimis: 06 Feb 2025 09:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pál,

nicidecum paul
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 06 Feb 2025 11:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

@dreammer54

Există niște oculare bune și ieftine, am testat seria Magellan de la Lacerta însă nu se mai fabrică. Am luat însă un Premium Flat Field de la aceeași firmă și este mai bun ca Ploss.

Dacă te hotărăști să cumperi focuserul sugerat de Mircea te pot ajuta cu flanșa.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 07 Feb 2025 10:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am comandat focuserul recomandat de Mircea. E deja pe drum. Cand soseste fac masuratorile necesare pentru flansa. Ce diametru interior/exterior are tubul tau? Pacat ca este doar pe 1.25", are cremaliera de alama cu dinti inclinati, sper sa fie bun.
Sus
Mig71
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Mar 2020

MesajTrimis: 09 Feb 2025 12:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dragilor
Imi permit sa intervin aici din doua motive
In primul rand va consider pe toti prietenii mei , de la fiecare dintre voi am invatat cate ceva despre astronomie .
In al doilea rand pentru ca imi doresc ca acest forum sa depaseasca aceasta provocare - se cam muta pe FB postarile cu observatii iar pe forum apar tot mai des discutii paralele cu astronomia.
Nobody, iti urmaresc cu placere postarile de mult timp, cred ca stiu si postarile tale din anul cand te-ai inscris pe forum. Iti spun cu speranta ca nu te vei supara si pe mine ca in ultima perioada ai scazut nivelul.
Pal, inainte sa te cunosc de pe forum am citit blogul tau . O lectura buna, am recomandat si la altii. Ai avut si cu Octavian Stanescu aici pe forum o discutie neamicala iar acum ai ajuns la injuraturi. Eu cred ca nu este firesc. Astronomia ar trebui sa ne faca mai modesti, tu esti foarte orgolios , asa zic si altii care te cunosc personal .Poti sa ma injuri si pe mine ,eu nu ma supar, vorba lui Socrate- daca nu sunt de fata puteti sa ma si bateti.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014

MesajTrimis: 09 Feb 2025 13:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc pentru raspunsuri.
O sa renunt la ideea de focuser pe imprimanta 3D.
Cel putin nu pentru luneta de 80/900.
Mai am una mica, facuta din obiectiv de 70 mm de binoclu.
Acolo s-ar putea sa ma joc candva cu un focuser ultra-low profile, cu o cursa f.scurta, de vreo 20-30 mm (ca la focuser-ul actual), asa, de experiment.

Dupa experienta cu focuser-ele Crayford homemade am vazut ca luneta e colimata. Repet punctul meu de vedere, in conditiile unui instrument lung, la puteri de marire de 120x - 150x, pentru vizual, se poate sa iasa ceva colimat. Vb.din experienta, asa putina cata am. La alte cerinte (greutate suportata, cum rezista in timp, raporturi focale scurte, astrofoto etc.) nu comentez, ca nu am avut nevoie.
Dar nu e ideal asa cum l-am construit, de aceea voiam sa-l refac, mai rezistent.
Acum merge fara probleme, doar ca poate ceda oricand, mai devreme sau mai tarziu. Nu e buttery-smooth, cum zic englezii, dar miscarea e destul de fina si fara hopuri; iar asta e cea mai mica problena, in sensul ca se poate rezolva destul de usor, doar ca nu am mai avut eu chef sa caut alt ax si sa fac alt suport + sistem de tensionare cu reglare mai ok, daca merge bine si asa.

Exact ocular din ala, Lacerta Premium Flat Field mi-am cumparat, de 7,5 mm.
Sunt multumit. Bine, nu e Celestron XCel LX la imagine, dar e bine, sunt multumit. In timp, poate, poate voi cauta altceva mai bun, deocamdata ma bucur de asta.
Si de ortoscopicul Baader Classic Ortho de 6 mm.

Legat de focuser...am o parere poate preconceputa despre rack&pinion.
Am vazut ce inseamna sa aiba joc tubul portocular, am citit destule nemultumiri si pe imternet despre joc, si la case mai mari (branduri). Dar am vazut si ca exista solutii (benzi de teflon autoadeziv), care pot rezolva problema (sau nu, dupa cum ti-e norocul).
Dar daca voi spuneti ca merita incercat, nu va contrazic, sunt dispus sa folosesc un focuser cum e cel sugerat de Mircea; e metalic, Erwin a observat ca are dintii inclinati, deci nu va contrazic, am incredere in voi (ca altfel nu as mai fi ceut sfaturi aici) si o sa merg pe varianta asta.

Cum arata o flansa adaptoare?
In mintea mea e ca o saiba asa: diam.ext.saiba=diam.interior al tubului;
diam.interior saiba=diam.ext.focuser;
H saiba=nu stiu, 10-15 mm, cat sa fie suficient pentru gauri filetate.
Dar Erwin zice ceva si de diametrul exterior al tubului, deci probabil nu merge asa cum am zis eu.

Deci...astea sunt dimensiunile tubului meu:
Diam.exterior=90,3-90,4 mm.
Diam.interior=86-86,5 mm.

Subler.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  118.74 kb
 Vizualizat:  de 1192 ori

Subler.jpg

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 09 Feb 2025 16:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

dreammer54 a scris:
Diam.exterior=90,3-90,4 mm.
Diam.interior=86-86,5 mm.

Vad ca ai tub ca al meu Smile

Diam ext = 90,4mm
Diam int = 86,6mm

Diametrele de mai sus sunt verificate de mine cu piese de conjugare si sunt ok.

Spor!

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2025 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc.
Am masurat si eu cat de bine am putut, dar n-am deloc siguranta de aia si tolerantele pe care le-am lasat.

Chiar, tuburile sunt la fel.😊 Multumesc.😊

Acum in timp ce scriu, mi-a trecut prin minte ceva amuzant: daca tot sunt identice, ar merge un binoscop: facem piesele de asamblare, ne intalnim cu tuburile - montam - dupa ce se termina observatiile demontam si ne luam fiecare luneta acasa.
Bine, asamblarea-colimarea-dezasamblarea ar dura, probabil, o parte considerabila din timpul de observatii, dar...ar fi ceva, daca ar fi realizabil.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 09 Feb 2025 17:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai, nu poti. Ia masoara ce distanta ai intre pupile. Daca tuburile ar fi lipite si tot ai avea 90mm intre axele ocularelor. Dar nu ar putea fi lipite, ar trebui sa aveti un mecanism de colimare, macar niste patru inele cu cate trei suruburi fiecare etc. Deci distanta ar creste , pe la 120mm ...
Sau unul dintre voi ar trebui sa-si scurteze considerabul tubul si sa fie montate in planuri diferite, unul mai sus si unul mai jos. Plus inelele de mai sus +++.
Mai bine vizor binocular, fiecare pe cont propriu.

Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 09 Feb 2025 17:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Unde mai pui ca avem si focale diferite, tu ai 900 iar eu 1175. Ar trebui sa folosim si oculare diferite pentru aceeasi magnificatie Smile
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 09 Feb 2025 17:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:

Mai bine vizor binocular, fiecare pe cont propriu.

Iar si mai bine, fiecare telescop binocular, si va puteti si intalni. 🙂
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2025 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Draci! Am vrut sa editez postul asta si am apasat din greseala pe ignore - si nici macar nu era postarea mea!!!
Noroc ca m-am prins repede cum sa corectez greseala, ca pentru cateva secunde m-am simtit penibil, era prea rusinos.

Stiu, stiu, n-am vorbit chiar serios cu binoscope-ul.
Stiu ca e mai complicat.
Tuburile (focala si apertura identice) unul mai sus decat celalalt, unul scurtat corespunzator, eventual o diagonala mai mare la tubul scurt, ca sa compenseze.

Am avut un binoclu defect, 15x70, din care am inceput sa-mi fac binoclu la 90 de grade, dar am renuntat si pana la urma am vandut si diagonala de 2".
Dintr-un obiectiv mi-am facut refractorul scurt, celalalt e bine pus la pastrare.

Cand va veni vremea potrivita, imi voi face sigur si un binoclu de minim 70 mm., la 90 de grade.

Pana una-alta, mi-am rezolvat cu protectia lunetei.
Pun aici link de unde si ce am cumparat, cat si ce am mai facut, poate mai cauta si altcineva solutii.

In primul rand e greu sa gasesti si lungime, dar si diametru pentru diverse...lunete. Zic la preturi omenesti, ca daca dai pe husa sau pe cutie cat ai dat pe luneta, nu prea e ok. Ma rog, daca ai vreun apo de multe mii de lei, atunci sta altfel sitiuatia.

In fine, la ishoot se gaseste husa de transport lumini studio si e asta de aici:
https://ishoot.ro/husa-visico-90cm-pentru-...-8QAvD_BwE

Avantaje: pret (70 lei, eu am ridocat-o personal de la sediul lor).
"Dezavantaje": nu e nici cilindrica, nici dreptunghiulara. Baza e dreapta, diametrul maxim e lde 19-20 cm., iar luneta e undeva la vreo 13 cm. (o fi tubul de 9 cm, dar am luat in consideratie si accesoriile montate pe tub, adica sina Vixen home-made si suportul pentru cautatorul cu punct rosu/RDF).
Are fermoar principal si, la unul din capete mai are un fermoar care face ca acel capat sa "rabateze" spre exterior. L-am trecut ca dezavantaj deoarece, dupa inchiderea completa, acolo unde se intalnesc fermoarele ramane un mic spatiu deschis, nu foarte mare dar destul cat sa intre un deget, asa, mai mic. Nu ma deranjeaza, dar e bine de stiut.
Padding-ul/captuseala pe care o are geanta e prea subtire ca sa protejeze luneta si oricum trebuia sa umplu cat de cat golul dintre luneta si peretii gentii.

Asa ca azi am fost in Carrefour si am gasit saltea de yoga/gimnastica, de 160x60 cm si, mai important, grosimea de 1 cm.Pret bun, 39 lei, ei zic ca e oferta...in fine, pret bun.
Am mai pus niste tub termocontractil pe capetele colierelor, ca altfel, cu timpul, sigur ar fi sfasiat materialul.
La capetele gentii am taiat cate o forma din aceeasi saltea de exercitii si asta a fost tot.

Luneta nu sta fixa, mai are un mic joc, dar e bine si asa. Se pot adauga fasii de material din aceeasi saltea de exercitii astfel incat luneta sa stea si mai fix in husa, dar e bine si asa. Si totodata pot sa aplic vreo 2 benzi de scai autoadeziv pe salteaua de exrcitii si apoi sa strang din scai, desi asta nu umple golul ramas pana la peretii gentii.

Eu nu m-am descurcat sa gasesc blocuri din acea spuma alba in care vin electronicele/electrocasnicele, ca asa ar fi fost cel mai bine: un suport din cateva frame-uri/cadre dupa conturul gentii si al lunetei.

Pentru luneta de 90/900 homemade asa cum am facut-o eu (si aici la lungimea focuser-ului la refer), husa e la limita, luneta sta foarte bine pe lungime, cu un joc mic (1-2 cm.).
Acum sper ca nu-mi va ramane mica husa 🤔 dupa ce voi monta focuser-ul nou. Multumesc din nou, Mircea, multumesc din nou Erwin pentru sfaturi si ajutor cu focuser-ul. Multumesc din nou, zoth, pentru tub.
Si tuturor celorlalti care ati postat in topicul asta, am invatat cate ceva din fiecare postare, chiar daca pana la urma am ales refractor si nu mak.
Apropo, pe Luna pana si eu vad clar aberatia cromatica. Cu ochiul la ocular, numai pe "marginea" Lunii; la cratere, munti etc nu vad/nu ma deranjeaza. Cu telefonul la ocular, insa, e altceva: in poza e albastru peste tot, inclusiv pe langa cratere. Dar e telefon tinut in mana in fata ocularului, nu DSLR sau mirrorless.
Sus
dreammer54
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2025 18:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iata si pozele cu husa/geanta lunetei.

Intr-o nota umoristica, cred ca din restul de saltea gimnastica ramas am sa-mi tai o bucata A3 sau A4, ca m-am saturat sa ma intorc cu pantalonii murdari sau rosi in genunchi dupa ce folosesc luneta.
Scaun,el stiu, dar...ia si cara-l si pe ala dupa tine!!! Desi exista la chinezi ceva mic, mic, de copii si foarte usor, care se pliaza si il transporti ca pe o geanta.

Geanta 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  137.9 kb
 Vizualizat:  de 1460 ori

Geanta 1.jpg

Geanta 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  228.24 kb

Geanta 2.jpg

Geanta 3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  174.69 kb

Geanta 3.jpg

Geanta 4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  198.58 kb

Geanta 4.jpg

Geanta 5.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  151.86 kb

Geanta 5.jpg

Geanta 6.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  202.55 kb

Geanta 6.jpg

Geanta 7.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  161.7 kb

Geanta 7.jpg

Geanta 8.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  159.84 kb

Geanta 8.jpg

Geanta 9.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  239.15 kb

Geanta 9.jpg

Geanta 10.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  214.18 kb

Geanta 10.jpg

Geanta 11.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  190.17 kb

Geanta 11.jpg

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Feb 2025 12:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bravo!

Am primit focuserul de 1.25" recomandat de Mircea de la "marele popor harnic și preten". Este conform descrierii și a ajuns repede. Filetul pentru flanșa de montaj pare a fi M56x0.8mm. Voi verifica acasă cu lera pentru filete și caut să văd și ce material am.

Sus
varadinagypal
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2013

MesajTrimis: 20 Feb 2025 22:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

vad ca mi se pierd comentariile legat de pseudointelectuali, care uita ca au dreptul de a-mi mazgali numele si identitatea, ba chiar dreptul de a nu fi trasi la raspundere. Rusine, piticule intelectual care te consideri moderator.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4

Download topic
Pagina 4 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact