Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233923 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Iul 2024 11:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mircea, dupa prima lectura a postului tau anterior am ramas putin socat, dar gandindu-ma mai bine, daca cerul de la voi ar avea vreo doua magnitudini in plus fata de cel de aici (si banuiesc ca le are), atunci lucrurile nu ar mai parea la fel de imposibile, ai ajunge cam pe zona de interes cu un 10x50.
Multumesc pentru oferta, dar ... nu se pricepe baba sa evalueze magnitudi vizuale si nici nu stie cum se face treaba asta. Intotdeauna cand am vreun dubiu (si de obicei am) dau fuga la softul care imi da informatia necesara.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Iul 2024 14:50 Download mesaj |
|
|
|
Cu binoclul 10x50mm cu siguranta nu mai ating limita de 10mv de la mine din curte, din pacate. De vina e poluarea luminoasa si cei care o promoveaza.
Despre variabile: am inteles ca preferi softul, nu sa discuti cu mine. Nu te condamn, e o buna alegere.
In privinta observarii variabilelor insa, am auzit de mai multe ori aceasta explicatie fundamental eronata ca ''nu ma pricep sa evaluez magnitudini''.
Da' ce, tu crezi ca eu ma pricep ? Intreaba softul tau despre metodele de observare vizuala a variabilelor, in special despre metoda in trepte a lui Argelander si te vei lamuri.
Chiar si eu am venit cu eschiva asta atunci cand Virgil Scurtu incerca sa-mi deschida apetitul pentru observarea stelelor variabile. Domnul sa-l odihneasca, mare dreptate a avut, pacat ca nu mai pot sa i-o spun.
Atat de buna este aceasta metoda incat, dupa numai 500 de observatii, am ajuns sa inregistrez in anumite situatii diferente de magnitudine de 0,05 magnitudini. ''Popular'' zis , jumatatea de zecime de magnitudine. Conditia principala: daca am stelele de comparatie potrivite in secventa.
Dar, cu toate acestea, cand ma uit la un camp de stele , inca nu pot sa spun care-i de marimea 7 si care-i de marimea 8.
Vineri 5 Iulie a.c., am vazut un film care a durat pana la miezul noptii si de aceea observatia, care a urmat, a fost scurta. Am observat cu dobsonianul ''Toleascop'' 200mm variabilele T CrB si R Boo.
La T CrB am imbunatatit estimarea precedenta, am obtinut magnitudinea 10,5. Cum anume ?
Intai am evaluat astfel:
a 5 T 2 b
unde a= 99 si b = 106. Ar rezulta T = 104 adica 10,4.
Dar, din fericire, foarte aproape spre Est exista steaua de comparatie ''108''.
Prin compararea lui 106 cu 108 a devenit imediat clar ca ''treapta'' dintre T CrB si 106 este sensibil mai mica decat cea dintre 106 si 108.
De unde am concluzionat ca ecuatia corecta este :
a 6 T 1 b
De unde rezultatul meu raportat T CrB = 10,5.
La R Boo lucrurile stau mai dificil, am intrat pe teren necunoscut. Variabila este pe ramura descrescatoare si se ''scufunda'' in viteza si ,in opinia mea, era aseara cu doar o zecime de magnitudine desupra celei de 12. Asadar R Boo = 11,9mv, pe ulita mea.
La ambele observatii am cautat cu ocularul XCel 25mm dar estimarile le-am facut cu ocularul zoom Svbony model 135, cu setari intre 21mm/ 59x si 12mm / 103x.
La final am rezolvat si separat la 246x / Radian 5mm, stele duble Lambda Cyg, STT 410 ( multipla, foarte), 16 Vul si 13 Vul si m-am dus apoi sa fac ''nani, nani, astronomu' mami ''.
Mircea
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Iul 2024 08:32 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | .. am inteles ca preferi softul .. |
Pai nu ai inteles bine, softul este o necesitate pentru a putea afla niste informatii pe care nu am de unde sa le iau. In plus, stiindu-ma cat de greu sunt de cap, ar fi o incercare grea sa cer altuia sa ma invete cum sa fac.
Aseara fiind o transparenta mai buna decat media ultimei perioade, am reusit cu acelasi benoclu sa vad cu vedere directa si nu foarte greu steaua SAO 67093 cu mag 8,2. Acum sunt convins ca de la voi se poate detecta T CrB cu o jucarie similara.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 07 Iul 2024 13:08 Download mesaj |
|
|
|
Voi incerca din nou la T CrB , sa verificam ipoteza care mi-ar conveni sa se confirme.
Nu vreau sa te agasez dar ai numarul meu de telefon si am putea vorbi exact in timp ce observam.
Eu asa fac, daca si daca nu ma descurc cu vreun obiect il sun pe Armand si el asmuteste softul Sky Safari de cautare si asa, cu ajutor, ma descurc si in situatii in care singur ... hm... je ne sais pas ...
Sambata 6 Iulie am observat din nou cu binoclul 10x50mm si cu newtonianul D= 148mm.
Am observat trei variabile noi: Tau 4 Ser, R Ser si Khi Cyg.
La R Ser a fost musai sa folosesc newtonianul deoarece varaiabila abia, abia se zarea cu vedere periferica la magnitudinea estimata de moshu' Mircea drept 8,3.
La Tau 4 Ser si la Khi Cyg am folosit binoclul 10x50mm. Dar , dupa familiarizarea cu zona variabilei, am avut marea placere de a vedea Khi Cyg cu ochiul liber deoarece era aseara la 4,4mv ( zic eu).
Inafara de prospaturile de mai sus am facut noi observatii la bet Lyr, R Lyr, del Cep, miu Cep, EU Del, R CrB si R Sct. La toate am folosit binoclul Aculon 10x50mm.
Mircea
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 08 Iul 2024 13:10 Download mesaj |
|
|
|
Duminica 7 Iulie, am efectuat unsprezece evaluari la urmatoarele zece stele variabile: RR Lyr ( doua observatii ), alf Her, gam Cas, eta Aql, R CrB, RR CrB, RX Boo, hk lYR, X Her, g Her.
Am folosit newtonianul D= 148mm si binoclul Aculon 10x50mm.
Aseara am facut primele observatii la RR Lyr care este o variabila cu perioada foarte scurta, de doar o jumatate de zi. De aceea, la aceasta , se recomanda observatii la 15 minute interval si chiar si 12 minute daca steaua se afla in preajma maximului. Eu am facut doar doua observatii la 36 minute interval, pentru familiarizare. Este o variabila foarte dificila si asta ma incanta foarte, este in domeniul variabilelor cam cum sunt stelele subarc in domeniul dublelor. Sa vedem , '' care pe care'' ...
La final, dupa ora doua, au venit norii si nu am mai putut continua cu observarea dublelor dupa cartea lui Olcott.
Am mai reusit, rapid ca veneau norii, sa rezolv Polaris, Niu 1-2 Dra si Miu Dra.
Am incheiat cu prima imagine a lui Saturn din acest sezon. Si care '' a facut toti banii'' ! Desi norii se indeseau, am reusit sa vad globul planetei si inelul ajuns pe cant, vizibil ca un segment, parca este o andrea de tricotat, infipta intr-un ghem de lana. Langa ansa vestica, cam la o raza a globului distanta si usor spre Nord de inel, se vedea Titan. Superb ! N-am mai vazut asa ceva de vreo 40 de ani.
Mircea
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 23 Iul 2024 21:17 Download mesaj |
|
|
|
Abia aseara, Luni 22 Iulie, a fost din nou cerul cat de cat acceptabil pentru observatii de stele variabile.
De fapt iesisem doar sa ma racoresc oleaca dupa arsita zilei. Si, deoarece sunt un fricos, nu am iesit cu mana goala ci inarmat cu Saga 10x42mm. Dupa cateva ocheade, am decis sa nu pierd ocazia si sa observ variabile.
Zis si facut, am observat urmatoarele treisprezece variabile: bet Lyr, R Lyr, del Cep, miu Cep, gam Cas, eta Aql, R Sct, U Del, EU Del, XY Lyr, g Her, R CrB, khi Cyg.
R CrB este cunoscuta deja ''de multa vreme''. A fost descoperita ca este stea variabila in 1795 de catre Pigott, cel care a descoperit si eta Aql.
In acest ciclu vad ca R CrB s-a oprit din crestere. Ar avea ''dreptul'' de a creste pana la maximul de 5,7 mv dar, de ceva vreme, tandaleste pe la magnitudindea 6mv.
R Lyr, a fost descoperita ca variabila mai tarziu, in 1856 de catre John Baxendell. Si aceasta este o variabila dificila.
Aseara am apreciat-o la 4,1mv. E foarte posibil ca steaua sa fi fost mai slab luminoasa. Consensul printre observatori acesta pare sa fie. Dar asta pot sa spun cu certitudine, ca am vazut cu ochiul liber pe R Lyr si abia, abia - cu vederea periferica pe steaua de comparatie ''43''.
Cele mai sus scrise ma aduc la acest comentariu: pe Khi Cyg, pe am apreciat-o la 4,5mv , folosind ca stele de comparatie pe Eta Cyg = ''39'' si pe Fi Cyg = ''47'', nu am reusit sa o vad cu ochiul liber. Ca pe R Lyr.
Am primit mesaj de la d-na Elizabeth Waagen de la AAVSO, mesaj in care am fost informat ca am inregistrat gresit observatiile pentru ''Steaua de granat'' a lui Herschel. Eu am inregistrat observatiile sub indexul ''Mu Cep''. Aceasta este insa o alta stea, mai exact steaua ''MU CEP''. Cum sunt U Del si EU Del din Delfinul. Serverul a trecut toate observatiile mele de la miu Cep la MU CEP. Naspa !
De aceea, trebuie sa folosesc de acum indexul ''miu Cep'' sau ''MIU CEP''. Ceea ce, incepand cu inregistrarea observatiei de aseara, am si facut.
Am scris ca sa stie si altii, indicativul corect este miu Cep pentru acea stea.
Mircea
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 26 Iul 2024 11:50 Download mesaj |
|
|
|
Aseara, Joi 25 Iulie am observat stelele variabile R CrB, RR CrB, RX Boo, X Her, alf Her, bet Lyr si khi Cyg.
Am apreciat khi Cyg la 4,5mv prin comparare cu Eta Cyg = 39 si Fi Cyg = 47. Comparatia am efectuat-o cu binoclul 10x50mm dar la alf Her si khi Cyg am facut estimari si cu ochiul liber.
A fost foarte interesant sa vad khi Cyg cu ochii liberi.
Intre Albireo/ Beta Cyg si Eta Cyg se vedea cu ochiul liber doar khi Cyg. Aceasta forma cu Eta Cyg si cu o stea dinspre Vest un triunghi dreptunghic cu catete inegale si cu unghiul drept in Khi.
Azi am aflat din Stellarium ca aceasta stea, de la Vest, a fost 8 Cyg care este, de fapt, steaua 47 de comparatie pentru R Lyrae.
Eu insa, cu ochiul liber nu am vazut Fi Cyg de 4,7mv dintre Albireo si Eta Cyg. Oare de ce ? Probabil pentru ca nici nu am insistat, khi Cyg este la o treime de le Eta Cyg spre Albireo, acolo mi-am concentrat atentia.
khi Cyg, 8 Cyg, R Lyr si steaua 44 le-am vazut cu ochiul liber. Observata in acest mod, khi Cyg era usor mai putin luminoasa ca steaua 44.
Si prin binoclu, se vedea la prima privire, o diferenta intre 47 Cyg si khi Cyg, in favoarea lui khi.
Ecuatia notata este :
a 3 khi 1 b
De unde mi-a rezultat magnitudinea 4,5mv pentru celebritatea khi Cyg. Atat cu binoclul cat si cu ochiul liber, khi mi-a aparut mai luminoasa ca Phi Cyg = 47 dar mai slaba decat steaua de comparatie 44.
Atasez schita observatiei. E oarecum greu de explicat dar aceasta observatie cu ochiul liber mi-a produs o mare bucurie.
Cer senin, Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
262.54 kb |
Vizualizat: |
de 13462 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 01 Aug 2024 21:51 Download mesaj |
|
|
|
Aseara, Miercuri 31 Iulie, dupa ce m-am ghiftuit observand obiecte ale cerului profund cu binoclul Swarovski Habicht 10x40mm, am observat o singura stea variabila: Khi Cyg.
Am schimbat tactica si in loc de stelele de comparatie 39 si 47, i-am aplicat un ''dublu Nelson'' prin compararea cu stelele 44 si 47 de la R Lyr. Am stramtorat-o adica, i-am redus plaja de comparatie.
Astfel am apreciat luminozitatea aparenta a lui Khi Cyg tot la 4,5mv ca data trecuta.
Acum insa am fost mai atent si la steaua de comparatie 47 ''proprie'' adica Fi Cyg.
Cu ochiul liber s-au vazut, impreuna cu Khi Cyg, atat steaua Fi Cyg de 4,7mv cat si steaua de comparatie 47 a lui R Lyr. Steaua de comparatie 50, deci 5,0mv, de la Vest de Khi nu s-a vazut.
Am aflat si cauza pentru care data trecuta nu am vazut pe Fi Cyg si anume, aceasta se afla suficient de aproape de Albireo '' ca sa se piarda'' in lumina acesteia. Privind insa cu atentie o veti vedea.
Atasez schita din jurnalul meu despre observarea cu ochiul liber a lui Khi Cyg, de azi-noapte.
44 Cyg este steaua din coltul dreapta sus. Din gresala am scris pe schita o notita despre R CrB dar pe aceasta nu am observat-o detaliat. Doar asa, in trecere.
Si ca sa nu poluez forumul cu mesajele mele, notez aici obiectele de cer profund observate aseara cu Habicht 10x40mm:
- M39, cR 399, M14, NGC 457 = Fi Cas si ceata mica si foarte slaba, NGC 663, M3, M5, M13, M92, M10, M12, NGC 6633 - Roiul lui Graff, IC 4665, M22, M28, M8, M20= cateva stelute, M21= o stea si ceata mica si slaba, M24 cu asterismul ''potcoava'' a lui Tirion, M 25, M23, M18, M17, M16, M11, M75.
- Am rezolvat si separat stelele duble/ multiple: Delta Cep, Zeta Lyr, Albireo, Nu Dra, 16-17 Dra, Omicron Cyg ca tripla, 16 Cyg, Alfa Cap, Beta Cap.
- Psi Dra si 61 Cyg au fost numai rezolvate in forma cifrei 8. La Psi Dra, inelele cifrei se vedeau de marimi si luminozitati diferite.
Excelent binoclul Habicht 10x40mm, este doar oleaca obosit.
Succes, Mircea
|
43.92 kb |
de 13185 ori |

|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4207
|
Trimis: 01 Aug 2024 23:26 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Si ca sa nu poluez forumul cu mesajele mele [...] |
Poluează, nea Mircea, nu te opri!
|
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 142
|
Trimis: 01 Aug 2024 23:43 Download mesaj |
|
|
|
Interesant raport de observatii, felicitari dl.Mircea!
Sa stiti ca in noaptea de 31 iulie - 01 august am profitat si eu de cerul complet senin si am iesit si eu cu binoclul 10x50 si am observat majoritatea obiectelor de cer profund pe care le-ati observat si dvs.
Legat de stele variabile, parca ma atrage si pe mine acestea binoculare, dar inca-s "timid"...
Cer senin, David
_________________ Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 02 Aug 2024 11:42 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc David !
Fii curajos, esti dotat si cu instrumente si intelectual cu tot ce este nevoie ca sa ai succes.
Ai conditii bune de observatii, incearca sa vezi Khi Cyg dupa schitele de mai sus.
Eta Cyg se vede cu ochiul libet spre Nord de Albireo.
Iar intre acestea doua vei vedea, mult mai slab luminoase, pe Khi si Fi/ Phi Cyg. Cu binoclul, desigur ca se vad multe alte stele in zona.
Pe Khi Cyg ai sa o deosebesti usor dupa culoarea oranj - rosiatica.
Succes, Mircea
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

|
Trimis: 02 Aug 2024 15:36 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc dl.Mircea! Voi incerca atunci sa observ Khi Cyg daca va permite vremea. Va trebui sa-mi fac o schita pe hartie cu stelele de comparatie sau sa adaug in skysafari.
M-am gandit sa observ si steaua Algol/Beta Persei. Am inteles ca eclipsa ei dureaza aproximativ 8 ore si se vede bine si cu ochii liberi.
Cer senin, David
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Ultima modificare efectuata de catre David Marica la 03 Aug 2024 09:30, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 03 Aug 2024 00:25 Download mesaj |
|
|
|
E bun planul David, succes !
E foarte interesant sa observi Algol si sa vezi cum se schimba configuratia constelatiei.
Exista insa variabile cu eclipsa si mai si.
Daca la Beta Persei/ Algol trebuie sa astepti trei zile pentru o eclipsa, la RR Lyrae intregul ciclu este de doar 13,6 ore. La aceea vedem deja dupa fiecare zece minute ca isi schimba luminozitatea. Este perfect accesibila cu instrumentele tale, intre magnitudinile 7,17 si 8,14.
Crede-ma, stai pe pragul unui domeniu fascinant !
Cer senin, Mircea
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 31 Ian 2025 14:05 Download mesaj |
|
|
|
La 7 Septembrie, anul trecut am prezentat stadiul proiectului meu de atlas sinoptic de stele variabile la Conferinta SRPAC. Fiind ocupat cu aceasta lucrare, si cu cealalta lucrare prezentata impreuna cu Armand, nu am mai facut observatii de variabile in luna August.
Dar am facut ulterior. Am observat variabile pe 8 Septembrie, 16 Septembrie, 17 Septembrie, 27 Septembrie, 19 Octombrie, 21 Octombrie, 25 Octombrie. Pe 1 Noiembrie am facut ultima observatie de variabile, cand am evaluat pe Khi Cyg, EG And si V0370 And.
Nu stiam atunci ca aceasta va fi ultima pe anul trecut, pe care l-am incheiat cu scorul total de 607 observatii.
Apoi am suportat o interventie chirurgicala. Fie din cauza acesteia, pentru ca nu aveam voie cu nasucul in frig, fie ca cerul nu a fost favorabil, nu am mai putut observa pana aseara Joi, 30 Ianuarie 2025.
Off-topic: ieri a fost sarbatoare la noi, la otodocsi, am praznuit pe Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigorie Teologul. Sf. Vasile cel Mare a scris prima cosmogonie a Evului Mediu, purtand titlul Hexaemeron.
Revenind la topic: seara am facut observatii cu ochiul liber si cu binoclul Aculon 10x50mm la variabilele Alf Ori, Eps Aur, Eta Gem, Gam Cas, Zet Gem, TV Gem, BU Gem, R Leo si W Ori.
Am aruncat o privire si spre Algol dar totul era linistit deci n-am avut ce raporta acolo.
Betelgeus inca nu face barbeque cu noi.
R Leo este in crestere si se afla aseara la doar o magnitudine distanta de a deveni vizibila cu ochiul liber, pe cerul meu poluat de aradean.
Pentru ''culoare'' va prezint coperta atlasului, atata cat m-a dus fantezia, deocamdata. Poza imi apartine si pe ea recunoastem cu usurinta suspecta de ''supernovare'' Betelgeus.
Cer senin, Mircea
|
59.29 kb |
de 8581 ori |

|
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

|
Trimis: 04 Mar 2025 19:22 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua! Vreau sa impartasesc raportul meu de observatii la stele variabile de aseara, cu binoclul Lacerta Explorer 10x50, ora 20:00-21:10. Scriu in acest topic, deoarece nu stiu unde altundeva sa scriu ca incepator la stele variabile.
Pentru restul de observatii cu binoclul, am postat in sectiune "Observatii cu binoclul".
Am observat:
- Betelegeuse sau Alf Ori - am estimat-o la mag. de 0.6
- Gamma Cassiopeaie sau Gam Cas - am estimat-o la mag. de 1.9
*stele de comparatii - 10 star tutorial
*Conditii: Cerul era iluminat de Luna (18%) si era si putina poluare luminoasa.
Parca si "seeingul" nu era asa bun, dar aici inca nu am experienta adecvata.
Am calculat asa:
Alf Ori:
Procyon 0.5; Aldebaran 0.9
1V3
0.9-0.5=0.4
1+3 = 4
0.4/4 = 0.1
0.5+0.1 = 0.6
Alf Ori / Betelegeuse = mag.06, in data de 03.03.2025, ora 21:00.
......
Gam Cas
stele de comparatii: 23 si 27
(27) 2 v 3 (23)
V - putin mai luminos decat 27
27-23=4; 3+2=5; 4/5=0.8; 27-0.8=1.9
mag. 1.9, la data de 03.03.2025, ora 21:07
Deocamdata folosesc "10 star tutorial" si la R Sct, stelele de comparatie de la dl. Mircea Pteancu, din catalogul "X36554CYD" - alte harti de stele variabile nu cunosc inca!
Am ajuns deja la doar 7 observatii de stele variabile din octombrie pana acum, am postat si pe AAVSO:
https://apps.aavso.org/webobs/results/?obs..._types=all
Cer senin!
David
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|