Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233923 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
AVD Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2022 Mesaje: 142
|
Trimis: 30 Ian 2025 11:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: PopUp! Flat panel automat conectat la ASCOM |
|
|
|
Salutare!
Sunt sigur ca sunt destule proiecte cu panouri de flat automate pe net, dar, cum mie imi place sa buchisesc si sa reinventez roata, am reinventat si un panou de flaturi automat.
L-am construit special pentru telescopul meu (TS102ED). Se potriveste cu orice telescop mai mic, dar cred ca poate fi pacalit sa mearga si cu o luneta cu obiectiv de pana la 120mm. Diametrul exterior al panoului este de 145mm, iar portiunea iluminata este de 125mm.
Din ce am observat pe internet, majoritatea proiectelor au cutia principala foarte mare. Eu am incercat cu proiectul asta sa miniaturizez cat de mult se poate acea componenta.
Panoul este un panou electroluminescent de pe AliExpress (13cm pentru modelul meu de telescop), alimentat la 5V. "Creierul" este, ca in majoritatea proiectelor, un Arduino Nano, iar majoritatea componentelor sunt printate 3D. Veti observa ca am folosit dosare pe post de filtru rosu si diffuser de lumina. Dosarele astea se gasesc in Carrefour (cel rosu este de tip plic, un rosu mai fad si perfect transparent. Cel alb... e un dosar cu sina alb translucid mat). Ramane la latitudinea fiecaruia sa inlocuiasca acele filtre cu ce doreste. Plexiglassul este pus pentru rigiditate structurala, pentru ca piesele imprimate au fost proiectate sa fie cat mai subtirele si usoare.
Pentru panouri mai mari, puteti modifica modelul panoului (am pus fisierul pentru fusion360 in folderul Construction). Motorasul ar trebui sa fie destul de puternic sa miste si panouri mai mari si mai grele.
https://github.com/florindumitrescu94/PopUp_AFP
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 30 Ian 2025 12:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cel mai simplu panou flat este cerul albastru . merge fara probleme
|
|
Sus |
|
 |
AVD Membru

|
Trimis: 30 Ian 2025 13:01 Download mesaj |
|
|
|
Nu ma indoiesc de faptul ca sky flats functioneaza, dar postarea urmareste sa faca public proiectul meu pentru cine vrea sa isi construiasca un flat panel automatizat, nicidecum sa dezbata cum sa tragem flaturi. Suntem totusi pe forumul de DIY/ATM
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 30 Ian 2025 13:05 Download mesaj |
|
|
|
pai esenta e sa nu pierzi timp si sa ocolesti sa fabrici sa muncesti inutil sa cheltuiesti . ai afara aparatul dispozitiv gratis .
|
|
Sus |
|
 |
AVD Membru

|
Trimis: 30 Ian 2025 13:12 Download mesaj |
|
|
|
Si cand e nor, ce facem? Si gradientii? Si cand iesim pe camp noaptea si nu stam pana dimineata, sau nu apucam sa ajungem pe lumina?
Oricum cei mai multi dintre noi folosim artificii.. ori laptop-uri/tablete, ori panouri cu LED, etc.
Doar ca, cu acest dispozitiv, am urmarit sa pot si automatiza intr-o secventa aceste flaturi. In special util cand tragem mono si avem de tras pentru fiecare filtru in parte.
Colac peste pupaza, mai este si capac, care protejeaza obiectivul pana ajungem noi sa ii punem capac (asta daca il lasam peste noapte in curte).
Nu oblig pe nimeni sa il faca si sper ca cine ii va vedea utilitatea pentru situatia lui sa aprecieze ajutorul meu.
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 30 Ian 2025 14:15 Download mesaj |
|
|
|
am flaturi facute pentru instrumente folosite la astrofoto . asa cum am si darkuri la diferite iso si timp exp
|
|
Sus |
|
 |
AVD Membru

|
Trimis: 30 Ian 2025 14:47 Download mesaj |
|
|
|
Care pot functiona cand setup-ul este fix. Cand este mobil, praful se aduna, se misca, unghiurile nu mai sunt intotdeauna la fel, rotatia camerei va fi diferita. Ceea ce nulifica flaturile facute la sesiunea anterioara.
Din nou zic, si cu asta nici nu mai raspund, ca vad ca sarim de la o afirmatie la alta doar de dragul de a avea dreptate:
Proiectul e munca mea, am proiectat si prototipat 3 modele pana am ajuns la varianta aceasta. Am ales sa il fac public pe gratis pentru oricine ii gaseste utilitate in setup-ul lui. La fel de fericit voi fi si daca il fac 100, si daca nu il face nimeni. Tot la fel de fericit voi fi si daca lumea face sky flats sau proiectul meu sau ceva similar.
Problema mea si de ce am continuat sa comentez este faptul ca, desi suntem pe sectiunea de DIY/ATM, unde tot rostul postarilor este sa construim chestii, apar comentarii de genul acesta, deloc constructive, mai degraba distructive.
Ca si ultim comentariu, voi face o analogie. Dumneavoastra aveti apa curenta? De ce nu adunati apa de la ploaie? E foarte buna si e gratis si disponibila
Cer senin!
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Ian 2025 12:25 Download mesaj |
|
|
|
L-am văzut la treabă marți seara pe câmp, felicitări!
Spor la meștereală!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11250
|
Trimis: 01 Feb 2025 02:53 Download mesaj |
|
|
|
E un caz ca un paradox in care toata lumea are dreptate, desi parerile par complet antagonice.
Ca'n bancul ala: pe noptiera ai un pahar plin in caz ca ti-e sete, si unul gol cand nu-ti-e.
Spor la bricolat si la privit cerul.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5151
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 02 Feb 2025 04:47 Download mesaj |
|
|
|
AVD a scris: | Problema mea si de ce am continuat sa comentez este faptul ca, desi suntem pe sectiunea de DIY/ATM, unde tot rostul postarilor este sa construim chestii, apar comentarii de genul acesta, deloc constructive, mai degraba distructive. |
Nu pune la suflet comentariile, ci pune Atmelu' la lucru. Spor !
|
|
Sus |
|
 |
AVD Membru

|
Trimis: 02 Feb 2025 14:52 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc! Nu am vrut sa ma aprind atat de tare, dar stiti si voi cum e sa tineti la munca voastra.
Din pacate, inca nu am camera sa pot sa probez panoul si cum face flaturi.. am apucat sa fur un flat doua cu un OSC 533. Flaturile le facea la luminozitate maxima pe la 0.6 secunde de expunere. Destul de estompat pentru o camera normala (533, 2600, DSLR), dar pentru un 294, daca dam luminozitatea mai mica, e superb, pentru ca putem tine expunerea lunga.
La sugestia lui Tavi (multumesc pe aceasta cale) am reusit sa il fac sa nu mai alunece din cauza gravitatiei cu o fasie de velur autocolant pe scutul anti-roua unde veneau piciorusele prinse. Iar pentru montaj, am folosit 2 coliere metalice de 110-130mm (din alea numai bune de prins burlanul la hota). Nu le-am strans prea tare, sa nu crape ceva, dar s-au prins perfect.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
911.79 kb |
Vizualizat: |
de 1412 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 03 Feb 2025 00:30 Download mesaj |
|
|
|
Poti sa-i pui si un senzor de capat de cursa la capac.
|
|
Sus |
|
 |
AVD Membru

|
Trimis: 03 Feb 2025 00:35 Download mesaj |
|
|
|
Nu e nevoie. Arduino stie mereu in ce pozitie este capacul, deoarece una din balamale este un potentiometru. Tot ansamblul joaca rol de servomotor, iar senzorul de capat de cursa este "software" si este customizabil pentru orice setup.
Am si un "watchdog" in codul Arduino, adica daca detecteaza ca nu se misca panou, desi ar trebui, taie alimentarea motorului (in caz ca se blocheaza in ceva cabluri). Momentan, asta trimite o eroare in NINA si dezactiveaza panoul (asa am vrut eu sa fie).
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Feb 2025 13:05 Download mesaj |
|
|
|
Fain, acesta este ATM spirit!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 07 Feb 2025 02:52 Download mesaj |
|
|
|
AVD a scris: | Am si un "watchdog" in codul Arduino, adica daca detecteaza ca nu se misca panou, desi ar trebui, taie alimentarea motorului (in caz ca se blocheaza in ceva cabluri). Momentan, asta trimite o eroare in NINA si dezactiveaza panoul (asa am vrut eu sa fie). |
Asa-i si mai bine.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|