Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233923 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1603
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 29 Ian 2025 23:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Dar, asa e cand proiectezi dupa poze de pe net fara sa pipai "obiectul dorintei"... dar sa revenim la montura si pilon... am 2 probleme:
Bula de nivel... nu era in schema... nu incape in locasul prevazut ptr talpa monturii.
Suruburile ptr reglajul azimutului... nu incape rozeta din cauza piulitelor de fixare a placii orizontale... in scheme n-am vazut diametrul rozetelor si am crezut ca e mai mic...
Rezolvare: fac o placa "distantier", tot de aluminiu de 15-20mm grosime si 160mm diametru care sa vine fix sub talpa monturii. In felul asta bula de nivel va ramane in aer, nu mai incurca nimic, si rozetele de la suruburi se ridica suficient ca sa le pot manevra, trebuie suruburi mai lungi ptr fixarea de placa.
Ar fi varianta "profi" sa refac placa complet cu designul schimbat.... dar parca n-as irosi atat material.
Descriere: |
"Bagami-as bula " in locas 😞 |
|
Marime fisier: |
147.32 kb |
Vizualizat: |
de 2071 ori |

|
Vreo 5-10mm mai sus minim... dar punem 15-20 sa fiu sigur. Sau pot pune suruburi cu cap normal |
|
104.87 kb |
de 2070 ori |

|
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 827
|
Trimis: 30 Ian 2025 11:27 Download mesaj |
|
|
|
Bula nu cred ca e necesar sa fie permanent acolo; poti sa folosesti o nivela pt a gasi orizontalitatea discului si apoi nu se mai misca, deci nu trebuie sa o reglezi mereu.
La suruburi, o alta solutie ar fi sa inloculiesti suruburile cu unele mai lungi, cat sa iasa in afara discului.
Am vazut ca rozetele de la suruburi se pot scoate si pune pe alte suruburi.
Foarte frumos observatorul; mi-as dori si eu sa am aceasta sansa.
Cer senin si spor la treaba.
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 30 Ian 2025 12:29 Download mesaj |
|
|
|
Da, bula nu e necesara tot timpul dar dupa cum vezi e incastrata in corpul monturii, si nu vreau s-o tai cu flexul jos
Suruburi, da, as putea cauta unele cu rozeta mai ingusta, sau chiar voi pune suruburi cu cap normal, fiindca nici reglajul azimutului nu cred ca e necesar sa fie facut foarte des, deci nu ma incurca.
Considerand cele 2 aspecte de mai sus, m-am hotarat, nu mai fac nici o placa adaptoare. In schimb, voi face o gaura mai mare (folosind burghiu in trepte) in zona in care e bula de la montura, astfel ca montura se va aseza corect pe placa.
Iar suruburile le voi inlocui cu unele cu maneta sau chiar cu unele normale, ptr cheie imbus.
@gpaunescu: multumesc. Iti tin pumnii sa iti faci si tu!. Cer senin!
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Ian 2025 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Este foarte bună această soluție! Să ai în vedere să rotunjești capătul filetat al șuruburilor noi. Spor!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 01 Feb 2025 18:22 Download mesaj |
|
|
|
Aproape pregatit de planete....
De fapt urmeaza alinieri, reglaje, si oleaca de vizual.... zilele urmatoare pune si camera sa vedem ce iese.
Pe moment e C11 al altui prieten, pana cand devine disponibil C14-le.
Abia astept seara
|
238.04 kb |
de 1821 ori |

|
|
241.62 kb |
de 1821 ori |

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11250
|
Trimis: 01 Feb 2025 19:51 Download mesaj |
|
|
|
Ciudat, se anunta vreme buna, sigur n-ai incurcat ceva pe acolo? Sau se pregateste pentru cand vine C14.
O curiozitate, intreb pentru un prieten mai habarnist asa: dece torni ditamai pilonul daca in capat pui trei surubele lungi?
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 02 Feb 2025 00:01 Download mesaj |
|
|
|
Pai suruburile alea sunt de 20mm diametru fiecare, si nu sunt asa lungi cum par ... distanta intre placi e vreo 5cm... si sunt necesare ptr a regla orizontalitatea monturii. Placa de sus va trebui s-o schimb, si atunci posibil sa mai scurtez suruburile, dar pana atunci mai studiez cum se manifesta.
Aci parea senin... dar acu seara s-a lasat ceata 😞
|
Sus |
|
 |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 450
|
Trimis: 02 Feb 2025 00:06 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări pentru construirea OBSERVATORULUI, și la cât mai multe nopți senine! 1000 de ani fără reparații !!! (o strigare, urare, specifică printre muncitori, la finalizarea unei lucrări).
Următorul pas, cum se cuvine materializării unui Vis Astronomic, ar fi obținerea unui cod MPC. Nu este necesar, doar obligatoriu! (glumesc).
Din curiozitate ce metodă/metode ai ales pentru punerea în pol? Sharpcap dă rezultate bune.
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 02 Feb 2025 00:21 Download mesaj |
|
|
|
@Night: multumesc de urari.
Da, Sharpcap voi folosi ptr alinierea polara.
Cod MPC e pe lista de ToDo.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|