Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eclipsa_turcia_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233923
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara! (II)


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... , 42, 43, 44  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Armand Popa
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 30 Mar 2017
Mesaje: 573



Localitate: ARAD

MesajTrimis: 04 Ian 2025 21:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Domnu' Mircea,

Nu e nimic în neregulă cu observațiile de sub Velux! Smile Exact asta am făcut și eu aseară, admirând planetele Venus, Saturn, Jupiter și Marte, fie prin geamul de la ușa de intrare, fie prin geamul Velux, totul din căldura casei. Motivul? Tot gripa sau ce o fi care m-a ținut departe de stele între sărbători. Evident, condițiile nu sunt ideale, dar merge și așa, mai ales când cerul e senin, și nu putem iesi...

Totuși, astăzi m-am aventurat afară pentru a observa ocultația Lună-Saturn. În timpul zilei, am mai urmărit din casă, prin binoclu, conjuncția Lună-Saturn și planeta Venus.

Pe seara zilei de 4 ianuarie, am urmărit ocultația planetei Saturn de către Lună, un fenomen astronomic spectaculos, pe care l-am observat prin telescopul Bresser 130/1000. Inelele planetei au atins aparent discul lunar la ora 19:49, iar la 19:51 au dispărut complet în spatele Lunii. La ora 19:52, satelitul Titan a dispărut și el în spatele discului lunar.

Am avut noroc, pentru că norii mi-au permis să observ acest moment special. Lumina cenușie a Lunii a fost foarte bine vizibilă, oferind un cadru deosebit. Imediat după ocultare, norii au acoperit complet cerul, întrerupând observațiile.

Un început de an minunat pentru pasiunea noastră

_________________
https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
__________________________
T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
Night
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2024
Mesaje: 450



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Ian 2025 13:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Excelentă observația, și pentru că este un prilej să ne amintim de ce umbra Lunii mătura suprafața pământului de la vest la est. (o eclipsă de Soare este la urma urmei, o ocultație).

La București, Saturn a dispărut în spatele Lunii, în jurul orelor 20:03, cu aproximativ 12 minute după observația din Arad. Diferența de timp este explicată pe de-o parte de diferența de longitudine/latitudine dintre cele două localități, pe de altă parte de viteza proprie a Lunii în jurul Pământului. (aici https://svs.gsfc.nasa.gov/4579 cu o vizualizare pentru elocvență)

Bineînțeles, Saturn nu lasă o umbră vizibilă, detectabilă doar cu ochii minții și în programele ce simulează banda de totalitate. Este totuși un frumos exercițiu intelectual să vizualizăm mișcarea Lunii pe orbită, și rotația Terrei. Chiar dacă eclipsatul a fost .. Saturn, și nu Soarele.
Sus
Mig71
Membru
Membru


Data inscrierii: 18 Mar 2020
Mesaje: 191



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Ian 2025 19:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salutare
Sambata noaptea intre 10 si 12.30 am facut observatii din curte la planete , telescopul folosit a fost Dobson 254 mm SW .
Ca si incalzire am privit roiurile deschise din Auriga, destul de spalacite datorita poluarii luminoase, si marea nebuloasa din Orion, in special stelele din trapez unde am vazut cu ocularul Celestron X cell 9 mm pe langa cele 4 stele stralucitoate inca o steluta , putin stralucitoare dar evidenta.
La Jupiter cea mai buna imagine a fost cu ocularul SW planetary 6 mm, detalii frumoase in benzile ecuatoriale .Am avut norocul ca fie tranzitul lui Io. Umbra se vedea super in schimb nu se vedea satelitul pe fondul planetei . A fost fain ca am pandit momentul cand a terminat tranzitul si am vazut in direct aparitia.
La Marte care era foarte sus a fost util ocularul Lacerta 4 mm, se vedea vcalota polara, petele mai inchise , una chiar langa calota si alta mai mare in zona centrala.
Gelu
Sus
David Marica
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Ian 2023
Mesaje: 142



Localitate: Cluj

MesajTrimis: 20 Ian 2025 21:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Excelente observațiile, felicitări pentru observații @Mig71!
Mă bucur foarte mult că ai reușit să observi tranzitul satelitului Io și umbra lui. Sper că voi reuși și eu să văd cândva vreun tranzit, până acum nu îmi aduc aminte să fi văzut umbre pe Jupiter. Cred că a fost o experiență interesantă observarea tranzitului și umbrei pe Jupiter. Succes în continuare! Smile

Primele mele observații din 2025 și din păcate cam puține, sper că după ce pleacă această ceață de altitudine persistentă, să observ și eu câteva obiecte DSO și stele, mai ales variabile:

Dobson 200/1220, ocular zoom 8-24mm, ocular 10 și 4mm plossl:
13.01.2025, ora 19:40
- Venus, faza planetei ~49%, conform Stellarium, dar îl vedeam pe la 50 și ceva la sută vizual.
- Saturn și inelele sale(nu se vedea prea clar) și câțiva sateliți, Tethys, Rhea și Titan, frumos în ordine și dedesubt de planetă parcă am reușit să observ și satelitul Hyperion. Cred că pentru prima dată am stat să admir sateliții lui Saturn, până acum doar pe ai lui Jupiter am insistat.
- Jupiter și cei 4 sateliți+ 2 benzi și multe detalii fine, dacă îmi concentram bine ochiul drept de observații în ocular.
- Luna - orbitoare, era prea strălucitoare pentru ochi, totuși am admirat-o câteva secunde, apoi am făcut câteva poze cu telefonul la ocular. Luna a fost 100% iluminată în acea seară conform Stellarium, adică Plină, dar totuși am putut observa vizual și fotografic câteva cratere cu umbre la Sud, deci probabil era în jur de 99% iluminat.

22:30, a doua sesiune
- Jupiter și Marea Pată Roșie
- Marte, Calota glaciară nordică și o regiune frumoasă întunecată, probabil Syrtis Majoris, foarte frumos s-a văzut. Very Happy Îmi place să observ planeta Marte în această perioadă, la opoziție, mai ales pentru faptul că din toate planetele, Marte este singura care se vede odată la 2 ani și până în 2027(13.8") tot scade în dimensiune, dar am văzut că în 2035, la opoziție va fi mare planeta (21,9"). În rest, cred că fiecare planetă se poate observa anual, mai ales Venus, Jupiter și Saturn(la ea singura problemă observată este înclinația inelelor).
Am folosit și diafragma cu care a venit telescopul, pentru contrast.
În rest am încercat zilele trecute să observ cu Binoclul 10x50 cometa C/2024 G3, dar fără succes, dar am admirat prin binoclu planeta Venus, Luceafărul care era luminos, mai ales că a fost săptămâna trecută ziua culturii și a lui Eminescu!

Cer senin,
David

_________________
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9515

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 20 Ian 2025 22:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari mig71 ! Data viitoare poate incerci o schita, doar atat cat sa poti identifica formatiunile martiene observate folosind apletul lui Sky and Telescope.
Spor la observatii, cer senin, Mircea

Bravo David pentru observatiile faine !

Citeste despre ''efectul Schroeter'' la Venus. Dichotomia are loc la momente diferite de cele rezultate din calculul pozitiei orbitale. Degeaba zice Stellarium 49% daca tu ai vazut 50+ % , e foarte posibil ca tu sa fi vazut bine.

Hyperion este foarte slab luminos, greu de vazut. Poate a fost un alt satelit aproape de acea pozitie ?
Daca a fost Hyperion, surle, tobe si trompete sa cante glorie, ti-a reusit ceva foarte greu !

Multumesc ca ai amintit de Eminescu, cel care a iubit cerul si stelele atat de mult si a scris atat de frumos despre ele !

Cer senin, spor la observatii, sunt incantat de progresele tale ca observator, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Sus
David Marica
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Ian 2023
Mesaje: 142



Localitate: Cluj

MesajTrimis: 22 Ian 2025 20:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc dle. Mircea! Smile
Am gasit cateva informatii si articole pe internet despre efectul "Schröter", dar inca ma documentez, mi se pare interesant fenomenul!
Cateva surse gasite: https://www.astronomy.com/science/the-shadowy-schroter-effect/ ; https://adsabs.harvard.edu/full/1996JBAA..106...16M ; https://www.gsjournal.net/Science-Journals...nload/6078

Revenind la Eminescu, chiar a iubit mult universul si a scris foarte frumos despre cer si stele, mai ales de planeta Venus:
"Cobori în jos, luceafăr blând,
Alunecând pe-o rază,
Pătrunde-n casă și în gând
Și viața-mi luminează!"
(Luceafărul 1883)

Mihai Eminescu este un simbol al culturii noastre (romanesti si astronomice) si consider ca este nevoie sa ne aducem aminte mai des de el si de operele sale si cum este sarbatorit in luna asta frumoasa de Ianuarie, va invit sa admiram planeta Venus / "Luceafarul" in aceste ultime zile de Ianuarie, sa vedem blandetea si lumina ei frumoasa, faza (%) in care se afla planeta si, de ce nu, sa observam efectul "Schröter", daca e posibil.

Daca se va risipi ceata si daca va fi senin in urmatoarele zile, voi incerca sa observ "Luceafarul", Marte (care se afla la opozitie zilele astea si se vede frumos) si multe alte obiecte ceresti, deja imi este dor sa le admir! Very Happy

Cer senin va doresc!
David

_________________
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9515

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 22 Ian 2025 22:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pe vremea comunismului circula o vorba ''numarul inginerilor il va intrece in curand pe cel al intelectualilor''. Putem sa parafrazam pentru Romania de azi asa : ''numarul fizicienilor il va intrece pe cel al intelectualilor''.
Exista un fizician pe nume Presura care a afirmat, in putinatatea culturii sale generale, ca intelelegerea si descrierea efectului relativist al vitezei finite a luminii de catre Eminescu ( ''La steaua'') nu inseamna nimic. Orice om cu educatie scolara de baza stia aceasta, delireaza personajul.
E un natarau acest fizician. E suficient sa adaug doar ca a candidat pentru neo-marxisti si nu-i in stare sa traduca corect nici macar titlul cartii ''Sidereus Nuncius''. E cam din tagma ''imensului'' matematician fara opera Plicusor Dan, zis Dan Gerila si a ''dulapului'' dictatorial de la Cotroceni.

Ma bucura mult si imi da speranta sa vad un tinar studios, un tot mai bun observator al cerului, ca il apreciaza pe Mihai Eminescu. Personajele, ca cele din diatriba de mai sus, au fost foarte bine creionate de marele nostru poet in ''Scrisorile'' sale.

Cer senin, spor la observatii, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9515

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 26 Ian 2025 00:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In sfarsit, har Domnului ! In loc stau cocolosit la caldurica, facand mai nimic, in aceasta seara de Sambata 25 Ianuarie, a fost senin. Si, ca in vremurile bune, am dardait de zor la ocular, facand observatii.
Poate revin maine cu detalii dar pe scurt, am observat Venus, Saturn, Uranus, Jupiter si Marte. Neptun mi-a scapat, era deja intre crengi pe cand am terminat cu Venus si Saturn. Am mai observat cateva duble, M47, M46 si cretelele din M42. Asta a durat de la ora 7 pana la ora 11. Apoi am zis ca motanelul catre motanul cel experimentat: '' Am .... observat destul, eu ma duc acasa''.

Edit: am verificat intai ce ar putea sa fie, sa nu ma fac de cacao. Apoi ...

Cum se zice pe la prosto-viziuni: ''stire-bomba'' !!! Cred ca Wink am vazut satelitul Oberon al lui Uranus. Revin maine cu detalii si ca sa va cer parerea.

Si am mai vazut ceva dubios la Venus.
Puem sa vedem poze recente ale lui Venus undeva, va rog ? Am lasat planeta sa defileze prin camp de cel putin zece ori. De fiecare data mi s-a parut ca vad un sir de trei pete foarte slabe, de-a dreptul fantomatice, paralele cu terminatorul, sa zicem pe meridianul aflat cam la un sfert de raza a planetei, in partea luminata, socotind de la terminator. Imaginea s-a repetat la fiecare trecere, petele s-au vazut in aceleasi pozitii si de aceleasi dimensiuni. Nu fac un secret din faptul ca ma indrept usurel catre o operatie de cataracta. Deci nu stiu daca am vazut fenomen real sau a fost fata morgana. Ca daca a fost o iluzie optica apoi a fost una foarte consecventa.

Cer senin, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Sus
David Marica
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Ian 2023
Mesaje: 142



Localitate: Cluj

MesajTrimis: 27 Ian 2025 22:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte interesante observații dle. Mircea, felicitări!
Eu nu am obsevat nimic neobișnuit la Venus în aceea seară, doar azi parcă se cedea ceva mai întunecat, dacă mă concentram, dar poate mi s-a părut. Uranus m-am chinuit mult să-l găsesc în aceea seară de 25 ian., nu știu sigur dacă l-am observat, cred că l-am confundat cu alte stele sau am sărit peste el, dar voi încerca și în alte seri.

În data de 25.01.2025, am fost afară cu dobul de 200/1220, cu ocularele zoom 8-24mm, 10mm și 4 mm plossl.
Începând cu ora 19:30, am observat:
- Venus, ca o semilună, în jur de 45-50% iluminat, nimic neobișnuit.
- Saturn cu inelele sale, fiind la apus, se vedea întunecat + satelitul Titan cred.
- Marte - ca un disc mic + calota glaciara nordică, măriri până la 305x.
- Pollux și Castor (ca dublă frumoasă).
- Jupiter, cu două benzi ecuatoriale, slăbuț se vedea parcă încă o bandă spre Nord + alte detalii fine dacă mă concentram bine.
- Uranus - m-am chinuit să-l găsesc și cred că l-am confundat cu alte stele din zonă, o să mai încerc în alte zile să găsesc această planetă.
- Pleiade, Hyade și Aldebaran, câmpul telescopului este prea mic pentru ele, dar s-au văzut frumos.
- Nebuloasa Orion(M42 și M43) foarte frumos, nucleu luminos alb-albăstrui, cu trapezul și conturul frumos întunecat. M-am chinuit să văd culori, dar cred că trebuie apertură mai mare.
- Sirius + un roi de stele dedesubt, M41 cel mai probabil.
- M31, M32, M110 - s-au văzut decent, dar fără multe detalii, dar zone difuze + nucleul luminos gălbui a lui M31.
- NGC 884 și 869 - s-au văzut excelent, cu zeci de stele în ele, iar Ngc 457 s-a văzut foarte frumos, în formă de bufniță.
- Roiul din Rossete, NGC 2244, din păcate nu s-a văzut nebuloasa.
21:12 pauză
De la ora 22 la 23:00 am făcut câteva poze cu telefonul + observații rapide cu binoclul, unde am recapitulat obiectele observate prin telescop și am observat și alte obiecte, de exemplu, M81 & M82.

................

Azi, 27.01.2025, de la aprox. ora 19, am organizat un mic "Stat party" la mine acasă cu câțiva cunoscuți. Este a 2-a oară când prezint la un grup de persoane (în afară de familie) obiecte prin telescop, mi-a fost puțin greu, dar le-am prezentat câteva obiecte mai importante rapid, înainte să vină norii pe la ora 20:30. Am observat împreună și am discutat împreună despre planetele ce se vedeau frumos pe cer. Am început cu planeta Venus și Saturn, care se vedeau destul de bine. Au fost câteva reacții frumoase de uimire. ( Înainte de această întâlnire, am observat singur Venus și parcă se vedea la măriri mai mici ceva mai întunecat, dar nu știu sigur, la măriri mari se vedea luminos, gălbui, fără detalii. Ulterior am admirat și Castor, care azi era mai apropiat, nu era complet despărțită și parcă o vedeam triplă, nu știu de ce, dar nici seeingul nu era așa bun, era decent).
Mai târziu am mers la Jupiter și am observat 2 sateliți de ai săi, iar la Jupiter se vedeau frumos benzile, iar apoi au fost și aici câteva reacții frumoase Very Happy. Am observat și planeta Marte, care se vedea mai greu și mai mic, doar eu am reușit să văd slăbuț calota glaciară nordică. Am observat la final și nebuloasa Orion, care era foarte frumoasă și era multă bucurie la observarea ei. Am încercat să descriu ce este această nebuloasă și efectul timpului, că se află la vreo 1400 ani lumină față de noi și o vedem, de fapt, cum era ea în trecut, vedem istoria ei. Au fost făcute și observații cu binoclul și s-au bucurat să observe zeci de obiecte pe cer cu el. Aș vrea să construiesc o montură paralelogramă pentru binoclu, sa6pot arăta mai ușor și altor persoane obiectele pe care le văd eu prin binoclu.
Și am terminat sesiunea cu o poză de grup (înafara de mine, eu am fost fotograful!). Smile

Pe la ora 21, am ieșit din nou cu tatăl meu să vedem tranzitul satelitului Io pe Planeta Jupiter, să vedem umbra ei și să facem și noi doi o poză cu telecopul, dar s-a înnorat complet cerul, din păcate! Mai urmează săptămâna asta și săptămâna viitoare probabil și alte adunări, să observăm, mai ales, spectaculoasa Lună cu craterele ei, la măriri mari, de până la 152-305x.

Cer senin!
David



IMG_20250127_213021.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  926.95 kb
 Vizualizat:  de 2492 ori

IMG_20250127_213021.jpg



_________________
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9515

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 28 Ian 2025 12:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Excelenta initiativa de a face observatii pentru cunoscuti, felicitari !

Uranus: ia distanta de la steua Maia spre Electra din Pleiade. Mergi de aprox. 15x aceasta distanta ''in jos si spre dreapta'' adica spre SV, fara sa te abati de la directie si vei gasi planeta.

Sau: imagineaza-ti un triunghi isoscel in care laturile egale sunt formate intre Algol si Hamal / Alfa Ari de o parte si Algol si Uranus, de cealalta.

Cer senin, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Sus
David Marica
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Ian 2023
Mesaje: 142



Localitate: Cluj

MesajTrimis: 28 Ian 2025 22:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumesc dl.Mircea! Smile
Azi, 28.01.2025, între ora 19:00 și 20:30 am fost afară cu telescopul și am făcut un mic "Star Party" cu un prieten de al meu din vecini (cred că pentru prima dată s-a uitat prin telescop, prin binoclu a mai observat) și mai târziu a venit și tatăl meu. Am observat multe obiecte prin telescop, iar uneori am observat și prin binoclul 10x50 Lacerta și am arătat că se poate observa și cu el multe obiecte frumoase. Cerul a fost mult mai frumos decât ieri, era curat cristal, dar la final au început să se apropie câțiva nori.

Următoarele obiecte pe care le-am observat, mai ales prin telescop:
- Saturn și inelele sale frumoase, se vedea mai bine în seara aceasta decât ieri.
- Venus, "Luceafărul" s-a văzut superb, strălucitor, nu am sesizat alte detalii.
- Marea Nebuloasă din Orion(M42 și M43) și trapezul, se vedea luminos nebulaosa și în apropiere de nebuloasă, am văzut o zonă de stele mai multe, parcă se vedea nebuloasa "Running Man" întunecat, slab vizibil, dar nu sunt sigur. Poate a reușit cineva de pe forum să vadă vizual această nebuloasă?
- Sirius și Betelgeuse - strălucitoare, am observat culorile lor diferite.
- Pollux și Castor (ca dublă)
- Planeta Marte, un disc portocaliu și foarte greu se distingea calota glaciară nordică.
- Mizar(ca dublă) și Alcor.
- Galaxiile M31, M32 și M110 - s-au văzut bine aceste galaxii, mai ales M31 cu nucleul ei gălbui.
- Roiul Dublu din Perseu - excelent, cu sute de stele în același câmp vizual al ocularului zoom de 24mm. Le-am observat și prin binoclu, dar prin telescop s-a văzut minunat!
Prin binoclu am mai observat triunghiul de iarnă, constelația Orion, Pleiadele (M45) și Hyadele (Mel25).
Și am făcut și câteva poze. În concluzie, a fost o seară excelentă și mă bucur că pot împărtăși aceste experiențe la telescop și cu alte persoane.

Urmează, cel mai probabil săptămâna viitoare, să observăm Luna cu craterele ei și dacă permite lumina lunii, să observăm din nou niște obiecte DSO, cu cât mai multe persoane!
Pe plan personal, mi-am propus să observ acum în februarie-martie, anumite obiecte, precum: Planeta Neptun și Uranus și poate planeta Mercur, dacă va fi pe cer! NGC 253 (Galaxia Sculptor), M74, M77, M79, M35, M36, M38, M1 (nebuloasa Crabului), NGC 2392 (Nebulaosa Eskimo, sunt curios dacă se vede), Tripleta din Leo și lanțul Markarian (pe care nu l-am mai văzut anul trecut, sper să-l observ anul acesta) și alte galaxii, neapărat Galaxia Needle(sau Acul, NGC 4565), M101 etc.

Cer senin,
David



IMG_20250128_215548.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.1 MB
 Vizualizat:  de 2384 ori

IMG_20250128_215548.jpg



_________________
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9515

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 28 Ian 2025 23:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Excelent David, faci un lucru extraordinar !
Vei termina liceul, vei urma facultatea, te vei angaja. Viata te va indeparta de prieteni si chiar si de familie. Atunci vei aprecia la adevarata lor valoare aceste momente petrecute sub stele cu prietenii din copilarie si, mai ales, cu tatal tau.

Cand cerul este curat, fara pacla, cauta stelele 42-45 Ori de la Nord de M42-43.
Dincolo de ele, si mai spre Nord, este roiul stelar deschis NGC 1981. Focalizeaza cat mai bine, evita cat poti luminile parazite si plimba telescopul intre * 42-45 Ori si NGC 1981. Fii mai ales atent la culoarea fondului cerului. Vei vedea ca in jurul * 42-45 Ori fondul cerului este cetos, usor laptos in timp ce intre stelele din NGC 1981 va fi negru, ma rog, ceva pe acolo. Ei bine, ceata aceea subtila dar bine vizibila este NGC 1977/ Running Man Nebula.
Apoi cauta steaua Iota Ori, acolo te asteapta trei ''surprize''. Iota Ori este stea tripla. La Vest , stanga in ocular, se vede un arc in semiluna de stele, acela este roiul NGC 1980. La Est,dreapta in ocular fata de Iota, vei vedea o pata cetoasa care este nebuloasa asociata cu NGC 1980. Este clar vizibila fara nici un filtru, am gasit-o descrisa deja de catre patriarhul astronomilor amatori, Rev. Thomas Webb.
Multa vreme, Webb a observat cu o luneta de 90mm apoi l-a dotat taica-sau cu reflector cu oglinda With de 24cm din poza atasata. Deci cam ca si ale noastre, din sticla dar argintata, nu aluminizata.

Cer senin, Mircea



TelescopRevWebb - Copy.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  90.99 kb
 Vizualizat:  de 2370 ori

TelescopRevWebb - Copy.JPG



_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Sus
David Marica
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Ian 2023
Mesaje: 142



Localitate: Cluj

MesajTrimis: 02 Feb 2025 11:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc mult dl. Mircea! Aceste momente chiar sunt importante pentru mine, de aceea incerc sa fac multe observatii cu cat mai multe persoane apropiate, sa admire acest Univers frumos.
In zilele urmatoare, daca imi permite Luna, o sa incerc sa revad acea regiune unde se afla NGC 1981 si NGC 1977, imi doresc sa vad si eta ori, sa vad o stea tripla, in zilele astea am observat cateva duble, o sa descriu mai jos.

In 31 ianuarie,intre orele 18:00-18:50, am admirat Venus si Luna cu lumina ei cenusie, adica partea iluminata de Pamant. Mai ales prin binoclu s-a vazut foarte bine, cu marile lunare intunecate, iar prin telescop am vazut deja craterele iluminate de lumina stralucitoare a Soarelui. La 18:45 am vazut si un satelit care a tranzitat Luna.
Am facut si cateva fotografii, dar ca sa nu umpu topicul cu poze, pun link-uri: google drive https://drive.google.com/drive/folders/1BB...drive_link / facebook: https://www.facebook.com/share/p/18ntPD324z/

........

Ieri, 1 februarie 2025, (ora 19:40): un cunoscut de-al meu din sat, dupa ce a vazut fotografiile pe internet, a dorit mult sa vina sa observe prin telescop. Am observat impreuna Luna, cu lumina ei cenusie si cateva cratere, iluminata 12,6%. Am mai observat Venus, Jupiter si Nebuloasa Orion, unde a fost multe reactii frumoase de "wow" si le-am facut si cateva poze cu expunere lunga langa telescop, iso 6400, 30s.

Dupa aceasta sesiune scurta, am facut observatii singur, dar si cu mama mea, si am observat:
- M81 si M82, s-au vazut frumos, M82 lunguiet, fara multe detalii, dar a fost interesant, nu le-am ami vazut de mult timp prin telescop.
- M31, M32 si M110, difuze, sateliti sai abia se vedeau, iar M31 doar nucleul galbui am reusit sa observ, poate din cauza ouclarului, nu are camp vizual mare, doar de vreo 40 grade la 24mm.
- Stele duble, Mizar(ca duble bine definita) si Alcor; Polaris (la magnificatie de 152x am vazut slabut companionul sau, ca un punct mic);
- NGC 457, roiul bufnita si NGC 869 si 884 (si mamei mele i-a placut sa observe aceste roiuri)
- M101, era prea jos si in ceata, din pacate nu am reusit sa-l observ;
- Aldebaran, Hyade, Pleiade - s-au vazut frumos, dar nu in tot campul vizual.
- Jupiter, cu doua benzi ecuatoriale frumoase si 3 sateliti pe o parte, in forma de triunghi dreptunghic, iar pe cealalta parte s-a vazut Europa.
- Betelegeuse, stralucitor portacaliu, iar Sirius si mai stralucitor si mai jos de Sirius am reusit sa observ cu mama mea si roiul M41 cu multe stelute si M48.
- M42-43 s-a vazut foarte frumos aceasta nebuloasa, ca de obicei, luminos, cu trapezul si regiunile sale mai intunecate.
- Rigel, la 152x, am vazut slabut companionul sau
- Marte, ca o bulina portocalie,fara detalii; Gemenii Pollux si Castor (ca duble).
- am reusit sa identific si M44, cu sute de stele frumoase in el.
- am vrut sa observ si tripleta din Leo, dar era prea jos la ora aceea.

Am terminat observatiile cu cateva obiecte noi observate prin dobsonian, ora 21:22:
- Nebuloasa Crabului, M1, difuz-gri, incretit parca, fara alte detalii, dar s-a vazut interesant fata de anul trecut, prin luneta de 70mm.
- Nebuloasa Eskimo sau NGC 2392, ca o bulina albui (poate verzui slabut), iar in mijlocul ei avea ceva ca o stea.
- Planeta Uranus, mica si alb-albastrui, fara detalii. Am reusit sa-l observ cu tatal meu.

As mai fi vrut sa observ zeci de alte obiecte, pe care le am in Skysafari Pro, in lista de observatii, dar deja era prea frig, a inceput sa imi inghete mainile, dar cerul era superb, negru spre zenit si zona Orion imi tot atragea atentia.
Acum cand scriu, este innorat si ninge foarte frumos afara, ca-n povești, se pare ca vine cu intarziere iarna, cand se apropie primavara calendaristica. Smile

Cer senin!
David



IMG_20250201_180732.jpg
 Descriere:
1 februarie
 Marime fisier:  1.37 MB
 Vizualizat:  de 2073 ori

IMG_20250201_180732.jpg



IMG_20250131_185131.jpg
 Descriere:
31 ianuarie
 Marime fisier:  624.73 kb
 Vizualizat:  de 2073 ori

IMG_20250131_185131.jpg



_________________
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Sus
Night
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2024
Mesaje: 450



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Feb 2025 21:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felictări și mamei, care din câte înțeleg a asistat la observații! (Îmi aduci aminte de mama lui Gauss, care vedea faza planetei Venus, cu ochiul liber!)
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9515

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 02 Feb 2025 23:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bravo David, vad ca esti un ''recidivist'' in fapte astronomice bune. Vei ajunge departe !


Aseara, Sambata 1 Februarie, am fost la observatii impreuna cu Armand la Tarnova Point.
Am dus cu noi doburile de 8 inch si 10 inch. Am observat planetele Saturn, Venus, Neptun, Uranus,Jupiter si Marte. Oleaca Deep Sky si, foarte putine stele duble.
Am observat fara filtru nebuloase precum Rosette, Flame, Running Man, California si mai multe roiuri deschise. Armand a reusit sa vada companionul lui Sirius la 400x.
Cu ochiul liber, Roiul Dublu din Perseu si M44 erau ''orbitoare'' iar M41 si M47 se vedeau bine +++
A fost fain !

Cer senin, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... , 42, 43, 44  Urmatoare

Download topic
Pagina 43 din 44
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact