Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1714
|
Trimis: 20 Ian 2025 10:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: Binoclu/ri Oberwerk |
|
|
|
Am reusit sa sparg gheata! 😊
Dupa doua saptamani in care am vorbit cu proprietarul firmei americane Oberwerk ( Kevin Busarow), m-am hotarat sa dau prima comanda.
Cu ocazia discutiilor cu Kevin am aflat si de ce prezenta Oberwerk in Europa e ca si inexistenta, iar binoclurile lor nu sunt cunoscute de majoritatea astronomilor amatori. Si cand spun ca nu sunt cunoscute ma refer la faptul de a detine efectiv un instrument optic Oberwerk si nu la faptul de a fi auzit de numele si existenta firmei.
Cate binocluri Oberwerk sunt pe forumul nostru? Are cineva si ne poate da informatii despre calitatea acestor instrumente?
Oberwerk are sediul oficial in SUA si aproape toata productia fabricii lor merge tot in America.
Aici in Europa e alta poveste. O firma din Italia a obtinut de la Oberwerk dreptul de a vinde produsele sale pe continentul nostru. Numai ca, si aici e tot misterul lipsei acestor instrumente in Europa, firma italiana chiar daca a obtinut dreptul de a vinde binocluri Oberwerk, numarul de instrumente pe care il primeste e strict limitat. Si asa mi-am putut explica de ce pe site-ul oberwerk.eu o parte din binocluri erau epuizate deja din vara. Deci italienii nu aveau interes sa faca nici un fel de reclama la nivel international pentru ca numarul strict de instrumente pe care le primeau mergeau fara probleme si pe piata locala.
Bineinteles ca se poate comanda si din America dar costurile transportului sunt in cazul unor binocluri egale cu cel al binoclului insusi.
Partea buna pentru noi ar fi ca in februarie cei din Italia primesc portia pentru 2025. 😊
Pana una alta cateva informatii despre Oberwerk iar in scurt timp o sa vin si cu ceva concret, incepand de la plasarea comenzii pana la obiectul in sine.
1. https://youtu.be/B19FDklTkb4?si=LyC2fNpYhVNXhCMD
2. https://youtu.be/LPWR7nDUFkQ?si=FFgwOk14qRwJfyed
3. https://youtu.be/QG_SsJwHed0?si=thFPkcCkrGh7c4l1
4. https://youtu.be/tcHAmbnLEhA?si=F9cy2IMTZE8kpnCl
5. https://youtu.be/IsaFP8qrVDM?si=tg_kXW6-l1Mtn0_f
6. https://youtu.be/hOG-tfFC-eQ?si=csz6MV8LYTJrWhrq
|
|
Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 827
|
Trimis: 20 Ian 2025 13:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu am avut un Oberwerk (11x56 LW Binoculars), cumparat direct din US.
Din punctul meu de vedere era ok si optic si mecanic. Dar nu era din clasa de top de la Oberwerk.
L-am dat numai pt ca am vrut un ED.
Am vazut pe CN ca sunt apreciate, mai ales ultimele modele.
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 20 Ian 2025 13:56 Download mesaj |
|
|
|
gpaunescu a scris: | ...Am vazut pe CN ca sunt apreciate, mai ales ultimele modele. |
Pe alea am pus si eu ochii, dar pas cu pas.
Problema cu firma italiana e ca doar de acolo se poate cumpara un binoclu Oberwerk, nu e ca la alti producatori ce permit sa se faca comenzi la Astroshop, Optik Pro, Teleskop Service si alti asemenea distribuitori ce vand aproape tot ce exista pe lumea asta.
|
|
Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 827
|
Trimis: 20 Ian 2025 14:17 Download mesaj |
|
|
|
Dar de ultimul APM ce se mai aude?
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 20 Ian 2025 14:32 Download mesaj |
|
|
|
Aici incercam sa promovam altceva.
Sper sa se auda de bine!
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Ian 2025 10:30 Download mesaj |
|
|
|
Am o nelamurire si poate unul din voi binevoieste sa ma lumineze ... de ce considerati binoclurile Oberwerk deosebite/diferite de celelalte binocluri de pe piata europeana? Ma refer in special la seria XL.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Ian 2025 11:26 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | ... de ce considerati binoclurile Oberwerk deosebite/diferite de celelalte binocluri de pe piata europeana?.... |
Din cate vad nimeni nu a considerat asta. 🙂
Pana una alta deosebite si diferite fata de celelalte sunt pentru noi doar prin faptul ca nu le avem, pana acum nu s-a anuntat nici un proprietär.
Dupa ce o sa le avem poate putem face si consideratii obiective.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 21 Ian 2025 12:23 Download mesaj |
|
|
|
Si daca nu e diferit de unul de pe piata europeana, care e logica sa-ti doresti unul de pe piata americana?
Imi ascundeti ceva ...
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Ian 2025 16:08 Download mesaj |
|
|
|
Dorinta de schimbare probabil, nu stiu. 🙂
Deci cum spuneam pas cu pas.
Primul pas e deja facut: Oberwerk 8×42 ED Sport.
Am avut trei motive sa aleg acest binoclu. Primul ar fi ca ma aruncam in necunoscut, nu am mai avut nici o experienta premergatoare cu aceasta firma italiana, asa ca m-am decis ,preventiv pentru inceput, sa fac o comanda mica si la propriu si la figurat. Vad ca a functionat, firma isi face treaba bine.
Al doilea motiv a fost sa verific cum functioneaza partea de transport. Pe desfasurator apar trei tari, cu centrul de adunare si redistribuire a coletelor in Germania, Nürnberg. Probabil de acolo vine cu avionul. La usa a ajuns cu o masina de la FedEx.
Al treilea motiv si cel mai practic e ca mi-am dorit un binoclu compact pe care sa-l am mereu cu mine, sa stea numai in masina. Am avut situatii excelente in care puteam face observații dar nu aveam nici un instrument cu mine.
SLC-urile pe care le am le consider prea mari pentru sarcina asta, plus ca pe astea le tin ca pe ouale de aur. 🙂
Toate conditiile au fost indeplinite, pentru urmatorul stiu deja cum functioneaza lucrurile. Sper ca aceasta experienta sa fie si altora de folos.
Am facut si cateva probe in pauza de o ora pe care am avut-o, revin cu primele impresii.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
493.23 kb |
Vizualizat: |
de 908 ori |

|
|
483.76 kb |
de 908 ori |

|
|
488.88 kb |
de 908 ori |

|
|
464.53 kb |
de 908 ori |

|
|
493.05 kb |
de 908 ori |

|
|
469.77 kb |
de 908 ori |

|
|
462.69 kb |
de 908 ori |

|
|
488.54 kb |
de 908 ori |

|
|
455.28 kb |
de 908 ori |

|
|
472.86 kb |
de 908 ori |

|
|
467.18 kb |
de 908 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 21 Ian 2025 18:02 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Dorinta de schimbare probabil .. |
Deci facem caterinca, da?
Ce schimbare daca binoclurile nu sunt diferite? ...(e retorica) .. mi-a pierit cheful de asa dialog..
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Ian 2025 18:51 Download mesaj |
|
|
|
Silviu imi pare rau daca asta am lasat de inteles. Imi asum vina.
Insa nici vorba de mistocareala, eu am dat in mod sincer raspunsul pentru situatia mea. Nu am probat niciodata pana astazi un binoclu Oberwerk, iar pe de alta parte sunt sigur ca am investit prea mult intr-o alta firma ce uneori nu a satisfacut toate asteptarile. Asa ca am simtit nevoia unei schimbari. Si din primele impresii cred ca bine am facut.
Tocmai testez binoclul iar prima impresie e ca vizual e mult peste Nikon Monarch M5 8x42 ED. Pana acum sunt incantat de optica Oberwerk.
Fotografia am facut-o tinand si binoclul si telefonul in mana, abia am reusit sa apropii un deget de butonul de declansare.
|
484.5 kb |
de 870 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Ian 2025 18:57 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | Si daca nu e diferit de unul de pe piata europeana, care e logica sa-ti doresti unul de pe piata americana? |
Poate nu am inteles eu intrebarea, te referi la firme diferite sau la aceleasi binocluri Oberwerk din America versus binoclurile Oberwerk din Europa?
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Ian 2025 20:36 Download mesaj |
|
|
|
Prima sedinta de observatii cu Oberwerk-ul 8x42 ED Sport se apropie de sfarsit.
Pe timp de zi imaginea pe centru e buna, ultimii 20-30% din camp isi pierd usor din calitate, dar eu sunt multumit de ceea ce poate.
Am asteptat sa se intunece pentru ca citisem un articol in care scria ca in aceasta noapte este regal de planete. Pot fi vazute 6 planete, eu am fost mai generoas si am spus 7, nu am vrut sa nedreptatesc Terra din care putem deasemenea sa vedem o mica parte.
Primele 4 planete le-am detectat foarte usor si sau vazut bineinteles corespunzator unui 8x. De la est la vest usor de vazut au fost Marte, Jupiter si satelitii ( Io mai ca se lipea de Jupiter dar se vedea) apoi Venus si sub Venus ceva mai jos Saturn. Neptun si Uranus le-am gasit cu Stellarium dar pentru 8x sunt doar doua puncte usor portocalii.
Insa foarte bine sau vazut Pleiadele. Stelele sunt cu adevarat punctiforme iar aberatie cromatica nu am gasit pana acum nicaieri la observatiile nocturne, o sa vad cum sta treaba la Luna. Un pic de verde dar foarte slabut am detectat ziua pe marginea unui munte inzapezit, dar si aici lucrurile difera in functie de pozitia fata de lumina Soarelui.
Pentru ca M31 aparea in Stellarium ca fiind vizibila m-am incapatanat sa o caut pana mi-au inghetat mainile si tot nu am gasit-o. Apoi am zis sa mai arunc cateva ocheade si pe la zenit si gata, acasa...iar frumos asezata chiar deasupra capului statea Andromeda. 🙂
Pentru primele lui ore de cand a ajuns la mine micutul asta a facut deja multe. Sunt multumit.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 21 Ian 2025 22:14 Download mesaj |
|
|
|
Cristi
Ai un binoclu nou, din cele povestite reiese ca este bun, este si mic si usor cum trebuie sa fie unul de ''campanie''.
De pe muntii aceia frumosi care se vad in pozele tale, M31 se va vedea si cu ochiul liber, poate incerci data viitoare.
Sa-l folosesti sanatos, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Ian 2025 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | ... si usor .... |
Multumesc frumos Mircea. Despre greutatea lui asa cum il simt eu in mana as putea spune ca e si in acelasi timp nu prea e usor. Cred ca partea forte a acestui binoclu e constructia lui. E primul pe care il am ce e fabricat totalmente din metal. Asta a fost o surpriza placuta, cu termenul de ,,binoclu de campanie " ai nimerit-o perfect.
Chiar si rotitele alea rosii pentru focus si reglarea dioptriilor sunt din metal. E aluminiu, dar e metal. Corpul e din magneziu. Insa cel mai mult din partea mecanica m-a incantat mecanismul de focusare . E foarte ferm, nu se poate defocusa din greseala. In acelasi timp are o zona a campului clar pe un interval de rotire mai mare. Iar asta imi place foarte mult. La alte binocluri ce au zona clara doar intr-un punct fix ajunge doar o mica miscare a rotitei de focusare spre stanga sau spre dreapta si s-a pierdut focusarea. La asta intervalul de rotire in care isi pastreaza focusarea e mai generos. Nu exista absolut deloc miscare in gol/joc atunci cand schimb brusc directia mecanismului de focusare. Cat despre intervalul mai mare in care isi pastreaza focusarea cred ca Silviu ar putea sa ne spuna mai multe daca revine la sentimente mai bune. Probabil are legatura cu pasul filetului sau melcului interior.
Finisarile exterioare sunt in totalitate impecabile, nu am gasit nimic de care sa ma iau. Are si posibilitatea de a i se monta un suport pentru trepied insa pentru 8x nu cred ca o sa fie folosit. Ocularele au 3 pozitii de extindere, deasemenea ferme. Luat totul in intregime se vede clar faptul ca Oberwerk nu face rabat la calitate si nu se joaca cu acest aspect.
Ca sa revin la intrebarea lui Silviu acum ca am inteles-o si eu in sfarsit , din ce mi-a spus si mie Kevin, toate binoclurile Oberwerk atat din America cat si cele din Europa vin din aceeasi fabrica. Singura diferenta intre ele ar fi faptul ca Kevin le verifica personal pe cele din America inainte de a le expedia. In felul asta sunt eliminate eventualele probleme venite din fabrica. Astea din Europa nu stiu daca le mai verifica cineva.
Acum rad de unul singur si imi imaginez ce fata a facut Silviu cand a citit raspunsul cu ,,dorinta de schimbare". Insa eu am crezut ca el compara binoclurile diferitelor firme ce ne sunt noua foarte accesibile aici in Europa cu cele ce se vand de catre Oberwerk in America si care noua in Europa nu ne sunt asa de accesibile. De aici confuzia. Bineinteles ca dupa un asa raspuns si eu m-as fi considerat luat la misto.
Silviu nu credeam ca o sa spun vreodata asta la un barbat, dar imi mai oferi te rog o sansa? 🙂
Ca dovada ca nu as indrazni niciodata sa fac caterinca cu tine, uite, fac public faptul ca esti singurul din Romania care stie ca din cauza aberatiei cromatice accentuate am trimis APM- ul 82mm SD inapoi la mama lui. Ce o sa iasa o sa vedem, APM Germany e pe jar acum pentru ca le-am spus ca daca mi-l trimit inapoi in aceeasi stare o sa-l dau sa fie verificat oficial la institutiile abilitate pentru a stabili ce sort de sticla se afla in lentilele alea. Dupa ce le-am trimis vestea asta vad ca au amutit complet.
Hai iarta-mi momentul de ratacire si revino la normal, fara tine orice mancare de pe aici nu are gust. 🙂
|
|
Sus |
|
 |
|