Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233923 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2805
|
Trimis: 05 Ian 2025 15:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ocultatia dintre Luna si planeta Saturn. 4 ianuarie 2025 |
|
|
|
Buna ziua tuturor.
Aseara am observat si filmat ocultatia dintre Luna si Saturn , un rar eveniment astronomic, cu telescoapele Gigant 245mm (vizual + foto afocal cu telefonul) si SW 130mm (filmare cu camera ASI178MM). Am avut mare noroc ca am prins cer senin aseara si am putut observa rarul eveniment astro, asa ca m-am pregatit temeinic la lasarea intunericului in asteptarea ocultatiei.
La sfarsitul orei 19 (ora locala) planeta Saturn se apropia tot mai mult de Luna pentru ca mai apoi la ora 19:59 sa atinga aparent cu inelul partea intunecata a Lunii si sa dispara treptat in spatele Lunii. A fost ceva uimitor pentru mine sa observ disparitia treptata a unei planete dupa discul Lunii, fiind pentru prima oara cand observ asemenea eveniment astro.
Apoi pe la ora 20:33 planeta a reaparut pe partea luminata a Lunii, undeva in apropierea Polului sudic, prin dreptul craterului Boguslawsky (care a fost greu de indentificat chiar cu ajutorul atlasului selenar).
Datorita faptului ca Luna si Saturn erau la o inaltime destul de mica fata de orizont am avut de-a face si cu turbulenta atmosferica destul de mare, mai ales la emersia lui Saturn, dar si cu obstructionare cauzata de copaci si magazie, ceea ce m-a determinat sa mut telescoapele in alt loc cu vizibilitate mai buna, cu putin timp inainte de inceperea ocultatiei.
Dar sunt foarte multumit ca am reusit sa observ acest eveniment rar, si cu ocazia asta nu voi mai rata nicio ocultatie planetara de catre Luna indiferent de situatie, las orice treburi deoparte, doar vremea sa ma mai impiedice (in 2023, noiembrie, a mai fost o ocultatie dintre Luna si Venus dar am ratat-o din cauza ca nu eram acasa, fiind plecat cu treaba prin oras).
Mai jos am lasat un link catre filmarile facute cu camera ASI 178 prin telescopul SW 130mm, in momentele de imersie si emersie a planetei Saturn, filmari pe care le-am contopit intr-un singur clip ce l-am postat pe YouTube.
https://youtu.be/P9LEfRl-Smw
Descriere: |
Ocultatia dintre luna si Saturn. 04 ianuarie 2025. Poza afocala cu telefonul prin telescopul gigant 245mm f/5.25 si ocular Celestron Plossl 40mm. Inainte de imersie. 17:27:51 UTC. |
|
Marime fisier: |
115.08 kb |
Vizualizat: |
de 1528 ori |

|
Idem - cu foarte putin timp inainte de imersie. 17:58:25 UTC. |
|
166.15 kb |
de 1528 ori |

|
Momentul imersiei - Saturn incepuse deja sa dispara treptat in spatele Lunii, nu se vedea decat partea stanga a inelului. 18:03:17 UTC. |
|
166.93 kb |
de 1528 ori |

|
La foarte putin timp dupa momentul emersiei - Saturn reapare pe partea luminata a Lunii. 18:34:10 UTC. |
|
258.66 kb |
de 1528 ori |

|
Idem - Saturn incepe sa se indeparteze de limbul selenar. 18:34:21 UTC. |
|
237.98 kb |
de 1528 ori |

|
Poza facuta cu zoom dupa momentul emersiei. 18:35:38 UTC. |
|
179.84 kb |
de 1528 ori |

|
|
162.68 kb |
de 1528 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Ian 2025 18:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu am vazut o ocultatie dubla. Cand Saturn se apropia de Luna, aceasta a fost ocultata de un bloc. Si a trebuit sa ma mut intr-un loc mai favorabil, aflat tocmai la vreo 400m distanta. Astfel am avut ocazia sa-mi exersez talentul la carat telescopul cu montura, trepied si 3 genti, in brate. Asa ca intrarea si iesirea din ocultatie le-am ratat. Asa se intampla cand iti aduci aminte de eveniment cu doar o ora inainte, si nu ai nimic pregatit. Totusi am facut cateva poze, din care mi-a iesit una buna, dupa ocultatie.
|
134.43 kb |
de 1501 ori |

|
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Ian 2025 21:22 Download mesaj |
|
|
|
La ''d'astea'' sunt artist, din copilarie. Ma trimiteau parintii sa cumpar ceva, plateam marfa si o lasam pe tejgea. Uneori aveam noroc, alteori urma rasplata.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2921
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 06 Ian 2025 19:27 Download mesaj |
|
|
|
Am prins începutul ocultației de pe o bancă din fața blocului . S-a văzut grozav la 90 x cu lunețica ed de 66 mm. Nici un trecător obișnuit nu a manifestat vreo curiozitate , toți erau grăbiți să ajungă în centru la scena primăriei, de unde radiază behăiturile obișnuite , de sfârșit/început de an.
Doar un boschetar m-a întrebat ce se vede , cu puțin înaintea începerii fenomenului astronomic , în timp ce vorbeam la telefon cu Silviu .
Nu am stat să surprind reapariția lui Saturn pentru că ar fi fost prea mare tămbălău , Luna dispărând după blocul din față , după vreo jumate de oră .
Este a doua pe care o prind , ceva mai puțin spectaculoasă decât cea din august 2006 .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Ian 2025 09:56 Download mesaj |
|
|
|
Eu am ieșit doar cu binoclul 7x42, nu s-au văzut detalii decât pe Lună. Nu am stat decât la intrare, a fost fain să văd timp de câteva zeci de secunde când guguloiul de lumină care era planeta se diminua și dispărea. Am mers la vreo 200m de bloc unde aveam deschidere la cerul vestic, blocul de lângă mă împiedică să văd mai jos de 40 grade din balconul vestic.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 08 Ian 2025 16:03 Download mesaj |
|
|
|
Si la mine a fost o poveste tragi-comica!...
Inainte de ocultatie cu ceva vreme, cerul era partial innorat iar Luna se straduia sa stea ascunsa in nori. In acelasi timp si Polara era ascunsa in nori, in partea relativ opusa de cer. Cu 5 minute inainte de imersie, cerul s-a limpezit in ambele locuri si am facut cea mai rapida aliniere polara cu set-up-ul meu mobil, de la care nu aveam nici o asteptare (alinierea polara vreau sa spun). Am reusit sa prind planeta in camp si am luat 3 expuneri exact cand Saturn plonja in spatele Lunii (la ultima abia se mai vad inelele). Alinierea polara s-a dovedit a fi excelenta pana la urma.
Apoi, in loc sa imi vad de treaba si sa astept linistit iesirea planetei de dupa discul lunar, m-a mancat in fund sa experimentez niste setari la programul de achizitie (ASI Cap) ca sa automatizez cumva secventa cadrelor pentru faza asta. Doar ca asa e cand esti prost - camera a inceput sa traga cadre ca nebuna, eu nu am observat si am primit mesaj ca nu mai am memorie pe hard. Am inceput sa sterg frenetic discul, uitandu-ma in acelasi timp sa nu rasara planeta.
Ma tot uitam la ceas, incercand sa vad de ce nu mai rasare, fara sa realizez ca ma uitam intr-o zona gresita (1) si ca datorita faptului ca am redus mult gain-ul si expunerile ca sa nu se arda cadrele de la prea multa Luna, eu nu vazusem planeta ce tocmai iesise de dupa ea (2). Intre timp, eu stergeam voios cadre, care contineau de data asta si iesirea din spatele Lunii si care prin prelucrare cred ca puteau fi valorificate.
Asadar am 3 cadre (pe care nici nu m-am obosit sa le prelucrez pana acum) cu intrarea si zero cadre cu iesirea. Un eveniment mult asteptat si prost gestionat. Asta e...
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|