Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233928 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 204
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 23 Dec 2024 22:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cum vi se pare relativ la usurinta in folosire si versus poluarea luminoasa? 70/700 inseamna F/10 si ar trebui sa se comporte decent la planete si la DSO-urile mai luminoase gen Nebuloasa Orion , Pleiade , roiuri globulare. Banuiesc ca a aratat cate ceva , cat sa va deschida apetitul la ceva mai consistent
Miss Violet a mea este un 70/350mm , a fost prima prima jucarica , este si acum la datorie atat ca finder cat si ca grab&go de zi si de noapte. A avut o viata surprinzator de aventuroasa cu plimbari in tara si peste hoare, inclusiv trecut oceanul si facut cunostinta cu o diagonala si niste oculare Tele Vue care ne-au insotit si inapoi
EDIT: Folosesc refractoare asa ca parerea mea despre modelul de reflector poate nu e cea mai avizata, totusi , citind despre ele imi place mai mult varianta 150/750mm care apare si in discutii pe la altii https://www.cloudynights.com/topic/745812-...n-general/ _________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 23 Dec 2024 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Bivanus
Daca ai un trepied bun, stabil pe care sa pui reflectorul din linkul indicat, va fi bine.
Daca nu, mie aceasta combinatie, gasita de David Marica, mi se pare excelenta. Ba chiar o vad drept dotarea optima pentru un incepator sau un astronom nomad.
https://telescop-expert.ro/telescop-newton...uxe_288352
Despre ocularele zoom mi-am spus parerea de mai multe ori. Si nu la modul polemic. Inteleg ca ocularele zoom sunt mai potrivite pentru cei fara probleme de vedere. Asta n-am stiut-o, e bine de tinut cont.
Am doua oculare zoom de la Svbony. Cel potrivit pentru reflectoare este intradevar modelul 135. De cand l-am luat, Mark III de la Baader doarme in hamacul lui, fara intrerupere.
Cum am descris in rapoartele mele de observatii, ocularele zoom trebuie folosite in tandem cu un ocular de focala ''lunga'' adica 25mm sau 30mm si cu camp aparent cat mai mare. La mine asta inseamna 60* sau 70*. Cu ocularul acesta cauti obiectul sau zona in care se afla obiectul. Odata ajuns acolo, pui zoomul in focuser. Te doare la basca daca are camp de 40* sau chiar 30* ( exista asa ceva de la cele mai mari case de optica ), focala lunga a zoomului iti foloseste doar ca sa-ti confirme ca ai ramas centrat pe obiect/ asterism. Dupa care, bagi presiune, maresti puterea. Legenda ca obiectele DSO se observa la mariri mici a trecut in trecutul mitologic, definitiv pierdut din cauza poluarii. In ziua de azi, ori esti sub cer Bortle 2, ori folosesti G > 100x. Sau vei vedea mai nimic.
Iar pentru mariri mai mari decat biruie zoomul, ce are omu' prin cufarul de oculare.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2024 Mesaje: 13
|
Trimis: 24 Dec 2024 00:10 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Cum vi se pare relativ la usurinta in folosire si versus poluarea luminoasa? 70/700 inseamna F/10 si ar trebui sa se comporte decent la planete si la DSO-urile mai luminoase gen Nebuloasa Orion , Pleiade , roiuri globulare. Banuiesc ca a aratat cate ceva , cat sa va deschida apetitul la ceva mai consistent Smile |
Motivul pentru are mi-am luat telescop, nu e pentru ca luneta lu fiu'miu(acum are 9 ani) mi-a deschis apetitul pentru ceva mai bun, ci pentru ca eu nu aveam voie sa folosesc luneta decat daca era si el afara, si chiar si atunci puteam doar sa privesc obiectele gasite de el (o singura data mi-a dat voie sa fac niste poze la luna cu un DSLR mai vechi, care au iesit chiar ok, pentru un habarnist ca mine.) Deci despre usurinta in utilizare nu pot spune mai nimic:) Luna, Pleiadele se vedeau senzational (cel putin pentru mine, care pana atunci nu mai pusesem mana pe o luneta:) ). Si Nebuloasa Orion, Jupiter si Saturn se vad ok, dar comparand acum, imi place mai mult cum se vad cu Dobson-ul (ceea ce e si normal).
Toate observatiile le-am facut din curte, si asa cum spunea si Erwin, la Giarmata poluarea luminoasa e inca mare, asa ca nu prea am vazut alte obiecte DSO.
Si-a luat si un filtru pentru nebuloasa/poluare luminoasa dar nu se vad cine stie ce imbunatatiri folosindu-l...sau cel putin nu ne-am dat noi seama de ele.
Sincer, nu stiu de ce, dar si mie mi-ar fi placut tot un refractor, dar ar fi fost total aiurea sa iau unul la fel ca al lui, iar un upgrade mai serios ar fi depasit cu mult bugetul. De banii care i-am dat pe Bresser-ul meu as fi luat cel mult un 90/900 cu montura Azimutala (la cat timp am de observatii consider ca monturile EQ nu sunt pentru mine), asa ca cea mai buna solutie mi s-a parut Dobson-ul (in felul asta cea mai mare parte a bugetului a mers pe tub).
Motivul care a inclinat balanta catre 150/1200 au fost ocularele incluse in pachet (pe langa cele 2 recomandari de aici de pe forum si cea a tipului de la astromagazin.ro cu care am vb la telefon). Ocularele incuse in pachet cu 150/750 erau 2 Kellner, iar la asta este un SuperPlossl.
Din ce am inteles, cel cu F5 ar fi fost mai potrivit pentru obiecte DSO, avand un max FOV mai mare, dar fix pentru asta nu ar fi recomandate Kellner-urile (daca am inteles eu bine).
Oricum, pana acum sunt incantat de achizie. |
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 281
|
Trimis: 24 Dec 2024 01:06 Download mesaj |
|
|
|
Povestea cu rapoartele focale mici sunt mai bune la DSO e un pic mai complicată; e adevărat că, la aceeași apertură o focală mai scurtă acoperă o felie mai largă de cer pentru câmpul maxim al unui ocular (cca 28mm pentru 1.25”, 44mm pentru 2”) dar aberațiile obiectivului vor fi mai accentuate spre margine (coma în cazul reflectoarelor, astigmatismul și sferocromatismul la refractoare). În plus ocularele ieftine vor adăuga propriile aberații - dacă un plossl sau un kellner se descurcă binișor la f/8, la f/5 nu mai e chiar ok. Un alt motiv este că obiectele extinse care nu încap în câmpul unui telescop cu focală lungă le poți efectiv număra pe degete și multe dintre ele au doar porțiuni restrânse cu adevărat vizibile la ocular.
Filtrele pentru nebuloase sunt utile dar numai dacă reușești să obții adaptarea deplină a ochiului la întuneric. E un adevărat ritual care trebuie respectat cu strictețe și, în cazul reflectoarelor, ai nevoie de un parasolar sănătos care să elimine lumina parazită. Colegul Milan Picard are un thread interesant despre începuturile sale în DSO, merită căutat și citit. |
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2019 Mesaje: 145
|
Trimis: 24 Dec 2024 08:59 Download mesaj |
|
|
|
mmarin a scris: | Un alt motiv este că obiectele extinse care nu încap în câmpul unui telescop cu focală lungă le poți efectiv număra pe degete și multe dintre ele au doar porțiuni restrânse cu adevărat vizibile la ocular.
|
Pe de alta parte, un obiect ceresc care acopera mult din campul vizual dispare foarte repede si trebuie sa ,,dai la manivela'' continuu, ca sa folosesc o expresie metaforica.
Desigur ca asta nu este o problema cand folosesti o mantura automatizata. _________________ SkyWatcher 254/1200 Flex-Dobson
Celestron C6 XLT
TS-Optics ED 102 mm f/7 Refractor
Omegon Maksutov 90mm
Celestron Skymaster 20x80
LACERTA EXPLORER 8X45
Binoclu Omegon 2x54 (Galileic) |
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2019 Mesaje: 145
|
Trimis: 24 Dec 2024 09:06 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: |
Cum am descris in rapoartele mele de observatii, ocularele zoom trebuie folosite in tandem cu un ocular de focala ''lunga'' adica 25mm sau 30mm si cu camp aparent cat mai mare. La mine asta inseamna 60* sau 70*. Cu ocularul acesta cauti obiectul sau zona in care se afla obiectul. Odata ajuns acolo, pui zoomul in focuser. Te doare la basca daca are camp de 40* sau chiar 30* |
Imi permit sa fac o completare, as spune ca situatia ideala este sa folosesti in tandem doua telescoape, aliniate aproape perfect, pe aceeasi montura, unul cu focala mai mica, alaturi de un ocular lung, preferabil de 2 inchi si un alt telescop cu focala mai lunga impreuna cu un ocular capabil de magnificatii semnificativ mai mari.
Din pacate un asemenea setup nu este deloc portabil si nici ieftin. _________________ SkyWatcher 254/1200 Flex-Dobson
Celestron C6 XLT
TS-Optics ED 102 mm f/7 Refractor
Omegon Maksutov 90mm
Celestron Skymaster 20x80
LACERTA EXPLORER 8X45
Binoclu Omegon 2x54 (Galileic) |
|
Sus |
|
 |
tuxtm Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2024 Mesaje: 13
|
Trimis: 26 Dec 2024 19:26 Download mesaj |
|
|
|
Sarbatori cu bucurie si un An Nou Fericit tuturor.
Citat: | Povestea cu rapoartele focale mici sunt mai bune la DSO e un pic mai complicată; e adevărat că, la aceeași apertură o focală mai scurtă acoperă o felie mai largă de cer pentru câmpul maxim al unui ocular (cca 28mm pentru 1.25”, 44mm pentru 2”) dar aberațiile obiectivului vor fi mai accentuate spre margine (coma în cazul reflectoarelor, astigmatismul și sferocromatismul la refractoare). În plus ocularele ieftine vor adăuga propriile aberații - dacă un plossl sau un kellner se descurcă binișor la f/8, la f/5 nu mai e chiar ok. |
Deci pana la urma, alegerea facuta a fost pana la urma cea mai buna:) Problema care a mai ramas de rezolvat e depozitarea lui, momentan sta langa un perete prin living, si inca e intreg (dar n-ar fi rau sa ii gasesc un loc mai protejat, ca cine stie joaca ii apuca pe ai mei si il gasesc odata la pamant)
Citat: | Filtrele pentru nebuloase sunt utile dar numai dacă reușești să obții adaptarea deplină a ochiului la întuneric. |
Nu stiam ca utilitatea filtrelor pentru nebuloase depind de adaptarea ochiului la intuneric! Stiam doar ca, in general e nevoie de adaptarea ochiului la intuneric, dar din lipsa de timp am sarit pasul asta, desi stiu ca nu e tocmai indicat.
Citat: | Colegul Milan Picard are un thread interesant despre începuturile sale în DSO, merită căutat și citit. |
Multumesc pentru pont. O sa-l caut si o sa incep sa-l citesc zilele astea, daca tot nu pot iesi afara:) |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|