Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233929 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Sep 2024 01:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc frumos Iulian, sa speram sa avem timp bun de observatii.
Deocamdata maine nu poate avea loc International Observe the Moon Night / IOMN. Eu nu-s suparat, ma bucur ca ploua. Lasa sa mai ploua, sa nu devina tara un desert.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 29 Noi 2024 21:49 Download mesaj |
|
|
|
De comun acord cu zoth, Iulian, Erwin, lansam o noua tema de observatii. Este vorba despre identificarea de detalii in nebuloasele Messier 42 - M 43 din Orion.
Harta dupa care propun sa incercam identificarea de detalii este extrasa din cartea ''Monograph of the Central Parts of the Nebula of Orion'' de Edward S. Holden, Washington, Government Printing Office, 1882, pag. 8/9. Este vorba despre o litografie denumita ''Index chart'', dintre paginile 8 si 9.
Din cate imi dau seama, va trebui sa decolam incet, sa incercam intai sa intelegem harta si apoi sa o folosim la observatii.
Atasez si lista telescoapelor si a observatorilor in baza carora Holden a alcatuit monografia sa. Nu trebuie sa ne sperie faptul ca in lista vedem telescoape gigant precum reflectoarele de 1,2 metri ale lui Wiliam Herschel si Lassell sau cel de 1,8 metri al Lordului Rosse deoarece tot acolo figureaza si luneta de 59mm a lui Huygens, cea de 85mm a lui Messier sau cea de 64mm a lui Keeler.
Noi ne propunem sa identificam detaliile observabile cu instrumentele noastre. Rien ne va plus !
De acord ?
Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
355.77 kb |
Vizualizat: |
de 3330 ori |

|
|
101.9 kb |
de 3330 ori |

|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2805
|
Trimis: 30 Noi 2024 00:30 Download mesaj |
|
|
|
De acord. Eu voi incepe observatiile la nebuloasa M 42 cu cel mai mare instrument din dotare; Gigantul de 245mm, dar voi observa si cu alte instrumente, precum telescopul SW 130mm, sau cel de 114mm detaliile din nebuloasa.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 450
|
Trimis: 30 Noi 2024 02:07 Download mesaj |
|
|
|
Nebuloasa din Orion este cam singura nebuloasă unde am văzut culori (roșu-albastru-verde) ușor observabile cu ochiul liber (ce-i drept în instrumente cu apertură mai mare). Pe locul doi aș pune inelara din Lira. Frumoasă provocare.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Dec 2024 09:05 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumim, Mircea, cartea este o "comoară" dpdv istoric. Ne ajută să înțelegem cum vedeau astronomii din vechime nebuloasele și stelele fără a avea posibilitatea să facă imagini cu timp lung de expunere, lucru care a apărut mai târziu. Ce vedem noi azi este același lucru, la vizual. Vestea bună este că pot face aceste observații și din balcon, stelele se văd chiar dacă nu se văd detalii în nebuloasă. Doar să revină serile senine...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3102
|
Trimis: 01 Dec 2024 09:37 Download mesaj |
|
|
|
Ma bag și eu cu voi la tema asta propusa de Mircea! Dar vreau sa atrag atenția asupra unor aspecte. Noi vom avea un avantaj fata de observatorii de atunci: filtrele. Spre exemplu cu filtru UHC sau OIII se evidentiaza părți imposibil de vazut fara filtru. Dar ei aveau în schimb avantajul lipsei de poluare luminoase și, nu în ultimul rand si cel mai important, o infinit mai mare experienta observationala! Deci avantaj ei ... Dar avem pe aici destui experimentati și cred ca o sa fie interesanta propunerea!
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 450
|
Trimis: 01 Dec 2024 15:15 Download mesaj |
|
|
|
Deci suntem 5, care ne băgăm.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 01 Dec 2024 16:06 Download mesaj |
|
|
|
Cu cat mai multi cu atat mai bine.
Pe cer avem cu totii loc, ceea ce inseamna, de fapt, ca si pe Pamant.
Nu cred ca este o surpiza, v-ati putut da seama ca sunt un admirator, un fan cum se zice acum, al lui Camille Flammarion.
Profit de ocazie ca sa dau unul dintre citatele mele preferate din scrierile lui, mai exact din ''Astronomie populaire''. Am folosit citatul in lucrarea mea ''Astronomii amatori romani la inceputul secolului XX''.
Pare sa nu aiba o legatura directa cu tema propusa dar exista o legatura subliminala foarte puternica. Traducerea imi apartine si sper sa nu mi-o luati in nume de rau daca dau linkul la care lucrarea mea poate fi citita, vezi mai jos, de la pagina 43:
https://www.academia.edu/41481484/Conferin...En_extenso
'' Care fiinta inteligenta, care fiinta capabila sa raspunda emotional unei minunate privelisti poate sa priveasca la zimtata secera argintie a Lunii tremurand in cerul azuriu, asa cum se vede chiar si prin cel mai modest telescop si sa nu fie cutremurata la modul intens si placut, care sa nu se simta desprinsa de zilnicele griji ale vietii pamantesti si sa nu sa se lase purtata spre acest prim popas al calatoriilor ceresti ?
Care suflet ganditor poate privi la stralucitorul Jupiter cu cei patru sateliti care-l insotesc, sau la splendidul Saturn incins cu misteriosul sau inel, sau la o stea dubla luminand in rosu si bleumarin infinitul noptii si sa nu fie cotropit de uimire? Da, intradevar, daca omenirea, de la modestul fermier al campurilor la truditul muncitor al oraselor si pana la profesori, la oamenii cu bunastare, pana la cei care au atins culmile faimei si bogatiei si chiar si pana la cele mai usuratice femei ale societatii - daca ar stii ce bucurie sufleteasca-i asteapta pe cei care observa astrii, atunci Franta, ba chiar intreaga Europa, ar fi acoperita de telescoape nu de baionete si ar promova astfel pacea si fericirea universala"' - Camille Flammarion ,1880
Cer senin, Mircea
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 08 Dec 2024 00:35 Download mesaj |
|
|
|
Otara off-topic dar am ajuns acolo datorita temei M42- M43.
Astronomical League desfasoara o actiune de sarbatorire a 35 de ani de activitate a telescopului Hubble. Participantii trebuie sa observe vizual si sa deseneze sau sa fotografieze un set dat de obiecte Messier sau Caldwell. Obiectele din aceasta campanie au fost fotografiate si de catre telescopul spatial Hubble.
Asa am ajuns la aceasta imagine Hubble a nebuloaselor M42- M43.
https://hubblesite.org/contents/media/imag...?news=true
Folosind aceasta imagine, am identificat din harta lui Holden cateva detalii pe care le-am notat, vezi atasamentul.
Va rog sa verificati si daca am gresit, sa corectam.
Denumirea de ''Regio subnebulosa'' nu am bagat de seama ca Paint mi-a mutat-o, de aceea am pus o sageata spre zona care cred eu ca se numeste asa in harta Holden.
Mircea
|
897.71 kb |
de 2858 ori |

|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 09 Dec 2024 22:30 Download mesaj |
|
|
|
Buna seara tuturor.
Ieri si astazi am studiat atat cartea si in special harta lui Holden, comparand harta cu imaginea facuta de Hubble cu nebuloasa M 42 prin suprapunere si am ajuns la rezultatul de mai jos.
https://archive.org/details/monographofcen...ew=theater
https://archive.org/details/monographofcen...ew=theater
https://hubblesite.org/contents/media/imag...?news=true
Am notat atat regiunile intunecoase si luminoase din zona centrala a nebuloasei cat si stelele din aceasta zona , bieninteles ,cele mai vizibile in instrumente mici deocamdata, ramane de vazut cand se va imbuna vremea asta sa putem face observatii la nebuloasa M 42, atunci vom afla concret ce se vede si ce nu in M 42.
Cifrele din dreptul stelelor nu reprezinta magnitudinea ci numarul de catalog, din catalogul aferent cartii, unde sunt trecute si magnitudinile stelelor printre alte informatii. Imaginea am intors-o cu nordul in jos si vestul spre stanga la fel cum este si harta lui Holden (raportat la orientarea scrisului de pe harta) si am cautat sa potrivesc magnificatia imaginii incat sa o aduc la aceeasi scala ca si harta lui Holden.
In afara de stelele din ghupul Theta mai sunt si alte stelute mai slab luminoase de observat, care sunt in apropierea Trapezului si a celorlalte trei stele mai luminoase.
Cele mai evidente formatiuni din zona centrala a M 42 ar fi Sinus Magnus , Pons Schroteri (ce alcatuiesc zona intunecoasa cea mai evidenta de langa Trapezium), Brachium Messieri (filamentul-mustata din partea estica a zonei), Sinus Gentilii , Sinus Lamontii , Occiput (zona intunecoasa din partea de sud a zonei centrale luminoase), Regio subnebulosa (de langa Brachius Messieri), Lacus Lasselii.
|
262.71 kb |
de 2746 ori |

|
|
1.1 MB |
de 2746 ori |

|
|
1 MB |
de 2743 ori |

|
|
367.61 kb |
de 2741 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Dec 2024 11:33 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumim, Iulian! Dar am impresia că a venit "musonul" și va dura ceva până prindem senin.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 15 Dec 2024 01:58 Download mesaj |
|
|
|
Revin cu noutati in privinta nebuloasei M 42.
Aseara a fost senin pana dupa ora 23, asa ca am profitat si am scos telescopul Gigant 245/1286mm dar si telescopul SW de 130/900mm afara. Am asteptat sa mai urce constelatia Orion, am pus setupul format din telescopul SW de 130m mai camera ASI178MM sa pozeze nebuloasa M 42, m-am pus si eu pe observat cu Gigantul de 245mm aceasta nebuloasa. De mentionat faptul ca era si Luna destul de stralucitoare prezenta pe cer.
Am obtinut o imagine buna cu zona centrala a nebuloasei si Trapezul , imagine ce poate servi mai bine ca harta cu reperele din nebuloasa decat imaginea facuta Hubble , care e facuta cu niste filtre speciale (Ha, OIII, LRGB) care nu prea scoate in evidenta stelele slab luminoase ci mai mult nebuloasa, pe cand imaginea facuta de mine este in lumina alba nefiltrata si aduce mai mult cu ceea ce se vede vizual, dovada fiind faptul ca am indentificat mai multe stele in imaginea mea cu ajutorul hartii din cartea lui Holden, decat in cazul imaginii Hubble cu M 42, dar si cateva parti din nebuloasa pe care le-am indentificat mai usor.
Vizual am reusit sa indentific o mica parte din stelele notate in harta lui Holden si anume 619, 624 ,628 si 640 (notate pe harta lui Holden dar si pe harta intocmita de mine) care sunt defapt stelele din Trapez (am zarit usor si componentele E si F ), 685, 708 si 741 care sunt celelalte trei stele stralucitore de langa Trapez, apoi 724 si cu greu 709, care se afla in apropierea stelelor 741 si 708 (spre S de acestea), stelele 635 si 669 spre N de Trapez, si apropierea lor spre N alte doua stele apropiate intre ele, 652 si 657.
La S-W de zona cea mai luminoasa din nebuloasa M 42 am mai zarit stelele 528 si 558, iar spre W steaua 524. Spre S de zona luminoasa din nebuloasa am mai zarit si steaua 573.
Dintre partile nebuloasei am reusit sa deslusesc zona intunecata Pons Schoteri care se termina in apropoiere de Trapez, zona intunecata Occiput din partea sudica a zonei luminoase a nebuloasei M 42, am mai zarit si Frons marginea estica a zonei luminoase si Rostrum, extremitatea estica a acestei zone si banuiesc ca ca si Spitze , portiunea slab luminoasa care se extinde din zona luminoasa pe la N de Pons Schoteri.
Evident ca pe un cer bun fara Luna as putea indentifica mai multe din aceste portiuni ale nebuloasei M 42, insa harta acopera numai portiunea centrala a nebuloasei.
Mai zarisem odata o zona filamentara slab luminoasa, dar din afara ariei acoperite de harta lui Holden, cu Gigantul si filtru UHC, undeva la S-SW de zona centrala a nebuloasei, ramane sa mai incerc odata sa o observ cand mai am ocazia.
|
84.95 kb |
de 2512 ori |

|
|
114.28 kb |
de 2512 ori |

|
|
95.14 kb |
de 2512 ori |

|
|
125.95 kb |
de 2512 ori |

|
|
211.51 kb |
de 2512 ori |

|
|
210.02 kb |
de 2512 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 15 Dec 2024 17:09 Download mesaj |
|
|
|
Excelent Iulian, felicitari pentru progrese !
Multumim pentru imaginile prietenoase cu observatorii vizuali.
La observarea zonelor din nebuloasa trebui sa tinem cont de semnificatia denumirilor.
De pilda Rostrum trebuie inteles drept '' gura de adancme navigabila''. Asta s-ar traduce ca punctul in care se bifurca Brachi Messieri si Sinus Magnus, bine vizibil in poza lui Hubble.
Pe de alta parte, Le Gentil si Derham au observat cu telescoape categoric mai mici ca ale noastre.
Despre Le Gentil stiu cu siguranta, deoarece am citit unele din rapoartele sale, ca a facut multe observatii cu lunete simplet de 4cm si 5cm diametru. Ba chiar si cu luneta binoculara de 40x2400mm, a fost deci un pionier al Astronomiei binoculare.
Despre Derham am citit informatii contradictorii. Cel mai mare telescop citat in legatura cu el a fost un newtonian de 8 inch.
Ce vreau sa spun este ca, daca exista vreo legatura intre denumiri si detalii - in sensul ca detaliul poarta numele astronomului care l-a semnalat - ar trebui ca Sinus Gentili si Regio Derhemiana sa fie niste detalii foarte evidente. Dar poate ca aceasta legatura nu exista ...
La noi sunt deocamdata nori, nori, nori, speram la cer senin.
Mircea
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 16 Dec 2024 00:32 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc frumos pentru felicitari dl. Pteancu.
Intradevar, e fascinat sa aflam si sa incercam sa observam detalii ale obiectelor ceresti pe care astronomi de renume din trecut le-au observat cu instrumente mai modeste decat cele pe care le avem in prezent ,dar pe un cer cu mult mai bun decat in prezent, fara poluarea luminoasa cu care se confrunta astronomii din prezent. Harta nebuloasei M 42 intocmita de Holden mi se pare destul de precisa, intrucat multe detalii si stele de pe harta se suprapun cu cele din imaginile astrofoto cu nebuloasa M 42 (cea realizata de Hubble sau cea facuta de mine).
Pe un cer fara Luna si folosind un filtru UHC vom putea observa si indentifica mai bine detaliile nebuloasei M 42 , sa speram ca vom mai prinde seri senine dupa ce trece Luna de faza maxima.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|