Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233928 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Adi F Membru

Data inscrierii: 31 Mai 2015 Mesaje: 44
|
Trimis: 11 Dec 2024 13:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: defect lentile binoclu |
|
|
|
Salut!
Am achiziționat de curând un Helios Stellar 11x80 și de când l-am primit, are această problemă la cele 2 obiective, după cum se poate vedea și în poze. Presupun că datorită vechimii care îl are binoclul, adezivul care ține lipite cele 2 lentile între ele din obiectiv, începe să se dezlipească. Privind prin el, nu afectează calitatea imaginilor, se vede normal, doar estetic e deranjant.
Acum doar îmi dau cu părerea, și nu știu dacă este chiar problema asta. Cei care se pricep la astfel de treburi, îmi puteți da ceva sfaturi și soluții despre cum aș putea remedia defectul?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1.17 MB |
Vizualizat: |
de 1737 ori |
![20241211_114057[1].jpg](files/20241211_1140571_152.jpg)
|
|
1.34 MB |
de 1735 ori |

|
|
1.34 MB |
de 1734 ori |

|
|
802.04 kb |
de 1733 ori |

|
|
909.9 kb |
de 1732 ori |

|
|
769.83 kb |
de 1731 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2921
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 11 Dec 2024 21:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut !
Suprafața desprinsă va crește cu timpul . Încet încet imaginea va pierde un pic din contrast și poate că atunci ar fi oportună o relipire .
Dacă e grabă , lentilele trebuie scoase , încălzite , desprinse complet , curățate cu solvent și apoi relipite cu balsam optic .
Eu prefer uleiul siliconic în locul balsamului , pentru că nu crapă, nu se usucă și elimină cel puțin la fel de bine cele două reflexii interne .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Adi F Membru

|
Trimis: 11 Dec 2024 23:02 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru, mulțumesc mult pentru sfat!
De unde aș putea găsi solvent de curățare și ulei siliconic pentru lipit lentile? Și cum aș putea încălzi lentilele astfel încât să nu crape datorită dilatației termice?
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 12 Dec 2024 03:52 Download mesaj |
|
|
|
Solventul cel mai la îndemână ar trebui să fie acetona . Atenție , unele acetone pentru șters lacul de pe unghii sunt niște făcături ordinare . Merge și cu diluant "nitro" , ăla e probabil pe bază de toluen . Se găsește peste tot .
Lentilele se desprind cel mai bine prin încălzire lentă în apă . Când s-a înmuiat balsamul , nu se forțează ca pe scoici , se clivează încet până se separă .
Atenție la curățarea cu solvent , de preferat să nu ajungă la suprafețele exterioare , unele acoperiri antireflex se pot șterge.
Mai e o problemă , multe binocluri au obiectivele băgate în celule sertizate , din alamă sau poate chiar aluminiu eloxat .
Extragerea lor în siguranță nu prea e treabă de începător .Se folosește o sculă care arată ca o daltă triunghiulară ascuțită oblic. Dacă ești bijutier sau gravor în metal , atunci ar trebui să ai "mână" și pentru treaba asta . Mai ales că după desertizare trebuie să refaci sertizarea .
Ulei siliconic se găsește pe net . Se pune o picătură în concavitatea lentilei negative , după care se lasă foarte încet peste ea lentila pozitivă , adică cea din față . Așa eviți formarea de bule de aer . După care lași gravitația să termine treaba .
Mi s-a întâmplat ca să constat în unele situații că între obiectiv și celula lui este destul loc pentru o fâșie de scoci . Așa că după ștergerea uleiului rămas pe margini și degresarea lor , am aplicat și o centură de bandă adezivă . Un singur strat .
Înainte să le împreunezi , bineînțeles cureți suprafețele cât poți de bine .
După aceste operații , este foarte probabil să fie nevoie să refaci colimarea binoclului . Dacă binoclul ți-a parvenit bine colimat , recomand să nu extragi ambele obiective deodată .
Faci reparația la unul din ele , îl montezi și eventual refaci colimarea , după care scoți celălalt obiectiv și îl operezi . După care îl montezi și refaci colimarea din ăsta ultimul , fără să mai umbli la celălalt .
Așa eviți să faci acea colimare defectuoasă , care este valabilă doar pentru ecartul tău pupilar .
Dacă ți se pare prea complicat , cred că găsești pe cineva priceput . Nu trebuie prea mare tupeu să te bagi în premieră la așa ceva , dar trebuie lucrat cu grijă . Astea sunt operațiuni care nu se fac în grabă !!
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Dec 2024 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Exista din pacate si o varianta mai pesimista: daca binoclul tau a fost fabricat in ultimii 20 de ani, sunt sanse mari ca lentilele obiectivelor sa fie lipite cu adeziv optic de generatie noua care nu cedeaza la temperaturi decente.
In acest caz solutia unica e sa-l lasi asa cum este daca parametrii optici nu sunt afectati vizibil.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Adi F Membru

|
Trimis: 12 Dec 2024 12:04 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru, mulțumesc mult încă odată pt. îndrumare!
zoth, din ce am găsit pe alte forumuri (CloudyNights și Stargazers Lounge), acest model e fabricat în Japonia, cam între anii 80'-90', cred că maxim până în 98'-99', deci cel mai probabil lentilele sunt lipite cu adeziv de tip vechi.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Dec 2024 13:10 Download mesaj |
|
|
|
OK, daca lentilele sunt lipite cu balsam de Canada, da-i bice!
Si respecta tot ce ti-a povestit Catalin mai sus.
Balsamul vechi se curata foarte bine de pe lentile cu diluant ordinar D509 care se gaseste prin Dedeman sau Brico. Poti actiona fara mila caci suprafetele lipite nu au antireflex deci nu ai ce strica. Diluantul este insa gras si lentilele trebuiesc spalate ulterior cu apa calduta si detergent lichid de vase fara balsam, apoi clatite bine cu apa la temperatura mainii.
Inainte de a scoate lentilele sa nu uiti sa notezi pozitia excentricelor pe marginea tuburilor. Eventual te poti ajuta cu niste fotografii facute inainte de extractie.
Bafta!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Adi F Membru

|
Trimis: 13 Dec 2024 00:37 Download mesaj |
|
|
|
Dar, pentru a preveni dezlipirea suprafeței dintre cele două lentile pe măsură ce trece timpul, le pot scoate din celula obiectivului și aplic uleiul siliconic sau balsamul de Canada, între spațiul dezlipit dintre ele (cel de la margine care se vede în poze), iar soluția v-a umple spațiul gol, și problema se va remedia?
Nu cred că e chiar atât de grav încât să necesite dezlipirea completă, apoi relipirea lor.
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 13 Dec 2024 15:26 Download mesaj |
|
|
|
Nu ai cum să introduci ulei între lentilele parțial lipite . Balsam , nici atât . Asta pentru că acolo deja este ceva , adică o peliculă de balsam care este desprinsă de pe cel puțin una dintre suprafețe .
Uleiul este vâscos , dar balsamul este și mai și , fiind de fapt rășina purificată de acizi a unui anumit conifer .
O soluție de compromis dar cu efecte destul de imprevizibile ar fi încălzirea lentă până la punctul de topire , astfel balsamul desprins poate re adera la suprafețele cu care s-a"stricat la mațe" . Dar și răcirea ar trebui să fie la fel de lentă .
Între cele două lentile ar mai putea fi introdusă acetonă , tensiunea ei superficială scăzută permițând asta . Se crează imediat oportunitate de lipire , prin solubilizarea parțială a balsamului .
Asta se vede ușor , după picurarea de solvent pe șanfrenul dintre lentile , sunt șanse să vezi pe viu cum dispare acea reflexie nedorită .
Dar și asta e o soluție de compromis . Poate să iasă bine sau mai puțin bine .
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9695
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Dec 2024 07:22 Download mesaj |
|
|
|
Eu m-aș juca mai întâi cu niște dublete scoase dintr-un binoclu stricat ca să înțeleg pas cu pas cum funcționează toată treaba asta, inclusiv montat-demontat.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|